Šta je novo?

Samsung PS42C410C1 - iskustva

lnicks

Čuven
Učlanjen(a)
26.09.2004
Poena
619
Moze li me neko posavetovati,uporedjivao sam ovog samsunga,pa par lg-a pa i panasonic 42pv80-koji bi trebao biti best buy,ali samsung sve sisa sto se tice kvaliteta slike sa pioneer dvd-a preko hdmi kabela...smorio sam likove u TM-u i na kraju nista kupio nisam,mozeli neki info,link,kojogodisnji model je ovaj samsung?
ima li ga ko i kako je zadovoljan?
tnx,poz.

I još nešto :) Jel vam ne smeta "phosphor lag"? Pošto se Marko žalio u početku...

Smeta malo majku mu, al` se sa razdaljine sa koje gledam i sa koje je normalno gledati...ne primecuje. Primetno je na jednobojnim povrsinama, i to na nijansama sive/tamno maslinasto zelene. Na ostalim je neprimetno i sa metar. Na crnoj se ne primecuje. Ja i dalje ne zalim ni jedan dinar :)

Kad pozadina nije bela OK je.
Samo se malo menja kad misem skrolujes po START- Programs i kad hoces da biras on kao da menja osvetljenje :D.
HDMI - kalibracija failure reseno,
ponovo succsed. ;)

Pitanja:

Koju region ste odabrali pri setovanju na kom je najbolja slika?
Koja su podesavanja za 42A410C najbolja u servisnom meniju(prva stavka).
Ja vratio na fabricki ali sam na LCD podesavao po uputstvu sa avforuma.
Ima li neka stavka koja bi trebalo da bude iskljucena ili ukljucena?
Moze li neko da okaci sliku podesavanja 42A410C iz Servisnog menija ,
prvo setovanje?I
Hvala

Takodje svakim danom mi je sve drazi :))

Poslednja izmena:
Imam naocare pa mi je malo napeto kad sam na 1.5-2.m ali si upravu kad se covek navikne bice bolje.

Hehe, pa to sto imas naocare sta znaci da vidis bolje od normanlog vida? Ne, to znaci da sa tim naocarima postizes normalni vid. Nemam nameru vredjanja, niti se nadam da bi me mogli tako skapirati ali ja koji ne nosim naocare i koji odlicno vidim a sa naocarima postize se moj kvalitet prikaza u glavi, heheh. Znaci, secam se nekog posta kada mi je jedan na netu tvrdio kako nosi naocare pa malo bolje vidi i onda primecuje FullHD rezoluciju na ne znam kojoj udaljenosti.... za to bi mu trebao dvogled a ne naocare.

Poslednja izmena:
Ja sam dobio failure prvi put, pa sam se plasio da radim ponovo :)

Mozes li objasniti pri kojoj rezoluciji, kakva pozadina, jesi li ishta dobio i sl?

Poslednja izmena:
sad sam bio kod komšije, kupio je u nemačkoj u saturnu 50" A410 model za 899e i kad je izlazio iz nemačke vratili su mu pdv oko 300e. 600e 50" plazma, bog te mazo. ima total tv, ali primetio sam da mu je slika puno lošija nego na mom lcd-u. meni je boja na 55/100 a njemu 70/100 i opet nije nekako bolje, takođe i kontrast i osvetljenje su mu oko 70.
uskoro ću odneti laptop kod njega da pustim neki blu-ray rip pa javljam utiske.

sad sam bio kod komšije, kupio je u nemačkoj u saturnu 50" A410 model za 899e i kad je izlazio iz nemačke vratili su mu pdv oko 300e. 600e 50" plazma, bog te mazo. ima total tv, ali primetio sam da mu je slika puno lošija nego na mom lcd-u. meni je boja na 55/100 a njemu 70/100 i opet nije nekako bolje, takođe i kontrast i osvetljenje su mu oko 70.

U opcijama za sliku se malo poigraj sa black enhancement, dynamic contrast, i edge :)

Hvala drugarima sto su okacili preporucena setovanja za plasmu A410

gvlada
To sto sam rekao da nosim naocare i da imam astigmatizam ne znaci da bolje vidim vec naprotiv da mi neke stvari vise smetaju :).

Sto se tise kalibracije
slika 8x8 crno belih kockica na rezoluciji 1024x768 , HDMI kabl na konzolu
( jer sa kompa nece da prihvati) i kalibracija uspesna :D:d.

Sta znaci da se poigra ? Ima li neko setovanje koja su preporucena?

Pozz

Poslednja izmena:
Nisam provalio jer je nisam mnogo ni koristio pre nego sto sam poremetio HDMI .
Vidim da je proterao kontras i svetlo , malo pomutio boje i vratio na normalno sliku.
Sto mi preko kompa nije uspevalo jednostavno zabode i napise gresku.

Predpostavljam da je podesen odnos crno-belo :D
ali ces o tome morati da se konsultujes sa nekim tehnickim licem :d.

Ako su mu vratili pdv (iliti MwSt) oko 300eur, onda je tv koštao oko 1600eur, pošto je stopa pdv-a u Nemačkoj 19%. Ili te loži... ili ti opet ide loše matematika. :p

edit: ...i nikako mu nisu mogli na granici vratiti pare, jedino su mu mogli overiti formular, na osnovu koga bi kasnije u prodavnici mogao dobiti nazad pdv.

Poslednja izmena:
kao što sam i obećao (ali sa zakašnjenjem) javljam utiske sa 50A410.
spojio sam laptop preko HDMI konektora i stavio 1024x768, moralo je malo da se overscaleuje. nijednu drugu rezoluciju tv nije prihvatio. native mu je 1366x768 (a možda i nije).
desktop izgleda prilično oštro, za razliku od onoga što sam mislio da će da bude.
gledao sam Dark Knight SINNERS verziju sa sve IMAX scenama. slika razvaljuje.
Sin City (HD-DVD rip 1280x720) hebe kevu koliko je oštro i Cloverfield mi se našao među tim filmovima, ništa naročito ali nije ni za bacanje.
Televizor je od komšije btw.

utisak je da meni lično plazma nije ništa bolja od lcd-a, i da takva od 50" treba da se koristi isključivo za HD. total tv izgleda odvratno loše naspram npr. moje toshibe.
takođe što se tiče boja, nisam primetio da su išta bolje nego na LCD-u. s tim da je kod mene boja na 55/100 a kod komšije 80/100 i kod mene mi opet deluje življe.

Kablovksa je oštrija kod tebe jer imaš 32" :)

jeste.

a nije mi jasno ako u specifikacijama piše da mu je rezolucija 1366x768 zašto nije ponudio u catalystu? jel ista fora kao i kod 42" plazmi, mislim na oblik pixela.

Kod mene je native rezolucija 1024x768, a bez problema plazma primi 1920x1080. Naravno, text je u win mutan i slabo chitljiv, ali...rekao bih da je kod tebe problem u drajverima. Kod mene su 2008.0401.2232.38473

takođe što se tiče boja, nisam primetio da su išta bolje nego na LCD-u. s tim da je kod mene boja na 55/100 a kod komšije 80/100 i kod mene mi opet deluje življe.

Na PS42A410 situacija je sledeća: Kod SD (naročito analogna kablovska) kada se isključe sva poboljšanja
(Edge enhancement, black adjust i sl.) silka je ispeglana i bez šuma ali malo mutna i boje su isprane.

Ako se uključe neka od ovih poboljšanja drastično se povećava oštrina i boje su dosta življe (čak i na 50%)
ali se onda vidi šum i slika više liči na LCD. U svakom slučaju uz malo podešavanja može da se nađe zadovoljavajući kompromis.

Ne znam kakva je Toshiba, ali su na ovoj plazmi boje prilično bolje nego na Samsungu 32R81, što naročito dolazi do izražaja kod ljudske kože,
i zelene boje u prirodi (šuma, trava) - tu lcd uz sav trud i podešavanja, (bar meni) liči na crtani film.

Što se tiče crne boje, opet u poređenju sa R81, razlika je velika. Ja sam čitajući o tome, očekivao crnu koja je između ovog LCDa i CRT-ova
koje posedujem (jesu stari ali su relativno ok, Telefunken i Philips MatchLine), ali na moje iznenađenje crna je bolja nego na oba CRTa :).
Nisam mogao da ga uporedim sa direktno Panasonicom side-by-side, ali sam kod
poznanika kratko gledao PV8 i mislim da je razlika mala, ako uopšte postoji.
Inače, ko god može neka pre kupovine pogleda šta god može od TVa u kućnim uslovima jer je razlika u odnosu na radnje
(naročito za plazme - zbog jakog svetla i refleksije) prilično velika.
Mene je HD na 32", kolko god bio oštar, ostavio prilično ravnodušnim dok je na 42" potpuno druga priča.
Mogu samo da mislim kako izgleda FullHD na 50"+:p

moji su XP/VISTA 32/64: 8.432.0.0_WHQL .
to je od jula, pošto MSI za mobility radeone izbaci dva puta godišnje. valjda će sad u decembru novi.
a grafička je 2400XT 128MB GDDR3.
nisam probao od drugih proizvođača(acer, toshiba), ali ne verujem da bi radilo.

Opet pocinjem da se predomisljam u vezi kupovine 40a656, jer mi nekako ova plazma PS50 A 410 pocinje da zvuci dobro. Sta bi ja realno dobio kupovinom lcd-a umesto plazme?

1) SD prikaz je sigurno bolji na PS50 A 410 nego na a656 (icice verovatno ikom kablovska i uskoro mozda iptv, takodje ss2)
2) PS50 A 410 Tv je jeftiniji za 30k a veci je za 10 inci
3) Nema toliko 1080i/p materijala koje bi mogao da gledam na a656, a 720p ima koliko oces
4) Vreme laserskih tv dolazi tako da cu tv menjati opet za par godina

Desktop i gaming mi nije toliko bitan, nemam ps3 i xbox, igrao bih tipa mozda Fear preko kompa i tako neke igre. Bicu udaljen od tv-a nekih 2 metra, jel 50 inci nije overkill?

Za sada PS50 A 410 najftiniji je u Tehnomaniji i ELTIM-u oko 77000 din ali sa bednom garanciom od 1 godine sto je jako neprimerena opcija:wall::wall::wall::mad::-devil-:

jedino se ne slažem sa prvom stavkom(iz gore navedenog iskustva) - totalno suprotno.

ali HD na 50", da nisam video ne bih znao da je tako dobro.
još da vidim na 108" panasonicu kako izgleda pa mogu lepo da se ubijem.

Pa zar je moguce da je losiji SD prikaz na plazmi nego na lcd-u? Kolko je to tacno losiji odnosu na ostale plazme? Jeste malo bezveze sto je 1 god. garancija ali sta ces kad nemoze drugacije

Pa zar je moguce da je losiji SD prikaz na plazmi nego na lcd-u? Kolko je to tacno losiji odnosu na ostale plazme?

Moguće ja ako gledaš LCD 32" i plazmu od 50" sa stog rastojanja. Na PS42A410
SD uopšte nije lošiji od ostalih plazmi (bar onih koje sam video), ali je 2m premalo za
SD, sa 3-3,5 izgleda prilično dobro a na nekim kanalima i odlično.

još da vidim na 108" panasonicu kako izgleda pa mogu lepo da se ubijem

Bilo ne neko Panasonic čudo otprilike te veličine u Technomaxu u NS na otvaranju.
Možda je još tamo pa pogledaj.

Nazad
Vrh Dno