Šta je novo?

Samsung PS42C410C1 - iskustva

lnicks

Čuven
Učlanjen(a)
26.09.2004
Poena
619
Moze li me neko posavetovati,uporedjivao sam ovog samsunga,pa par lg-a pa i panasonic 42pv80-koji bi trebao biti best buy,ali samsung sve sisa sto se tice kvaliteta slike sa pioneer dvd-a preko hdmi kabela...smorio sam likove u TM-u i na kraju nista kupio nisam,mozeli neki info,link,kojogodisnji model je ovaj samsung?
ima li ga ko i kako je zadovoljan?
tnx,poz.

Za 45k nema bolje kupovine trenutno, dok se nešto drugo ne pojavi na nekoj akciji.
A što se tiče "prezentacije", Marko je bliži :)

Za 45k nema bolje kupovine trenutno, dok se nešto drugo ne pojavi na nekoj akciji.
A što se tiče "prezentacije", Marko je bliži :)

Ima LG 37" za 44k u Tehnomaniji. Koliko god se kleli da je 1024x768 do sad neviđen ugođaj, ja bih ipak pre kupio HDReady rezoluciju.

Što se tiče korišćenja TVa kao monitora... Nisam baš siguran da je to realna opcija za bilo koga ko planira više od prostog upravljanja MCE mašinom. Sudeći bar po onome što ja mogu da zaključim sa ovim LG-om.

Poslednja izmena:
LG plazma nije u užem krugu izbora, čak ni u širem. Odnosno, van svih krugova je :)

Heinc upao si u igru brojki, a kod videa kao i kod audia nema cifara, nego vidis kako sta izgleda u realnosti i sta dobijas za ulozeni novac. Ja sam uzeo Samsunga 42" 410-ku i zadovoljan sam, bas ono sto mi je trebalo, naravno kupovao sam prema mojim potrebama i sada kapiram da bi se dobro zeznuo da sam uzeo neki full HD, a malo je falilo. Racunam da dok kod nas stigne neki svetski standard ima da bude dobrano polovna i za staro gvozdje. Racunaj da ne kupujes TV koji ces koristiti sledecih 20 godina, vec ces ih menjati tempom kao sto menjas monitor (okvirno).

Biće to skup sport onda :) Nije igra brojki, samo da dođe plazma do 1365x768 :)

Pa imas ih i sada. Samsung PS50-A410 1366x768 69.790,00 (akcijska cena). :)
Ipak ti tvrdim da si upao u igru brojki. Sta dobijas sa tom rezolucijom, osim mir u svojoj glavi zbog napamet postavljenih normi i kalkulacija na papiru. Sedi i pogledaj ono sto te interesuje na nekom TV-eu i onda donosi zakljucke. Ponavljam nemoj juriti brojke, vec pogledqaj kako to izgleda u praksi.
Skup sport ili ne, takvo je danasnje trziste, tera te na kupovinu novih stvari da bi proizvodnja radila i da bi proizvodi imali manju cenu zbog velike kolicine koja se konzumira. Ako cekas nesto novo, onda se ponavlja ona prica o tome da ces cekati ceo vek, jer ce uvek biti nesto novo sto treba da se pojavi.

Poslednja izmena:
Po toj ceni ima na slici samo :) A ne znam ni gde bih stavio toliki TV. 42" ipak nema sa 1365 rezolucijom ni kod drugih proizvođača, otišli su pravo na 1920. Po nekim suludim cenama, trenutno.

Ova od 42" za 45k je definitivno dobra kupovina, to sam i ranije rekao. Može ona dobro da služi, ali jednostavno činjenica da ne može da prikaže kako treba ni 720p HD rip me odbija od kupovine.
Ako ih stvarno nema u Tempu, onda džabe cela priča. Ako ih ima, možda i kupim :)

Po toj ceni ima na slici samo :) A ne znam ni gde bih stavio toliki TV. 42" ipak nema sa 1365 rezolucijom ni kod drugih proizvođača, otišli su pravo na 1920. Po nekim suludim cenama, trenutno.

Ova od 42" za 45k je definitivno dobra kupovina, to sam i ranije rekao. Može ona dobro da služi, ali jednostavno činjenica da ne može da prikaže kako treba ni 720p HD rip me odbija od kupovine.
Ako ih stvarno nema u Tempu, onda džabe cela priča. Ako ih ima, možda i kupim :)

Moze da prikaze kako treba (bez ikakvog odsecanja slike) 720p HD rip, potrebno je samo u player-u (licno koristim media player classic homecinema) podesiti aspect ratio 16:9 i sve lepo sljaka u 1024x768 native rezoluciji TV-a. Opet ti kazem da moras ocima da vidis, a ne da juris brojke kao sto Gedza napisa par postova gore. Ovo ti pricam zato sto sam ja upravo od onih koji to rade, a kad sam video svojim ocima... :Klanjanje

Da nemaju cenu ti televizori, šta bi izabrali: 1024x768, 1366x768, ili 1920x1080? :) Toliko o brojkama, najopasnija je ona u dinarima .)

Btw, te dvd9 ripove ne mogu lako da skladishtim...Kako skinem film, przim ga na dvd, to mi najjeftiniji nachin skladishtenja :)

Da ne zaboravim: DVD9 spakuješ WinRAR-om sa store setovanjem i podeliš na veličinu DVD5 :)

@Nabukodonosor: Ovce su uvek bile za šišanje, ima ih sa obe strane brojki :)

I još nešto :) Jel vam ne smeta "phosphor lag"? Pošto se Marko žalio u početku...

heinz slazem se sa tobom,
ako se ima sigurn0 je bolje uzeti fullHD,
( mislim skuplji je i to mozda nesto znaci ? )
a ima i bolju sliku lal
a ako se skupi kinta i neko ima signal za tv onda se isplati uzeti svakako.

jedina greska moze biti da ako imate pun0 para ne kupite fullHD pa makar LCD
: )

Ma zasta je bolji full HD? Procitajte sta pisu ljudi koji su razmisljali kao vi i sada koriste i iz prakse vam kazu sta i kako. Znate li kako izgleda desktop u 1920? Morate da radite sa 1-1,5 metara da bi mogli da lepo vidite.
Meni je lepo otvorio oci Nani u ovoj raspravi i covek je totalno u pravu. Procitajte sve njegove postove, a ja vam tvrdim da je covek totalno u pravu iako je ratovao sa vecinom ucesnika.
http://www.bench-market.com/forum/showthread.php?t=167463&page=2
Prvo proverite u praksi, a bacite te brojke u vodu.

Poslednja izmena:
Vrlo je pristrasan i nerealan, ne bih tamo da udaram reply.

Vrlo je pristrasan i nerealan, ne bih tamo da udaram reply.

Po meni osnovni pristup mu je sasvim OK i slazem se sa njime i sada kada imam malo vise rada u praksi. Razlika je kada taslacis onako na suvo i gledas po netu testove i brojke kako barataju sa njima, u odnosu na to kada pustis nesto i gledas i realno razmisljas imas li zamerki i za kolkiko vise novca bi dobio neki vidljivo bolji prikaz.
To sto vecina trazi da kupi za ispod 1000e ono sto pruzaju oni za vise hiljada eura, nece da moze, pa ili ceka sledece modele ili ... i tako u nedogled. Sacekaj 6 meseci i nesumnjivo ces kupiti bolji model od npr mog, sacekaj godinu bice bolji i od tog od pre 6 meseci, mada kad bolje razmislis bolje stavi pare u banku pa oroci ne x godina i dobices najbolji TV za dzabe (od kamata, ako banke ne popucaju). :)

Moze li neko od vlasnika 42A410C da napise koja su setovanja prporucena u meniju u prvih 200sati (po redu iz menija)?Naravno i setovanja zastite panela.
Da li postoji kod za ulazak u servisni meni kod plazme kao kod LCD da se ustanovi koliko je sati radila , datum proizvodnje, eventualni update firmwarea i sl? :)

Poslednja izmena:
Moram da pitam sve vlasnike "samsunga za male pare" koji su se tako lepo skupili na ovom mestu, kako vam ne smeta igranje pixela koji se primecuju iz blizine? Sa svim komentarima na ovoj temi mogu da se slozim, koje potenciraju prednosti kupovine 1024x768 plazme sa velikom dijagonalom za male pare, sada i odmah, ali cudi me da niko ne spominje tu najbitniju razliku izmejdu plazme i lcd-a koji ima mnogo bolji i cistiji prikaz, kao na monitoru.

Nemas potrebe da budes cinican "samsunga za male pare" imas Samsung model 42c91h koji je do skora bio oko 1250eur pa je na raprodaji 500eur.
Ko kupuje 42" ne kupuje je za sobu od 10m2 vec preko 20m2 i za gledanje preko 2 -3m. gde tvoja zamerka ne prolazi.
Naravno,
Upravu si kad to kazes ali jednostavno prihvatis to kao normalno i neobracas paznju :). Kod LCD mi je upravo smetala ta preterana ostrina i pixelizacija, oci peku i suze nakon duzeg gledanja ,boje anemicne, osecaj zrnaste slike koji nikako nisam mogao da ispeglam i podesim :).
Jednostavno nije za gledanje ispod 2m, mreza koja postoji kad gledas izbliza je nesto bez cega se nemoze :d:d.
Ima tabela sa preporucenim vrednostima.

Malo vise smeta osecaj kao da povremeno menja sliku svetlije- tamnije
(mala nijansa ali nervira ) mozda ima opcija da se to iskljuci ???
Moguce ga je to opcija da zastiti ekran koju sam namestio na 1min.

Koji je max vreme da se namesti za Burn in zastitu ekrana. i koliko pix po horinzotali i vertikali???

Delim misljenje sa prethodnicima da je TV vise nego dobar za 45000din.

Najbitnija je cinjenica da sta god pustis dobro izgleda :D ili je meni kao laiku sve lepo :). Treba mi period privikavanja jer sam imao 32LCD , sad je nekako veliko i ispeglano . Naravno LCD je bio bolji desktop morao sam da sedim na 1.5m ba bi surfovao ( malo je sitno) ali Divx, DVD, SD, HD,Igre su neuporedivo bolje po mom misljenju . Surfovanje je izvodljivo ali na kratke staze :)).

To su moja zapazanja. I kao sto gore kolega rece izuzetan TV kao prelazno resenja dok se ne standardizuje HD.
Na kraju krajeva kad mi zatreba uvek moze da se kupi monitor 22 i veci za net :))

Poslednja izmena:
Zasto plazma 42" za 20kvm i 3m udaljenosti? Pa licno imam 42PX8ES i gledam se sa 2-2.3m bez ikakvih problema a kod HD snimka ili igrica moze se i sa 1.5m gledati bez problema i to nije samo moje misljenje vec i mojih gostiju. Do pojave konstantnog 1080p materijala u upotrebi FullHD mi ne treba, jer niti imam 500+e samo za graficku da bih igrao igrice u 1920x1080, niti toliko BR a LCD jos uvek kaska odnos cena/kvalitet pri prikazu boja i sklairanju materijala. Doduse, za net imam LCD monitor ;)

A purple snakes, phosphor lag... to nemaš? :) Svako je pristrasan i vuče na svoju stranu. Evo danas sam gledao Panasonic 37PV8P za 52k din i nisam pametan (i dalje :))... Kapiram da ću kad-tad spojiti komp na TV, a onda će mi biti žao zašto nije LCD 1080p.

Nemas potrebe da budes cinican "samsunga za male pare" imas Samsung model 42c91h koji je do skora bio oko 1250eur pa je na raprodaji 500eur.
Ko kupuje 42" ne kupuje je za sobu od 10m2 vec preko 20m2 i za gledanje preko 2 -3m. gde tvoja zamerka ne prolazi.

Ja upravo imam takvu sobicu od 10-tak m2. :( Ne znam bas kako je predvidjeno, jer kod HD rezolucija za razliku od SD mozes da vidis mnogo vise detalja, pa ne bi trebalo da smeta ni kada se gleda izbliza. Kada se smestim na predvidjeno mesto u trosed ne primecuju se nikakve anomalije, ali iz blizine je jako los prikaz. Spominjali su nekakve kalibracije iz servisnog menija, pa mi je onda palo na pamet da je mozda moj model problematican, ali mozda je tako kod plazmi generalno? Ne mogu da prihvatim kao normalno, ceo zivot gledam u LCD i CRT koji ima jos bolju sliku, a takvi problemi mi nekako idu vise uz televizore starije generacije kada si morao da se odmaknes da ne bi primecivao pixele i razne anomalije.

Ne znam za menjanje tamno svetlo, ali pomera pixele da ne bi ostao burn in, to moze da se iskljuci. Stekao sam utisak da je to sve manje vise nepotrebno. Meni npr ostaje redovno kratkotrajni burn zbog onih belih linija sa strane od xbox dashboarda, ili nekog interfejsa u igrama, ali to prodje posle par minuta kada ugasim tv.

Slika iz neke normalne, minimalne preporucene udaljenosti apsolutno izgleda bolje nego na LCD-u. Ja jos dodatno smanjim ostrinu na 0 i stavim movie mode, pa izgleda jako toplo i ispeglano.

Uzgred, moja plazma je ova, ali ipak mislim da su to vrlo slicni televizori. Ili mozda gresim?

http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09030348

Meni jeste komp spojen na tv ali veruj mi da nije najprijatnija stvar surfovati na 42". Jeste da se vidi lepo ali... lezim i citam tj listam, ok za misa ali kuckanje bas i nije zgodno. Sto se tice materijala, kao sto rekoh igrice i na slabijim rezolucijama izgledaju extra a ako bas ima punooo 1080p filmova juri FullHD. Uglavnom nalazim 720p varijante koje opet izgledaju extra i 720p mi je sasvim ok. Narravno da bi uvideo vecu rezoluciju moras biti dosta blize tv npr 40" 1080p max 1.5m.
Model 410 je slican tj maltene isti kao model C91.

Poslednja izmena:
gvlada

Imam naocare pa mi je malo napeto kad sam na 1.5-2.m ali si upravu kad se covek navikne bice bolje.
profesore :)

aj odgovori mi na ovo>

koja su setovanja preporucena u meniju u prvih 200sati (po redu iz menija)?
Naravno i setovanja zastite panela. Koliki je max vremenski period za pomeranje pixela i po koliko pixela . Ja stavio na 1min po 2 pixela po horinzontali i vertikali?

Da li postoji kod za ulazak u servisni meni kod plazme kao kod LCD da se ustanovi koliko je sati radila , datum proizvodnje, eventualni update firmwarea i sl?

Da li je normalno da se povremeno u intrvalima slika sama malo zatamni i nakon delica sekunde posvetli ili je neispravnost PLASME ?
To se desava i kad igram igre preko HDMI.
Hvala

Poslednja izmena:
Kome je primaran rad na PCu onda neka ide na LCD, a kome je primaran TV i gledanje filmova onda plazma.
Oni koji se zanose sa 1920 i rad na PCu neka prvo pogledaju kako to izgleda u praksi. Meni licno je to premalo za rad sa pristojne udaljenosti, a ne zelim da uzmem hoklicu i da razradjujem vrat citajuci sa kraja na kraj (govorim o 40").
Ovde je rec prvenstveno o onome sta se dobija za ulozeni novac i ovde ste videli sta smatraju oni koji su kupili ovaj model. To da li igraju pixeli koji se vide sa 0.5m me ni neinteresuje jer ih u realnom koriscenju ne vidim. Cini mi se da je jedan od korisnika to uspeo da otkloni sa kalibracijom u servisnom meniju, tako da kome smeta moze da se poigra. Znaci poenta je da u realnom radu nemam nekih epohalnih zamerki i da sam dobio cak i bolji TV od onoga cemu sam se nadao, znaci solidan TV opste namene koji je prvenstveno namenjen gledanju televizije i filmova. Znaci niko ne tvrdi najbolji tv na planeti, vec trenutno najbolja kupovina u ovom segmentu trzista. Ako za druge niste sigurni, znate da ja bar ne bih pohvalio nesto sto ne valja, vec bih popljuvao i rakao da nisam zadovoljan. Jednostavno imam trenutno kvalitetniji TV o signala koji se dobija za gledanje istog (na njega prikljuceno kablovska KDS i IPTV telekomov). Mozda je PV80 bolji (mada mislim da je klanje izmedju njih), ali je u trenutku kupovine bio 50% skuplji tako da ...

Ja sam u prvih 200 sati držao sve na pola.

Za servisni meni je isti kod kao i za lcd - info menu mute power (ne sećam se tačno - imaš na forumu).

Za fw treba usb ili rs323 kog nema, tako da predpostavljam da ne može da se apdejtuje.

Za zaštitu panela, i ja držim tako nešto. Burn in mi se desio jedino kada sam gledao rezultate utakmica na teletextu nekih 5-10 minuta, ali se to ispeglalo kad sam jedno minut pustio ono crnilo što ide na beloj pozadini.

To zatamnjivanje slike ti se verovatno dešava jer ti je uključen onaj power save, i tu on nešto mudruje, kao koliko osvetljenja ima oko njega, pa na osnovu toga koriguje sliku.

Nazad
Vrh Dno