Šta je novo?

Samsung PS42C410C1 - iskustva

lnicks

Čuven
Učlanjen(a)
26.09.2004
Poena
619
Moze li me neko posavetovati,uporedjivao sam ovog samsunga,pa par lg-a pa i panasonic 42pv80-koji bi trebao biti best buy,ali samsung sve sisa sto se tice kvaliteta slike sa pioneer dvd-a preko hdmi kabela...smorio sam likove u TM-u i na kraju nista kupio nisam,mozeli neki info,link,kojogodisnji model je ovaj samsung?
ima li ga ko i kako je zadovoljan?
tnx,poz.

Cek sad mi nije jasno jel native rez.1024 ili 1366 posto na reklami pise da je 1024???

1024, ali posto su pixeli pravougaoni, na kompu se mora postaviti 1366 da bi dobio 16:9, ali u native 1024x768 daje najostriju sliku.

Plazma kao plazma nije za desktop. Jeste da moze da ima ostru sliku ali taskbar i staticni delovi mogu ostati i puno sati ako se koristi umesto monitora i ne zelim nikome da okusava srecu sa time. Ako zelite vrhunsko uzivanje u filmovima i muzici idite na plazmu, a ako samo zelite ogromni desktop idite na LCD. Probao sam i ja desktop na plazmi i ok je ali mi je nezgodno da sam u krevetu i da kao surfujem, *** nisam tako navikao.

Polomi nogu, onda ces morati da lezis u krevetu neko vreme, pa ce se mishici i zglobovi adaptirati na novi polozaj...posle ce ti biti zgodno :)

Mogu da potvrdim Markove tvrdnje, odprilike smo isto sagledali ovaj TV.
Sto se tice zastita od staticnih delova, ovi novi imaju razne zastite. Npr ovaj model ima odeljak "zastita ekrana" u kome se odredjuje u kom vremenskom intervalu da vrsi "pomeranje pixela". Isto tako je u ovim zadnjim verzijama panela povecan radni vek, tako da su glavni problemi plazmi izleceni.

Jedno pitanje. Jel se dobija nosac za zid sa ovim tv-om? Ako ne, jel izvodljiva ova operacija?
Nosac se ne dobija, bar ne na ovoj akciji u Tempu. Inace, TV ima uticnicu gde moze da se spoji Samsungov nosac kojim moze da se upravlja daljinskim upravljacem.
TV ima cetiri srafa pozadi, kojima moze da se montira nosac. Razmak izmedju njih je 40cm, a srafovi su M8. Ja sam uzeo nosac
http://www.tehnomanija.rs/katalog/dmp-nosac-plb-109b.html
i ne bih ga nikome preporucio. Jedan sraf je pukao i to ne zbog prevelike sile zatezanja nego zato sto je glava srafa bila suplja. Srecom, desilo se pri nivelisanju nosaca, pre nego je okacen TV. Stavio sam drugi sraf i okacio TV. Potpisujem da nema sanse da se ne iskrivi kada je TV odmaknut od zida ako se na njega okaci svih 80kg koje prema specifikacijama moze da nosi.

Edit: kako dobijate rezolucije preko 1024x768? Meni laptop ni ne nudi mogucnost da idem preko, a i uputstvo kaze da 1368x768 podrzava samo model od 50". Inace, laptop je povezan preko DSUB-a.

Poslednja izmena:
Pa ako nema 80kg onda ne :)

Nosac se ne dobija, bar ne na ovoj akciji u Tempu. Inace, TV ima uticnicu gde moze da se spoji Samsungov nosac kojim moze da se upravlja daljinskim upravljacem.
TV ima cetiri srafa pozadi, kojima moze da se montira nosac. Razmak izmedju njih je 40cm, a srafovi su M8. Ja sam uzeo nosac
http://www.tehnomanija.rs/katalog/dmp-nosac-plb-109b.html
i ne bih ga nikome preporucio. Jedan sraf je pukao i to ne zbog prevelike sile zatezanja nego zato sto je glava srafa bila suplja. Srecom, desilo se pri nivelisanju nosaca, pre nego je okacen TV. Stavio sam drugi sraf i okacio TV. Potpisujem da nema sanse da se ne iskrivi kada je TV odmaknut od zida ako se na njega okaci svih 80kg koje prema specifikacijama moze da nosi.

Edit: kako dobijate rezolucije preko 1024x768? Meni laptop ni ne nudi mogucnost da idem preko, a i uputstvo kaze da 1368x768 podrzava samo model od 50". Inace, laptop je povezan preko DSUB-a.

Preko HDMI-a mozes da ides do 1920x1080

osac se ne dobija, bar ne na ovoj akciji u Tempu. Inace, TV ima uticnicu gde moze da se spoji Samsungov nosac kojim moze da se upravlja daljinskim upravljacem.
http://www.tehnomanija.rs/katalog/dm...-plb-109b.html
Ma za 6400 dinara cu da ga napravim sam, bez problema.

E sad, jedina stvar koja mi smeta...Moguce da je to normalno, moguce da je proslo malo vremena, moguce da nisam nesto podesio...Na sivim/braon povrsinama se vidi igranje nekih tackica, sa razdaljine manje od 1.5m. Da li je to normalno, ne znam. Takodje, na tim istim povrsinama, nekad se u filmovima vidi kao manjak boja, sto se primeti samo ako se traze mane.

Danas sam malo chachkao sestrin panasonic 42pv8, i rekao bih da je ovo identichno i na tom modelu, koji je 20 000 skuplji. Sve u svemu, jos nisam nasao razlog zbog kojeg bih dao i 5 000 vise za Panasonic :)

Danas sam malo chachkao sestrin panasonic 42pv8, i rekao bih da je ovo identichno i na tom modelu, koji je 20 000 skuplji. Sve u svemu, jos nisam nasao razlog zbog kojeg bih dao i 5 000 vise za Panasonic :)

Da dosta ljudi ovde na ovom forumu voli da polemise o mnogo skupljim modelima kao da je to najmanje vazna stvar.

Poslednja izmena:
`ajde da uradim mini review ove plazme...

Samo jedna opservacija: da li ima smisla sada kupovati TV koji je 1024x768 u vreme 1920x1080 rezolucija?
Šta hoću da kažem: rekao si da ćeš skidati HD ripove, 720p HD rip ima rezoluciju 1280, 20% slike neće biti prikazano na novom TV. Tek na 1080p je razlika ogromna, skoro 50% slike ne vidiš.
Adut takve plazme je sada samo odnos cena/dijagonala i ništa više.

Poslednja izmena:
Samo jedna opservacija: da li ima smisla sada kupovati TV koji je 1024x768 u vreme 1920x1080 rezolucija?
Šta hoću da kažem: rekao si da ćeš skidati HD ripove, 720p HD rip ima rezoluciju 1280, 20% slike neće biti prikazano na novom TV. Tek na 1080p je razlika ogromna, skoro 50% slike ne vidiš.

Naravno da ima smisla, osim ako nema nameru da gleda full hd materijal. Za 720p neće uspeti da primeti nikakvu razliku 1000%. Jedino ako će koristiti tv kao kompjuterski monitor, rad u windowsu i sl. U igrama, a naročito u filmovima se uopšte ne primećuje taj nedostatak piksela. Verovatno interni skaler lepo odradi posao.

Akcenat je na HD materijalu, ne na PC desktopu. Sad da li se primeti razlika ili ne, subjektivno je pitanje.
U svakom slučaju, nikada neće videti 1280 linija na takvom TV, odnosno nema govora o HD, ćak ni u 720p.

Poslednja izmena:
Heinz, yap, neki pikseli se nece videti. Medjutim, cak i divx na ovom tv-u izgleda fantastichno. Nisam se ni nadao ovakvom SD signalu sa satelita, on izgleda kao HD u odnosu na SD materijal koji se vrti po marketima.

Za sada, moj stav je sledeci: Da mi je neko nudio full hd lcd za iste pare, pre bih uzeo ovu 1024x768 plazmu, barem zbog kvaliteta SD signala. Koliko dobro i oshtro izgledaju 1280x720 ripovi, dovoljno govori to shto bi mi sa ovih 2.5m razdaljine lepo legla i 50` hd ready plazma! Nisam probao nekompresovan HD materijal sa vecim bitrejtom, ali i ovi ripovi ubijaju i seku ochi. Na zalost, nisu svi identichni, neki su boljeg kvaliteta, neki loshijeg :(

Kao sto rekoh, i kvalitet divx-a me je zapanjio. Ortak je uzeo 37` full hd samsunga za dosta vece pare, iako gleda full hd satelit, posle prikaza 720p ripova kod mene misli da se malo *****ao. Za SD signal kaze da je "prihvatljiv, ali ne kao kod mene", iako je njegov dreambox vezan sa hdmi, a moj sa najbudjavijim skartom, sa najbudjavijim prenosom signala (mislim da video tera chak kao kompozitni). Gledamo sa iste razdaljine, stim sto je kod njega 37, kod mene 42.

Heinz, koliko je vreme 1920x1080 PROGRESSIVE rezolucija stvarno doslo? BR ripovi su i onako ojadjeni u odnosu na source. Satelit je 1080i. Playstation ne igram. Baci malo pogled na temu http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=176680 .

Problem kod lcd-a je shto losije radi skaliranje od plazme, i defekti su dosta vidljiviji. Tako da ce sigurno npr 720p materijal izgledati bolje na 1024x768 plazmi nego na full hd lcd. Za naredne 3 godine, hocu da izvuchem maximum iz onog sto gledam. A gledam SD satelit (total tv), 720p ripove (download bez pauze :D ) i po koji divx. Za moje potrebe, full hd lcd nema APSOLUTNO NIKAKVOG SMISLA! Za 3 godine cu uzeti full hd plazmu ili neki laserski tv...Ali tek kad osetim ISKRENU POTREBU i laku dostupnost 1920 progressive materijala.

Dakle, sumirano, sa 2.5m razdaljine, ni jednog momenta nisam osetio potrebu za vecom rezolucijom!

Poslednja izmena:
OK, znači ovo je privremeno, prelazno rešenje. I to je OK razlog za kupovinu. Da se razumemo, i sam sam u velikoj dilemi šta uzeti. Međutim, da ima makar 1365 umesto 1024 bilo bi daleko lakše odlučiti se. Nije bitno u ovom momentu toliko imati 1080p za gledanje filmova. Moja je dilema kao što sam ti i rekao: 32" Full HD za monitor i filmove, ili neka plazma samo za filmove. E sad, da li je prelazno rešenje vredno 45k din... Zavisi kome šta treba, a ja to još nisam definisao :)

U vezi HD ripova i kompresije: nije ti isti source tih ripova, obrati pažnju šta skidaš. Ako je sa HDTV onda je niži bitrate, mada su to uglavnom filmovi koji nisu izašli na HDDVD ili BD.

U vezi xvida: ako je na 2cd, mora da izgleda dobro na plazmi, jer su rezolucije preko 600, a ti imaš 1000.

Geledao sam samo one na 1 cd :) znam da nije isti source, hdtv, hddvd, br...ali chak i kod br ima prilicnih razlika, iako duzina filma traje isto i oba su 4.5gb..

Mene je pola godine muchilo to "eh da je 1366", i to je bio jedini razlog zashto sam razmishljao o lcd. Medjutim, nisam ni planirao neshto ozbiljno da uzmem tv, tj ohladio sam se, ali cena je odlucila :)

32` za filmove ako gledas sa vise od 2 metra...pa i nema nekog smisla, moz` divx maltene gledati na tome, izgledace ti kao hd :) Meni je npr 1920x768 suvishe sitno sa 2-2.5m, 1366x768 bi bilo savrsheno, ali avaj, pravougaoni pixeli kod plazme :( I to za chat/surf sa kreveta, ne za posao.

Mislim da je 32` kao monitor suvishe veliko za neki ozbiljan rad, i buljenje od npr 10 sati sa npr metar razdaljine. meni 22` sasvim fino lezi sa metar razdaljine.

Hah, sve to stoji. Te plazme sa 1024 nestaju lagano...
Strpljen = spašen. Samo ko može da čeka... bar do NG :)

Skidaj DVD9 ripove onda pa uporedi. Nema baš puno toga u DVD5.

Heinz, meni ovo nekako deluje blentavo...Obrati paznju na prve dve fotke, dvd-vs br. Da li se tebi chini kao da je ovde zakosen ekran? Tj kao da je crt u pitanju??? Ovi artifakti takodje idu u korist toj tvrdnji, poshto je serija samsung slimfit hd ready crt-ova imala tu "mrezu" preko ekrana. Razlika izmedju dvd i blu ray je blago recheno, MIZERNA, i slika je ochaj zivi u odnosu na stanje stvari koje sam ja video u praksi.

Na trecoj slici, gde je Full hd u igri, na fotki se jasno vidi panasonic viera, ali nisam siguran da panasonic radi full hd lcd, rekao bih da je ovo plazma. Takodje, treba uzeti u obzir faktor losijeg skaliranja, tj pushtanja full hd materijala na hd ready lcd.

Sve u svemu, meni ovaj test deluje kao neverovatna shminka :) Da se razumemo, ja ne osporavam full hd, lepo ga je imati, moze zatrebati, ali bih svakako pre isao na full hd plazmu nego full hd lcd...Ali cenaaaa....Takodje, rado bih doplatio 10 000 za pomak sa 1024 na 1366 ove plazme :)

Sve u svemu, u prodavnicama nikako ne veruj svojim ochima, samo kod nekog gde je lepo podeseno...Ja sam eto, isao logikom da ce slika na ovom tv-u biti losija nego na sestrinom panasonic pv8, al` il` je ovaj tv bolji, il` oni nisu dobro podesili :)

Btw, te dvd9 ripove ne mogu lako da skladishtim...Kako skinem film, przim ga na dvd, to mi najjeftiniji nachin skladishtenja :)

Nisu naveli da su "DVD naspram BR" poredjenje vrsili na HD Ready TV-u, sto se vidi iz kasnijih slika. Zasto nisu na FullHD-u, plasili se da ce razlika biti manja ? :)

Poslednja izmena:
Sve u svemu, meni ovaj test deluje kao neverovatna shminka :)

Nemam pojma, testirali su PS3, a ne TV :)
http://usporedi.hr/testovi/pogled/785/
Konzola je testirana na Sony HD Ready 40" LCD-u te Panasonic Full HD 37" LCD-u.
20080510092506DSC08642_.jpg
20080510092558DSC09266_.jpg

Ako ima boljih shotova na netu, daj neki.

Takodje, rado bih doplatio 10 000 za pomak sa 1024 na 1366 ove plazme :)

Heh, tu sam te čekao ;)

Btw, te dvd9 ripove ne mogu lako da skladishtim...Kako skinem film, przim ga na dvd, to mi najjeftiniji nachin skladishtenja :)

Za sada je HDD #1 za skladištenje, dok ne postane prostora. Ili dok se ne pojavi BDR :)

Poslednja izmena:
Akcenat je na HD materijalu, ne na PC desktopu. Sad da li se primeti razlika ili ne, subjektivno je pitanje.
U svakom slučaju, nikada neće videti 1280 linija na takvom TV, odnosno nema govora o HD, ćak ni u 720p.

Pa i nije 1280 linija, već 720. :p
Uostalom, ljudski mozak više primećuje razliku u vertikalnoj u odnosu na horizontalnu rezoluciju. Kad se uzme još u obzir da se ne gledaju statične slike, tromost oka, skaler, subpikseli, onda ta razlika između 1024 i 1280 pada u vodu.
Znači potrebno je samo uživo pogledati sliku na tv-u i zaboraviti na predrasude koje imaš - i lako ćeš doći do zaključka da za 720p, ta horizontalna rezolucija nije nikakvo ograničenje i da na takvim hd ready plazmama slika izgleda bolje u odnosu na lcd hd-ready tv-ove približno iste cene sa rezolucijom 1366.

Heinz evo ja te pozivam da dodjes do mene pa da vidis kako izgleda 720p u 1024x768 na Samsung plazmi PS42C91H. Posto imam Skystar HD mozes videti i 1920x1080 sa satelita kako skalira u 1024x768. Takodje na hardu imam i par BR ripova (sto u 1080 i 720p). Prekjuce mi je bio jedan drugar, juce je vec isao u Tempo da rezervise sebi jedan primerak :-devil-:

Nazad
Vrh Dno