Šta je novo?

Mobi Banka (ex Telenor Banka)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da. Provericu za koji dan kakvo je stanje :) Ovako je od kad sam presao na set, ranije mi je prodajni preko aplikacije bio ~126.

Sent from my D6603 using Tapatalk

@stopke

Шта је сет у Ком. банци?

Послато са Nexus 5X уз помоћ Тапатока

Сумњам да ће задржати овакав омјер,поготово продајни који је на нивоу средњег курса али видјећемо.

Par pitanja. Putujem u Madjarsku za novu godinu. Da li da uplatim evre na karticu i tamo placam karticom. Hoce li se skidati direktno sa devizne particije bez ikakvih troskova?
I koliko se naplacuje provizija ako skidam novac na ATM?
Mozda neko zna i da li je bolje da razmenim evre/dinare u forinte kod nas, posto sam citao da tamo uzimaju proviziju po menjacnicama?

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Par pitanja. Putujem u Madjarsku za novu godinu. Da li da uplatim evre na karticu i tamo placam karticom. Hoce li se skidati direktno sa devizne particije bez ikakvih troskova?
Mozda neko zna i da li je bolje da razmenim evre/dinare u forinte kod nas, posto sam citao da tamo uzimaju proviziju po menjacnicama?

Ja sam ih ranije to pitao i rekli su mi da se skidaju evri,i da nema konverzije,ali ti preporučujem da ih zoveš,ili da im napišeš mejl,pa da imaš i napismeno da može.

Sigurno nema provizije, ne brini.
Provizija za bankomat - pogledaj u tarifniku, mislim da je 1%, a min 400 din (zadužuje se dinarska partija). Dakle, izbegni da više puta podižeš manje sume.
Za podizanje keša u Mađarskoj, najpovoljnija je Intesina Visa Inspire. Novac se podiže bez provizije na bankomatu Intesa grupe, a korisniku se zadužuje eur partija (mora unapred biti eur na njoj).

Poslednja izmena:
Da. Provericu za koji dan kakvo je stanje :) Ovako je od kad sam presao na set, ranije mi je prodajni preko aplikacije bio ~126.
Pratih juce TB i Intesa kurs, bas je bio volatile dan za dinar. Interesantno ali je svakih 30 minuta maltene jedna bila povoljnija, a kroz 30 minuta druga..
Intesa je uglavnom imala bolji prodajni kurs (kurs po kojem mi kupujemo evre), dok su za kupovni se bas menjali.

@kavle, gde to kod nas da kupis forinte?

Pratih juce TB i Intesa kurs, bas je bio volatile dan za dinar. Interesantno ali je svakih 30 minuta maltene jedna bila povoljnija, a kroz 30 minuta druga..
Intesa je uglavnom imala bolji prodajni kurs (kurs po kojem mi kupujemo evre), dok su za kupovni se bas menjali.

@kavle, gde to kod nas da kupis forinte?
U menjacnici ili banci. Vidim da je 1€=309HUF kod nas. Imas neki savet?

Parcijalno su to odgovorili.
Konverziju ćeš jedino imati iz EUR u HUF, jer ćeš verovatno tamo sve plaćati u forintama.

Provizija na ATM-u zavisi od banke čiji je ATM, ali računaj da je barem 5-6 EUR, tako da zaboravi na njega ako baš nije neka nužda.

A za promenu u forinte, nema veze kolika je provizija menjačnice, ove naše će imati opet lošiji kurs, jer im promena u forinte nije glavni izvor prihoda, pa mogu da klepaju po ušima. Nema logike da kurs kod nas bude povoljniji nego u matičnoj zemlji valute :)

Pitao sam kolegu koji je trenutno u mađarskoj za kurs, kaže da je max 308, Tako da ipak kupuj kod nas ako možeš po 309 :D

Grešiš, Provizija za podizanje gotovine TB karticom ne zavisi od bankomata/banke. Stoji u tarifniku, pogledaj.
Za plaćanje karticama konverzija postoji, ali ne i provizija.

1e = 309HUF? Srednji, ne i prodajni. U Intesi bi dobio manje od 300HUF/EUR recimo (dobio bi 301 ako vec imas dinare, ali ni u menjacnici danas neces dobiti blizak srednjem kursu)
Pogledaj doduse, mozda neka menjacnica u NS ili Subotici stvarno ima dobar kurs za forinte, u Beogradu nema sanse, neke ni za franke i dolare nemaju dobar kurs :) Funte su i najvece zaboravile, forinte tesko da neka ima uopste, znaci ostaju ti banke, a njihovi prodajni kurs za forinte je barem nekih 3% razlike.

A koliko vidim provizija, ako na istu mislimo, u Madjarskoj je 0.3%, koju treba dodati na kurs jos, ali ne mogu naci koliki je kurs trenutno u bilo kojoj menjacnici.
https://www.tripadvisor.com/Travel-...gary:Currency.Cards.And.Foreign.Exchange.html
Ako nadjes kurs iz neke od menjacnica, pre nego sto podjes, imas odlicnu referencu da li se isplati.

Inace, mislim da jedino Raiffeisen ima forinte stvarno od nasih banaka. Druge ni u trezoru. Jene su recimo u Intesi trazili od RF-a izgleda, jer sam 2 dana morao da cekam za podizanje :) Dok u RF sam istog dana dobio.

Grešiš, Provizija za podizanje gotovine TB karticom ne zavisi od bankomata/banke. Stoji u tarifniku, pogledaj.
Zavisi dodatno i od bankomata/banke. Neki bankomati naplacuju preko onoga sto stoji u tarifniku banke. Recimo u Dubaju i pise na jednom bankomatu u hotelu da naplacuje 1.5$ provizije sam ATM! U EU to uglavnom nije slucaj, ali za UK mislim da bi trebalo da izbegavate ATMove. (za UK OBAVEZNO izbegavati menjacnice i banke, i funte kupiti unapred kod nas)

Ako na tb kartici imam dinare i evre i kupujem online hoce mi dirati prvo evre ili dinare?

Дајте људи не претјерујте:)Алфа је исцрпан и темељит:D али то у овом случају не важи(банкомат) као ни однос евро-форинта без додатне провизије.Плаћај картицом али имај неку резерву у кешу,еври,форинте...

@ kovle

Ako plaćaš karticom na POS terminalu, može ti se desiti sledeće:
Kupuješ u forintama, a pri plaćanju, POS terminal ti nudi da biraš da li želiš da budeš zadužen u forintama, ili u dinarima (tvoja matična valuta). Tu opciju ti nudi banka koja je vlasnik tog POS terminala. Nikako ne biraj dinare, jer bi konverzija išla po kursu mađarske banke, ekstremno nepovoljnim po tebe.
U Mađarskoj sam ovo puno puta doživeo.
Još ovo: Ako se ide autom, moraš kupiti vinjetu. Najbolje je da je kupiš online, pre polaska. Preporuka: https://ematrica.nemzetiutdij.hu

Poslednja izmena:
Дајте људи не претјерујте:)Алфа је исцрпан и темељит:D али то у овом случају не важи(банкомат) као ни однос евро-форинта без додатне провизије.Плаћај картицом али имај неку резерву у кешу,еври,форинте...
Na onom linku (TripAdvisor) bas stoji da je OTP poceo da naplacuje proviziju za podizanje kesa dodatno, preko privizije tvoje banke.

OTP poceo da naplacuje proviziju za podizanje kesa dodatno, preko privizije tvoje banke.
Не знам шта да кажем,све би требало да буде урачунато већ у провизију домаће банке ,као и све до сада,ако не постоје нека ситна слова,зачкољице и сл.

OTP ionako zaobilazim u širokom luku, tako da nema problema.

NXT-L09

Izluđuje me prikaz raspoloživog stanja:
1) Ako mi legne uplata na račun, u poruci/mejlu, raspoloživo stanje prikaže samo dinare.
2) Ako uplatim dinare na bankomatu, onda u poruci/mejlu, raspoloživo stanje prikaže RSD+EUR u dinarima.

Ima li smisla ovo da im javim ili mislite da već znaju? :)

Ima li smisla ovo da im javim ili mislite da već znaju?
Мислим да знају али ме занима одговор.:)

Često uplacujem RSD i € na bankomatu i nikada, pa ni vikendom, uplate nisu bile rezervisane, već istog trena u raspolozivim sredstvima.

Raspoloziva da, stanje ne. Mogu se koristiti, ali nisu proknjizena. Tako je kod mene bilo uvek, cak su mi i rekli da je tako u CCu. (mislim da bese kod njih, bas za uplate, posto nigde drugde ne uplacujem na bankomatima)

Ja imam primedbe na kvalitet kartice. Ovo je vec druga na kojoj mi posle nekog vremena naprasno crkne paypass. Imam jos 2 kartice od drugih banaka koje cuvam/koristim istovetno tb i one rade bez problema

Sent from my NX505J using Tapatalk

Raspoloziva da, stanje ne. Mogu se koristiti, ali nisu proknjizena. Tako je kod mene bilo uvek, cak su mi i rekli da je tako u CCu. (mislim da bese kod njih, bas za uplate, posto nigde drugde ne uplacujem na bankomatima)
Moguće, no moje iskustvo, posle bar 50 uplata je uvek isto: sredstva su odmah raspoloziva, nekad ranije su bila rezervisana sat vremena ili par sati, a sada vise nisu ni to. Evo, danas uvece uplatio RSD i €, nista nije u rezervisanim, sve proknjizeno.

Mada, to nije toliko bitno, koliko me posle svake uplate/isplate/placanja nervira SMS/email koji u raspolozivim sredstvima sabere RSD+€ i prikaže u RSD. Ako je RSD transakcija, nek prikaze samo RSD, kao sto za € transakciju prikaže samo €.

Mozda su promenili ovim zadnjim update-om, izgled barem, nisam zagledao. Ranije nije bio vidljiv bez klika na plavi deo racuna (home page), i stajao je u neproknjizena sredstva.
Moze odmah da se koristi za sve, doduse i tada i sada. Ja se jednom uplasio, dodatno je bio skriven i ja gledam "gde mi je novac?????" :)

Ако је нешто резервисано,значи да није расположиво.:)

Ako je rezervisano kao negativna suma, onda je raspolozivo, bas.

Meni se i na kreditnim desi da imam vise raspolozivih sredstava od stanja ranije, kada sam dobijao refunds/credit.

Ali sve je to samo stvar knjizenja, banka taj novac ima.

Ako je rezervisano kao negativna suma, onda je raspolozivo, bas.
Хе,хе има ли краја лудилу...Изгледа да је ТБ пионир у свему.Не важи више ништа,ни појам ,ријеч...Мени се никад није десило да располажем резервисаним средствима(ТБ у то не рачунам)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno