Šta je novo?

iPhone 15

Ista priča i sa 15 običnom. Možeš ga koristiti od zvanja i poruka, preko plaćanja telefonom, pa do prevođenja teksta sa slike maltene... Zatvoren sistem? Furao sam P40 Pro jedno tri i po godine, dok mi konačno nije pokidao živce sa svojim aplikacijama, gde ne mogu ni da se čekiram u teretani ili da skinem aplikaciju nacionalne lige.

S23 Ultra? Dobar telefon, ali sa xy manjkavosti (glomazan telefon sa oštrim ivicama, mutne slike, srče bateriju ničim izazvan, gomila bespotrebnih custom aplikacija koje ne mogu da se deinstaliraju...) za približnu cenu kao i 15 PM...

Težak je iOS sistem, jeste, ako je 2008. godina, dok u 2024. godini, gde pola sveta koristi iOS i maltene ga i ne menja više, baš i ne vidim probleme sa prilagođavanjem... Na kraju se svede na sledeće - ako vam ne odgovara iOS - uzmete lepo Android i rešen problem - Samsunga more jedno, Honor, Xiaomi, itd.

Ovaj narod mnogo robuje predrasudama i narativima i da bi odbranio svoju tvrdnju, stranu, itd. najčešće satanizuje onog drugog, pa tako i oko telefona. Uzmete šta vam u tom trenutku najbolje paše i rešen problem.
Apsolutno razumem coveka. Totalno je drugi koncept na iOS i tesko se navici na neke stvari koje si veoma lako i jednostavno koristio na androidu. T9 pretraga je i meni nedostajala (i dalje ne razumem zasto je ne ubace, izuzetno korisna stvar koja je na telefonima jos odavno, dok su dugmici bili u igri nije to doneo sam android), prosto mi nije bilo logicno da kada hocu nekoga da pozovem radim Search celog uredjaja umesto da koristim dialer, navikne se covek kasnije, sada mi nije problem, ali i dalje smatram da je to nelogicno, kao i to da u jednu listu trpa sve pozive i sa mobilne mreze i 3rd party aplikacija. Na galeriju je isto trebalo privikavanje. Sve to moze da se istrpi i vide prednosti sistema ako covek izdrzi, ja volim da cackam oko tih stvari pa mi nije problem, ali apsolutno razumem da neko nece da se pati i vrati se nazad za par nedelja. Posle godinu i nesto koriscenja, ja sam generalno zadovoljan, jedino sto me stvarno nervira su notifikacije, mislim da je to dosta bolje izvedeno na androidu, ovo ostalo, sve sto moze da se uradi na jednom, uglavnom moze i na drugom sistemu samo na drugaciji nacin.

npr. ajde sto sada moram YT premium da koristim to je druga prica... kako da povecam npr brightness jel ima neka komanda za to?! skroz mi je konfuzno... u horizontalnom polozaju dok gledam ne znam kako da spustim onaj prozor gde je skala za brightness...
takodje me nervira sto mi sve snikme sa telefona ne vidi neki player poput VLC-a
ne znam dal uopste mogu da u njega ubacim par serija i filomva preko kompa i da ih gledam kao na androidu.
Probaj 3uTools za prebacivanje fajlova, slika, muzike, odličan je.

Uskoro će svako moći da instalira public beta verziju, a ovu prvu dev možeš da instaliraš ako skineš dev profil na telefon, al to zvanično nije legalno 😃 Beta verzije skidaš kad se prijaviš za public beta profil
Od prošle godine je legalno. Od prošle godine se ne koriste dev profili za beta verzije, developer bete su postale dostupne svima za dž. Potrebno je samo registrovati se na Apple Developer profilu i prihvatiti uslove korišćenja, nakon toga se dobija pristup developer betama :D

• Like
Reagovanja: iOS
Citajuci na sajtu mobilni svet nekoliko komentara za 15 pro je bilo da se greje, da je slaba baterija, slabiji signal, slaba vibracija, prosecna kamera (slike). Pa ako moze neko ko ima 15 pro da napise svoje iskustvo. Razmisljam da uzmem 15 pro pa me zanima da li je stvarno tako.
To je pisao neko ko telefon nije ni video, stvarno ne znam ko više tamo ide i čita bilo šta, veze sa mozgom nema. I sada na 30+ stepeni se greju svi, pakao je napolju, upali 4k snimanje na bilo kom telefonu i vidi greje li se.

Citajuci na sajtu mobilni svet nekoliko komentara za 15 pro je bilo da se greje, da je slaba baterija, slabiji signal, slaba vibracija, prosecna kamera (slike). Pa ako moze neko ko ima 15 pro da napise svoje iskustvo. Razmisljam da uzmem 15 pro pa me zanima da li je stvarno tako.
Bio je problem sa Instagramom kad je izašao, brzo su zakrpili to, hladan je kao špricer. Bukvalno nepotrebno jak hardver, i 13 Pro koji sam imao pre ovog je radio kao Doxa, ovaj je u svemu po malo bolji, osim te baterije, koja mi isto drži kao na 13 Pro - nekih 5-6h sot u proseku. Prijem mreže i WiFi je za nijansu slabiji nego na 23 Ultra koji nosi lepša polovina ali skroz ok, to je rešeno od 12ice, 11ica i stariji su bili tiha jeza što se tiče tog modema. Imam ga od novembra.
Apsolutno razumem coveka. Totalno je drugi koncept na iOS i tesko se navici na neke stvari koje si veoma lako i jednostavno koristio na androidu. T9 pretraga je i meni nedostajala (i dalje ne razumem zasto je ne ubace, izuzetno korisna stvar koja je na telefonima jos odavno, dok su dugmici bili u igri nije to doneo sam android), prosto mi nije bilo logicno da kada hocu nekoga da pozovem radim Search celog uredjaja umesto da koristim dialer, navikne se covek kasnije, sada mi nije problem, ali i dalje smatram da je to nelogicno, kao i to da u jednu listu trpa sve pozive i sa mobilne mreze i 3rd party aplikacija. Na galeriju je isto trebalo privikavanje.
Ubacili su T9 na iOS18, a dialer je sad u ios 17 ok, do prošle godine je prikazivao samo poslednjih 100 poziva, novi limit je 2000

IMG_3318.jpeg

Dobio sam ovu poruku, jel to nesto novo ili ja nisam u toku.

Svasta pa to odavno postoji...

Isao danas da se ponovimo,zena htela da casti sebe i mene ali sam ostao razocaran i odustao(ona nije😁). Meni petnaestica deluje tako jeftino u ruci,nekako nemam osecaj da drzim premium uredjaj. Taj titanijum je “cudan”. Jedino sto je pozitivan utisak da cu preci ponovo sa pro na pro max,ne deluje tako velik ili sam ocoravio pa mi prija veci kran🤣. Slaze li se neko sa mnom ili sam ja nakrivo nasadjen,deluje li vama nekako jeftino?

^ meni 15pm ne izgleda jeftino. Za običan 15 iskreno nisam ga ni video uživo.

I meni 14PM deluje više premium od 15PM. Ali bih rado zamenio 14PM za 15PM najviše zbog težine. 😅

15 PM izgleda lepše na stolu ako posmatrate leđa, i jedno tri puta bolje leži u ruci 15 PM u odnosu na 14 PM (probao sam i S24U i ne možeš držati, cigletina). Nema šanse da bih se vratio na 14PM. Čak šta više, ako novi 16 PM bude još veći, duže ću se družiti sa 15 PM (a podržavaće sve AI) jer mi je ovo posle toliko vremena postala idealna veličina, više od ovoga teško (da se ogradim, jedino ako ima neki akumulator umesto baterije ili kuva ručak).
Kupovina 14Pro/14PM je promašaj u ovom trenutku kada ne dobija AI koji dolazi uskoro, 15 Pro/15PM su cene pale toliko da ne ni ne isplati gledati 14 Pro/14PM.

@Aries, uključi obavezno, to je poziv preko 4G mreže tj. VoLTE, bolje se čuje sagovornik, internet ti radi u toku poziva i možeš proveriti ako šta treba na netu. Ako druga strana ima aktivirano telefon zvoni odmah iste seknude, nema čekanja. Naravno, često je 4G pokrivenost bolja i zato baterija duže traje jer ne obara na 3G/2G kada imaš poziv (koji često imaju lošiji signal).

^ Kako kažu 16pm će biti 6.9" i sigurno će biti dosta širok u ruci.

^ Width: 77.58 mm (up from 76.70 mm). Vraća se praktično na širinu 14PM.

^ znači opet idemo na staro. Neka barem budu ivice zaobljene pa će se malo lakše koristiti.

Jel primetio jos neko da su slike napravljene main kamerom na coskovima mutne? Najvise se primeti ako se slika neki tekst recimo na A4 papiru. Kao da previse agresivno radi fokus. Evo isti primer sa reddit-a. 15 pro je u pitanju.

1718975821743.png

Bez veze. Verovatno se sprema brza zakrpa.
Bez veze, njima bas ne bi trebalo da se desi. Apple je to

Dvoumim se između iphone-a 15 i 15 pro. 15 je 700e, a 15 pro 880-900e. Ne slikam puno ali mi je bitan refresh rate. Tako da sam baš u nedoumici. Kakvi su vaši utisci?

A ako si kao i ja,koji ne vidim razliku nikakvu(na Iphonu,na Adroidu vidim),onda jos bolje. 😁 Doduse ,ja ih uzimam iskljucivo zbog kamere pa sam zato na 3 ringle.

Ako finansije dozvoljavaju, preporuka uvek za Pro

Možda ima neko kakvu pametnu za moj problem.

Kupio sam nov iPhone 15 pro i kad sam ubacio sim karticu, signal se pojavio na 30-ak sekundi i nestao. Probao sam i SIM karticom drugog operatera - isti problem.
Onda sam se prebacio na esim, i situacija je ista - nema signala. Ali kako držim telefon dok mi je otvoren "Mobile Service" u opcijama, i u slučaju SIM o esim vidim da se signal pojavi s vremena na vrijeme možda na nekoliko milisekundi.
Probao sam sve što google nudi, uključujući i resetovanje mrežnih postavki.

Miriše mi na fabričku grešku, ali opet možda se nekom desilo pa ima neka kvaka?
Napominjem da svi SIM-ovi i esim uredno rade na mom SE 2020, tako da sam isključio da je problem s te strane.

Nazad
Vrh Dno