Šta je novo?

iPhone 15

Pogledajte prilog 439384

Bukvalno su svi osim crnog, više beli sa nijansom boje. Oko kamere je, tek da kažeš, plav. Uzeo sam sestriću plavi, prvo sam pomislio da je beli :)
Dobro ti kažu, ako imaš gde da pogledaš izložen idi i vidi. Meni se sviđa ta svetla boja, ali ukusi su u pitanju. A i crna je više neka tamnija siva nego crna.
Edit: Na slici ti je prvo crni, pa plavi. Gledano sleva.
Kami ovi osim crnog deluju kao beli u nijansiranom silikonu. Ako me razumete

Ne slikas u HDR nego snimas pa tako i trazis na pogresnom mestu da palis gasis HDR…
Zato sam napisao za slikanje, ne za video. Bila je opcija nekada za HDR auto za slikanje, nakon toga su uveli HDR smart a sada se vise HDR smart i ne moze ugasiti.

1713807311428.png

Pa pitam da li je ta opcija sakrivena, mozda medju profilima.

Piše da je moguće do 12-ce da se ručno isključi. Za 13-cu i dalje kaže da ne može.
Uzeo sestrić moj stari SE 2020 da odnese njegov na popravku (razbio leđa) pa ne mogu da proverim.

Haha, ovi Androidaši-Windowsaši što imaju osećaja :D :D
Ne lazume ne lazume.

Ja koji koristim 14PM vidim jasnu razliku između ekrana, žena koja koristi isto 14PM ne vidi neku razliku, njena sestra koja je koristila 12PM sad na 15 Plus kaže da joj je telefon dosta fluidniji i brži.
Vidi se pri skrolu tekstova da nije 90hz ali radi fluidnije od budžet androida sa 90hz ekranom. Baterija 2 dana uz društvene mreže i 4g većinu vremena. Bolja nego na novom 14PM.

Svi srećni i zadovoljni. Amin.

Posle skoro mesec dana korišćenja poklona od mene naravno - iP 15PM - supruga danas kaže : Dobar mi je ovaj novi telefon, nije tako velik kao što mi se učinio prvi dan...
Odgovaram joj : Naravno, TV i telefon nikada ne može biti velik ekran(display).
Supruga odgovara : Znači kupujemo i novi TV...
Moj odgovor : Logično posle C klase ide G klasa, samo ''malko'' veća dijagonala...
Cilj je uvek ostvariv - samo put do njega ide malo okolo-naokolo.
Telefon je stvarno odličan, prvi put mi se desilo - doduše trajalo je celu jedni milisekundu da pomislim i ''pređem'' sa Samsung Ultra na iP PM 😁,
nema potrebe pisati o karakteristikama i kako radi - radi stvarno OK.
Telefon je inače White Titanium (fotografisano je ispod led rasvete na auto) izgleda kao da je Natural Titanium, ili možda i jeste, sve su to prevaranti...

Prilozi

• 20240426_203139_cr_r.jpg
    20240426_203139_cr_r.jpg
    271 KB · Pregleda: 122
Nećeš videti neki veliki pomak u interfejsu, nadam se da te to neće obeshrabriti. 😂

Ja se nadam da ću preći na 15 Pro uskoro, da malo odmorim ruku i džep od 14PM. 😅

Ja posle 14 pro prešao na 15 pro max, pre svega zato sto mi je cenovna razlika između pro i pro max bila 50e. Ali se nisam pokajao. 15 PM meni lepše lezi u ruci od 14 pro, iako je veći, lakši je i malo zaobljeniji. Baterija na 14p je počela bas da gubi kapacitet, spao sam na 86%, na spavanje sam išao sa 15-20% baterije, sa sličnim korišćenjem na PM idem sa 50-60%. Generalno, vredi preći, ne samo zbog veličine. A da, type ć otvara mnogo mogucnosti, setio se da imam neke starije type c slušalice, primetno bolji kvalitet zvuka u odnosu na airpods pro 2. :)

Posle skoro mesec dana korišćenja poklona od mene naravno - iP 15PM - supruga danas kaže : Dobar mi je ovaj novi telefon, nije tako velik kao što mi se učinio prvi dan...
Odgovaram joj : Naravno, TV i telefon nikada ne može biti velik ekran(display).
Supruga odgovara : Znači kupujemo i novi TV...
Moj odgovor : Logično posle C klase ide G klasa, samo ''malko'' veća dijagonala...
Cilj je uvek ostvariv - samo put do njega ide malo okolo-naokolo.
Telefon je stvarno odličan, prvi put mi se desilo - doduše trajalo je celu jedni milisekundu da pomislim i ''pređem'' sa Samsung Ultra na iP PM 😁,
nema potrebe pisati o karakteristikama i kako radi - radi stvarno OK.
Telefon je inače White Titanium (fotografisano je ispod led rasvete na auto) izgleda kao da je Natural Titanium, ili možda i jeste, sve su to prevaranti...
Увијек после неког времена екрани нису толико велики као први пут

Поздрав људи

Искуство батерије на 15 про?

Zavisi od toga sta radis na telefonu, ako igras igre, i koristis drustvene mreze po ceo dan, punices ga dva puta dnevno. Ako ne radis to, trajace ti dva dana.
Neki mix ulgavnom baterija istera ceo dan, kao i za svaki drugi telefon. Punis ga nocu i to je to.

ja imam meni super, samo slikam i nesto snimim . igrice nista, malo FB pogledam i youtube neku emisiju... ne znam koja je ono fora sa punjenjem do 80%
al ne znam koliko cu izdrzati, nisam koristio od 2008-e god. taj iOS je čist pakao, to je toliko nazadno da to nije normlano... jos ja mentoll nisam znao da iphone nema fingerprint kad sam uzimao... danas me neko zove ne mogu da odbijem poziv... tastatura krsh u odnosu na note20u... vrv cu se menjati sa ženom za s23u a zeleo sam mali telefon....
ali, zato ubija fon kako snima video sa stock i blackmagic app , i kvalitet izrade mi je predobar...

"toliko nazadno da to nije normlano" Moje iskustvo sa 15 PM je totalno suprotno. Android ima prednost kod galerije slika, customizacije desktopa, app drawera i izgleda ikonica. Ali tu se android mogucnosti zavrsavaju.

iOS je miljama ispred sto se power toolsa tice. Ni u ludilu nisam kontao da cu reci da je android ogranicen, ali sad nakon manje od 3 sedmice iOS vozanja..

..mislim da se nikada na android vratiti necu.

Sami shortcutsi imaju limit samo koliko ti je limitirana mašta. Mozes isprogramirat telefon kako ti je volja. Neki dan kontam: Bilo bi cool da pritisnem dugme na zakljucanom telefonu i da mogu pretvoriti glasovnu poruku u pisanu poruku. A da ista bude sejvana u notes i iCloud.

Well, evo je. Pomogao mi je jedan na drugom forumu:[Dictate text] Action. [Create Note] action. [body] variable of the Create Note action is the [Dictate text] variable. Select the notes folder you want to save. Ako se koristi Siri, doda se "[Dismiss Siri and Continue]" na samom pocetku.

Isto tako postoje Siri skripte pa joj naredjujes koje funkcije da odradi. To ide kao makro za periferiju racunara. Ali se nisam uspio zezati s tim jos. Npr, mozes joj zadati skriptu da sakupi sve slike iz prosle godine iz januara i da ih stavi u X folder odredjenog datum. Zanci vezes funkcije jednu na drugu. Sa tim stvarima najbolje upravljaju programeri. Ali se shortcuti lak ošeruju pa potrazi.

I tako za sve ostalo. Neke osnovne stvari poput built in PDF editora ili screenshot website-a mi fale na androidu (i dalje ga koristim sa drugim brojem). Shortcut da sa jednim klikom uslikam nesto i da nakon toga ide automatizacija da se slika stavi u email i posalje na specificirane adrese, sve jednim klikom, i to sve u pozadini da ni ne vidim ni otvaranje same kamere (ako ne zelim) mi je fenomenalno.

Ljudi isprogramiraju action button da reaguje u zavisnosti od GPS lokacije. Pa ti je funkcija kod kuce jedna, pored auta druga, na parkingu treca.

Android je derao iOS u doba iPhonea 6. Sada su druga vremena na zalost ili na radost.

npr. ajde sto sada moram YT premium da koristim to je druga prica... kako da povecam npr brightness jel ima neka komanda za to?! skroz mi je konfuzno... u horizontalnom polozaju dok gledam ne znam kako da spustim onaj prozor gde je skala za brightness...
takodje me nervira sto mi sve snikme sa telefona ne vidi neki player poput VLC-a
ne znam dal uopste mogu da u njega ubacim par serija i filomva preko kompa i da ih gledam kao na androidu.

Kada gledas YT, povuci sa desne strane prstom kao kada si na desktopu i dobit ces kontrol centar:

1715117360132.png

Ne gledam filmove na telefonu pa ne bi znao kako da uzbacis iste.

Mislim da je najbolje da pogledaš tips and tricks za ajfon i sve how to use iPhone, jer nije mi pojmljivo da neko koristi smartphone uređaje dugi niz godina, a da ne zna da promeni osvetljenje telefona. Napravljen da ga mogu američke dede i babe koristiti, a ne neko mladji.

Upravo to. Ja kada sam posle 15 godina androida kupio ajfon, trebalo mi je ravno jedan dan da pokačim sve bitne stvari i možda još jedan da ga potpuno prokljuvim. Malo strpljenja, pogledaj neki how to video i to je to

Iako neki korisnici mogu imati početne sumnje ili predrasude, kada jednom istinski upoznaju sve što iOS nudi, često se opredeljuju za njega i ne žele se vratiti na android. MIslim da ništa ne može biti "konfuzno" već je samo potrebno bolje upoznavanje i rekao bih navika :)

počeo sam za sve logicnosti kod andorida (a da za modovane aplikacije ne govorim koliko su pojednotsvaljene stvari, a ne postoje za iOS)... ovde da trazim na tips and tricks hahaha.... npr ja sam jedan od onih koji kada nekog zovu u dialeru kucam slova i gore se pojavljuje taj neko i samo prstom povucem i zovem... ovde moram u kontakte, pa da kucam pa da kliknem pa onda na slušalicu... nista gledacu sve te tips n tricks pa cu videti sta i kako

Ja mislim da su to corava posla, batali ti to i vracaj se na Android. Pun si negativnosti i sa takvim stavom ulazis,nista te nece razuveriti.

Vrh Dno