Šta je novo?

iPhone 15

necu ga prodavati, ja imam Note20Ultra i žena je imala isto to, a ona je uzela malo ranije S23Ultra i sad razmisljam da se menjamo... ja sam hteo nesto malo, a izedju S23/24 i iPhone-a 15 P uzeo sam ajfon da probam... sto rece kolega gore, sve je samo i samo stvar navike... ako sam navikao neke stvari ma jedan nacin da radim na andoridu vrv cu se naviknuti i na ovaj... uostalom cesto nosim i Note sa sobom.... da mogu da crtam i eto da gledam filmove kad sam negde na putu ili off road-u

Sve ti je stvar navike. Vremenom ili ces da se naviknes ili ces da promenis. Ja sam koristio uporedo ip i samsung i tacno sam video razlike izmedju sistema, negde je nesto prosto uradjeno, negde moras dva- tri vise koraka da uradis. Ali kad hoces nesto da slikas ili snimas sve pada u vodu.

ja sam jedan od onih koji kada nekog zovu u dialeru kucam slova i gore se pojavljuje taj neko i samo prstom povucem i zovem... ovde moram u kontakte, pa da kucam pa da kliknem pa onda na slušalicu...
Eh. To se zove Smart Dial. I meni je već godinama nelogično da to iPhone nema, a izuzetno je praktično. I mesecima mi je smetalo što toga nema.

Kod iPhone očekuju da to radiš iz Search-a. Tj. na glavnom ekranu povučeš prstom na dole, pojavi se search bar, tu kreneš da kucaš naziv kontakta, pojavi se kontakt i onda dodirneš slušalicu pored njegovog imena da pozoveš.

Ima iPhone svojih prednosti, ima svojih mana. Kao svaki uređaj. Ja se razmišljam da se nakon 2+ godine na iPhone vratim na Android, ali teško je odreći se nekih sitnica iz oba tabora.

počeo sam za sve logicnosti kod andorida (a da za modovane aplikacije ne govorim koliko su pojednotsvaljene stvari, a ne postoje za iOS)... ovde da trazim na tips and tricks hahaha.... npr ja sam jedan od onih koji kada nekog zovu u dialeru kucam slova i gore se pojavljuje taj neko i samo prstom povucem i zovem... ovde moram u kontakte, pa da kucam pa da kliknem pa onda na slušalicu... nista gledacu sve te tips n tricks pa cu videti sta i kako
Preporučio bih ti ovaj kanal za tips and tricks:
Dosta pametnih stvari sam pokupio, sve je pitko da i totalni n00b može da razume.

@Glenn je pomenuo Shortucut. Nadam se da će u junu na WWDC Siri dobiti koji IQ poen i da se integriše "dublje" u sistem, tako da konačno mogu da joj zadam da mi napravi automatizaciju, bez da jurim Shortcut po internetu. Stvarno više nemam živce za to.

Inače, Spotlight mi je jedna od omiljenih stvari na iOS i on mi je polazna tačka za sve. Nadam se da i njega unaprediti u junu.

Spotlight baš često koristim i na iPhone i na Mac. Uvek pokrećem aplikacije iz Spotlight, umesto da ih tražim po folderima.

Na Macu više koristim Raycast zbog pluginova i mogućnosti da zadajem prečicu do komande. Spotlight više kad mi treba nešto što je integrisano.

"toliko nazadno da to nije normlano" Moje iskustvo sa 15 PM je totalno suprotno. Android ima prednost kod galerije slika, customizacije desktopa, app drawera i izgleda ikonica. Ali tu se android mogucnosti zavrsavaju.

iOS je miljama ispred sto se power toolsa tice. Ni u ludilu nisam kontao da cu reci da je android ogranicen, ali sad nakon manje od 3 sedmice iOS vozanja..

..mislim da se nikada na android vratiti necu.

Sami shortcutsi imaju limit samo koliko ti je limitirana mašta. Mozes isprogramirat telefon kako ti je volja. Neki dan kontam: Bilo bi cool da pritisnem dugme na zakljucanom telefonu i da mogu pretvoriti glasovnu poruku u pisanu poruku. A da ista bude sejvana u notes i iCloud.

Well, evo je. Pomogao mi je jedan na drugom forumu:[Dictate text] Action. [Create Note] action. [body] variable of the Create Note action is the [Dictate text] variable. Select the notes folder you want to save. Ako se koristi Siri, doda se "[Dismiss Siri and Continue]" na samom pocetku.

Isto tako postoje Siri skripte pa joj naredjujes koje funkcije da odradi. To ide kao makro za periferiju racunara. Ali se nisam uspio zezati s tim jos. Npr, mozes joj zadati skriptu da sakupi sve slike iz prosle godine iz januara i da ih stavi u X folder odredjenog datum. Zanci vezes funkcije jednu na drugu. Sa tim stvarima najbolje upravljaju programeri. Ali se shortcuti lak ošeruju pa potrazi.

I tako za sve ostalo. Neke osnovne stvari poput built in PDF editora ili screenshot website-a mi fale na androidu (i dalje ga koristim sa drugim brojem). Shortcut da sa jednim klikom uslikam nesto i da nakon toga ide automatizacija da se slika stavi u email i posalje na specificirane adrese, sve jednim klikom, i to sve u pozadini da ni ne vidim ni otvaranje same kamere (ako ne zelim) mi je fenomenalno.

Ljudi isprogramiraju action button da reaguje u zavisnosti od GPS lokacije. Pa ti je funkcija kod kuce jedna, pored auta druga, na parkingu treca.

Android je derao iOS u doba iPhonea 6. Sada su druga vremena na zalost ili na radost.
Ista priča i sa 15 običnom. Možeš ga koristiti od zvanja i poruka, preko plaćanja telefonom, pa do prevođenja teksta sa slike maltene... Zatvoren sistem? Furao sam P40 Pro jedno tri i po godine, dok mi konačno nije pokidao živce sa svojim aplikacijama, gde ne mogu ni da se čekiram u teretani ili da skinem aplikaciju nacionalne lige.

S23 Ultra? Dobar telefon, ali sa xy manjkavosti (glomazan telefon sa oštrim ivicama, mutne slike, srče bateriju ničim izazvan, gomila bespotrebnih custom aplikacija koje ne mogu da se deinstaliraju...) za približnu cenu kao i 15 PM...

Težak je iOS sistem, jeste, ako je 2008. godina, dok u 2024. godini, gde pola sveta koristi iOS i maltene ga i ne menja više, baš i ne vidim probleme sa prilagođavanjem... Na kraju se svede na sledeće - ako vam ne odgovara iOS - uzmete lepo Android i rešen problem - Samsunga more jedno, Honor, Xiaomi, itd.

Ovaj narod mnogo robuje predrasudama i narativima i da bi odbranio svoju tvrdnju, stranu, itd. najčešće satanizuje onog drugog, pa tako i oko telefona. Uzmete šta vam u tom trenutku najbolje paše i rešen problem.

Moj poslednji iPhone je bio 6. Od tada sam na androidu . Uzeh skoro 15 i osećaj na ekranu sa 60hz mi je bio jednostavno odvratan . Smatram da je to neprihvatljivo u tom cenovnom rangu i da je ozbiljan nedostatak telefona. ios ko ios - isto sve unazad 10 godina, za mene previše zatvoren i vratio sam se na android opet. Eto, to je moje iskustvo. Uglavnom, nikakav wow efekat nisam imao , možda bi sa 15pro bila druga priča . Ali ovo , sasvim prosečan telefon u svakom smislu.

Koliko je sve isto u iOS-u 10 godina je za drugu temu :)

15 Pro je priča za sebe od fluidnosti rada, nebagovanja, kakav rogobatan izraz, oko bitnih stvari, kamere za fotografije i video, svakako ne profi jer zna se čime se one prave, baterije, izrade, skraćeno jako kvalitetan komad hardvera :)

bemchmark aplikacija eto nekim slučajem nema na app store-u hahahahahaa

Nema te aplikacije odavno ni za jedan operativni sistem, niti ima potrebe sa novom platformom :)

Izvinjavam se ako je preterani off topic.

Kako vam drži baterija na Pro (ne max) modelu? Ima li drain-ai i koliko vam generalno traje?

Kako vam drži baterija na Pro (ne max) modelu? Ima li drain-ai i koliko vam generalno traje?
Pa iskreno da ti kazem ja kad sam kupio telefon ocekivao sam mnogo bolju bateriju, uzmi u obzir da sam takodje imao SE 2020 sa 80% battery healtha, znaci navikao sam na ocaj bateriju. Sta znam, tacno je da Instagram vuce dosta, i ako to izostavim okej je. Al nekako sam skontao da ume da mi skine i do 10% ujutru na spotifaj dok hodam do posla (nekih pola sata). Ne znam da l sam prezahtevan, ali u pocetku mi to smetalo, sad sam navikao.

Punim ga po malo kad god stignem, i to je najcesce na poslu na neki ultra spori punjac. Primetio sam da se greje prilicno na original punjacu i kablu dok dodje do 80%, posle ga spusti. Uglavnom, da ne ureknem bateriju i moj OCD, sto se tice onog famoznog battery health-a trenutno je na 100% i dalje sa 149 ciklusa, a telefon je aktiviran u decembru prosle godine :)

Par kolega sa posla mi je isto reklo da je onako...očekivali su bolju bateriju posle recimo 13 pro

Instagram i dalje glavni potrošač baterije iako manje od pola sata dnevno ulazim i to samo uglavnom reels sa mačkama i papagajima.. Obrisao sam aplikaciju, probaću par dana preko pretraživača. 15pm

Probaj instagram lite, ima ga na androidu, pretpostavljam da ga ima i na ios-u.

Ja posle telefona od 6,7” predjoh na 6,1” i nema te baterije koja bi me vratila na ovih 6,7”. Ip 15 pro ima odlicnu bateriju i traje dan bez problema

15 pro, baterija je blagi uzas. Ne znam da li bi reklamacija sta donela, posto je u iStyle uzet ali od apps skori nista ne koristim, safari i googlanje light i daj boze 4 sata sot da sastavim.

Da li je ovo ‘normalno’ ili imate bolje ponasanje baterije a meni je neki feler zapao. 100% je bh inace, telefon uzet pre mesec dana.

Prilozi

• Screenshot 2024-05-10 at 20.36.58.jpeg
    Screenshot 2024-05-10 at 20.36.58.jpeg
    68 KB · Pregleda: 116
@Ape

Da li ti je uvijek ovako los prijem signala kao na ss?

Nije uvek, to sam skrinsotovao dok sam bio u podrumu zgrade ali sustinski na wifi je vecinu vremena jer radim od kuce.

Meni je signal na 14PM uglavnom 2 crte pa mi je 6h SOT na WiFi i ostane 20ak %.

Probaj reset i podešavanje od nule, ne verujem da telefon ima neki feler.

15PM drzi sve super, 80% limit podesen od samog starta, redovno izdrzi po jedan ipo dan koriscenja, (signal odlican, starija osoba koristi, ali slika dosta, kp, pretrazivac, vesti, tako dalje, yt, netflix), azurira se sve redovno, nema greske.

15 pro, baterija je blagi uzas. Ne znam da li bi reklamacija sta donela, posto je u iStyle uzet ali od apps skori nista ne koristim, safari i googlanje light i daj boze 4 sata sot da sastavim.

Da li je ovo ‘normalno’ ili imate bolje ponasanje baterije a meni je neki feler zapao. 100% je bh inace, telefon uzet pre mesec dana.
Na ovoj slici se i ne vidi ništa posebno, niti znam koliko si bio napolju gde ekran sija na max. Klikni na Last 10 Days, donji plavi grafikon i poslednja plava tj. ispod ti piše današanji dan npr. M za danas.

meni je na mom 15pro BH pao na 99% i imam 193 ciklusa, ali koristim telefon od oktobra, valjda je to okej

^ Kako nije. Meni je na 13pm prvi % pao tek posle nekih 150 ciklusa

Nazad
Vrh Dno