Šta je novo?

Hitno resenje izolacije

Eto meni dodatnog troška i radova :)
Ma isto u jednoj sobi u uglu i ispod prozora. Bio sam prinudjen da odradim u toj sobi unutrašnju izolaciju, metalna konstrukcija, kamena vuna, folije odgovarajuce i GK ploče. Prozori preko celog jednog zida, nekih 4m2 stakla. I sada se pojavljuje u jednom ćošku kondenz, a posle dodje i budj. Dečija soba pa mi još više to da saniram. Nije to mnogo, ali nervira kada vidim crne tačkice.
Prošle godine probao onaj stop kondenz premaz, ali bez efekta.

Drugari pozdrav imam jedno pitanje u vezi fasade.Naime ne letnjoj kujni treba da lepim stiropor ploce ali zid nije malterisan nego je stara cigla u pitanju,ide li neka podloga na to ili? Hvala unapred pozdrav

Da , pozeljno je podloga pogotovo ako je zid stariji , porozan...
Metlom dobro ocistis zid od prasine , mozes cak i vodom-smrkom ispolivati ocistiti sto bolje.. Kad se prosusi naneses podlogu valjkom za krecenje a moze npr. i sa nekom starom bastenskom prskalicom (samo posle prskanja obavezno odma pranje prskalice/dizne) i to je to. Posle kad na to lepak uvati mirno spavas i ne brines se.

Jedno pitanje u vezi izolacije tavana. Zivim u staroj kuci na drugom spratu i iznad mene je nesredjen tavan. Znaci dole beton, grede i crep. Da li bi imalo smisla dati pare na neki vid izolacije i koje? Prijatelj mi je rekao da kupim kamenu vunu i da je samo polozim na beton tavana i da ce napraviti neverovatnu razliku, medjutim nisam siguran... Neki savet?

Prijatelj je na dobrome tragu, samo što trebaš malo gledati unaprijed, da li će ti poslije služiti vuna i čemu?
Ako neće, uzimaš običnu "staklenu" koja je 2-4x jeftinija, odrolaš ju po ploči i ljepota.
Ako ćeš nekada sređivati kuću, vrijedi se ispružiti i za kamenu vunu, pošto ima nešto bolje karakteristike (to opet zavisi koliko je teška i gusta - ako je ona najlaganija kamena, onda nije ništa znatno bolje od obične staklene (osim manje gorivosti).

Tu ti je i baratanje vlagom bitno, ako ostaviš golu vunu, biće često vlažna i neće raditi baš posao+propadaće. Trebao bi ispoštovati proceduru - paropropusna folija, zatim vuna, pa onda vodonepropusna "krovna" folija. Folije obje će zajedno koštati 2-4 eura po m2.

Jedno pitanje u vezi izolacije tavana. Zivim u staroj kuci na drugom spratu i iznad mene je nesredjen tavan. Znaci dole beton, grede i crep. Da li bi imalo smisla dati pare na neki vid izolacije i koje? Prijatelj mi je rekao da kupim kamenu vunu i da je samo polozim na beton tavana i da ce napraviti neverovatnu razliku, medjutim nisam siguran... Neki savet?
Ja sam u zgradi (poslednji sprat) iznad svog stana stavio 20cm mineralne vune (jer se prostor ne koristi) i stavio one paropropusnei vodonepropusne folije i ogromna razlika i ljeti i zimi, ljeti posebno jer je limeni krov i bio je pakao u stanu od vrucina

Tako cu i da uradim, hvala vam na odgovorima. Parapropusne i vodonepropusne folije i vunu.

Ajde da se nadovezem kad se vec diskutuje o izolaciji, imam slican problem kao kolega par postova iznad, tako da mislim da je i resenje isto, sa malom razlikom sto je kod mene trenutno gore lamperija i iznad nje nema nista. Nema ploce, samo lamperija i grede.
Dodatni slag na tortu je sto je potkrovlje, pa na delu kuce bukvalno ide lamperija, rogovi, crep.
Jel se neko susretao sa ovakvim slucajem? Sta bi bilo ispravno (i ne preterano skupo resenje)? Da li se lamperija mora skidati? Otkrivati krov?

Ajde da se nadovezem kad se vec diskutuje o izolaciji, imam slican problem kao kolega par postova iznad, tako da mislim da je i resenje isto, sa malom razlikom sto je kod mene trenutno gore lamperija i iznad nje nema nista. Nema ploce, samo lamperija i grede.
Dodatni slag na tortu je sto je potkrovlje, pa na delu kuce bukvalno ide lamperija, rogovi, crep.
Jel se neko susretao sa ovakvim slucajem? Sta bi bilo ispravno (i ne preterano skupo resenje)? Da li se lamperija mora skidati? Otkrivati krov?
procitaj prvi post na prvoj strani u ovoj temi, jel tako i kod tebe

Sad me stid da nisam procitao prvi post, covek bukvalno ima isti problem kao i ja. Hvala.

Tako cu i da uradim, hvala vam na odgovorima. Parapropusne i vodonepropusne folije i vunu.
Ja sam stavljao NAJLON na ploču, pa vunu, pa paropropusnu-vodonepropusnu (krovnu) foliju. Cilj je da para NE UĐE u vunu iz stambenog prostora. Tu funkciju vrši najlon. A ako krov prokisne, krovna folija preko vune ne da vodi da uđe u vunu, a ako se vuna i nakvasi, ta krovna folija propušta paru pa će se vuna isušiti. Ovo sam davno pročitao na SSM forumu, i tako odradio na dve kuće, jednu 2012-te a drugu 2018-te. I sve super

Da , pozeljno je podloga pogotovo ako je zid stariji , porozan...
Metlom dobro ocistis zid od prasine , mozes cak i vodom-smrkom ispolivati ocistiti sto bolje.. Kad se prosusi naneses podlogu valjkom za krecenje a moze npr. i sa nekom starom bastenskom prskalicom (samo posle prskanja obavezno odma pranje prskalice/dizne) i to je to. Posle kad na to lepak uvati mirno spavas i ne brines se.
Hvala puno na pomoci prijatelju

Podloga je doslovce svugdje dobrodošla gdje ide "sloj na sloj", pogotovo što je stariji ili porozniji.
Kad pogledam, kod sebe sam zid radio sa malo podloge, "tek toliko" jer nisam pažljivo čitao uputstvo, a zid u dupleksu sam impregnirao baš po propisu.
Moj zid je uprkos pažljivom radu, ostao dosta šaren, a onaj u drugoj polovini, perfektno, kao mlijeko ujednačen, iako sam ga uradio mnogo brže i sa manje pažnje.

Podloga je doslovce svugdje dobrodošla gdje ide "sloj na sloj", pogotovo što je stariji ili porozniji.
Kad pogledam, kod sebe sam zid radio sa malo podloge, "tek toliko" jer nisam pažljivo čitao uputstvo, a zid u dupleksu sam impregnirao baš po propisu.
Moj zid je uprkos pažljivom radu, ostao dosta šaren, a onaj u drugoj polovini, perfektno, kao mlijeko ujednačen, iako sam ga uradio mnogo brže i sa manje pažnje.
Jel to ona podloga, ona kao emulzija sto se razmuti sa vodom, neki velik omjer (tipa 9 : 1) pa se sprica da poveze prethodne slojeve ?

Ja imam jedan manji stan koji izdajem a grijem ga klimom, u sustini zgrana nije hladna ali je prizemlje u pitanju i pohladno je od podruma. Klima to fino zagrije ali sam mislio staviti stiropor na plafon jer je visok 280cm čisto da malo bolje odbija taoplotu sa vrha. Medjutim izgleda da nije ploča nego nešto što su mi pokušali objasniti a ja nisam skontao šta je (nije ni šeper nego nešto - - imaju u plafonu neke kose pregrade pod 45 stepeni), pa mi ne savjetuju da se navlači ljepilo, mrežica i to jer nije sigurno za tiplanje i moglo bi otpasti vremenom (jako stara zgrada).
Ima mi smisla to jer kada sam postavljao rasvjetu vidio sam da busilica udje kao u sir...

Savjetuju mi da pur pjenom poljepim tanji stiropor (3-5cm) a preko njega poljepim one ukrasne stirpor tanke obloge (kao zavrsnica) a prije ljepljenja da predjem plafon emulzijom koju gore spominjem, sta kazete na tako nesto ? Da li bi emulzija mogla koliko toliko uvezati plafon da ne otpadne to nešto stiropora

Emulzija ne ucvrscuje klimave i porozne maltere , fasade i ostale lepkove koji su na ivici odpadanja.. Ako je neki premaz na plafonu star , klimav i visi k'o na babinom zubu onda emulzija tu nista ne pomaze ...
Emulzija je samo premaz koji impregnira-plastificira samu povrsinu zida/plafona i na taj nacin ucvrsti sve te neke sitne cestice peska-prasine i ostalih primesa na zidu.. pa se tako dobije glatkija i cistija povrsina da se dalji lepkovi-namazi mnogo bolje hvataju. Sama struktura i nosivost zida/plafone/fasade se nemenja.... Npr. slikovito opisano , kada prstom ides preko maltera ili recimo lepka za stiropor , uvek se kruni i ljusti neka mala kolicina peska a kada isti taj zid isprskas ceresit emulzijom sutradan zid postane glatkiji i blago se presijava kao da je prelakiran... Predjes prstom i nista se ne kruni...
Ako se plafon ne sleze i nema na sebi neke velike pukotine itd onda po meni mozes opusteno emulzija , pur pen i stiropor , to su sve ekstra laki materijali i par kg tereta na ceo plafon nece nista smetati...

Emulzija je samo premaz koji impregnira-plastificira samu povrsinu zida/plafona i na taj nacin ucvrsti sve te neke sitne cestice peska-prasine i ostalih primesa na zidu.. pa se tako dobije glatkija i cistija povrsina da se dalji lepkovi-namazi mnogo bolje hvataju. Sama struktura i nosivost zida/plafone/fasade se nemenja....
Jasno!
Ako se plafon ne sleze i nema na sebi neke velike pukotine itd onda po meni mozes opusteno emulzija , pur pen i stiropor , to su sve ekstra laki materijali i par kg tereta na ceo plafon nece nista smetati...
Nema pukotina, poprilično je površinski čvrsto, jedino kad sam bušio primjetio sam da prvih 1cm ide teže ostalo samo proleti burgija, tako ću i poljepiti, hvala!

Kaže kolega moler, kako ovi fušere u novogradnji, poslije gletovanja, gdje imaš tonu sitne prašine po zidu, ne stave prajmer/podlogu, i to za par godina bude haos koliko se ljušti boja i gubi pigmentacija na zidovima.
Svakako prije pramjera, obavezno metlom/četkom čime god, preći zivode da otpadnu dijelovi koji se već krune i da se skine prašina, kad se dođe do zdravog sloja, onda prajmer.

Ako stavljate podlogu na relativno nov malter i glet (u mom slucaju 3 godine od renoviranja) mora da se prelaze plafoni i do 4 puta inace ostaju sareni.
Prosle godine sam to isprobao kada sam sam krecio
Sto se tice izolacije ako je frka zbog paropropusnih folija, stiropor preko ploce, moze cak i da se samo naredja pa preko ko sta ima kartone, stare daske
Od vise ljudi sam cuo da kada se stavi stiropor pa se preko stavi prezica i lepak znaci po psu da hoce ose da se usele tu.

Ne znam koliko je dobro to redanje stirpora bez uvezivanja, mislim da tu dosta podvlaci vazduh i da to tako nije efikasno kao kad se odradi po propisu ili mineralnom vunom

Otac je redjao stiropor izmedju greda i samo preko stavio piljevinu evo vec 20 godina to radi posao.
Stiropor mzoe da se naredja ili da se zalepi pur penom ili lepkom.
Ko ima grede preko ploce njemu je lakse samo ga naslaze i zaglavi tako kolga uradio pre 10ak godina

Ako stavljate podlogu na relativno nov malter i glet (u mom slucaju 3 godine od renoviranja) mora da se prelaze plafoni i do 4 puta inace ostaju sareni.
Prosle godine sam to isprobao kada sam sam krecio
Sto se tice izolacije ako je frka zbog paropropusnih folija, stiropor preko ploce, moze cak i da se samo naredja pa preko ko sta ima kartone, stare daske
Od vise ljudi sam cuo da kada se stavi stiropor pa se preko stavi prezica i lepak znaci po psu da hoce ose da se usele tu.
Ja sam novu kucu, bez podloge, svakako morao 3 do 4 puta ici, kako gdje.

Ovdje sam dao direktno poredjenje, zidovi pod isitm uslovima (stari 7 godina, uredno bojeni), sa malo prajmera sareno, sa mnogo prajmera kao mlijeko.

Podloge se stavljaju ili ne moraju,zavisno od zida i materijala.
Ako imate zdrave zidove koji su vec krečeni ili nisu,a krečite poludisperzijom nema potrebe za podlogom.
Ako krečite akrilnom,plastificiranom i sl bojom treba naneti podlogu.
Negde može pogloga da napravi problem neiskusnom izvodjaču kao gore opisano,pa gde procuri ostaju tragovi,gde su lajsne i slično teže se pokriva.
Kod većine zidova zdravih sa poludisperzijom(vecina danas kreči sa tim) nema potrebe za podlogom,samo zamarate majstore i batalite yt 🙂.Ne dobijate ništa na kvalitetu u krajnjoj meri,niti je dugotrajnije niti bolje pokriva.
Što se tiče fasada i lepljenja gore pomenuta cigla treba odraditi podlogu,jer je trošnija,pretpostavljam nije fasadna.Mozda ako nemaš neku prskalicu posto valjkom ima da se zezaš dugo uzmeš metlu(ako je mala površina) i sl..nabodi u kofu sa podlogom i napuni zidove ljudski.
Nakon lepljenja stiropora i tiplovanja(proveri kako drže na cigli..ima raznoraznih dobrih i loših tiplova..prešpricaj table pur penom(pištoljska)..Na par mesta po tabli,jer pur pena je zakon.
Kod zdravih npr površina npr blok ne treba ništa stavljati.
Kod mene kuća 2 dva sprata 0 tiplova..
Ne savetujem da se ne stavlja,samo znam da u mom slučaju nema potrebe da bušim table,siguran sam da nema to gde.
A imamo i stare hirofe gde se sve raspada,pa tu treba jedna dobra priprema,od skidanja,do dobre podloge,dubinske,moze i grund da posluži,dobro lepljenje,tiplovanje,pur pena..sta god se setiš.

Poslednja izmena:
Izolovaio bih pod tavana kuce stirporom od 10-15cm ali samo iznad jedne sobe jer se ona jedina greje na drugom spratu, soba ima 15 kvadrata i nema nikakvu izolaciju, pvc stolarija, a samo jedan spoljni zid na balkonu ima stiropor 5cm + se ne greje ni soba ispod nje tako da toplota ide na sve strane.

Znaci ja bih stavio stirpor i samo ga lepkom nalepio preko ploce iznad sobe i otisao bih 1-2 table sire od povrsine sobe, jel ovo dobro resenje? Jedan majstor mi je rekao da ni ne lepim lepak nego samo da poredjam stiropor ali to mi uopste ne pije vodu

Imam i ja takve informacije da samo naredjam stiropor preko eventualno preko njega stavim prezicu i narapvim redje lepak i preko razvucem jer kod mene je tavan nece da se koristi za hodanje.
Onda mi kazu nemoj da lepis oce da se usele ose, nego naredjas, stavi preko neke daske, osb ili stari brodski pod
Ni sam nisam pametan, znam dvojicu jedan je lepio i preko stiropora isao lepkom a onda tamo gde hodaju preko njega jer je tavanski rpostor samo stavio daske.
Imam drugi slucaj gde je samo anredjan izmedju greda i tako stoji 15 godina

Stvar je u tome da ako je neravan pod ili ima kamencica a i stiroppr bude podignut čak i par milimetara od poda i ako ploce nisu idealno priljubljene jedna uz drugu gubi se svojstvo izolacije u velikoj mjeri. Zato je puno bolja mineralna vuna jer se ona slegne, a stiropor po meni treba poljepiti, ili tako kao sto rece sa gornje uljepiti

Samo pobacaj po ploči zavisno zašta imaš para,dal stiropor ili vunu.Ako koristiš tavan onda stavi daske preko za hodanje,ako ne koristiš može i tako da ostane.

• Like
Reagovanja: Ira
Jel vi znate kako izolacija funkcionise ? Toplota/hladnoca se najbolje prenosi direktnim dodirivanjem stvari. A najmanje se prenosi kada se povrsine ne dodiruju i između je vazduh ali vazduh koji miruje. Npr zagrijes jednu metalnu kocku i priljubis je uz hladnu kokcu i topla ce grijati hladnu dok se ne nadju na sredini. Ako nema direktnog dodira temperatura se prenosi kretanjem vazduha. Zato pirimo supu, zato je mnogo hladnije zimi kada puse vjetar. Ako razdvojis kocke dosta manje ce se prenositi temperature ali ako piris od vruce ka hladnoj grijace se vise nego da vazduh miruje. Kada pobacas stiropor po tavanu bez da je sve idealno zatvoreno vazduh se podvlaci i gubi se toplota. Jel isto kada se zimi ususkas i umotas dekom ili kada je odignuta na sve strane ?

Znaci ili vuna ili stiropor ali kako treba.
Vuna je jako jednostavna za staviti na tavan i puno ce bolje raditi od nabacanog stirpora

Slobodno stavi stiropor direktno na plocu, bez ikakvog lepka, godinama tako koristim izolaciju i naravno da radi posao, to ti je vise nego dovoljno ukoliko se ne koristi potkrovlje. Kamena vuna ne ide direktno iz sasvim drugih razloga, a ne zbog nekih gubitaka izolacionih svojstava. Danas se od svega pravi nauka.

Slucaj, 28 kv izolovanih zidova oko kuca (stiropor), stolarija 20 godina, plafon (betonska ploca) bez izolacije, nakon zimske noci (bez grejanja nocu) temp ujutru je bila 13c.
Na brzinu (6-7h posla) dodato 3cm stirodura iznutra na plafon.
Nakon zimske noci, bez grejanja, temperatura ujutru bude 19 do 20c. Ogromna razlika, minimalna ulaganja (drug i ja za popodne smo to polepili na plafon a iznad toga ukrasne stiropor ploce da se ne malterise/kreci).
Zdravo. Razmisljam kao ti da postavim na plafon 3cm stiropora ili stirodura. Razlog je sto u stanu iznad moga ne zivi niko pa me zanima tvoje iskustvo kako se pokazalo sto se tice vlage, budji ...
Da ne zeznem nesto, pa da se kajem

Nazad
Vrh Dno