Šta je novo?

Hitno resenje izolacije

Zdravo. Razmisljam kao ti da postavim na plafon 3cm stiropora ili stirodura. Razlog je sto u stanu iznad moga ne zivi niko pa me zanima tvoje iskustvo kako se pokazalo sto se tice vlage, budji ...
Da ne zeznem nesto, pa da se kajem
Ja sam kod mene ranije jos (dok sam bio zelen i ne edukovan) stavio 3cm na plafon u dve spavace sobe , preko toga lepilo , mrezica , glet pa krecenje... I dobio sam dobre rezultate , razlika u toploti je osetna. Istina sa ovim sada znanjem odradio bih stvari drugacije ali dobro sta je tu je i ovo je ok dok se ne stvore uslovi za dalje unapredjenje-poboljsanje izolacije.
Sto se tice budji i vlage mislim da ne moras da se brines. Kod mene sam u jednoj od te dve prostorije zbog previse susenja vesa i premalo luftiranja imao malo problem sa budji ali ne na plafonu nego iznad prozora gde se nalazi betonska nad-prozorska greda (hladan most) . Plafon cist ko suza.

Ja sam kod mene ranije jos (dok sam bio zelen i ne edukovan) stavio 3cm na plafon u dve spavace sobe , preko toga lepilo , mrezica , glet pa krecenje... I dobio sam dobre rezultate , razlika u toploti je osetna. Istina sa ovim sada znanjem odradio bih stvari drugacije ali dobro sta je tu je i ovo je ok dok se ne stvore uslovi za dalje unapredjenje-poboljsanje izolacije.
Sto se tice budji i vlage mislim da ne moras da se brines. Kod mene sam u jednoj od te dve prostorije zbog previse susenja vesa i premalo luftiranja imao malo problem sa budji ali ne na plafonu nego iznad prozora gde se nalazi betonska nad-prozorska greda (hladan most) . Plafon cist ko suza.
Hvala na informaciji. Jedino me zbunjije posto su misljenja podeljenja da li da postavim 3cm stirodura ili stitopora? Navodno je stiropor paropropustan dok stirodur nije. Da li je ustvari bolje za izolaciju jer je stirodur tvrdji, ili je svejedno koje od to dvoje postaviti?

Mi smo u lokal kod supruge (frizerski salon) isto stavili 3cm stiropor na plafon, išao lepak, stiropor, tiplovano pa lepak i gletovanje, drži i nema vlage ni buđ, grejanje klimom.

Mi smo u lokal kod supruge (frizerski salon) isto stavili 3cm stiropor na plafon, išao lepak, stiropor, tiplovano pa lepak i gletovanje, drži i nema vlage ni buđ, grejanje klimom.
Sta je po tvom iskustvu onda bolje? U kuci si stavio stirodur a u salon stiropor. Ako sam dobro razumeo? Kako se pokazao stiropor?

Sta je po tvom iskustvu onda bolje? U kuci si stavio stirodur a u salon stiropor. Ako sam dobro razumeo? Kako se pokazao stiropor?
U globalu je stirodur cvrsci pa ga je bolje stavljati na pod i zidove iznutra zbog gnjecenja, udaraca... Stiropor ima nesto manju gustocu, vise vazduha pa je nesto malo bolji izolator i malo bolje propusta vlagu da izlazi i bolje je na plafon i s vana gdje nema udaraca, jeftiniji je pa vecu kvadraturu pokrijes sa manje para.

Kao što reče iznad stirodur je više za podove i gde baš mora zbog prostora. Kući imam 5cm fasada i tavan stiropor, ispod laminata ne znam da li ima nešto, mislim da ne (dobio sređenu kuću bez izolacije pa ne znam šta je rađeno, ja sam uradio fasadu i tavan).

Ispod laminata ako je radjen ravnajući sloj imaš samo podlogu 3 ili 5mm.
Kod renoviranja kupatila na plafon sam zalepio stiropor 2cm 25g bez tiplova i rešio problem koji nema veze sa termo izolacijom a komšija iznad se ne izjašnjava da li mu je hladan pod, to stoji skoro 15 godina.
Lepljenje stiropora sa unutrašnje strane zida/plafona ide celom površinom na lepak a ne sa vazdušnim komoroma kao za demit.

Mozda nekome bude od koristi dacu par primera pre i posle izolacije
Proslog leta zajednicki zid ka komsiji tu nam je dnevna soba stavljen 5cm stiropor, ima razlike itekako, to vidim ujutru po temperaturi, prosle godine je temperatura ujutru bila 21-22, sada je temepratura 23 ili 23,5 zavisi kada uvece bude zadnje lozenje. Slicno je i u toku dana kada odemo negde posle par sati dodjemo, kamin maltene se zagasio.
Hadni mostovi (valjda se tako bese zovu) imamo ukopan podrum u koji se ulazi van kuce, iznad ulaza je hodnik i kuhinja, tu je ploca cist beton ,masivan ploca, 10cm betona, kada je bio minus stane se iznad ulaza u podrum i lepo stipka za noge iako ima tepih od 1cm, cak se prenosi hladnoca na jedno 2m od ulaza u kuhinji, tu su plocice znatno hladnije.

Pre jedno 20 godina kod roditelja dogradismo sobu, 4 struba, 3 spoljna zida, izolujemo otac i ja sa 5cm stiropora tada je 17gramski stiropor stvarno bio 17 grama, znaci bukvalno smo izolovalo sve zidove, plocu odozgo, plocu odozdo, ispod te sobe je prostor iskoriscen za letnju kujnu.
Zimi je iako ima stiropor ispod, ladno bilo na noge, klasika u sobi laminat na stiroturu od 2cm psotavjen, tek kada se taj prostor ispod sobe zastaklio, napravila vrata je postalo toplije u toj sobi, iako je soba 3x2,5 sa radijatorom od 120*60 u njoj je bilo uvek hladnije od sotalih prostorija na spratu.

Neznam dal je toliko neophodno odraditi izolaciju tu na plafonu u stanovima,nije da toliko gubiš na toploti kao da si u kući do ploče..Ako je ostala izolacija u redu trebalo bi da bude zadovoljavajuće.
Dobro,bio bi dobitak...lično meni se to puno i ne svidja šta znam...ima neke mane.
Takva izolacija,stiropor,stirodur,vuna više je namenjeno sa spoljnje strane.
Kad odradiš npr stiropor,lepak,pa kažeš glet nije idealna kombinacija.
Gled je slab materijal,pa hoće da ispuca(kao saće) preko toga,iako ima mrežu...ko bi ga znao...valjda radi lepak jedno vreme i povuče gled i ispuca..Drugo mora dosta pedantno da se odradi zbog ćoškova.Treće,ljudi preko lepka uglavnom rade briv(fasada),sam po sebi je grublji vizuelno u odnosu na glet pa mu je više namena za spoljnju upotrebu,kupatila,podrumi,negde i stepeništa itd.

Kada se unutra lepi stiropor prosto mora armiranje i 2 ruke lepka pa onda i 2 ruke gleta, ali kako to i koliko zadrzava vlagu i da li ce se javljati budja unutra to je pitanje

Ispod laminata ako je radjen ravnajući sloj imaš samo podlogu 3 ili 5mm.
Kod renoviranja kupatila na plafon sam zalepio stiropor 2cm 25g bez tiplova i rešio problem koji nema veze sa termo izolacijom a komšija iznad se ne izjašnjava da li mu je hladan pod, to stoji skoro 15 godina.
Lepljenje stiropora sa unutrašnje strane zida/plafona ide celom površinom na lepak a ne sa vazdušnim komoroma kao za demit.
Da, mislim da sam ja pogrešio, išao je lepak celom površinom, u pravu si. Sećam se da je baš dosta lepka otišlo. Pre toga je korišćena ona plava podloga da se bolje veže za sam zid.
Ne sećam se koliko ruke je bilo lepka, možda dve, glet je sigurno bilo dve, ništa nije mrdnulo niti ispucalo evo već deveta godina. Vlage i budj kao što rekoh nema a frizerski salon je u pitanju.

Ne ide tu ništa više lepka od demit fasade osim ako se ne "ispravlja" plafon. Lepak se nanosi češljem i normalno preko stiropora mrežica i dva tanka sloja lepka (dve ruke) a tiplovi za fasadu nemaju nikakav efekat jer su predvidjeni za smicanje, jedino bi mogli da prodju kišobran tiplovi koji se koriste za gips ploče.
Problem sa vlagom i budji se javlja jer se ne provetravaju prostorije, bukvalno mora da se pravi promaja a ne otvorio sam prozor ili vrata i izluftirao sam.

Sto se tiče disanja najbolje je da se radi sa kamenom i mineralnom vunom, ona najbolje diše. Ali kod nas *** fasada =striropr!
Medjutim zabluda je da stirpor iznutra pravi buđ a stirpor s vana ne pravi buđ. U oba slucaj vazduh je poprilično zarobljen, samo kod situacije gdje je striropor van nesto vlage prođe kroz zidove ali se opet zadrži do vanjskog stirpora i nakon nekog vremena se dođe na isto.

Treba pratiti nivo vlage u vazduhu i ako ide blizu 60% i preko, treba par puta dnevno provjetravati, prozori širom na 5 minuta 3-4 puta dnevno... Mjeraci vlage kostaju par eura

Ako ne pomaže onda nabaviti odvlazivac i nalagano.

Izbjegavati susenje vesa u kuci, kuhati grah 4 sata bez ukljucene ventilacije itd.. uz malo pridrzavanja se moze uregulisati

Ja sam misljenja da je izolacija jako bitna i dobra stvar, usteda na grijanju i hlađenju je ogromnja, ne znam zasto kod nas vlada misljenje da je nezdravo zatvoriti se, staviti PVC prozore itd, znaci samo provjetravanje i to je to.

Jednom sam stavio drvene prozore i nikad više, pod broj 1 drvena stolarija kad je nova i prelakirana nista znacajno ne diše više od PVC u mjeri u kojoj ljudi palamude, a nakon par godina od sunca i vremenakih uslova i sirenja i skupljanja zbog temperature počnu gubiti svoje svojstvo i počnu zaprave da dišu, tj rasusuje se i zahtjeva održavanje itd, dobra PVC stolarija može da traje vječno

Što se tiče momka koji se dvoumio oko stirpora ili stirodura za plafon, dodje ti na isto, nece uticati na vlagu ako ostali zidovi nisu zatvoreni stiroporom ili stirodurom disace kroz njih

Sto se tiče disanja najbolje je da se radi sa kamenom i mineralnom vunom, ona najbolje diše. Ali kod nas *** fasada =striropr!
Medjutim zabluda je da stirpor iznutra pravi buđ a stirpor s vana ne pravi buđ. U oba slucaj vazduh je poprilično zarobljen, samo kod situacije gdje je striropor van nesto vlage prođe kroz zidove ali se opet zadrži do vanjskog stirpora i nakon nekog vremena se dođe na isto.

Treba pratiti nivo vlage u vazduhu i ako ide blizu 60% i preko, treba par puta dnevno provjetravati, prozori širom na 5 minuta 3-4 puta dnevno... Mjeraci vlage kostaju par eura

Ako ne pomaže onda nabaviti odvlazivac i nalagano.

Izbjegavati susenje vesa u kuci, kuhati grah 4 sata bez ukljucene ventilacije itd.. uz malo pridrzavanja se moze uregulisati

Ja sam misljenja da je izolacija jako bitna i dobra stvar, usteda na grijanju i hlađenju je ogromnja, ne znam zasto kod nas vlada misljenje da je nezdravo zatvoriti se, staviti PVC prozore itd, znaci samo provjetravanje i to je to.

Jednom sam stavio drvene prozore i nikad više, pod broj 1 drvena stolarija kad je nova i prelakirana nista znacajno ne diše više od PVC u mjeri u kojoj ljudi palamude, a nakon par godina od sunca i vremenakih uslova i sirenja i skupljanja zbog temperature počnu gubiti svoje svojstvo i počnu zaprave da dišu, tj rasusuje se i zahtjeva održavanje itd, dobra PVC stolarija može da traje vječno

Što se tiče momka koji se dvoumio oko stirpora ili stirodura za plafon, dodje ti na isto, nece uticati na vlagu ako ostali zidovi nisu zatvoreni stiroporom ili stirodurom disace kroz njih
Bas zbog toga i pitam stirodur ili stiropor na plafon, jer mi je oko stana spoljna izolacija 10 cm stiropor. Da nije previse i gore izolacija?

Ako nemas na tavan gore je najvaznija izolacija za grejanje.

Neznam dal je toliko neophodno odraditi izolaciju tu na plafonu u stanovima,nije da toliko gubiš na toploti kao da si u kući do ploče..Ako je ostala izolacija u redu trebalo bi da bude zadovoljavajuće.
Dobro,bio bi dobitak...lično meni se to puno i ne svidja šta znam...ima neke mane.
Takva izolacija,stiropor,stirodur,vuna više je namenjeno sa spoljnje strane.
Kad odradiš npr stiropor,lepak,pa kažeš glet nije idealna kombinacija.
Gled je slab materijal,pa hoće da ispuca(kao saće) preko toga,iako ima mrežu...ko bi ga znao...valjda radi lepak jedno vreme i povuče gled i ispuca..Drugo mora dosta pedantno da se odradi zbog ćoškova.Treće,ljudi preko lepka uglavnom rade briv(fasada),sam po sebi je grublji vizuelno u odnosu na glet pa mu je više namena za spoljnju upotrebu,kupatila,podrumi,negde i stepeništa itd.
Ja sam na prvom spratu a u stanu iznad mene ne zivi niko i ne znam kada ce i da li ce. Zato sam mislio da postavim izolaciju na plafon. Eto zato hocu izolaciju plafona u stanu. Mislim da bi bilo efekta.

Ja sam na prvom spratu a u stanu iznad mene ne zivi niko i ne znam kada ce i da li ce. Zato sam mislio da postavim izolaciju na plafon. Eto zato hocu izolaciju plafona u stanu. Mislim da bi bilo efekta.
Sta koristis za grijanje nisam upratio

Zato sam mislio da postavim izolaciju na plafon. Eto zato hocu izolaciju plafona u stanu. Mislim da bi bilo efekta.
Naravno bi imalo efekta
Komsija(Kuca) ima 8cm na zidu i pvc! Kad je ugradio parno na gas prvo se bunio da to ne greje, nije mu kao toplo itd.
Pozvao neki strucnjaci oni dosli i pitali ga prvo sta ima od izolacije? On: 8cm na zidu i Pvc! A na plocu? Nista! Pa zato ti i nije toplo :LOL:
Covek sutradan odmah kupio stiropor i vunu sve to odradio, i sad kaze da je skroz druga pesma :)

Ja na kući imam karotavan i preko koliko sam video kao neki još dodatni sloj sa letvama umotanim u tu smesu.
Da li bih preko toga trebao da stavim još nešto od izolacije ili je to ok?

Ja na kući imam karotavan i preko koliko sam video kao neki još dodatni sloj sa letvama umotanim u tu smesu.
Da li bih preko toga trebao da stavim još nešto od izolacije ili je to ok?
Ja isto imam kara tavan. Ako je odradjeno kao kod mene onda tu izmedju greda tavanjaca imas jako mnogo praznog prostora gde vazduh moze da se krece sto nije dobro u smislu izolacije... Kod mene je od gore popreko preko tih tavanjaca pokucana fosna pa najlon pa 3-4 cm zute zemlje od gore... I to je ok izolovan plafon ako uporedis naspram neke gole betonske ploce npr. ali generalno gledano to je lose izolovan plafon po danasnjim standardima. Ako bi samo od gore po tavanu poredjao stiropor ili vunu mislim da nebi mnogo dobio jer sva poenta izolacije je da se zarobi vazduh odnosno da se spreci slobodno kretanje vazduha (od toplog ka ladnom i obratno) a to kretanje vazduha izmedju greda tavanjaca nemozes da sprecis jer to je veliki prazan prostor koji nije zadihtovan.. Tako da koliko god ti izolacije gore poslagao toplota ce ti iz sobe proci kroz plafon u taj prostor izmedju greda i tu ce se toplota gubiti i rasipati na sve strane...
Najbolja opcija ti je ako imas dovoljno visine da unutar prostora spustis gips plafon za 20ak cm i tu naguras 20cm staklene/kamene vune. Na taj nacin se rasipanje toplote sprecava odma na nivou prostorije a ne negde u tavanskom prostoru... Ja sam kod mene tako odradio dnevni boravak i razlika je zaista osetna i u toploti i u potrosnji. Odradicu i ostatak kuce tako kad se stvore uslovi.

Da ima prostora izmedju da dva sloja, sad kako si mi opisao dolazim na ideju da taj prostor popunim nekom penom?

karatavan je sam po sebi izolacija, to je najcesce kombinacija drvo, slama, i blato a to bi i po danasnjim standardima bio vrlo ekoloski i vrlo skup materijal za izolaciju.

Naravno vise je bolje, uvek vredi dodati jos.

Da ima prostora izmedju da dva sloja, sad kako si mi opisao dolazim na ideju da taj prostor popunim nekom penom?
Moglo bi se ali bi morao na tavanu svu zemlju i najlon ukloniti , daske takodje .. pa spricati sa penom koja isto nije jeftina i onda sve vracati nazad.. Ukratko nemoguca misija.
Vidim da u zadnjih par godina ameri dosta koriste to spricanje pene po tavanima , izmedju rogova i kojekuda i to je sve fino lepo bajno krasno dok je sve idealno suvo ali ako se negde pojavi kondenz ili procuri krov.. onda posle velika ebada da se to sanira... Mnogo jednostavnije i efikasnije resenje unutar prostora spustiti plafon i izolovati vunom, taman usput ugradis i neku lepu rasvetu rozetne ili slicno...

Da li si stavljao neke folije ispod-iznad vune? Nije mi baš ni jasno kako bi se to sa folijama izvelo jer se radi od dole :)

Imali karatavan, kada narpavili plocu kalsicnu fert+punioci+ beton videli sta je bila izolacija, sada moram da stavljam preko betona u tavanskom prostoru stiropor preko ploce jer ce se umre leti.

Nazad
Vrh Dno