Slucaj, 28 kv izolovanih zidova oko kuca (stiropor), stolarija 20 godina, plafon (betonska ploca) bez izolacije, nakon zimske noci (bez grejanja nocu) temp ujutru je bila 13c.Nedavno sam se nesto igrao sa jednim kalkulatorom za toplotne gubitke i uporedjivao sam gubitke tavana sa 20 i 30cm vune. Istina je da dodavanjem vise izolacije dobitak na ustedi je sve manji i da u nekom momentu vise nema smisla dodavati jos izolacije.. Ali pazi sad ovo , nesecam se sad tacno racunice tako da cu pricati okvirno , tavanica sa dodatnih 10 cm vune gubi oko 100-150w toplote manje sto je smesno aliiiiii 100w x 24h = 2.4 kwh x 31 dan x 5-6 meseci koliko traje grejna sezona ispadne da tih 10 cm vune ustedi odprilicke oko 400 kwh toplotne energije po sezoni sto uopste nije malo.. Svake godine po 400 i nakupi se.. Ok period povrata investicije jeste duzi ali ulaganje ipak nije uzaludno... Za tavan je lako , kad ti iz kucnog budzeta pretekne 200 eur ti razmotas par rolni vune i reseno.. Ali za fasade koje se rade jednom po meni ne treba stedeti na debljini izolacije.. Ja se sad kajem sto sam kod mene polepio stiropor 8micu.. Trebao sam bar 12cm al ********* sad je kasno...
Da li je u toj ceni i izrada fasade nakon izolacije?Što se tiče cena, ja sam uradio termoizolaciju zidova pre neka dva meseca, cena je ispala 27e po m2, ruke, skela i materijal. 10cm stiropora.
Ma sve mi je to jasno prijatelju.. I ja sam kod mene u dve spavace sobe polepio 3cm na plafon iako imam taj takozvani kara tavan koji je poprilicno dobar izolator. Ja radio sve , zena pridrzavala-asistirala...Pa mrezicu , lepak , gletovanje.. sve po propisu..Ima tu posla , nije idealno resenje (zato sto stiropor ne dise a to sam tek kasnije skontao) ,jeftino je i oseti se toplotna razlika. Sad ove jeseni sam u dnevnom boravku i kuhinji na isti taj kara tavan spustio plafon sa gipsanim plocama za nekih 23cm i nagurao 20cm staklene vune e to je prava stvar. Em spustio plafon sa 275-280cm na standardnih 255cm , em se smanjila povrsina spoljnih zidova (blizu serklazne grede) koji su najhladniji a i ukupna zapremina prostora se smanjila pa se lakse i ugreje. O toploti da i ne pricam , sad i bangava bergen klima sa kojom inace nisam zadovoljan ugreje 23 kvadrata s po gasa a i uopsteno kad se klima ugasi prostor dosta dugo ostaje prijatan. Na sve to bonus su nova svetla-rozetne razvedene na vise prekidaca da se prostorija zonski moze osvetljavati pa je i zena srecnija. Ubo sam vunu na akciji u lokalnoj prodavnici pa je ukupno za 23 kvadrata materijal izasao ravno 300 eur. Ja prezadovoljan.Slucaj, 28 kv izolovanih zidova oko kuca (stiropor), stolarija 20 godina, plafon (betonska ploca) bez izolacije, nakon zimske noci (bez grejanja nocu) temp ujutru je bila 13c.
Na brzinu (6-7h posla) dodato 3cm stirodura iznutra na plafon.
Nakon zimske noci, bez grejanja, temperatura ujutru bude 19 do 20c. Ogromna razlika, minimalna ulaganja (drug i ja za popodne smo to polepili na plafon a iznad toga ukrasne stiropor ploce da se ne malterise/kreci).
JesteDa li je u toj ceni i izrada fasade nakon izolacije?
Da, zvuci da si super prosao.Ma sve mi je to jasno prijatelju.. I ja sam kod mene u dve spavace sobe polepio 3cm na plafon iako imam taj takozvani kara tavan koji je poprilicno dobar izolator. Ja radio sve , zena pridrzavala-asistirala...Pa mrezicu , lepak , gletovanje.. sve po propisu..Ima tu posla , nije idealno resenje (zato sto stiropor ne dise a to sam tek kasnije skontao) ,jeftino je i oseti se toplotna razlika. Sad ove jeseni sam u dnevnom boravku i kuhinji na isti taj kara tavan spustio plafon sa gipsanim plocama za nekih 23cm i nagurao 20cm staklene vune e to je prava stvar. Em spustio plafon sa 275-280cm na standardnih 255cm , em se smanjila povrsina spoljnih zidova (blizu serklazne grede) koji su najhladniji a i ukupna zapremina prostora se smanjila pa se lakse i ugreje. O toploti da i ne pricam , sad i bangava bergen klima sa kojom inace nisam zadovoljan ugreje 23 kvadrata s po gasa a i uopsteno kad se klima ugasi prostor dosta dugo ostaje prijatan. Na sve to bonus su nova svetla-rozetne razvedene na vise prekidaca da se prostorija zonski moze osvetljavati pa je i zena srecnija. Ubo sam vunu na akciji u lokalnoj prodavnici pa je ukupno za 23 kvadrata materijal izasao ravno 300 eur. Ja prezadovoljan.
Kod svakog provetravanja prostorija dosta toplote istrči napolje, stiropor "odbija" toplotu ali samo plafon je obložen stiroporom a zidovi su solidni akumulatori energije pa tako si smanjio gubitke. Izolacija sa unutrašnje strane je nužno zlo (rešenje).Ma sve mi je to jasno prijatelju.. I ja sam kod mene u dve spavace sobe polepio 3cm na plafon iako imam taj takozvani kara tavan koji je poprilicno dobar izolator. Ja radio sve , zena pridrzavala-asistirala...Pa mrezicu , lepak , gletovanje.. sve po propisu..Ima tu posla , nije idealno resenje (zato sto stiropor ne dise a to sam tek kasnije skontao) ,jeftino je i oseti se toplotna razlika.
Kod mene se hvata na serklaznoj gredi jer ona nije izolovana sa te strane gde se lepim sa komsijom, merio sam prosle zime, temperatura u tom delu ziada je hladnija za 4c nego kada proverim gredu na zidu gde ima 5cm stiropora.
Celom duzinom tog zida se javi crnilo tj, budja, u spavacoj sobi imam 2 takva zida i ista je situacija.
Kod mojih keva ne voli da provetrava i svugde u donjim uglovima pri dnu se pojavljuje budja na spoljnim zidovima posto keva umesto da pravi promaju i drzi vrata otvorena ona uvek zatvara vrata.
Taj savao je cudo, ne samo da ubije budj neko je i ukloni, nema potrebe za pranjem i brisanjem. Na zalost vise je u bih nisam uspijevao naci. Naravno pricamo u uklanjanju posljedica a ne eliminisanju uzrokaMeni se nakon prskanja Savoem nije ponovo javljala te sezone budj, osnova je varikina, otvorim prozore da napravim promaju isprskam i nebudemo kuci par sati. Kada dodjemo nema da se oseca a nema ni budji.
Savoi ima prskalicu lepo naprskam i to je to
pa znam, ali eto posljedica toga je da nemam problema sa vlagom kako se isusuje i idalje povremeno provjetriSmanjuje se samo rvv zbog rasta temperature, ali količina vlage i vazduhu ostaje ista.
Klima isušuje vazduh samo dok hladi.
Ja sam potrosio 2l boje ovo leto. i sada cekam da vidim da li ce biti rezultata. Mada kad pogledam kakav sloj je farba formirala. To kao da je plasticifirala zid,a sto je bela bela... I strasno izdrzljiva stvar. Svaka im cast sto su je napravili, jeste cena jaka, veoma. A sa 1l moze do 5 kvadrata,ali odradio sam plafon kupatila(deo gre prolazi glavna vodovodna cev uvek i leti i zime se ubudja sada 4 meseca nista). Pokrio sam i neke teze pristupacne delove iza ormana gde mi se javljao kondez pa ćemo videti. Po onome što sam gledao na netu boja radi posao. I opet ponavljam to je neka snezna belina, lepota. A nema potrebe za podlogom i farba sve , moras biti pazljiv da ne kapne engde onda je skidanje samo fizicki... da ne poverujes,a mozes mokrom krpom da je brises ako nesto ostane fleka.Da li je neko koristio Perma white?
Ja sam je stavio u spavacoj sobi u uglovima gde se javljala mala kolicina budji jer je severna strana, evo 4ta godina nema nicega.Da li je neko koristio Perma white?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari