Ja sam kod sebe uradio unakrsno kamena/staklena vuna uz paropropusne brane, plafon i spoljni deo zidova je išao sa duplim gips pločama.Ako moze jos jedna pomoc majstora oko parne brane i ove paropropusne (vodonepropusne folije).
Ja sam na poslednjem spratu zgrade i na ploči na tavanu sa gornje strane imam 10 cm staklene vune bez ikakvih folija.
Zgrada je dobila novi krov koji je ekstra uradjen, podaščano, paropropusna folija pa lim. Inače stan je 70 kvadrata, samo 2 sobe imaju unutrašnji stirpor 3cm (ukupno nekih 25 kvadrata), PVC stolarija, ostatak stana nema nikakvu izolaciju sem pomenute vune, 3 vansjka zida, ispod i pored mene stanovi su prazni, grijem se na 2 klime.
Razmisljam da stavim jos 10cm na postojećih 10cm tako da bude ukupno 20 (rekoše mi da je 10 malo da treba imati bar 15-20cm)
1) zanima me da li će biti zasita biti neke znacajne razlike u gubitnicma toplote ako dodam još 10cm ili je to zanemarivo ?
2) Jedan majstor mi govori da obavezno ispod postojećih 10 cm vune stavim parnu branu pa onda izredam staklenu vunu pa preko paroprousnu-vodonepropusnu foliju a drugi majstor mi govori da nema nikakve potrebe stavljati parnu branu prije vune jer betonska ploča navodno svakako slabo propušta paru (tavan od čitave zgrade je inače otvoreni prostor pod krovom) a da stavim samo ovu paroprousnu-vodonepropusnu foliju koja će propustati dio vlage i ako ona prodje kroz ploču a ujedno štiti vunu od mogućih curenja ako ih bude (mada nece ih biti jer je krov nov) i ujedno malo i poboljšavati izolaciju jer nece biti strujanja vazduha preko vune, kaže da parna brana ide samo ako se stavlja izolacija iznutra pa je štiti samo rigips koji propušta vlagu
pa da li parna brana ide ili nema potrebe ? (nije skupa, nije do para ali ako ne treba da se ne maltretiram sa skidanjem stare vune, puno mi je lakse samo preko staviti novu)
Ako moze jos jedna pomoc majstora oko parne brane i ove paropropusne (vodonepropusne folije).
Ja sam na poslednjem spratu zgrade i na ploči na tavanu sa gornje strane imam 10 cm staklene vune bez ikakvih folija.
Zgrada je dobila novi krov koji je ekstra uradjen, podaščano, paropropusna folija pa lim. Inače stan je 70 kvadrata, samo 2 sobe imaju unutrašnji stirpor 3cm (ukupno nekih 25 kvadrata), PVC stolarija, ostatak stana nema nikakvu izolaciju sem pomenute vune, 3 vansjka zida, ispod i pored mene stanovi su prazni, grijem se na 2 klime.
Razmisljam da stavim jos 10cm na postojećih 10cm tako da bude ukupno 20 (rekoše mi da je 10 malo da treba imati bar 15-20cm)
1) zanima me da li će biti zasita biti neke znacajne razlike u gubitnicma toplote ako dodam još 10cm ili je to zanemarivo ?
2) Jedan majstor mi govori da obavezno ispod postojećih 10 cm vune stavim parnu branu pa onda izredam staklenu vunu pa preko paroprousnu-vodonepropusnu foliju a drugi majstor mi govori da nema nikakve potrebe stavljati parnu branu prije vune jer betonska ploča navodno svakako slabo propušta paru (tavan od čitave zgrade je inače otvoreni prostor pod krovom) a da stavim samo ovu paroprousnu-vodonepropusnu foliju koja će propustati dio vlage i ako ona prodje kroz ploču a ujedno štiti vunu od mogućih curenja ako ih bude (mada nece ih biti jer je krov nov) i ujedno malo i poboljšavati izolaciju jer nece biti strujanja vazduha preko vune, kaže da parna brana ide samo ako se stavlja izolacija iznutra pa je štiti samo rigips koji propušta vlagu
pa da li parna brana ide ili nema potrebe ? (nije skupa, nije do para ali ako ne treba da se ne maltretiram sa skidanjem stare vune, puno mi je lakse samo preko staviti novu)
Nisi li stavljao parnu branu na plocu ?Ja na postojećih 10 stavio još 20 cm vune i preko toga vodonepropusnu foliju. Prešao sam malo i kod komšije. Razlika je i više nego uočljiva.
Razlike ce biti ali ne drasticne jer i dodavanjem dodatnih slojeva izolacije se ne dobija linearno poboljsanje.. Ovo je i meni bila novina do pre par meseci kada sam se igrao sa nekim kalkulatorom toplotnih gubitaka. Npr. tavanica betonska ploca od 50 kvadrata ima toplotne gubitke oko 4300w , dodavanjem 5cm vune gubici padaju na 990w.. Dodavanjem jos 5 cm gubici silaze na 560w , sa trecih 5 cm odnosno ukupno 15 cm toplotni gubici su 400w.. Ako ovaj kalkulator ne laze vidimo da usteda nije linearna odnosno da u nekom momentu vise nema smisla dodavati jos izolacije jer su prednosti minimalne a cena vune ista... Po meni 20 cm vune je neki sweet spot... Preko toga postaje upitno dali ima smisla ulagati i koliko ce vremena trebati da se ta investicija isplati...Razmisljam da stavim jos 10cm na postojećih 10cm tako da bude ukupno 20 (rekoše mi da je 10 malo da treba imati bar 15-20cm)
Znam, umirao sam dok nisam stavio i tih 10cm i ugradio klimu. Znalo je ici u stanu i do 29 stepeniTi misliš samo na zimu. Ima i leto... a leta u slabo izolovanim potkrovljima ili poslednjim spratovima su čarobna...
Jedan mali off, treba da radim potkrovlje na leto, porodična kuća, ispod ima prvi sprat i prizemlje. Imaće oko 120kvadrata, hteo bih zvučnu izolaciju ka dole, znači da ne čujem spratove ispod sebe. Šta je preporuka za to?
Spolja.Kamena vuna unutra ili spolja? Nisam razumeo gde se postavlja pošto je pomenuto da ima fasada na kući.
25e 15 cm 😵💫😵💫😳😳?Ide napolje, ali ide i ispod krova, a pošto si spomenuo fasadu, pomislio sam da možda izoluješ krov ili tavanski prostor.
Vuna jeste najbolji izbor za izolaciju, ali...
Ne znam koliko para imaš, ali ako računamo da je kuća 400m2 bruto, to je oko 550-600m2 zida.
Kamena vuna 15cm je 25€, ruke isto toliko, ako ne i jače.
Cirke 30 tisuća evropeja samo za vunu. Lepak, bavalit, kulir, tiplovi, skela... Ufff...
Jel su ti rekli i gde nestaje?Mineralna vremenom nestaje, tako su mi rekli neki majstori. E sad da li su me slagali ?
Neke preporuke na koje sam nailazio su 30 cm na krovnoj ploči, preko toga se već značajno gubi učinak, ali i fizički prostor.Razlike ce biti ali ne drasticne jer i dodavanjem dodatnih slojeva izolacije se ne dobija linearno poboljsanje.. Ovo je i meni bila novina do pre par meseci kada sam se igrao sa nekim kalkulatorom toplotnih gubitaka. Npr. tavanica betonska ploca od 50 kvadrata ima toplotne gubitke oko 4300w , dodavanjem 5cm vune gubici padaju na 990w.. Dodavanjem jos 5 cm gubici silaze na 560w , sa trecih 5 cm odnosno ukupno 15 cm toplotni gubici su 400w.. Ako ovaj kalkulator ne laze vidimo da usteda nije linearna odnosno da u nekom momentu vise nema smisla dodavati jos izolacije jer su prednosti minimalne a cena vune ista... Po meni 20 cm vune je neki sweet spot... Preko toga postaje upitno dali ima smisla ulagati i koliko ce vremena trebati da se ta investicija isplati...
Ostali forumasi su ti odg. u vezi parne brane i slazem se sa njima da za taj sitni novac ne vredi rizikovati eventualne probleme u buducnosti. Negde sam procitao kad vuna povuce 1-2% vlage gubi izolacione sposobnosti od 40 pa na vise %... Tih 1% vlage mozda uopste ne vidis u smislu budji i kondenza ali definitivno utice na to dali vuna radi svoj posao ili ne.
Rekli su mi da se gubi, sad da li je istina ko ce ga znati. Za stiropor znam da se tanji od prevelike temperature, ako uradite lepak bez zavrsnog maltera tanji se malo sa spoljne strane vremenom ako stoji tako godinama.Stakleni vunu nemate da kupite već 20 godina samo mineralnu i kamenu.
Jel su ti rekli i gde nestaje?
Tako su jedno vreme pričali i za stiropor...sve su to gluposti.
Ima i stiropora i vune na kućama po 40 godina starim
Zanima me ovo. Pošto sam negde našao da se pod mineralnom vunom podrazumeva i staklena i kamena vuna. A ta staklena vuna se i dalje redovno reklamira kao takva i te kako može da se kupi. (link). Evo i jedan link za staklenu vunu neke informacije: link 2. Kakva je razlika između mineralne i staklene vune? link 3Stakleni vunu nemate da kupite već 20 godina samo mineralnu i kamenu.
...
Ako ne znaš šta ćeš sa parama, kupi neki V8 benzinac i bar uživaj u njima.Danas sam završio priključak za gas. Sledeći korak je izolacija kuće od 400 kvadrata. Kamena vuna mi deluje kao najbolje rešenje. Hteo sam da uzmem u obzir kamenu vunu od 23cm, majstor kaže da se može nabaviti, ali mora da se čeka, jer kao..u Nemačkoj je samo radio 23 cm, dok se u Srbiji radi 16cm.
Imate li neki predlog za izolaciju?
Kuća je od pune cigle, okolo ja fasada.
Ti to na osnovu neke kalkulacije, iskustva, profesionalnog dela ili onako? Daj neki relevantan podatak za tu tvrdnju...23cm vune ima neku svrhu na Pešteru, u BG sve preko 15cm je nerentabilno.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari