Šta je novo?

Hitno resenje izolacije

Hajd i ja da pitam, sta je najbolje i najisplativije uraditi i resiti problem vlage...?
U pitanju je suteren. Unutra je malterisano i okreceno, ali su spoljni zidovi od kamena i sve skupa oko 80cm debljine. Kamen je kvalitetan nije krecnjak da se kruni i pije vodu ali i pored toga su zidovi ledeni i budj je pravila haos dok nismo uzeli odvlazivac. U pitanju je prostorija oko 14-15m2, plafon je malo nizi recio ~230cm, iznad je sprat koji se greje itd... Dva zida su spoljna i oni su kriticni. Kako i cime je izolovati a da to radi posao, spolja ne bih dirao kamen jer je prelep i to vodi ka nekom vidu unutrasnje izolacije. Sta preporucujete, sta je najbolje?

I ja bih baš voleo da znam da li postoji neko rešenje za ovaj problem. Koliko znam jako je komplikovano i skupo da se reši vlaga u prostorijama ispod površine tla. A još teže ako ne sme da se radi izolacija sa spoljne strane.

Koliko kapiram njemu nije taj deo ispod površine tla gde je kamen.
Pa to je neki standard što se toga tiče,kamen duži drži hladnocu,pravi vlagu *** .Najbolje bi bilo da se to reši spolja sa stirodurom,a pošto nece jedino da polepi sa unutrašnje strane na ta 2 zida stirodur pa posle redno mreža,lepak...a ostalo na njemu je.
Ispod tla je malo zeznuto i mora profi da se odradi da bi radilo posao.
Isto stirodur,mrezica,lepak, i najbitnije Sika- hidroizolacija mora profi da se izmaže(2 ruke,ne škodi ni više samo bolje)Da se svuda predje,ima debljinu,kao što rekoh mora baš dobro da se odradi.Jer ako se ne odradi sika dobro voda nadje put čas posla,ili ako stoji zemlja na kuci.I na kraju mozeš staviti onu plastičnu zaštitu,čepasta folija valjda.
Ali opet kažem sika je najbitnija,sve pare stucaj na siku da se odradi vrhunski.
Može i siku u unurašnji deo,ali uvek je bolje rešiti spolja,iako možda završi posao ako su mu zidovi ravni šine dobro siku,na nju može mreža lepak i posle sta hoceš.

Poslednja izmena:
Problem je što ne može samo 2 zida. Biće toplotnih mostova.
Hidroizolacija obavezno, i to kvalitetna. A i kad se uradi unutrašnja termo izolacija dešavalo se ljudima da se javlja kondenz izmedju te izolacije i spoljnog zida. A onda buđ.

Verovatno je u pitanju kapilarna vlaga i tu mora da radi hidroizolacija debelo a stiropor i stirodur ne pomažu ništa. Trebalo bi prvo da se "preseče" malo iznad mesta dokle je stigla vlaga i to radi hemija pa da se hidroizoluje zid sa unutrašnje strane očišćen od maltera recimo pentratom. Nije ni malo jeftina zabava sam materijal a ne bih davao da radi neko ko je video kako se radi već bih dao profesionalcima koje preporuči proizvodjač uz komletnu tehnologiju i garanciju.

Ako nema tragova isoljavanja na unutrašnjoj strani onda je malo verovatno da je kapilarna vlaga. I da jeste i da nije, svakako ima problem sa kondenzacijom vlage iz vazduha na hladnim površinama neizolovanih zidova. Ja bih taj spoljni kamen odlepio, stavio neki storodur, i zalepio kamen preko. A iznutra bih ofarbao zidove termo bojom prptiv buđi. Ako ima vlage u zidu, obavezna je drenaža oko kuće, i pravilno odvođenje oborinske vode (od padavina) dalje od kuće

Nije u pitanju kapilarna vlaga, nego prosto je zid hladan a unutra se greje na TA pec i zbog razlike u temperaturi se pojavljuje budj. Inace dok se lozila kreka Veso pec vlage/budji nije bilo.
Kamen nije moguce odlepiti, zidano je kamenom. Pocetkom 60ih kad je zidana kuca, 95% posto kuca u kraju je zidano tako, prvi sprat je delimicno ukopan, nekome manje nekome vise u zavisnosti od nagiba terena. Zidano je kamenom, tj komadima od po 40-50cm negde i vecim i onda malterisano. Ti zidovu nisu mrdnuli, spolja fuge stoje kao i prvog dana.
Da sumiram, preporuka je da se skine deo maltera iznutra, poravna, uradi kvalitetna hidro izolacija, ponovo izmalterise (?) i pregletuje i uradi neki hidro premaz. Jel sam dobro shvatio? :)

Stop kondez je termo boja, pogledaj Jubol thermo i jubop thermo glet, pregletuj gde je najgore, termo boja na te spoljne delove gde izbija.
PS: ovu info sam ukrao sa teme "odvlaživači"

Sa obzirom da je suteren u pitanju znači da je bar jedan kameni zid prostorije sa jedne strane uz zemlju, da li fugne vuku vlagu? O podu da ne pitam da li je hidroizolovan pre betoniranja. Nabodi vlagomer u malter do kamena i u pod pa vidi kolika je vlažnost a ako misliš da je samo kondenzacija zalepi stiropor pa ako se pojavi budj znaćeš šta je u pitanju.
Što se tiče skidanja dela maltera i poravnavanja ne radi se tako sa hidroizolacionim premazima.
Malter je sad pun spora i čim se stvore povoljni uslovi eto novih pečurki.

Meni je kotlarnica/posrum takodje ispod zemlje. Problem sam resio izlivanjem zidova od vodonepropusnog betona, premazano je i spolja i iznutra penetratom (hidroizolacijom), spolja je postavljena cepasta membrana i u zid je zasut iberlauf u kombinaciji sa peskom. Imam i drenaznu cev sa jedne strane za svaki slucaj. Poprilicno puno vlage ima oko kuce, jer kad je kisna sezona voda sa pola ulice se sliva na 2m od kuce i za 2 godine nigde vlage nema. Takodje u korlarnici je oko 20c. Jer iznad imam podno grejanje i nema tragova kondenzu.

Nazad
Vrh Dno