Šta je novo?

Hitno resenje izolacije

Problem je sto se kod nas samo na sto jeftinije ide. Ne postavi se cesto ni priprema kada se lepi nesto. Odes u farbaru nemaju elastic lepak, kazu niko nam to ne kupuje od majstora, flex ako uzmu to je premium. Sve samo najjeftinije i rokaj. Posle se pitaju zasto se odlepljuju plocice, otpadaju delovi kuca i sl. Svi su majstori ovde kod nas, to je problem.
Sve majstori sa diplomom YT akademije.
Cena pur pene je nešta malo veća od cene lepka po m2 stiropora ali na to dodaj čistač i pištolj pa vidi isplativost za 20-30m2 i treba YT znanja gde i kako se koristi.

Sto se fasadne izolacije tice. Proizvodjaci tvrde da se7-8 m2 stiropora moze zalepiti sa jednom penom. Dok sa lepkom moze oko 3m2 da se odradi, plus je tu gubitak vremena na mesanje, pa nanosenje lepka ide sporije i da ne nabrajam dalje. Kod nas ljudi rade i tvrde svasta bez osnova. Pur pena ima svoju namenu i nema alternativu za neke stvari, ali ne treba da se koristiti za bilo sta sto treba da se lepi. Takodje godinama gubi postojanost, nece se to desiti za par godina ali za 15-20 hoce. Dok ce kvalitetan lepak uz pravilnu ugradnju, biti postojan i cvrsto ce drzati materijale 50-100 god, plus sto pruza dodatni sloj izolacije. Zavisi dosta i od fasadnog sloja. Da li ce ici akrilni, silikatni, silikonski itd...
Sto se majstora tice, cast izuzecima,uvek ce da poslove navode na svoju vodenicu i da rade u zoni komfora. Kad im se kaze da ce se nesto kvalitetnije, kompleksnije raditi, sa novim materijalima, tu su odmah tvrdnje tipa, uradio sam 20 kuca, svuda se tako radi, jeste. Ali smo sad u 21 veku i treba primenjivati neke inovacije i prednosti novih materijala.

Pur pena ima svoju namenu i nema alternativu za neke stvari, ali ne treba da se koristiti za bilo sta sto treba da se lepi. Takodje godinama gubi postojanost, nece se to desiti za par godina ali za 15-20 hoce. Dok ce kvalitetan lepak uz pravilnu ugradnju, biti postojan i cvrsto ce drzati materijale 50-100 god, plus sto pruza dodatni sloj izolacije. Zavisi dosta i od fasadnog sloja. Da li ce ici akrilni, silikatni, silikonski itd...
nemoj vise prosipati gluposti ovde molim te...

Pur pena za stiropor nije nikakav novoizmisljeni lepak za stiropor, niti je inferioran u odnosu na cementne lepkove, on je u svemu bolji.

jos detaljnije
jedna pena lepi 10m2, jedan dzak lepka 5m2

Poslednja izmena:
Da li je to kod tebe za lepljenje stiropora uvek potrošnja džak cementnog lepka za 3m2? Više verujem da je to samo pročitano i da mikser nije ni uključen.
Ako si pročitao negde taj podatak možda je to potrošnja za komplet fasadu po m2 (lepljenje, utapanje mrežice i završni sloj). Meni je uspevalo sa pur penom max 7m2 kad malo razvučem na ravnom unutrašnjem zidu gde skoro i da nema vazdušnih komora a normalnim radom odradi se 6-6,5m2.

Za fasadu na grubo računanje ide komplet oko 8kg po kvadratu,mreža,lepljenje,lajne itd..E tad ima raznih odstupanja.Nešto u dlaku nije se računalo,isto ako se radi jedna operacija ide na pola npr 4kg po m2 za lepljenje,ili 4kg za mrežu...i to nije nešto precizno,niti se obracalo pažnje pa da kažemo "e ovde ide 3,1kg...nem pojma.

To sto ljudi nemaju uslova ili sa namerom stede na svemu ne znaci da tako treba raditi. Na kucu nisam postavljao stiropor, nego fasadnu kamenu vunu 15cm, sto isto nije standard. Kad se kupuje lepak za kamenu vunu, pa i stiropor, trebalo bi da ide 3 ruke lepka. A tu je potrosnja ta koju sam napisao.
I razlog zasto ljudi pisu hvalospeve o necemu je u 90% slucajeva jer su oni tako uradili i boze moj tako treba. Ali to je valjda u ljudskoj prirodi...
@bakara samo nastavi da ucis na yt. Mozes i kucu napraviti za 200e m2 da nema bolja.

To sto ljudi nemaju uslova ili sa namerom stede na svemu ne znaci da tako treba raditi. Na kucu nisam postavljao stiropor, nego fasadnu kamenu vunu 15cm, sto isto nije standard. Kad se kupuje lepak za kamenu vunu, pa i stiropor, trebalo bi da ide 3 ruke lepka. A tu je potrosnja ta koju sam napisao.
I razlog zasto ljudi pisu hvalospeve o necemu je u 90% slucajeva jer su oni tako uradili i boze moj tako treba. Ali to je valjda u ljudskoj prirodi...
@bakara samo nastavi da ucis na yt. Mozes i kucu napraviti za 200e m2 da nema bolja.
Sam si postavljao ili si platio majstore?
Koju kamenu vunu si postavljao?

Čekaj, ako ne učimo sa YT gde proizvodjac priča o svom proizvodu, ili sa sajta proizvođača koji pravi dati proizvod i konstruiše ga za određenu upotrebu (aka najbolje zna kako ga onda i koristiti), odakle onda učiti?

Edit: iskreno pitam, planiram ove godine (ako sve bhude ok) da radim izolaciju pa se informišem.

@component podeli više detalja kako je odrađeno. Meni svi lokalci govore da se mane toga, kao stiropor je bolji... Gde god sam čitao naišao sam na suprotno al valjda se ljudi drže onog što znaju.

Poslednja izmena:
Nisam ja nego Picasso. Pa njega pitam za detalje. Isto ja planiram ove godine. Kamena vuna, ne stiropor.

Rockwool. I mogu ti reci da je kvalitetnija od knaufa, teze su table i cvrsce je nalicje. Recimo jedan covek ne moze sam da postavlja tablu sa lepkom, moraju dvojica. Zafalilo mi bilo 7-8 m2, pa sam morao da se snalazim na brzinu i uzeo Knauf, jer se rockwoll porucuje.
Majstori su postavljali naravno. Ali moras biti tamo i nadgledati i proveravati sa ravnjacom, da im nesto nije pobeglo

Prilozi

• IMG_8724.JPG
    IMG_8724.JPG
    464.4 KB · Pregleda: 89
Ds stavljam stiropor, sam bih radio (imam pomoć) i koristio bih Ceresit CT84 PU lepak.
Kamena vuna mora cementni, dakle džak.

Najveći problem je ko će raditi a da se razume šta radi. Ovde svi rade samo stiropor zato što je mnogo lakše.

Proizvodjač reklamira svoj proizvod koji služi za montažu izolacionih materijala i u izolaciji nema ili ima možda jedva uticaja. Postoji gomila proizvodjača termoizolacionih materijala pa prelistaš malo njihove sisteme za termoizolaciju (izolacioni materijali i preporučene lepkove i završne slojeve) ili sačekaš april pa trk na sajam gradjevinarstva od štanda do štanda pa pričaš sa ljudima. Ako se upuštaš u to trk u radnju i kupi libelu 2m i gradjevinski konac (računa se da imaš gletericu, špahlu, mikser i ostali sitan alat) a izolaciju kasnije kako rešiš .

Rockwool. I mogu ti reci da je kvalitetnija od knaufa, teze su table i cvrsce je nalicje. Recimo jedan covek ne moze sam da postavlja tablu sa lepkom, moraju dvojica. Zafalilo mi bilo 7-8 m2, pa sam morao da se snalazim na brzinu i uzeo Knauf, jer se rockwoll porucuje.
Majstori su postavljali naravno. Ali moras biti tamo i nadgledati i proveravati sa ravnjacom, da im nesto nije pobeglo

Zašto su tako radili uglove oko prozora kad proizvođač kaže da se ne radi tako, nego da se useca tabla?

Ds stavljam stiropor, sam bih radio (imam pomoć) i koristio bih Ceresit CT84 PU lepak.
Kamena vuna mora cementni, dakle džak.

Najveći problem je ko će raditi a da se razume šta radi. Ovde svi rade samo stiropor zato što je mnogo lakše.
Za stiropor je takodje bolje lepak koristiti, ali nije neophodno kao za vunu, jer je znatno veci trosak. Majstori su su radili 7 dana duze nego sto su planirali. I bas im nije bilo sve jedno, niti lako. I oni su prvo pokusali da izdejstvuju stiropor da ide, jer im je to neuporedivo lakse, sto sam odbio. Nista ja ovde nisam samo inicijativno radio, jer nisam iz gradjevinske struke, ali sam morao biti prisutan sve vreme. Nadzor mi je radio covek koji je radi kao sef gradilista 25 godina u nemackoj, tako da me je on savetovao kako treba da se radi i sa kojim materijalima.
Kamena vuna je ispala pun pogodak, leti na plus 40, kada udjem u kucu, temperatura je bila prijatna, zimi mogu da grejem celu kucu za 50-60e mesecno. Sto se zvucne izolacije tice, to me je najvise odusevilo, komsija je jednom prilikom cirkular upalio sa zadnje strane kuce, jedva se cuo., mada je uslov za ovo i troslojna stolarija (6-7 profilna). Ne zapaljiv je materijal,vecan, ako se ugradi kako treba, zidovi mogu da "disu" za razliku od stiropora, itd., mada ovo znas i sam...
Nije ventilisana.

To je kontaktna fasada. Niko na kući ne radi ventilisanu fasadu. Izračunaj koliko košta pa će ti biti jasno zašto. Samo završni paneli su skuplji po m2 od cele kontaktne fasade.
Bitno je da se stavi silikonski ili silikatni zavrsni sloj. Mene je silikonska fasada odusevila, moze da se pere, dosta je cvrsca od akrilne. Uzeo sam Baumitov fasadni program i za svaku je preporuku. Majstori su govorili da sa boljim lepkom nisu radili, jedan me cak zamolio da odnese dzak lepka, da nesto pipavo kod njega odradi na plafonu. Takodje mrezice sadrze metalne trake po sredini, nisu u potpunosti od plastike kao obicne, sto ja nisam znao.

Treba naći majstore za to što vi hoćete.
Objasniš mu da neceš na taj način,nego ovaj.Pustiš mu par klipova sa yt,pokažeš mu sa sajta proizvodjača šta kažu,pošalješ im komšiju,nadzornike sa libelom od 5 metra da skakuce po skeli..
Ti gore što su radili prosto su bili oduševljeni poslom 😂😂..
Jedva čekali da pobegnu..
Mislim da više ikad nece raditi to.

Što se tiče lepljenja PU lepkom to je najbolje i najbrže rešenje. Inače PU lepak nije isto što i npr. niskoekspandirajuća PU pena. Lepak ne bi smeo gotovo uopšte da ekspandira, eventualno vrlo malo pri nanošenju. A osim Ceresit- a, ima Bekamentov PU lepak koji sam koristio i u varijanti sa cevčicom jako dobar (i jeftiniji) , kao i TKK npr .
Inače je pored prethodne pripreme plafona za lepljenje, moguće i utiplovati stiropor sa odgovarajućiim tiplama za blok ili ako je pun materijal sa ukucavajući tiplama i plastičnim podloškama za stiropor.
New-Project-2022-03-01T133226.829.jpg

Naravno to je u slučaju da plafon nije baš mnogo kriv😉 al ako je malterisan valjda nije...

Poslednja izmena:
Sve majstori sa diplomom YT akademije.
Cena pur pene je nešta malo veća od cene lepka po m2 stiropora ali na to dodaj čistač i pištolj pa vidi isplativost za 20-30m2 i treba YT znanja gde i kako se koristi.
Za cistac pistolja sam dao 360 din, za pistolj o wobyhausu bio neki najjeftiniji 990 dinara, pokajao sam se sto nisam uzeo onaj teflonski od 2600din. za 30-40 kvadrata dok nadjem i platim majstora(ali majstora ne filozofa sa istim tim alatom) sam cu cu da ga uradim... Poštijem svaciju profesiju kao sto ocekujem da plate i postuju moju i cenim pedantnost tad obavezno dam baksiš,ali slabo ima da ne kazem majstora nego priucenih,ali pedantnih. i onih sa voljom i sa ljubavlju da nešto ne radi. Kad moj dugogodisnji prijatelj moler dodje i kreči kod mene i kad ga gledam kako sa uzivanjem ono mlati(inace nisam strpljiv covek) ja mu se divim. Ma vredi svaku paru...

Za cistac pistolja sam dao 360 din, za pistolj o wobyhausu bio neki najjeftiniji 990 dinara, pokajao sam se sto nisam uzeo onaj teflonski od 2600din.
Ima i druga varijanta...
kupi se najjeftiniji pistolj od 600 dinara i bacis kada zavrsis sa bocama umesto da platis cistac, koji kosta skoro kao jeftini pistolj
majstori kazu da je to najisplativije.

Čistač za pištolj i ne treba.Ko je kako naviko..
Samo da se ne potroši pena do kraja.Pištolj ni ne zatvaram,ostaje odvrnut.

Okreneš bocu normalno da pištolj bude gore i samo malo se izduva dizna sa komprimovanim vazduhom iz boce. Inače zna da zapekne pogotovo ako stoji na suncu da ni iglu ne možeš da izvadiš, polomi se,

Zašto su tako radili uglove oko prozora kad proizvođač kaže da se ne radi tako, nego da se useca tabla?
To se desi kad nisi stalno sa majstorima. Nadzor je naglasio da se usecaju ploce i uklapaju jedna u drugu na uglovima. Ali se naprave ludi i odrade na svoju ruku kako im lakse. Mada ne mislim da je to neki velik propust. Upakovano je sve to dobro.

Ajde da ja postavim pitanje, zivim u stanu od 50m2, plafon je od karatavana ali iznad mene je samo krov nema pokrovlje ni ti tavana.
Da li bi mogao stripor od 3cm da se stavi jel nema prostora da se spusta vise ( *** visoki prozori) Grejem se na klime i sva toplota ide gore bar 40%.
Sta mislite da li bi dobio dosta ustede u potrosnji struje a i u vidu bolje grejanja. Ne zalim se na toplotu i sada ali sa 2 klime na 52m2 stize racun za ukupnu potrosnju od 15k din mesecno, dal bi se to smanjilo kad bi odradio plafon ili ugradio i u deciju sobu klimu. Glup raspred stana svaka soba bi trebala da ima svoje grejanje.

Zar ne moze da se zavuce nekako vuna i folija izmedju krova i gornje strane ploce tj. karatavana? Znam da je mnogo veca zezancija, nego " samo" polepiti ploce na plafon.
Mnogo bolje resenje je vuna, nego stiropor/stirodur sa unutrasnje strane stana. Jednostavno nije predvidjen za to, kondenz, vlaga, budj su potencijalni problemi.

Ako je taj kara-plafon jos uvek malterisan zemljom, pitanje je kako ce se zalepiti ploce na njega.
Znam neke koji su to stavljali stiropor iznutra, pa posle skidali, zbog vlage. Nekima je samo pocelo da se odvaja, a opet ima i onih kojima je sve ok navodno, iako je sa untrasnje strane stiropor.
Malo cesce provetravanje, pracenje vlaznosti unutar objekta i valjde ce biti ok.
Ako vec moras tu varijantu, ja bih onda bar stavio 5cm, svugde osim do prozora. Imao bi razliku u debljini tu, ali moze se to odraditi da lepo izgleda i da si bas tako hteo.

Koliko se krecu majstori po kvadratu za lepljenje stiropora bez skele i zavrsne fasade? Znaci stiropor, tiplovanje, mrezica i sloj preko..
Kontam da i to ide 10+evra sad..

Ajde da pitam, posto sam ispod krova. Plafon kara tavan, iznad malo razmaka zavisi od kosine i salonit ploce. Kako izolovati plafon da ne se ne gubi previse toplotne energije. Ne moze da vise od 5 cm da se spusti plafon, *** visoki prozori

Ne znam šta znači da si ispod krova? Svi smo ispod krova. Niko ne živi iznad krova.
Ako je kara tavan, to je već bolje nego betonska ploča, što se tiče izolacije. Ali svakako stavi što više izlolacije po tavanu. Koliko, zavisi od tebe. Koliko novca hoćeš za to da potršiš i koliko guiš toplote na tom mestu. Nije potrebno da stavljaš ispod. Ako ima razlog zašto ne može iznad, i moraš iznutra po plafonu, onda stavi tih 5cm i to je to. Ili da zameniš prozore za neke niže i da dodaš još više od 5 cm?

Koliko se krecu majstori po kvadratu za lepljenje stiropora bez skele i zavrsne fasade? Znaci stiropor, tiplovanje, mrezica i sloj preko..
Kontam da i to ide 10+evra sad..
Zavisi od mesta do mesta.Nije isto npr u Bg-u i nekom manjem mestu.
Van bg-a bi trebalo da je oko 8e.
Zavisi i šta se radi,kakav je objekat,kocka=lakše za rad,ili ima 100 nekih gluposti..Kako je zidano,dal je blok ili stara gradnja hirofa..Na završnom delu (fasada)majstori vade pare..iako se to deli po nekom nepisanom pravilu na 3.Ako je fasada komplet npr 12e,za lepljenje,tiplovanje ide 4e,mrezica,lajsne,druga ruka 4e,i podloga,fasada 4e...Opet zavisi od mesta do mesta..

Nazad
Vrh Dno