Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Bolje da nisi ni dolazio :D
nemam pojma koliko je pametno kupovati 3080 ove FE,dva venta imaju hm mislim da ce ti neko drugi dati merodavniji dati odgovor,msm da je bolje sacekati msi,giga,asus modele

Naprotiv. Turing je bio vrlo profitabilan.
Prvo, AMD je kasnio s Navijem i to dosta, pa je NVidia u međuvremenu prodala hrpu kartica. Drugo, i kad su izašle Navi karte, jedno vreme su se jedva mogla naći od minera, potrajalo je dok se stabilizovala ponuda. Treće, iako su low and mid range karte glavnica NVidijine prodaje, AMD nije imao odgovor na 2080, 2080S i 2080Ti pa su ljudi koji su hteli top performanse kupovali NVidiju a ne AMD - i to najskuplje NVidia karte, pa su i tu ubili dosta para.

Ako se ne varam AMD nije imao ni adekvatan odgovor na 1070/1080 grafe sve do 5700(xt) serije, cak i za 9xx serijom su kaskali ako ne gresim?
Nv je zato mogla da prodaje blagi "refresh" kartica po naduvanim cenama.
Kada je tacno zadnji put AMD ponudio grafu koja je bila egal ili donekle parirala Nvidiji, da je pritom u istoj generaciji? Radeon 7000 serija iz 2012?

Jedva cekam zvanicne nezavisne testove, jer po ovome sto je procurelo deluje da je 3080 brza samo 30(ak)% od 2080ti, sto nikako nije u sklopu price nakon launch prezentacije i najveceg generacijskog skoka performansi u poslednjih x-godina kojim su se hvalili. Po svemu sudeci, mirise kao da je OC-ovan 2080ti, sto znaci da je 3090 u tom spektru od 40-50% (+) performansi i next gen kartica, dok za razliku od 2080ti pre godinu dana kosta 1500e umesto 1200e (sto znaci opet NV munula blavora kupcima).

I dalje mogu da se ljudi vade da dobijamo jeftiniju i brzu karticu od 2080ti, ali ta 20xx serija je debelo precenjena od samog pocetka... Ako AMD sada ne moze da iskoristi zicer i undercut-uje ih sa cenama, sto ce nadam se da obori i cene Nvidije, onda smo ga svojski zagulili u narednom periodu.

Poslednja izmena:
U ovom trenutku ne bih ocekivao bas veliki rat cenama. Ako undercutujes cene, a nemas dovoljno proizvoda za prodaju, opet nista nisi uradio - rizikujes da naljutis kupce i oteras ih konkurenciji, a jos potencijalno smanjujes sebi zaradu. Ako na primer znas da mozes da proizvedes najvise 100 komada necega i znas da ces prodati za 99 eur (npr tu je sa konkurencijom koja kosta 100), zasto bi spustao cenu na 75? Prodaces tih 100 komada svakako, a u teoriji ces izgubiti 2400 eur cistog profita (i imati deo presrecnih, a deo jako nezadovoljnih kupaca).

NV je sama na tom Samsung 8nm node-u (cak kazu da Samsung taj proces interno zove 8N NVIDIA), a AMD ima jako mnogo proizvoda koji se "takmice" za wafere - Zen 3 varijacije, cipovi za konzole, Navi 21. Logicno je da ovaj poslednji ima najmanji prioritet jer kompanija u ovom trenutku vise prihoduje od prve dve stavke.

U ovom trenutku ne bih ocekivao bas veliki rat cenama. Ako undercutujes cene, a nemas dovoljno proizvoda za prodaju, opet nista nisi uradio - rizikujes da naljutis kupce i oteras ih konkurenciji, a jos potencijalno smanjujes sebi zaradu. Ako na primer znas da mozes da proizvedes najvise 100 komada necega i znas da ces prodati za 99 eur (npr tu je sa konkurencijom koja kosta 100), zasto bi spustao cenu na 75? Prodaces tih 100 komada svakako, a u teoriji ces izgubiti 2400 eur cistog profita (i imati deo presrecnih, a deo jako nezadovoljnih kupaca).

NV je sama na tom Samsung 8nm node-u (cak kazu da Samsung taj proces interno zove 8N NVIDIA), a AMD ima jako mnogo proizvoda koji se "takmice" za wafere - Zen 3 varijacije, cipovi za konzole, Navi 21. Logicno je da ovaj poslednji ima najmanji prioritet jer kompanija u ovom trenutku vise prihoduje od prve dve stavke.
Sve si u pravu. Jedino šta može navesti nVidiju da spusti cene su nove konzole. Možda nVidia odluči da ponovo vrati AMD u kameno doba pa spusti cene jer im se može. Setite se starog GF 8800GT iz 2007. Za Samsung 8nm se niko ne takmiči tako da verovatno mogu da naštancaju koliko im treba.
Ljudski je nadati se.

BTW: kada kreću testovi?

Poslednja izmena:
^ trebalo bi od sutra, bilo je za 14.09 pa su pomerili na 16.09

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Za Samsung 8nm se niko ne takmiči tako da verovatno mogu da naštancaju koliko im treba.
Ljudski je nadati se.

Pod uslovom da nemaju preveliki skart, to ne mozemo znati u ovom trenutku. Mada, postavili su prilicno nisko lestvicu sa 3080, dovoljno im je 68 ispravnih SM da ga prodaju (a jos felericnije ce cuvati za neki 3070Ti ;) ) Za spustanje cena ne verujem da ce sami od sebe, prodavace za najvise za koliko mogu da prodaju, trebace im novac u narednom periodu za kupovinu ARM-a.

Kaze Hilbert:
"Hey everyone - two updates for you today. First, GeForce RTX 3080 Founders Edition reviews (and all related technologies and games) will be on September 16th at 6 a.m. Pacific Time. Get ready for benchmarks! Second, we’re excited to announce that the GeForce RTX 3070 will be available on October 15th at 6 a.m. Pacific Time."

Znaci, ubrzo :)

50% izmedju 2080 i 3080 je veoma jadno. To znaci da je 3080 samo 15% jaca od 2080ti. To je onda najmanji generacijski skok performansi, a ne najveci :)

Sve do sada su samo spekulacije na nevidjeno. Ono sto znam sigurno jeste da ce odrzati taj kontinuitet kroz napredak. 3080 ce biti brza od 2080 Ti, koliko? To je vec pitanje. 30% bi trebalo da bude opravdan skok, 50% ako bude to je vec ozbiljno poboljsanje ali u tom
slucaju 3090 bi bila prava zver sto bi onda overall znacilo da je napredak kroz ovu seriju previse dobar. Sigurno da ima uticaj hype, to je bez sumnje, bice tu neke realnije brojke.

Ja kao ja koji sve posmatra sa tehnoloske strane duboko analizirajuci materiju, obzirom da je rec o GA102 a ne GA104 svakako je manji napredak nego inace jer su do sada u praksi chip-ovi srednje vise klase prevazilazili u performansama flagship iz prethodne generacije.
Sa Turingom se sve to poremetilo. Ampere generalno ima problem sa nm procesom, ne verujem u price da je arhitektura losa, kroz iskustvo znam da im je uvek trebala sofisticiranija tehnologija da izvuku potencijal ali su se nekako dovijali sa postojecim procesima proizvoidnje i dobijali smo
realno dobre proizvode. Kako vreme odmice ocito je da im je arhitektura sve kompleksnija a mogucnosti manje za razvijanje iste - Samsung 8nm - krajnji proizvod karakteristike koje smo dobili.

U svakom slucaju, ako RTX 3080 bude bio brzi bar 20%-30% od RTX 2080 Ti za cenu koja je preporucena, mozda to i nece biti los upgrade, realno voleo bih da je cena jos niza, negde u rangu 600$ ali od toga nema nista.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
.
Kada je tacno zadnji put AMD ponudio grafu koja je bila egal ili donekle parirala Nvidiji, da je pritom u istoj generaciji? Radeon 7000 serija iz 2012?

R9 290X, 2013. Bila brža i od 780 i Titana pa je nVidia tek tada izbacila 780-Ti, koja je bila brža od Titana (ali sa manje VRAMa).

Koliko se nVidiji tada moglo govori i da su 700 i 600 bile Kepler karte i da je ubijala GCN sa midrange 680, tek godinama kasnije je AMD napisao normalne drajvere, tako da čak i kada je AMD parirao, nVidia je sa lakoćom izlazila na kraj sa njima.

Tada su ubacili i nesrećni Hairworks koji je oterao AMD u rudnik, igrači su kupovali nVidiju.

Ampere generalno ima problem sa nm procesom, ne verujem u price da je arhitektura losa, kroz iskustvo znam da im je uvek trebala sofisticiranija tehnologija da izvuku potencijal ali su se nekako dovijali sa postojecim procesima proizvoidnje i dobijali smo
realno dobre proizvode.

Niko nije rekao da je losa, drugacija je i kompleksnija (izgleda i manje efikasna od Turinga za neke stvari), ali je sigurno da to povlaci da je daleko teze napisati drajvere koji ce da iskoriste pun potencijal cipa. Taj proizvodni proces obicno utice pre svega na procenat skarta i potrosnju, ali krajnji rezultat nije izolovan od arhitekture cipa.

U okviru NV (kao i svake kompanije koja proizvodi cipove) imas razlicite timove - jedan je za sam dizajn cipa, odnosno arhitekturu, drugi tim je za proizvodnju, pa dalje marketing i slicno. Kada se krene u dizajn arhitekture ovaj drugi tim im iznese koje su karakteristike procesa koji ce se koristiti za proizvodnju cipa, odnosno prednosti, mane i rizike. Tim za arhitekturu to moze da saslusa, ili da ide glavom kroz zid, pa sta bude (khm... Fermi... khm). Ako ima problema sa Ampereom, uzroci mogu biti na gomili mesta, a Samsung kao foundry partner samo moze da pogorsa stvari sa tehnicke strane (verovatno je ekonomski daleko isplativiji za NV ;) ).

Svakako se slazemo u izrecenom. Samo nemoj zaboraviti da su u proslosti bila razna pomeranja procesa proizvodnje sto je dodatno uticalo na preokrete i nove optimizacije a planski je nesto drugo trebalo da bude..
I sada smo imali ocit primer gde se sa 7nm TSMC preslo na 8nm Samsung. Ne kazem da je tu neka specijalna razlika ali i sam si rekao da generalno utice.

Ono sto ja sada zelim jeste dobra i brza karta za QHD. Mene ce RTX 3080 zadovoljiti ukoliko opravda performansama. Ne svidja mi se potrosnja, nemam neki wau utisak o seriji ali mislim da je ipak nesto bolja od prethodne bez obzira na krajnje specifikacije.
P.S. Koliko nm proces moze da utice tj. koliko moze da te uspori primer je i sa Intelom. Do skoro su imali superiorni proces proizvodnje a sada imaju problem i zaostaju...

Imamo u firmi raznih modela pa smo testirali, ne smem reci nista konkretno zbog NDA, ali sam razocaran 1440p performansama u odnosu na to sta su hypovali.

U svakom slucaju, ako RTX 3080 bude bio brzi bar 20%-30% od RTX 2080 Ti za cenu koja je preporucena, mozda to i nece biti los upgrade, realno voleo bih da je cena jos niza, negde u rangu 600$ ali od toga nema nista.

Meni i dalje deluje kao odlican upgrade sa 1080ti ;).

Imamo u firmi raznih modela pa smo testirali, ne smem reci nista konkretno zbog NDA, ali sam razocaran 1440p performansama u odnosu na to sta su hypovali.
Šta su govorili u hype-u? Čisto da znam koliko su slagali. :D

Sent from my SM-G980F using Tapatalk

U odnosu na 2080?

Sa RTX ili bez? Jer će ray tracing svakako postati standard uz novu generaciju konzola.

Duplo veće su rekli? Hahah, kakvi majstori.

Gde su pomenuli duplo veće...nešto se ne sećam. Može da im se zameri (uslovno rečeno) što nisu pomenuli šta su konkretno poredili, gde i u čemu...

Gde su pomenuli duplo veće...nešto se ne sećam. Može da im se zameri (uslovno rečeno) što nisu pomenuli šta su konkretno poredili, gde i u čemu...

Imas i chart i Jensen nekoliko puta pomene twice the processing power. Announcement video od 27-31 min.

"Processing power" može da bude bilo šta. I pitanje je kako se to prevodi u sirovi fps...Opet, nisu bili konkretni pa je pametnije ne donositi zaključke dok ne vidimo testove.

Kaze "dovstruko veca moc obrade" , ali na cega je tacno mislio vidicemo sutra.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

20-36% (vs 2080ti) u zavisnosti od igre... hbg... bice bolje sa sledecom verzijom, 3080 po leakovima deluje kao OC-ovana 2080ti.
Ako 6800-6900(xt) bude tu ~10-15% sporija i 100 evrica jeftinija, bice bolja short-term kupovina...

Poslednja izmena:
Ako je 3080 (samo) toliko brza, ne znam kojom bi magijom 3070 mogla biti iznad 2080ti.

Koja firma, da svratimo na kafu i maznemo po koji gpu?

Ako se dobro secam, receno je da je 3070 nesto brza od 2080... A po onom nekom testu, 3080 je u igrama bila oko 80% brza od 2080... Na prezentaciji su mozda rekli nesto u stilu "up to double performance" u odnosu na 2080...

Nazad
Vrh Dno