Naprotiv. Turing je bio vrlo profitabilan.
Prvo, AMD je kasnio s Navijem i to dosta, pa je NVidia u međuvremenu prodala hrpu kartica. Drugo, i kad su izašle Navi karte, jedno vreme su se jedva mogla naći od minera, potrajalo je dok se stabilizovala ponuda. Treće, iako su low and mid range karte glavnica NVidijine prodaje, AMD nije imao odgovor na 2080, 2080S i 2080Ti pa su ljudi koji su hteli top performanse kupovali NVidiju a ne AMD - i to najskuplje NVidia karte, pa su i tu ubili dosta para.
Sve si u pravu. Jedino šta može navesti nVidiju da spusti cene su nove konzole. Možda nVidia odluči da ponovo vrati AMD u kameno doba pa spusti cene jer im se može. Setite se starog GF 8800GT iz 2007. Za Samsung 8nm se niko ne takmiči tako da verovatno mogu da naštancaju koliko im treba.U ovom trenutku ne bih ocekivao bas veliki rat cenama. Ako undercutujes cene, a nemas dovoljno proizvoda za prodaju, opet nista nisi uradio - rizikujes da naljutis kupce i oteras ih konkurenciji, a jos potencijalno smanjujes sebi zaradu. Ako na primer znas da mozes da proizvedes najvise 100 komada necega i znas da ces prodati za 99 eur (npr tu je sa konkurencijom koja kosta 100), zasto bi spustao cenu na 75? Prodaces tih 100 komada svakako, a u teoriji ces izgubiti 2400 eur cistog profita (i imati deo presrecnih, a deo jako nezadovoljnih kupaca).
NV je sama na tom Samsung 8nm node-u (cak kazu da Samsung taj proces interno zove 8N NVIDIA), a AMD ima jako mnogo proizvoda koji se "takmice" za wafere - Zen 3 varijacije, cipovi za konzole, Navi 21. Logicno je da ovaj poslednji ima najmanji prioritet jer kompanija u ovom trenutku vise prihoduje od prve dve stavke.
Za Samsung 8nm se niko ne takmiči tako da verovatno mogu da naštancaju koliko im treba.
Ljudski je nadati se.
50% izmedju 2080 i 3080 je veoma jadno. To znaci da je 3080 samo 15% jaca od 2080ti. To je onda najmanji generacijski skok performansi, a ne najveci![]()
.
Kada je tacno zadnji put AMD ponudio grafu koja je bila egal ili donekle parirala Nvidiji, da je pritom u istoj generaciji? Radeon 7000 serija iz 2012?
Ampere generalno ima problem sa nm procesom, ne verujem u price da je arhitektura losa, kroz iskustvo znam da im je uvek trebala sofisticiranija tehnologija da izvuku potencijal ali su se nekako dovijali sa postojecim procesima proizvoidnje i dobijali smo
realno dobre proizvode.
U svakom slucaju, ako RTX 3080 bude bio brzi bar 20%-30% od RTX 2080 Ti za cenu koja je preporucena, mozda to i nece biti los upgrade, realno voleo bih da je cena jos niza, negde u rangu 600$ ali od toga nema nista.
Imamo u firmi raznih modela pa smo testirali, ne smem reci nista konkretno zbog NDA, ali sam razocaran 1440p performansama u odnosu na to sta su hypovali.
Šta su govorili u hype-u? Čisto da znam koliko su slagali.Imamo u firmi raznih modela pa smo testirali, ne smem reci nista konkretno zbog NDA, ali sam razocaran 1440p performansama u odnosu na to sta su hypovali.
Šta su govorili u hype-u? Čisto da znam koliko su slagali.
Sent from my SM-G980F using Tapatalk
U odnosu na 2080?
Sent from my SM-G980F using Tapatalk
Gde su pomenuli duplo veće...nešto se ne sećam. Može da im se zameri (uslovno rečeno) što nisu pomenuli šta su konkretno poredili, gde i u čemu...
Imamo u firmi raznih modela pa smo testirali, ne smem reci nista konkretno zbog NDA, ali sam razocaran 1440p performansama u odnosu na to sta su hypovali.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari