Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Ja sam to pricao par stranica unazad, sacekati za procenu celokupne ponude/performansi i cena, ali neki clanovi rekose da ce uzimati odmah u startu.
Da se naigraju dok mi drugi cekamo...

:D
Nesto drugo si ti pricao par stranica unazad, nemo' sad izvrces...

Sta konkretno?

Da 10gb vrama kod 3080 deluje gimpovano na duze staze, da se saceka najava AMD-a sa svojim modelima, koji ce mozda biti -10/15% sporiji i 100e jeftiniji, kako bi i Nvidia objavila punokrvne modele sa 12+ gb vrama pa da se onda proceni situacija? I da 3080 deluje kao jedini logicni upgrade (next gen) u odnosu na 2080ti ako bude brza oko 40-50%?
Procenti sa prezentacije su delovali malo cudno uzeci u obzir koje igre i modele 20xx kartica su izabrali za uporedjivanje, cak i DF je iste morao da pokrene.

Da ne ispada da me zigoses kao AMD fanboya, znas vrlo dobro moj stav za drajvere i cimanje oko istih (da bih radije dao 100e vise za plug 'n' play i postedim sebe muka). Poenta je da se ne zalece i podlegne hajpu, jer deluje da Nv opet hoce da prevesla korisnike. Zato i moje price da vredi sacekati do proleca dok se ne stabilizuju cene i zalihe, kao i situacija sa svim modelima u oba tabora ne iskristalise.

Ispravi me ako gresim.

Poslednja izmena:
Вреди сачекати АМД, колико сам испратио, повећали су у задњих годину дана број програмера који се баве писањем драјвера 3 пута (многи заборављају да је АМД много мања компанија). Логично је очекивати да ће од првог дана драјвери бити близу максимума што се перформанси тиче

To se i vidi. Prvi meseci su me drajveri sahranjivali. Par meseci kasnije, ne pamtim kada sam imao neki problem sa istim.

Sent from my GM1900 using Tapatalk

Da potvrdim i ja kao neko ko je posle dugo vremena opet na Radeonima. Sa najnovijim drajverima sve fercera odlicno,Yojinbo i ovde je plug n play kako radi sada. Verujem da je situacija bila loša na izlasku ali sada ovo kako radi je odlično. Nema izletanja iz igara ili bilo šta što remeti gejming ili rad.
A kad se setim ranije sam imao 7970, kartica je kao vino bila.. ja verujem da se sa njom mogu nove igre pokrenuti

Edit: vredi čekati AMD, ako 6000 serija bude kao što sam negde pročitao na nivou perf. 2080 Ti, evo mene ostajem na AMD'u, a verujem da će bar nešto biti jeftiniji nego nvidija. Mada ako kopači razgrabe i cene opet počnu nenormalno da rastu e onda već ne znam, ostajem tada na 5700xt. Btw prešao sam na lošiju kartu, 1080 ti koju sam imao pre jede ovaj 5700xt ali ajde šta je tu je, novija je karta bar ova i imam garanciju

Poslednja izmena:
Treba sacekati da zvanicno izadju testovi 16-og, ne verujem da bi nvidia sama sebe potopila da ne misle da ce performanse biti toliko manje od prikazanog. Sigurno nece biti 80% vece ali mislim da ce biti do 50% izmedju 2080 i 3080. Ako budu male razlike uvek se moze kupiti kartica iz 2000 serije.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

50% izmedju 2080 i 3080 je veoma jadno. To znaci da je 3080 samo 15% jaca od 2080ti. To je onda najmanji generacijski skok performansi, a ne najveci :)

Ljudi kukaju sto ima "samo" 50% ubrzanja, dal ste realni?

50% izmedju 2080 i 3080 je veoma jadno. To znaci da je 3080 samo 15% jaca od 2080ti. To je onda najmanji generacijski skok performansi, a ne najveci :)
Voleo bih da gresim pa da bude jaca od 2080ti 50% posto planiram da je uzmem, ako stvarno bude jaca koliko je na eventu prikazano to ce biti odlicno za mene posto sam 2080 prodao za odlicne pare.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Ne kontam sto se poredi non TI i TI modeli,kad izadje 3080ti onda nek se analizira razlika u odnosu na 2080ti,po meni za sad bi komparacija trebala biti 2080 vs 3080 realno

Samo 50% ubrzanja u odnosu na 2080 je njakavo. Da je u odnosu na 2080 Ti, bilo bi kul.

Ne kontam sto se poredi non TI i TI modeli,kad izadje 3080ti onda nek se analizira razlika u odnosu na 2080ti,po meni za sad bi komparacija trebala biti 2080 vs 3080 realno

Jer je do sada obicno bilo prethodne generacije XX80 TI je malo slabiji od XX80 novije. Sto ce i ovog puta da bude slucaj izgleda. Poenta je da je Nvidia ovo reklamirala kao NAJVECI generacijski skok jos od GTX 600 serije.

Poslednja izmena:
Biće više od 50% u odnosu na 2080, očekujem ~70% ubrzanja prema RTX 2080 i 30-35% u odnosu na RTX 2080 Ti.
Arhitektura u odnosu na Turing je znatno promenjena, dupliran je broj FP32 jezgara po SM-u pa se sada zaista može očekivati dodatno ubrzanje kroz drajvere..iako ne treba očekivati čuda.

Da si rekao 20% njakavo, al 50% pff okay

Ok, hajde da nacrtam.
1080 je bio 80% jaci od 980.
3080 je sad izgleda oko 50% jaci od 2080.

Na sve to Nvidia reklamira neke najvece skokove u performansama ikad.

Da, jadan je skok.

Zar nije jasno,nema vise mesta razvoju na brzini/snazi kao na prethodnim modelima,tebi treba ocigledno da se crta

A cene vece...
No svakako ce se opet razbiti od prodaje, kao i uvek.
Dok intel ne uleti ozbiljnije (ako) jer je amd nesposoban, ima da nas cede kao...

Ok, hajde da nacrtam.
1080 je bio 80% jaci od 980.
3080 je sad izgleda oko 50% jaci od 2080.

Na sve to Nvidia reklamira neke najvece skokove u performansama ikad.

Da, jadan je skok.

Erik, ti vec znas perfomanse, imas neku 3080 kod sebe.... ;)

Razlika izmedju 980, (980Ti) vs 1080 je negde maximalno oko 60 - 70% ako uzmemo overklok u pitanju, jer su 980 i 980Ti overklok zvercice, jer overklokom se moze dobiti oko 25 -30% na perfomansama ovih kartica, dok sa 1080 dobija se oko 10% i tako ove kartice smanjuju razliku ako gledamo samo default perfomanse. (znam to jer sam imao i 980 i 980Ti kartice).

Ocekujem da 3080 bude brza u proseku za oko 30 - 40% od 2080Ti (sa boljim drajverima jer je nova arhiktetura) sve ostalo bi bilo fejl za Nvidiu.

Poslednja izmena:
Paskal je malo specifičan...tu su bili najveći generacijski skokovi ikad, širom generacije.
Što ne znači da to mora da se ponovi svaki put, je li...
Verovatno i NVidia ne želi da se ponovi 1080Ti koja je bila toliko moćna da dominirala da je obesmislila celu narednu generaciju, i još uvek je jaka karta.

Neko na r/hardware je nedavno kompajlirao te generacijske skokove i ispalo je da je generalni rast performansi ustvari prilično ujednačen kroz zadnje 3 generacije (Maxwell, Pascal, Turing), nekih 30-40%. Probaću da iskopam taj thread, interesantno štivo...

Poslednja izmena:
Meni je interesantno sto u 2020-toj godini zivimo i u vreme kad se gleda da se stedi na sve strane oni prave kartice sa enormnim TDP-om. To ne razumem. Zar nije logicnije da se ide kontra stranom, manji cipovi, manje grejanja, bolje perfomanse. Ok, ovo je desktop segment ali opet previse mi ovo deluje.
Neko je okacio link ovo fpschaser-a youtube kanal. Kaze lik ima na kingpinu bios za 2080Ti sa vcore-om takvim da u meniju neke igre potrosnja 2080Ti je preko 400W. Sunce ti...

Zar nije jasno,nema vise mesta razvoju na brzini/snazi kao na prethodnim modelima,tebi treba ocigledno da se crta

Pa kako je to onda najveci generacijski skok u zadnjih ~8 god? :D
Ocigledno ne pratis fabulu radnje.

Ne lupetaj, naravno da ima mesta za razvoj snage/brzine, nego se takmice sami sa sobom te nemaju zasto.

Ocekujem da 3080 bude brza u proseku za oko 30 - 40% od 2080Ti (sa boljim drajverima jer je nova arhiktetura) sve ostalo bi bilo fejl za Nvidiu.

Ako bude 40% brza, to ce biti ok vec. To bi znacilo da je oko 75-80% jaca od 2080. To je vec blizu onoga sto su reklamirali i sa tim bih bio zadovoljan.

Poslednja izmena:
Nemoguce je da stock 2080ti u Tomb Raider 4k ima 63 fps a sa dlss 84fps (skok od 21 fps), dok 3080 u istoj situaciji ima 84/103 (skok od 19). Znaci hardverski jaca karta ima manji napredak? To bi znacilo da je amper losija arhitektura od turinga.

Ili može biti da je koče cpu i drajveri. Na papiru bi ove karte trebale biti još jače nego što lekovi upućuju.

Pa kako je to onda najveci generacijski skok u zadnjih ~8 god? :D
Ocigledno ne pratis fabulu radnje.

Ne lupetaj, naravno da ima mesta za razvoj snage/brzine, nego se takmice sami sa sobom te nemaju zasto."

Jel si cuo nekad za progresivni marketing? Nisi, steta ovako moramo da ti objasnjavamo a stvarno nemamo vremena sorry,izgleda da se Erik danas prejeo banana,on topic,nista ne verujem ovima sa you tube dok ne dodju primerci u prave ruke.

Jel si cuo nekad za progresivni marketing? Nisi, steta ovako moramo da ti objasnjavamo a stvarno nemamo vremena sorry,izgleda da se Erik danas prejeo banana,on topic,nista ne verujem ovima sa you tube dok ne dodju primerci u prave ruke.

Progresivni = lazni? Interesantan vokabular.

2.jpg
1.jpg

Poslednja izmena:
A cene vece...
No svakako ce se opet razbiti od prodaje, kao i uvek.
Dok intel ne uleti ozbiljnije (ako) jer je amd nesposoban, ima da nas cede kao...
E pa vidis, RTX 2000 serija je daleko od "ubili se od prodaje". Da im nije GTX modela, Turing bi bio debakl, ali su ovu midrange izvukli stvar.

Malo je ljudi kupovali RTX a i oni su ih malo proizvodili.

Naprotiv. Turing je bio vrlo profitabilan.
Prvo, AMD je kasnio s Navijem i to dosta, pa je NVidia u međuvremenu prodala hrpu kartica. Drugo, i kad su izašle Navi karte, jedno vreme su se jedva mogla naći od minera, potrajalo je dok se stabilizovala ponuda. Treće, iako su low and mid range karte glavnica NVidijine prodaje, AMD nije imao odgovor na 2080, 2080S i 2080Ti pa su ljudi koji su hteli top performanse kupovali NVidiju a ne AMD - i to najskuplje NVidia karte, pa su i tu ubili dosta para.

Au, posle tacno 12 godina sam se ulogovao ponovo. Iz nekog razloga nije hteo da mi se resetuej nalog xD.
Kakav trenutak za povratak.

Elem, zanima me da li i dalje ima ovde ljudi koji su kao i nekada davno mogli da dobave Founders Edition kartice? Sklopio sam novi racunar pa mi samo jos GPU treba a iskreno uzeo bih FE.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno