Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Zapravo isto ti se hvata. Imaces topao vazduh od GPU-a pomesan sa intake vazduhom koji ulazi ili u radijator ili u heatsink air coolera. Krajnji rezultat je jako slican.
Ali nije isto što se tiče hlađenja GPU-a-
Mislim da je mnogo efikasniji cooler kod koga ventilator duva pravo kroz rebra hladnjaka, i vazduh bez prepreka i može da prostruji. Dokazano je da su klasični tower, heatpipe cpu cooleri efikasniji od nekih drugih konfiguracija kod kojih vazduh struji nadole pa se odbija od matične ploče.
Kod klasično open air gpu coolera, ventilator duva nadole i sa strane, pa se zagrejan vazduh odbija od PCB-a i izlazi sa strane.

Averaged over our whole benchmarking suite, at 4K resolution, the GeForce RTX 3080 Founders Edition is 66% faster than the RTX 2080 that it replaces (both launched at $699). NVIDIA's new card even beats last generation's flagship the RTX 2080 Ti, by a whopping 31%! AMD's Radeon RX 5700 XT is half as fast as the RTX 3080. Yup, 3080 is +100% 5700 XT performance—AMD better get things right with RDNA2.

https://www.techpowerup.com/review/nvidia-geforce-rtx-3080-founders-edition/40.html

Nije loše ali priznajem da sam očekivao ~5% bolje rezultate. Za 4K biće više nego dovoljno..pogotovo ako igra podržava DLSS.

Takođe, performance/watt je bolji od ostalih karti iako karta troši 320W:

performance-per-watt_3840-2160.png

Poslednja izmena:
Nešto i cene sve bolje.
04b9645d131e725381046344a0953aaf.jpg

Nego, ima li šanse da ovaj put sve razrede popune rtx kartama, tipa 3060, 3050, 3030... rtx za mase? :)

Super ali..

Lastly, we have to make a note of the 10GB GDDR6X graphics memory, it might not be enough in volume for the years to follow. 20GB or even 16GB would have been a more sound choice.

Nvidia je deliverovala, sada su na potezu proizvođači igara. Trebalo bi iskoristiti ovu snagu da 4k gaming postane standard.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Nvidia je deliverovala, sada su na potezu proizvođači igara. Trebalo bi iskoristiti ovu snagu da 4k gaming postane standard.

Kao da si rekao da Porsche treba da postane standard u komercijalnoj auto industriji :)
Nece jos dugo 4k, nema masa para za to...

Dug ce biti put do 12-16Vrama 3000 serije,prvo treba da sacekamo da prodju ove FE verzije,pa onda ove serije od ostalih proizvodjaca pa onda opet da cekamo Nvidiu za super/ti varijante kraj sledece godine hah

Zašto da ne, ako 3060 i 3070 budu na nivou na kom se pretpostavlja? 4k tv je već standard i biće od pomoći da se premosti do pojeftinjenja 4k monitora.

Ne znam što svi gledaju 3080 kao 4K kartu, po meni je idealna high refresh 1440p karta. Za ljudski 4K će da se načekamo da 4K monitori da 100+ Hz siđu među smrtnike...
"A šta će mi 100+Hz, meni je 60Hz dosta"...ćut' bre. Ne kupuješ karte od 700+ evra da igraš na 60 fps.

:D
Bobi, i ja bih voleo pa ipak eto nemacka, standard, ima,se para i milion mogucnosti kupovine pa su opet fhd i 2k monitori najprodavaniji.

Performanse su na mestu čini mi se. Ono što mi se ne sviđa je samo ~15% bolji perf/watt u odnosu na TU, iako se radi o novoj arhitekturi i novom procesu. I potrošnja koja ide do 350W.

U poređenju sa RX 5700XT, očekujem da će Navi sa 80CU biti oko 3080, možda malo iznad, ako povećaju IPC i klokove, kao što se priča. I pretpostavljam istu potrošnju, tj. do 350W. Znači da će sa 3090 nVidia zadržati tron. S druge strane, GA102 je ~25% veći čip, ali još ne znamo kakve sve blokove imaju i jedan i drugi.

Bilo je polemike na temu PCI-E slota. Tresla se gora...
relative-performance_3840-2160.png

Naprotiv, ne kupujem karte od 700+ evra da bih se igrao u 1440P ;)
Ovo će da bude idealno za LG CX :)

Btw, na Guru3D je razlika 35% prosek u 4K u odnosu na 2080 Ti.

DLSS performanse:

control-rtx-3840-2160.png

Malo je bolje (2%) od 2080 Ti kada se uključi DLSS.

Skok je sličan kao kad je izašao Pascal i 1080 doneo u odnosu na 980 Ti. Samo Pascal je to doneo sa 104 klasom GPU-a a ovo je 102 :) Što će reći, Pascal je kasnije doneo i 102 GPU u vidu 1080 Ti i još ~35% u 4K. S druge strane 3090 takođe ima 102 GPU i dobitak će biti 15-20%. Ne, i dalje je Pascal broj 1 što se tiče boost-a u odnosu na prethodnu generaciju :)

Poslednja izmena:
Polemisali su oni koji nemaju pametnij posla...bilo je očigledno da 4.0 neće napraviti ama baš nikakvu razliku, kad nismo ni blizu zasićenja 3.0 x16 slota.

@jurodivi uvek ljudi rade nagadjanja, ja sam od samog pocetka rekao da nece biti razlike. Bitno da na 3.0 radi isto kao na 4.0 da ne moramo i drugi deo hardvera da menjamo

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Skok je sličan kao kad je izašao Pascal i 1080 doneo u odnosu na 980 Ti. Samo Pascal je to doneo sa 104 klasom GPU-a a ovo je 102 :) Što će reći, Pascal je kasnije doneo i 102 GPU u vidu 1080 Ti i još ~35% u 4K. S druge strane 3090 takođe ima 102 GPU i dobitak će biti 15-20%. Ne, i dalje je Pascal broj 1 što se tiče boost-a u odnosu na prethodnu generaciju :)

Tako je ali ne zbog arhitekture već zbog veće razlike u proizvodnom procesu u odnosu na prethodnika.
Za godinu dana mogu ovo isto da odštampaju kod TSMC u 5nm i eto nove generacije i performansi koje sad nedostaju.
Nema konkurencije pa doziraju...

Hajp je veliki, i zaboravilo se na temperature i overklok, na brzinu koliko vidim (imam posla) temperatura je oko 76C i overklok napredak oko 5% :

https://www.guru3d.com/articles_pages/geforce_rtx_3080_founder_review,8.html

I, ovo, koliko vidim ima nekih razlika i na 4K :

https://www.techpowerup.com/review/nvidia-geforce-rtx-3080-amd-3900-xt-vs-intel-10900k/3.html
Temperature ce biti jos nize na modelima asus, msi.... tako da zato ne brinem. Ja uglavnom uzimam asusa pa cu najverovatnije i ovu seriju.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Ti bre od silnog uzbuđenja nisi mogao ni da pratiš nVidia prezentaciju pre dve nedelje.:d Nadugačko i naširoko su opisali kako referetni cooler radi.

Opet ne čitaš šta sam pisao. Ako umesto klasičnog tower cpu coolera imaš waterblock vodenog hlađenja, onda se topao vazduh iz gpu-a meša sa hladnim koji ulazi sa prednje strane kućišta i tako pomešan prolazi kroz hladnjak koji je moniran na gornju stranu kućišta.

Poenta je da dizajn coolera ima mnogo smisla ako se za CPU koristi vodeno hlađenje.

Ja sam mislio da mene pitas za moj zadnji kuler, pa odatle zabuna.
Prosto, kuler je tako namesten da izvlaci deo toplog vazduha, jer ne vuce samo odozdo, nego i iz karte.
Drugo, nije isto kada se vazduh iz GPU-a rasprstava po kucistu i onda mesa gore, kao kada taj vazduh gruva kuler na 3-3.5k RPM ka ramima i cpu kuleru, nema kada da se pomesa.
Ajde, za CPU ce jos i nekako da se pomesa, ali ni blizu efikasno kao sa standardnim GPU hladjenjem.
Ni za vodeno nemas nikakve logike, vecina ljudi stavlja radijator gore, bzvz ce se grejati vise, ali mislim da nece biti drasticna razlika kao sa air coolerom.
Dodatno, duva ti 70c direktno u cevi kroz koje ide voda...

Elem, sto se tice performansi...
Ovo su vrhunske performanse, za iste pare kao 2080s, dobijam 50-70% jacu kartu.
Ako 3090 bude 40ak posto jaca od 3080...uff.

Jesam gledao ali nisam pratio :D
Koliko vidim RDR2 sada moze u 4k sa 3080.

Nazad
Vrh Dno