Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Da se vratim na temu TFLOPS-a i velikog broja FP32 jezgara.

Hm, priznajem da se nisam udubljivao u arhitekturu (ili nisam nasao izvor gde je ovo opisano na ovaj nacin), ali ako radi ovako, Ampere ce daleko bolje "stariti" od nekih prethodnih NV arhitektura. Ali da se izvuce maksimum morace da radi i drajver tim, a posebno developeri igara (ako budu zeleli).

Većina je donekle razočarana u performanse 3080 zaboravljajući da porede ubedljivo najjaču karticu iz 2000 serije sa nečim što će biti 4. ili 5. grafička po jačini iz serije 3000, jer tek će biti 3080 Super i 3080TI, a svi zaboravljaju na 3090 i, moguću, 3090TI.

GA102 ima 84 SM, gde ce u 3080 biti iskorisceno 68, a u 3090 82 (samo dva manje u odnosu na pun cip). Verovatno ce se tu umetnuti 3080 Ti (20GB memorije, izmedju 72 i 80 aktivnih SM) i mozda 3090Ti (punih 84 SM i verovatno 48GB memorije, mada ce ti cipovi verovatno u Quadro karte). Imaces rezultat da je za gejming razlika u brzini minimalna (preslikana situaciju koju imas sa 2070S, 2080 i 2080S koje su sve na istom cipu i razllikuju se ~15%). Ostaje pitanje od cega ce praviti 3070 Ti (od punog GA104 ili jos vise "defektnog" GA102).

Sve u svemu, buduci RTX 3080 Super/Ti za duplo jaca karta od GTX 1080 Ti, sto je po meni vredno prelaska i cekanja da se pojavi, nadam se u varijanti sa vise VRAM-a.

Ostaje pitanje od cega ce praviti 3070 Ti (od punog GA104 ili jos vise "defektnog" GA102).

Kad dobijemo odgovor na to pitanje tad ćemo znati i koliko je uspešna proizvodnje.
Nego baš su razvukli predstavljanje ove generacije, svakih mesec dana po jedan model.

Pa... nakon svih ovih mining ludila, flopa 2000 serije ovo mu dodje odlicno iako je ustvari 2000 serija trebala ovako da izgleda sa performansama a i cenama.

Sudeci po ovom sto sam video na guru3d ovo je kidanje. Generalno odlican je ovo skok mada opet ponovicu nije to GA104 vec GA102 tako da je Pascal po pitanju tog skoka i dalje sampion.

E sad, u cenovnom rangu do 750 evra sta izabrati?

untitled-8.png untitled-2.png

^ sumljam da ce kod nas ili madjara se moci naci 3080 tipa asus, msi... za 750€. Mislim na strix, trio...

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

TUF se krece oko 750 evra. Meni se svidja i INNO3D GeForce RTX 3080 iChll X3. Opusteno bih je uzeo.
Inace cene su jake. Ovo ne sme da prelazi 700 evra ali nazalost.. :S:
Moram posmatrati situaciju. Mislim da ce za black friday biti boljih ponuda.

Poslednja izmena:
Cekamo amd, mozda iznenadi, splasnu cene malo itd..... za sad najveci minus sto ima samo 10G rama, onda potrosnja, pa cena na kraju, ostalo sve na mestu :p...

@pcbeast i meni je TUF odlican, mada vise guram na strix oc verziju. Posto cu uzeti 3080 sada gledam samo koji monitor uzeti, da li 2160p ili 1440p 144hz. Po pokazanim testovima dobre fps ima u 2160p ali ne znam da ce moci gurati nove naslove barem 2 godine 60fps.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Nisi ti to druze dobro razumeo sta je on rekao. RAM i CPU idu gore svakako zbog grafike, bilo da je backplate koji gori ili 3080 :)

Ne znamo koju su konfiguraciju kod Linusa testirali (air ili water cooler) ali cenim da je u pitanju watecooler. Steve Burke je najavio detaljno testiranje termalnih pefromansi tako da će mo videti za nekoliko dana.

Ja sam mislio da mene pitas za moj zadnji kuler, pa odatle zabuna.
Prosto, kuler je tako namesten da izvlaci deo toplog vazduha, jer ne vuce samo odozdo, nego i iz karte.
Drugo, nije isto kada se vazduh iz GPU-a rasprstava po kucistu i onda mesa gore, kao kada taj vazduh gruva kuler na 3-3.5k RPM ka ramima i cpu kuleru, nema kada da se pomesa.
Ajde, za CPU ce jos i nekako da se pomesa, ali ni blizu efikasno kao sa standardnim GPU hladjenjem.
Ni za vodeno nemas nikakve logike, vecina ljudi stavlja radijator gore, bzvz ce se grejati vise, ali mislim da nece biti drasticna razlika kao sa air coolerom.
Dodatno, duva ti 70c direktno u cevi kroz koje ide voda...
Ventilator nikada neće duvati na 3-3.5k već će ići do 2.000rpm. https://youtu.be/oTeXh9x0sUc?t=659
Cooler je odličan, bolji od praktično svakog referentnog do sada što se vidi po temperaturama vs ref 2080Ti uz veću potrošnju i isti nivo buke. E sada, mi sa gigantskim air CPU coolerima će mo se morati opredeliti za non ref dizajn.
Ali da se ne bi smo nas dvojica više prepucavali, kao što rekoh sačekajmo Steve Burke-a par dana pa će mo videti ko je u pravu.

@Lemaja

Mislim da je odgovor ocigledan - bice dobra za dosadasnje igre ali za prave next gen naslove koje trebaju da iskoce u naredne 2 godine moze biti knap... Taman toliko da pozelis da si uzeo sledeci model sa vise vrama i dodatnih ~25-35% performansi. Lepo ovo NV dozira, po principu stapa i sargarepe i sigurno ne zele jos jedan 1080ti scenario.
Imam utisak da je ovo trebala da bude 20xx serija, kako po cenama tako i po performansama, pritom dobismo RT iz bete -> barely/just ok upotrebljivo. Ako AMD nema odgovor da ih malo prodrma, mogu komonto da ponove 20xx reketiranje...
Odgledah ove recenzije, rekao bih da nisu ni recenzenti/influenseri preterano odusevljeni, sve nekako isforsirano deluje za razliku od utiska istih nakon prezentacije (ocigledno su se ocekivale vece performanse)

Ako je ikakav reper taj Jayz2, mislim da je u nekom klipu skoro spomenuo da se ne zalece sa kupovinom 30xx serije vec da se sacekaju novi Zen i Radeoni (sada skoro kada je dobio 3080 i radio testove)

Inace sto se TUF price tice, mislim da su losiji modeli iz Asusove ponude (imali su prilican debakl sa izradom/dizajnom u prosloj seriji), ako se vec ide bolje na neku OC pricu koje su bolje binovani cipovi. Jeftinije Gigabyte (mozda cak i Windforce), Evga pa i Zotac deluju kao interesantne opcije

Poslednja izmena:
Najzanimljivija stvar je čudno razočarenje u najavljene performanse 3080. Većina je donekle razočarana u performanse 3080 zaboravljajući da porede ubedljivo najjaču karticu iz 2000 serije sa nečim što će biti 4. ili 5. grafička po jačini iz serije 3000, jer tek će biti 3080 Super i 3080TI, a svi zaboravljaju na 3090 i, moguću, 3090TI. To je kao da su poredili 2070 sa 1080Ti i 2070 bila 30% brža...što, naravno, nije bio slučaj.
Ovo je zaista NEVEROVATAN skok u performansama u odnosu na 2000 seriju i mogu jedino kao JayZ2c da se upitam "Dođavola, kako im je to uspelo"? I, opet da citiram Jayz-a, "Ono što je 2080Ti bio za Ful HD 1080p, to je 3080 za 1440, a to je više nego impresivan napredak".
E vala i ti ga pretera, 4. ili 5. grafička po jačini.
Na 3090 će svaki normalan gamer zaboraviti zbog najavljene cene.:d Najavljena cena za RTX 2080 Ti je bila 1000$ a znamo za koliko se prodavala. Po toj logici 3090 će se prodavati za blizu 2.000$/e.

A za razočarenje je kriva sama nVidia jer po ko zna koji put preteruje sa najavama i kada nema potrebe za to.

Poslednja izmena:
@Lemaja

Mislim da je odgovor ocigledan - bice dobra za dosadasnje igre ali za prave next gen naslove koje trebaju da iskoce u naredne 2 godine moze biti knap... Taman toliko da pozelis da si uzeo sledeci model sa vise vrama i dodatnih ~25-35% performansi.

Hahahaha, izjava, cekajuci Godoa :D

Koliko trenutno najjaci naslovi zauzimaju Vram-a 2k&4k na ultra set.

Hahahaha, izjava, cekajuci Godoa :D

Ukoliko se desi da AMD izbaci ono sto se vrti kroz glasine, rekao bih da ce NV odmah reagovati i da ce refresh (super/ti) varijanta ici ve na prolece.
Ako cene odlepe zbog rudarenja i "nestasice", slobodno kupi do kraja godine po tim povoljnim, ne moras da sacekas stabilizaciju zaliha i cena pocetkom 2021...

Ja licno bih da uzmem grafu koja ce moci da vozi igre (ne samo stare naslove) u naredne 2-4 godine u 1440p 144hz (80-144hz zbog prirode VA panela i famoznog screen flickeringa kada padne ispod 60), bez da sam primoran da me Nv prevesla da moram da zavlacim ruku u dzep kada se pojave punokrvni next gen naslovi.

A vec je procurelo da su pripremili modele sa vise vrama, a ne pitas e iz kog razloga i zasto makar sada nisu isli sa 10/12gb za 3070/3080?

Neces valjda opet godinu dana cekati?
Sta znam, ja se sit izigrah na 1080 i 2k na 144hz.
Nisam uspeo nabaviti Ti jer je nije bilo nigde mesecima tada.
Verujem da ce se i ovo razgrabiti u momentu i da cemo se nacekati do normalizacije cena.

Hvala sto se toliko brines Djuce... :)
Jok, sacekacu januar-februar za CPU/GPU, jer ocekujem da se tada zalihe i cene unormale. Ostatak sam vec nabavio... Za konkretan model mobo-a cekam BF ili eventualne x670 modele ako iskoce u medjuvremenu.
Takodje me interesuje kako ce i 3080 da se pokaze u narednih par meseci, kroz dodatno peglanje drajvera i sa novom Zen serijom ili im je ovo krajnji plafon. (i da li je zaista CPU usko grlo)
Meni licno nakon sklapanja konfe nije u planu nikakav upgrade naredne 4 godine. Kada se toliko razvuklo, jos koji mesec mi je trenutno potpuno irelevantno u celoj jednacini.

Poslednja izmena:
Ti verzije stižu već krajem godine za 300/200 dolara više, kako je i običaj.

Kakvo je stanje kod nas u nabavci, vredi li i proveravati sajtove domacih prodavnica, ako neko ima info?

Ako 3090 bude 40ak posto jaca od 3080...uff.

Nemoguce jer je hardverski 20% jaca tako da je to i maximum performansi koje treba ocekivati.

Ljudi su razocarani u performanse sto zbog hajpa koji su sami napravili jer nisu razumeli Jensena, sto zbog Jensena koji nije objasnio sta je mislio pod "do dva puta bolje performanse" zbog marketinga. Najveca greska je sto se 3080 poredi sa 2080Ti a koju treba porediti sa 3090. Bilo kako bilo, skok je tamo gde je meni najbitnije a to je V-Ray. Ako 3090 bude tih 20ak posto brza od 3080 u V-ray benchmarku eto razloga da se konacno predje na GPU renderovanje.

Prilozi

• 011.png
    011.png
    21.6 KB · Pregleda: 105
Nemoguce jer je hardverski 20% jaca tako da je to i maximum performansi koje treba ocekivati.

Ljudi su razocarani u performanse sto zbog hajpa koji su sami napravili jer nisu razumeli Jensena, sto zbog Jensena koji nije objasnio sta je mislio pod "do dva puta bolje performanse" zbog marketinga. Najveca greska je sto se 3080 poredi sa 2080Ti a koju treba porediti sa 3090. Bilo kako bilo, skok je tamo gde je meni najbitnije a to je V-Ray. Ako 3090 bude tih 20ak posto brza od 3080 u V-ray benchmarku eto razloga da se konacno predje na GPU renderovanje.
20% jača i 110% skuplja nema nikakvog smisla. Posebno što je multi-GPU varijanta sasvim dobra opcija za GPU render. Tako da je bolje kupiti 2x 3080 nego 3090

Istina, ali ono sto je presudno u kupovini 3090 nije snaga nego kolicina memorije. Znaju oni sta rade jos kako. Bez NV Linka sa 3080 scena je ogranicena na 10GB sto je za potrebe realizma ipak nedovoljno. 24GB vec daje prostora da se malo prodise sa teksturama i svetlom. Pitanje je da li ce biti te famozne 3080 sa 20GB memorije. To bi mogao da bude bezobrazno dobra stvar. I da, s obzirom da ce 3090 biti tu negde 15ak procenata brza mislim da nije realno ocekivati 3080 TI. Previse bi to bilo blizu 3090 a ne bi smelo da kosta vise od $999 (nv cene naravno). Al' ajde, videcemo sta ce AMD doneti i promeniti na trzistu. Sve u svemu, odlicne GPGPU performanse.

Nazad
Vrh Dno