Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

meni za sada ovi rezultati deluju ok da kazemo... nesto manje od onih inicijalnih najava (sto je i ocekivano), ali ok u skladu sa cenom i svim prikazanim.... svakako treba sacekati nereferentne opcije, ali posto mi se ne zuri toliko, sacekacu da vidim sta AMD nudi.... svakako mi Nvidia prednjaci zbog DLSS-a, tako da sam poprilicno siguran da cu ici na tu opciju, ali potvrda ce leci tamo za neka dva meseca....

sto se OC-a FE verzije tice, mislim da se apsolutno ne isplati, a videcemo kako ce se u OC-u ponasati ostale karte... ja se najverovatnije necu ni cimati sa tim sem ako ne moze da se izvuce bar 10ak %... koliko je to realno, pojma nemam, ali s obzirom da grafa vec vuce do 320W, mislim da nista od OC-a...

Mosar aka Nolifer likes this :D
Kukao kako ne moze u 4K, eto sad moze. Kad krece prodaja, sutra? Da li odmah i krecu nereferente od ostalih, nece valjda sad mesec dana da se ceka da izbace?

Kao da si rekao da Porsche treba da postane standard u komercijalnoj auto industriji :)
Nece jos dugo 4k, nema masa para za to...

Naravno da ima, zove se konzola. Mnogo ljudi je u prethodnoj generaciji prešlo sa pc na konzolu, još više će naredne. Čak i nemci koji preferiraju pc će radije kupiti konzolu nego gpu od 700 evra. Nikome nije do finansiranja tudje megalomanije, da plaćam 30-50% skuplje da bi oni trošili 40 milijardi neka hvala.

Kaže čovek sada radi RDR2 u 4k.Super ali sta ćemo sa gta 6 koga pc neće videti još pola decenije? Kupiš ovo da bi igrao šta, fortnite i konzole portove od pre 5 godina.

Mislim da su provaljeni.

Mosar aka Nolifer likes this :D
Kukao kako ne moze u 4K, eto sad moze. Kad krece prodaja, sutra? Da li odmah i krecu nereferente od ostalih, nece valjda sad mesec dana da se ceka da izbace?
Prodaja krece od sutra, zajedno FE i AIB.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Manje vise sve sto smo nagadjali, ako ih bude dovoljno po najavljenoj ceni, bice mnogo zainteresovanih. Ja svakako cekam 3070 ili Big Navi, ovo je ipak cenovni razred van onoga sto obicno dajem za karte.

Da li ste videli da je neko od review-era pokusao undervolt, odnosno koliko se dobija u potrosnji a gubi u performansama (kada vec od overkloka nema koristi).

Asus Strix RTX 3080 945 evra u Nemackoj.

Naravno da ima, zove se konzola. Mnogo ljudi je u prethodnoj generaciji prešlo sa pc na konzolu, još više će naredne. Čak i nemci koji preferiraju pc će radije kupiti konzolu nego gpu od 700 evra. Nikome nije do finansiranja tudje megalomanije, da plaćam 30-50% skuplje da bi oni trošili 40 milijardi neka hvala.

Kaže čovek sada radi RDR2 u 4k.Super ali sta ćemo sa gta 6 koga pc neće videti još pola decenije? Kupiš ovo da bi igrao šta, fortnite i konzole portove od pre 5 godina.

Mislim da su provaljeni.

A konzola ce videti GTA 6, eno konzolasima i na next gen opet po 100x GTA V hahaha

Radio je Computerbase poređenje sa 2080 Ti, obe na 270W

Hvala, pogledah sada. Karta i dalje razbija i sa tom potrosnjom, a efikasnost je daleko visa. To sto su je pogurali dodatno za 50w je verovatno znak gde bi otprilike trebalo ocekivati big navi sa performansama.

A konzola ce videti GTA 6, eno konzolasima i na next gen opet po 100x GTA V hahaha

Taj refresh ce uskoro. GTA Vice City 2 ce do 2022 biti za konzole. Ukljuci GeForce Now i pogledaj sta je dostupno od igara. Samo indie i square enix igre, drugi ne zele da sade tikve sa nvidijom.

Mislim da su provaljeni.

Ti zivis u nemackoj pa znas sve to iz prve ruke ili...?

Ja ne znam da li cemo paliti komp dok ne izadje novi GTA...e, svasta tastatura trpi :)

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Mislim da su provaljeni.

Meni nije problem da igram u nizoj rezoluciji ako nema dovoljno frejmova za visu :p

Možda ne najtačnija, ali jedna od najzanimljivijih recenzija...

Da, videh posle da je isto i sa 2080, onda nije problem kao sto smo mislili.

Da se vratim na temu TFLOPS-a i velikog broja FP32 jezgara.

Primetili ste možda da je pri Turing launch-u nVidia marketing forsirao FP+INT jezgra a sada ne. Sada se forsira veliki broj FP32 procesora i to je ok ali ima jedno veliko ali.

Ampere SM:

RdtvkdaF6LLJCLXeUbyiee-970-80.png

Turing SM:

TuringSM.png

Najveća razlika između Turing i Ampere SM-a je u tome što su INT jezgra upgrade-ovali u INT/FP jezgra, tj. sada mogu da izvršavaju ili FP ili INT operacije ali ne i jedno i drugo istovremeno.

Zbog jednostavnosti pošto imaju isti broj SM-ova uporedićemo RTX 2080 Ti i RTX 3080.
Ako za RTX 3080 kažu da ima 8704 FP32 procesora, RTX 2080 Ti ima 4352 FP32 i 4352 INT procesora.
Prednost Ampere je što je jedan SM konfigurisan tako da u svakom od 4 bloka postoji 16 FP32 i 16 FP32/INT jedinica, pa onda jedan SM može da izvrsi 128 FP32 / 0 INT, 96 FP32 / 32 INT ili 64 FP32 / 64 INT - ovo poslednje je isto kao Turing. Može i odnos da ide u korist INT procesora ali to nema smisla jer je neka računica da igre koriste ~35 INT instrukcija na 100 instrukcija.

Ovo je vrlo pametan kompromis i verujem da ih nije koštalo mnogo tranzistora po SM-u.

Tako da ako uporedimo RTX 2080 Ti i RTX 3080 i pretpostavimo da RTX 2080 Ti radi na istoj frekvenciji kao RTX 3080:

RTX 2080 Ti ima 15 FP32 TFLOPS i 15 INT TFLOPS fiksno
RTX 3080 ima 30 FP32 TFLOPS ili 22,5 FP32 TFLOPS i 7,5 INT TFLOPS ili 15 FP32 TFLOPS i 15 INT TFLOPS

Naravno ovo su samo neki primeri, verovatno se može postići bilo koji odnos jer svaki SM može nezavisno da konfiguriše FP32 / INT odnos obrade operacija.

Dakle, ubrzanje koje RTX 3080 ima u odnosu na RTX 2080 Ti potiče iz mnogo veće fleksibilnosti i efikasnosti SM-ova (i nešto većih klokova).

Paradoksalno, iz ovoga proističe da bi igre osetile veće ubrzanje RTX 3080 trebalo bi da imaju što manje INT operacija.

Najzanimljivija stvar je čudno razočarenje u najavljene performanse 3080. Većina je donekle razočarana u performanse 3080 zaboravljajući da porede ubedljivo najjaču karticu iz 2000 serije sa nečim što će biti 4. ili 5. grafička po jačini iz serije 3000, jer tek će biti 3080 Super i 3080TI, a svi zaboravljaju na 3090 i, moguću, 3090TI. To je kao da su poredili 2070 sa 1080Ti i 2070 bila 30% brža...što, naravno, nije bio slučaj.
Ovo je zaista NEVEROVATAN skok u performansama u odnosu na 2000 seriju i mogu jedino kao JayZ2c da se upitam "Dođavola, kako im je to uspelo"? I, opet da citiram Jayz-a, "Ono što je 2080Ti bio za Ful HD 1080p, to je 3080 za 1440, a to je više nego impresivan napredak".

Bilo bi super, taman da zatalasaju malo, mada nisam dobio nikakvo obavestenje od njih iako sam "clan biblioteke".

Ma naravno da nerazumem, okle ti ideja da razumem...

Nazad
Vrh Dno