Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

80 će da baca, to je demantovano negde.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Kako lose :)
Neka ti isti rudari koji ce da kupe 3080 rasprodaju svoje 5700XT za po 250e i svi zadovoljni

Kad se (dizvine moderacija) dize NDA za 3080 po CEST-u?

15:00 CEST.

Tumorou....

Sutra kada se svi smore. :D

Sent from my SM-G980F using Tapatalk

https://youtu.be/UV8WfnevkiI?t=502
Evo malo da gledamo dok se ne pojave testovi. Izgleda da pompezno promovisan dizajn novog coolera ima nekoliko mana u odnosu na klasičan. Pogotovu zbunjujuće deluje premeštanje zadnjeg ventilatora na "gornju stranu" gde može da dođe u kontakt sa kablovima, cevima vodenog hlađenja itd.

Pa mpzes i sam zakljuciti da je taj kuler glupost.
Svako sa vazdusnim cpu kulerom ga je ugasio, direktno ce mu 70c vazduh ici u cpu, kao i rame...
Ko ima veliki kuler poput Noctua D15, pola kulera ce biti preko tog ventilatora.

Primer:
34b9187c46e452ef4aebb7420e860845.jpg
a3f0bb89062c2e77e843ed26f7b159b9.jpg

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Samo jaka voda.

Još bolje kisela ;)
Nije me bilo par dana i smorili ste temu sa 6 strana kuknjave, kao da vas neko tera da kupite...

Od tolikog odusevljenja i najave prodaja rtx2xxx serija do kuknjave za svega par dana :D

AIB modeli imaju standardne kulere, nema potrebe za kukanjem...

Pa mpzes i sam zakljuciti da je taj kuler glupost.
Svako sa vazdusnim cpu kulerom ga je ugasio, direktno ce mu 70c vazduh ici u cpu, kao i rame...
Ko ima veliki kuler poput Noctua D15, pola kulera ce biti preko tog ventilatora.

Primer:
34b9187c46e452ef4aebb7420e860845.jpg
a3f0bb89062c2e77e843ed26f7b159b9.jpg

Pa ti imaš Cosmos kućište a pokazuješ sliku iz Meshify C sa NH-D15 coolerom što je otprilike worst case scenario. U manje kućište RTX 3080 fizički ne bi moglo da stane po dužini.
Ako imaš vodeno hlađenje sa hladnjakom na vrhu, situacija je znatno bolja.

Da li je izgled jedini razlog što je zadnji ventilator "pull" a ne "push" ili ima i neki inženjerski?

Pa ti imaš Cosmos kućište a pokazuješ sliku iz Meshify C sa NH-D15 coolerom što je otprilike worst case scenario. U manje kućište RTX 3080 fizički ne bi moglo da stane po dužini.
Ako imaš vodeno hlađenje sa hladnjakom na vrhu, situacija je znatno bolja.

Da li je izgled jedini razlog što je zadnji ventilator "pull" a ne "push" ili ima i neki inženjerski?
Pokazivao sam dokle ide cpu kuler i dokle ce ici gpu kuler, kiciste nema nikakve veze sa bilo cime, razlicite su slike zato sto sam prodao drugaru konfu, a nemam na ovom telefonu stare slike.

Ne znam o kom ventilatoru pricas, da nisi nesto pobrkao?

Cak i da nemas toliki cpu kuler, zasto bi grejao rame vrelim vazduhom koji direktno bije u njih?

Definitivno je ovakav dizajn glupost, pa se treba drzati nereferentnih karti.

Poslednja izmena:
Ne znam o kom ventilatoru pricas, da nisi nesto pobrkao?
Nisam ništa pobrkao nego si izgubio kopču sa mojim prethodnim postom (na koji si odgovorio). Govorio sam o "zadnjem" ventilatoru na RTX 3080 koji vuče vazduh kroz rebra hladnjaka, umesto da gura što je, koliko se ja sećam, jedinstveni slučaj na grafičkim karticama.

Cak i da nemas toliki cpu kuler, zasto bi grejao rame vrelim vazduhom koji direktno bije u njih?
Definitivno je ovakav dizajn glupost, pa se treba drzati nereferentnih karti.

Klasičan openair gpu cooler samo raspršuje topao vazduh po kućištu i ispod grafičke, koji se na kraju svejedno podigne u predeo CPU-a i glavne memorije. Ako tu nemaš grdosiju poput NH-D15 da blokira protok, već samo waterblock, dizajn referentnog coolera nije tako besmislen, pogotovu što se deo toplote već izbacuje direktno iz kućišta uz pomoć blower ventilatora sa donje strane.

Jell tacno da ce AIB modeli imati 6+2 konektore kao na 2000 seriji

^ jeste, zavisi od modela. Neki 2x8pin neki 3x8pin. Nece imati 12 pin kao kod nvidia produkcije. Evo na slici sto sam pripremio za 3080.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk
4d3d28168003e834f5f7f72f747a2df4.jpg

Poslednja izmena:
Vazduh iz standardnog kulera se rasprsava po kucistu i mesa sa vazduhom koji se ubacije, te temp vazduha bude barem 50% niza jer se vise hladnog vazduha ubacuje no sto gpu izbacuje vruceg.

Ovako se ne mesa, nego direktno bije u rame i cpu kuler.

Cekaj, ovaj gornji ne duva na dole nego na gore ka ramu i cpu? Pa to je lose resenje skroz.
Dajte linkove, ko ce prvi da izbaci, brojimo sitno :D

Cekaj, ovaj gornji ne duva na dole nego na gore ka ramu i cpu? Pa to je lose resenje skroz.
Dajte linkove, ko ce prvi da izbaci, brojimo sitno :D
Ti bre od silnog uzbuđenja nisi mogao ni da pratiš nVidia prezentaciju pre dve nedelje.:d Nadugačko i naširoko su opisali kako referetni cooler radi.

Vazduh iz standardnog kulera se rasprsava po kucistu i mesa sa vazduhom koji se ubacije, te temp vazduha bude barem 50% niza jer se vise hladnog vazduha ubacuje no sto gpu izbacuje vruceg.

Ovako se ne mesa, nego direktno bije u rame i cpu kuler.

Opet ne čitaš šta sam pisao. Ako umesto klasičnog tower cpu coolera imaš waterblock vodenog hlađenja, onda se topao vazduh iz gpu-a meša sa hladnim koji ulazi sa prednje strane kućišta i tako pomešan prolazi kroz hladnjak koji je moniran na gornju stranu kućišta.

Poenta je da dizajn coolera ima mnogo smisla ako se za CPU koristi vodeno hlađenje.

Opet ne čitaš šta sam pisao. Ako umesto klasičnog tower cpu coolera imaš waterblock vodenog hlađenja, onda se topao vazduh iz gpu-a meša sa hladnim koji ulazi sa prednje strane kućišta i tako pomešan prolazi kroz hladnjak koji je moniran na gornju stranu kućišta.

Poenta je da dizajn coolera ima mnogo smisla ako se za CPU koristi vodeno hlađenje.

Zapravo isto ti se hvata. Imaces topao vazduh od GPU-a pomesan sa intake vazduhom koji ulazi ili u radijator ili u heatsink air coolera. Krajnji rezultat je jako slican.

Neka gori karta, neka gori internet!

tenor.gif

Krenulo je...

Nazad
Vrh Dno