Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

Ako neko zna gde mogu da nađem LMCE07 ili 09 (ili nešto slično), neka pošalje PP. Potrebne su mi dve manje klime za sobe od 10~12m^2. Prvenstveno za grejanje.
Unbapred hvala.

Prvom možeš sobu da ohladiš, kuću ne.

Ko sto sam vec u temi opste diskusije a i u gree napisao posle duzeg razmisljanja, istrazivanja/citanja itd odlucio sam se za ASYG12KMCC (noviji model i R32). Tamo sam vec pisao da imam Bergen sa kojim sam jako zadovoljan, ali posto ista nema, a Gree je u poslednje vreme macka u dzaku ovo mi je prvi izbor.
E sad ok karakteristike, modulacija, potrosnja i slicno manje vise sam procitao sta i kako, moze jos neko da detaljnije napise ako ima vremena, ali ono sto mi je bitno je WIFI. Kod Bergena (Gree) to mi radi bas kako treba i mogu grejanje/hladjenje da kontroslisem gde god da sam, vidim trenutnu situaciju itd.
Kako je to kod Fujitsu? Ono sto sam video (jeftinije resenje koje su mi ponudili) je neki melissa modul, njega kontrolises preko aplikacije a on preko ir kontrolise klimu. E sad verovatno postoje i original Fujitsu, koji je poretpostavljam skuplji, ali da li recimo neko je kuci i preko daljinskog promeni temperaturu, brzinu duvanja i sta god vec, ja vidim u relanom vremenu na aplikaciji kao kod gree? ako to ide tako preko ir nesto sumnjam, pa bih molio nekog ko ima iskustva kako funkcionise aplikacija i wifi kod tih klima prvenstveno te nove km modele da podeli iskustva jer mi je to bitna stavka. Zbog toga se kolebam jos uvek da narucim klimu.

Ovde možeš da vidiš osnove kako radi WI FI i aplikacija za Fujitsu klime koje podržavaju ovaj način povezivanja i kontrole.
Ima i objašnjenje o radu i podešavanju Wireless LAN adaptera.Drugi dokument prikazuje način rada i komande klima uređaju preko Google-Alexa.

Prilozi

• Pametna kontrola Google-Alexa.pdf
    881.9 KB · Pregleda: 15
  • Novi WIFI adapter1.pdf
    1.4 MB · Pregleda: 20
Ja kupio još jednu Fujitsu klimu, ovog puta 12 Kmcc. Pošto već imam Kmta, mogu da ih uporedim.

Na prvu loptu sam primetio da je zemlja proizvodnje kod Kmcc Kina, dok je kod Kmta u pitanju Tajland. Takođe, na kutiji unutrašnje jedinice kod Kmcc piše R32/R410A, dok je kod Kmta pisalo samo R32. Nisam siguran šta to znači.

A na drugu loptu, ono što me je neprijatno iznenadilo jeste da na kutiji spoljašnje jedinice kod Kmcc piše da je bruto težina SJ 27.5kg dok je kod Kmta pisalo 29kg. To mi je bilo malo sumnjivo pa sam guglao i ustanovio da je neto težina SJ kod Kmcc ustvari smanjena sa 25kg (koliko ima Kmta) na 24kg.

Eto, to je što se tiče prvog utiska. Javljam kakva će biti u radu Kmcc i ima li razlike u odnosu na Kmta.

KMTA i KMCC imaju isti kompresor.Obe imaju istu težinu unutrašnje i spoljašnje jedinice razlika je u zemlji u kojoj se proizvode i KMCC ima mogućnost WI FI povezivanja.Što se tiče težine SJ u svim specifikacijama piše da su iste težine najbolje je da otvoriš kutiju i pogledaš ali prema tehničkim detaljima to su potpuno iste klime.
https://www.fujitsu-general.com/shared/pdf-fcuk-support-ctlg-3efnp20-1711e-01.pdf KMTA

Prilozi

• 111.png
    111.png
    56.1 KB · Pregleda: 109
I meni je danas stigla 12 Kmcc, i ja sam bio neprijatno iznenadjen, ne zbog same klime, no zbog cinjenice da je negde u transportu spoljna jedinica ostecena. Rekao bih da je sve ok sem tog lima koji se iskrivio, pa ipak sam prodavca obavestio mejlom o slucaju, pa cekam odgovor. 20140101_034509.jpg20140101_034533.jpg 20140101_034934.jpg

Prilozi

• 20140101_034630.jpg
    20140101_034630.jpg
    179.6 KB · Pregleda: 113
Najmerodavnija je težina koja je na nalepnici na SJ pogledaj i mene zanima.

Na nalepnici nema podatka o težini:
DSC_6936.JPG

Ali ima u Product Fiche-u:
Kmta:
_20220708_200633.JPG
I Kmcc:
_20220708_200540.JPG

Sa 25kg na 24kg... A vidim i da je slična situacija sa sedmicama i devetkama, isto za po jedno kilo...

Kazi ti utiske kako se ponasa kad je namontiras u odnosu na KMTA, to je bitno, a kilo gore - kilo dole vec... :D

Ja treba da je porucim (jos uvek nisam), msm odlucio sam se za nju ako mi neko/nesto ne promeni misljenje :D
Video sam da ima i Amber Comfort koji bi me isto kostao kao KMCC + WiFi, pa se malo kolebam jer ja sa Gree (Bergen, mislim na starije modele) imam lepa iskustva, a za nove znam da su problematicne.

Poslednja izmena:
Vidite cene bakra i aluminijuma na svetskom tržištu pa će vam biti jasno zašto svi škrtare na novim modelima.

***, ja nisam obratio pažnju na ovaj detalj. Da sam znao verovatno bih pre kupio Kmta iako sam skoro siguran da nema preterane razlike u radu ali videćemo.

Kazi ti utiske kako se ponasa kad je namontiras u odnosu na KMTA, to je bitno, a kilo gore - kilo dole vec... :D

Ja treba da je porucim (jos uvek nisam), msm odlucio sam se za nju ako mi neko/nesto ne promeni misljenje :D
Video sam da ima i Amber Comfort koji bi me isto kostao kao KMCC + WiFi, pa se malo kolebam jer ja sa Gree (Bergen, mislim na starije modele) imam lepa iskustva, a za nove znam da su problematicne.
Taj Amber Comfort/YC/Standart itd ima isti kompresor kao tvoj prepakovani Lomo Eco(stara verzija)/ Best Buy.

Razlika je veca vanjska sa duplim izmjenjivacem od 33.5kg i unutrasnja.
Evo pogledaj otvorenu:

U radu je slicna tvojoj, modulira nisko, nije pretjerani snagator malo je jaca od tvoje sadasnje i ima grijace u vanjskoj.

Gree Pular ti je isto slicna tvom Bergenu po radu

Poslednja izmena:
Hvala na detaljnom odgovoru. Znaci generalno posto bi me KMCC + WiFi kostao isto koliko taj Amber, moduliraju slicno (jer i KMCC dosta dobro modulira), ali po nekim speficikacijama je KMCC nesto jaci i ako je manja (i 10kg laksa) spoljasna jedinica, s tim sto je i protok vazduha znatno bolji na grejanju kod KMCC, bolje da narucim KMCC kao sto sam prvo i mislio ili da ostanem na Gree (msm ovaj Amber standard/comfort)?
Ne bih da dam vise od 80k+ za klimu, to mi je neki budzet.

Kakav i koliki prostor treba grijat/hladit?
I nije jaca KMCC od Ambera. Nisu ni jedna doduse neki snagatori

Poslednja izmena:
Eurovent izveštaj je odvojen za KMCC i KMTA gledao sam i sve je potpuno isto nema razlike evo obe diplome pa pogledajte.

Prilozi

• fujitsu-klima-uredjaj-zidni-inverter-asyg12kmcc-aoyg12kmcc-eurovent-sertifikat.pdf
    964.9 KB · Pregleda: 20
  • Eurovent FujitsuKMTA12.pdf
    76.2 KB · Pregleda: 12
2 sobe (18+12kv) i hodnik (5kv). Treca soba (20kv) bi bila zatvorena jer nema svrhu tokom zime. Kucom se lepim tako da dodatnu toplotu dobijam od komsija (prolaze 2 dimnjaka kroz zajednicki zid u toj manjoj sobi i toj sto necu grejati tj izmedju te sto ne grejem i kupatila).
Slican raspored mi je na spratu nize, s tim da mi je tu otvorena i ta treca soba i kupatilo i sve to bez problema (zato sto se kazem lepim kucom i ima dodatna toplota) grejem Bergenom. Uzeo sam materijal i stavljam plus izolaciju za mesec dana, tako da ce to biti jos jedan plus.
Ovde imas detaljnije opisano.

Eurovent izveštaj je odvojen za KMCC i KMTA gledao sam i sve je potpuno isto nema razlike evo obe diplome pa pogledajte.
Ma isto je skoro sve. Ja sam npr. našao neke gluposti, tipa da ventilator kod Kmcc troši za 4W manje struje u odnosu na Kmta na low i quiet brzini ili da Kmcc ima 780 protok vazduha na grejanju a Kmta 770m3/h. Ali to je sve zanemarljivo...

2 sobe (18+12kv) i hodnik (5kv). Treca soba (20kv) bi bila zatvorena jer nema svrhu tokom zime. Kucom se lepim tako da dodatnu toplotu dobijam od komsija (prolaze 2 dimnjaka kroz zajednicki zid u toj manjoj sobi i toj sto necu grejati tj izmedju te sto ne grejem i kupatila).
Slican raspored mi je na spratu nize, s tim da mi je tu otvorena i ta treca soba i kupatilo i sve to bez problema (zato sto se kazem lepim kucom i ima dodatna toplota) grejem Bergenom. Uzeo sam materijal i stavljam plus izolaciju za mesec dana, tako da ce to biti jos jedan plus.
Ovde imas detaljnije opisano.
Ako to isto zagrijes Bergenom onda bi ti obe i Amber Comfort trebale odradit posao. Za KMCC nez, na papiru je kilav al papir hoce slagat. To cu ostavit na procjenu forumasima koji je imaju i iskustvo grijanja na minusima sa njom

Ja izmerih malopre spoljnu jedinicu od Kmcc. 24,3kg

Žao mi je što ne mogu da izmerim i Kmta.

Evo i slika iznutra:
DSC_6945.JPG

Poslednja izmena:
Evo i Fujitsu KM serija predviđena za grejanje do -30 ali je nema kod nas mada bi bilo zainteresovanih sigurno.Sa Švedskog sajta tačan naziv klime je 12KM Slim.
Kada se konvertuje cena u EUR izađe 1100e.35kg teška spoljna jedinica.Na -25 daje 3kw toplote.

Evo i Fujitsu KM serija predviđena za grejanje do -30 ali je nema kod nas mada bi bilo zainteresovanih sigurno.Sa Švedskog sajta tačan naziv klime je 12KM Slim.
Kada se konvertuje cena u EUR izađe 1100e.35kg teška spoljna jedinica.Na -25 daje 3kw toplote.
Nije to uopšte skupa klima, povoljna cijena samo da se može nabaviti.

U fazi sam.kupovine prve klime ..moj izbor ni bio luca 12-ca za stan od 58 kvadrata sa kojom.bi grejao nekih 25-30 kdvadrata dnevne sobe,kuhinje,hodnika..u decijoj sobi imam.@lTa pec od 3.5kw.Jos jednu manju sobu.od 9kw.nekoristim..Stolarija u.stanu je kvalitetna pvc,jedan spoljni.zid i spolja na zgradi(starogradnja)nema.izolacije..Citam o ovoj temi vec par godina..Prvi izbor je bio Gree musa evo 12..ali.zbog bilje modulacije na preporuku bih se odlucio na Luca 12-cu..Dali cei ta klima zavrsiti posao zimus..Konkretno sam.iz Nisa..Hvala unapred svima.na savetima

Kažeš da je stan koji ima samo jedan spoljni zid a to je veliki plus što se tiče grejanja malo dogreju komšije totalno drugačija situacija nego kada bi želeo da greješ tu površinu u kući.Mogla bi Luca12 ali zavisi i od rasporeda dnevne sobe kuhinje i hodnika ako želiš detaljniji savet oko pozicioniranja klime skiciraj raspored ili pogledaj i sam odluči gde bi trebala da bude klima postavljena.Ja mislim da bi Luca tu bila dobro rešenje.

Posto imam jos najvise 2 nedelje da nabavim klimu (tj porucim sto pre da bi i stigla jer tada krecem izolaciju da radim) trebala bi mi pomoc oko konacne odluke sta izabrati.

Dakle da li 12 KMCC ili onu Amber comfot za koju je EmaXX postavio detalje i obijasno (jos jednom hvala). Meni na papiru deluje da KM daje vise KW (4 naspram 3.8 kw), ali opet nisam bas neki strucnjak, medjutim mnogo je laksa spoljna (33.5 vs 24 kg), gledajm onaj PDesignh i ostalo ali mi nije bas jasno. Za hladjenje je za nijansu bolji Amber ali mi to nije nesto bitno, vec je primarni cilj grejanje, a sto se energetske efikanosti tice po onoj tabeli navodno KMCC je manji potrosac (800+ godisnje napsram 1000+ kw po sezoni). Opet je to samo papir... cene su otp iste Fujitsu + WiFi kao Amber

Poslednja izmena:
Ima je moj prvi komšija. Jedino što sam primetio kod nje je da je mnogo bučnija spoljna jedinica od Panasonica, kažu komšije da lepo greje.
Inače te skandinavske B verzije nemaju maltene nikakve veze sa evropskim modelima, niti se prodaju na Balkanu.

Posto imam jos najvise 2 nedelje da nabavim klimu (tj porucim sto pre da bi i stigla jer tada krecem izolaciju da radim) trebala bi mi pomoc oko konacne odluke sta izabrati.

Dakle da li 12 KMCC ili onu Amber comfot za koju je EmaXX postavio detalje i obijasno (jos jednom hvala). Meni na papiru deluje da KM daje vise KW (4 naspram 3.8 kw), ali opet nisam bas neki strucnjak, medjutim mnogo je laksa spoljna (33.5 vs 24 kg), gledajm onaj PDesignh i ostalo ali mi nije bas jasno. Za hladjenje je za nijansu bolji Amber ali mi to nije nesto bitno, vec je primarni cilj grejanje, a sto se energetske efikanosti tice po onoj tabeli navodno KMCC je manji potrosac (800+ godisnje napsram 1000+ kw po sezoni). Opet je to samo papir... cene su otp iste Fujitsu + WiFi kao Amber
Evo ti za amber scop test. 3kw na -10, 3.4 kw na -7. Da li ti je to dovoljno ili ne nez. Jaca je od tvog bergena za nijansu. Moduoacija od 180w do 1.6kw na grijanju.

Prilozi

• Screenshot_20220712-120811_PDF Reader.jpg
    Screenshot_20220712-120811_PDF Reader.jpg
    104.9 KB · Pregleda: 71
Hvala. Da ja sam Bergenom zadovoljan sto se tice grejanja a i potrosnje. Od oktobra do aprila je potrosila ukupno 1200 kw (u nekom postu sam greskom omasio i napisao 1300, ali je 1200 kw tj nesto ispod).
Zato mi je i tesko da odlucim sta i kako posto je taj Amber jaca verzija ove sto imam, i relano ce i grejati manje, ali opet sprat iznad je za razliku od ovog gde je Bergen. A sa druge strane vecina kaze da su japanci ipak tate za klime... i svi uglavnom hvale Fujitsu...

Ne sumnjam ja da ce i jedna i druga zagrejati prostor, msm i KMCC i Amber, samo bih posto je cena takoreci ista voleo da uzmem klimu koja za isti novac ima bolje performase, potrosnju itd (posto i jedan i drugi sprat su na istom strujomeru, a opet razliciti spratovi, pa mi je i sama potrosnja bitna).

Nazad
Vrh Dno