Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

Da li je neophodno da klima ima WIFI pitam zato što je LUCA12 jača nego KMCC/KMTA.Ima dobru kulturu rada kao i svaka Fujitsu klima.

Da. Nazalost mi je potreban. Zato sam i gledao one sto imaju. Ma bez problema ce KMCC to odraditi, jer slabiji Bergen odradi vise (oko 60 kv) a ovom cu manje, a i drugo nece se sedeti tu tokom dana i uglavnom ce veca temperatura biti uvece do jutra a od jutra do uvece cisto neko odrzavanje. Samo mi je dilema da li KMCC ili Amber... odnosno koja je za isti novac bolja kupovina

Onda nema dileme KMCC12.

Nema dileme kod tebe. U cemu je to bolji KMCC? Cesce i duze radi defrost, glasnija vanjska jedinica, slabija klima, kraca garancija. Oba imaju kineske kompresore i napravljeni u Kini....
Da izvines hebo klimu od 24 kg vanjske jedinice ukljucijuci i ove od Gree sa tom kilazom.

Da li je 12 ltca ili luca dovoljna za grejanje u prelaznom periodu i dogrevanje u decembru i januaru za 50 kvadrata prostoriju, radi se o prizemlju iznad kojeg je grejani sprat, fasada 8cm kamena vuna, pvc stolarija? Hvala

Veci je tebi problem pod nego sve ostalo. Sta ti je ispod? Ako je otvoren prolaz recimo sve je uzalud.

Ako sam dobro razumeo iz tvog posta to je jedna prostorija.Prvenstveno gledaj LTCA zato što je jača od LUCA klime.Za prelazni period može mogla bi i za dogrevanje.Mada za tu kvadraturu bi gledao neku osamnesticu KMTA18 ili LFCA18 nisu puno skuplje od LT možda deset hiljada dinara ali samo sa nekom od ove dve osamnestice bi grejao taj prostor bez potrebe za drugim grejnim telom ili ako baš primetiš da ne mogu da zagreju što je malo verovatno dogreješ nečim.Ova LFCA ima i jonizator mada su obe ok.

Nije otvoren prolaz, radi se o prizemlju kuce, dnevni boravak, trpezarija i kuhinja, sve jedna prostorija. Izolacija je super, vidim po grejanju zimi gde se dosta dobro drzi temperatura...
Tako sam i mislio, sigurnije neka 18tica. Uporedicu LFCA i KMTA pa cu doneti odluku. Zahvaljujem

Mozda luca 14.

Da li je 12 ltca ili luca dovoljna za grejanje u prelaznom periodu i dogrevanje u decembru i januaru za 50 kvadrata prostoriju, radi se o prizemlju iznad kojeg je grejani sprat, fasada 8cm kamena vuna, pvc stolarija? Hvala
Dovoljna je.

Hteo bih da kupim 2 klime za prelazni period, a ako budu dobro radile možda i da rade celu zimu. Trenutno je grejanje na pelet, kuća dobro izolovana 10cm i dobra pvc stolarija. Grejalo bi se nekih 70-80m2.Temperatura obično u kuci oko 21-22stepena. Zanima me razlika između ove 4klime što ću navesti i koja bi bila vaša preporuka.

1.Fujitsu klima uređaj ASYG12KMTA-AOYG12KM cena 72000din
2.Fujitsu klima uređaj ASYG12LMCE 72000din
3.Fujicu inverter klima uređaj ASYG 12 LLCE 64000din
4.General inverter klima uređaj ASHG 12 LMCA / AOHG 12 LMCA 69000din

Hvala

LMCE i LMCA su iste klime samo ova prva ima redizajniranu unutrašnju jedinicu koriste R410 freon.LLCE je ulazni model sličnih performansi kao LM ali ima manje brzine izduva jedino je quiet brzina ista kao na LM seriji.KMTA je noviji model koristi R32 gas i ima nižu modulaciju nego prethodni modeli.Zavisi od rasporeda prosrorija da li je moguće dogrejavati tu kvadraturu iz tvog posta.Za aktivno grejanje bi za 80m2 trebale 3 klime dve dvanestice i devetka ili 3x12.Proceni prema rasporedu prostorija ili skiciraj stan pa ćeš dobiti tačniji odgovor.Što se tiče izbora klime LM ima slične brzine izduva kao KM tako da možeš da suziš izbor između na ta dva modela.Prema Euroventu KM je nešto slabija nego LM.

Velika prostorija je dnevna sa trpezarijom i to je jedna prostorija , soba od 12m2 je kuhinja, a od 15m2 soba spavaća i kupatilo od 5m2.
Na slici sam dodao gde sam mislio da postavim klime. Znam da je nezdogan raspored za dve klime, ali za početak bi bilo za prelazni period samo klime da rade, a za minuse bi se palio kotao na pelet, uzeto 4 tone 😀. Verovatno za sledeću godinu ako dve ne budu dovoljne dokupio bih još jednu, a pelet se više ne bi uzimao.
Svaka sugestija dobro došla oko rasporeda klime, veličine klima i broja klima. Hvala

Prilozi

• Screenshot_2022-07-17-19-04-32-143_com.miui.gallery.jpg
    Screenshot_2022-07-17-19-04-32-143_com.miui.gallery.jpg
    77.2 KB · Pregleda: 73
Pozicija za klimu 1 je dobra.Pozicija 2 je vrlo loša ili nemoguća iz tog hodnika grejati ili hladiti okolne prostorije je neizvodljivo.Što se tiče izbora klime ja bi za tu prostoriju od 35-40 kvadrata išao na Luca12 a u ovu prostoriju od 15 kvadrata KMTA12.Luca je jača nego LM a kažeš da bi u perspektivi prešao na grejanje na inverter tako da mislim da bi za tu veću prostoriju više legla Luca nego LM.Ostaje još ona prostorija od 12 kvadrata tu bi mogla 09 LMCE.

Proleter ti sve rekao, ali se ne slažem da stavljaš klimu u kuhinju. Jednostavno mi ne ide ta varijanta.
LUCA ili novi pandan u K seriji ili čak LT, čisto da ne brineš za snagu, za sp. sobu ti čovek reče i jedna grejalica (norveški, keramiči, mini-klima...) ako bude potrebna u kupatilo.

Velika prostorija je dnevna sa trpezarijom i to je jedna prostorija , soba od 12m2 je kuhinja, a od 15m2 soba spavaća i kupatilo od 5m2.
Na slici sam dodao gde sam mislio da postavim klime. Znam da je nezdogan raspored za dve klime, ali za početak bi bilo za prelazni period samo klime da rade, a za minuse bi se palio kotao na pelet, uzeto 4 tone 😀. Verovatno za sledeću godinu ako dve ne budu dovoljne dokupio bih još jednu, a pelet se više ne bi uzimao.
Svaka sugestija dobro došla oko rasporeda klime, veličine klima i broja klima. Hvala
Sobe 07-09lmce ista klima,za dnevnu Luca je na knap,mozes LT i miran si. Klima nikad u hodnik. U sobama nemoj staviti klimu naspram ulaznih vrata nego je pomakni ka sredini sobe.Klimu u kuhinji krajnja daljnja tačka od šporeta.

Izvinjavam se sto upadam usred druge rasprave...

Kratko pitanje, kakva je praksa...da li pod obavezno mora da se skine i turbina za njeno detaljno ciscenje ? Ili moze da se ona sredi solidno i bez skidanja, recimo stapicima sa krpicama, pa polako prorez po prorez ? Normalno, cisti se i izmenjivac unutrasnje. Trebalo bi do jeseni da to zavrsim, spoljne mi nisu problem, ali unutrasnje pomalo jesu, i zbog zastite zidova i zbog eventualnog vadjenja turbine. A nisu detaljno ciscenje 3 ili 4 godine.

Znam da je ovo prezvakano pitanje milion puta, neko skida turbinu, neko ne, ali bi hteo da mi neko opise jos jednom nacin kako cisti turbinu bez da je izvadi ?
Klime su u potpisu, hvala

Poslednja izmena:
Kupio i konačno uspio ugraditi LTCA 12.
Napolju oko 35 stepeni prosjek danju, u prostoriji (30 kvadrata) bih da postignem 25-26 stepeni.
Ima li neki preporučeni mod rada ili sve na Auto i vozi?

Zbuni me sva ova priča oko turbina, sušenja, povećanja temperatura...

I da, pošto uređaj sam nema integrisan WiFi, postoji li neki Fujitsu adapter ili neki univerzal koji je ovdje neko probao pa da potvrdi da isti radi?

Hvala unaprijed

Pre nego što ugasiš klimu uključi je na Fan zato što onda radi samo turbina i ostaviš recimo pola sata da osuši unutrašnju jedinicu ili podesiš tajmer off na pola sata.Trebalo bi da podesiš u dodatnim podešavanjima da turbina radi stalno zato što je fabrički podešena da zaustavi turbinu kad dostigne zadatu temperaturu na hlađenju.Kad je uključen auto fan gasiće turbinu bez obzira na podešavanje.Mislim da se u Function settings ulazi kao kod Luca modela klime.

Pre neki dan sam pustio Kmcc da hladi jedno dva sata i to prvi put od kad je namestena. Klima nikad nije ukljucivana pre toga (osim 2min kad je samo probana prilikom montaze) i vec se usmrdela. Naime, kad sam pustio fan nakon hladjenja, pocela je da izduvava smrdljiv vazduh. Ja ne mogu da verujem da se klima tako lako usmrdi.

Sta vi radite sa tim klimama i u kakvim uslovima drzite pa vam se toliko usmrde... evo 4 sedmice skoro se nije gasila na hladjenju apsolutno nikakvog mirisa iz nje..na 26 nastimana, krilca podignuta, quiet i x-fan ukljuceni i ne razmisljam o njoj.
Ne koristim je stalno jer ne zivim vise tu al opet ima pofin broj radnih sati...

• Like
Reagovanja: gfx
Nova je klima pusti je samo na fan sat dva izmirisaće vremenom.Kad je nova klima može i na grejanju da miriše iz nje neko vreme pa prestane.

Pre nego što ugasiš klimu uključi je na Fan zato što onda radi samo turbina i ostaviš recimo pola sata da osuši unutrašnju jedinicu ili podesiš tajmer off na pola sata.Trebalo bi da podesiš u dodatnim podešavanjima da turbina radi stalno zato što je fabrički podešena da zaustavi turbinu kad dostigne zadatu temperaturu na hlađenju.Kad je uključen auto fan gasiće turbinu bez obzira na podešavanje.Mislim da se u Function settings ulazi kao kod Luca modela klime.
U uputstvu pod function settings nigdje ne vidim koji function number broj bi bio za podešavanje da turbina stalno vrti.

Gledam uputstvo za LT i nema tog podešavanja možda su podesili da stalno vrti turbinu mada sumnjam u to.Pokušaj odaberi neku brzinu pa povećaj temperaturu da ugasi kompresor i pogledaj da li gasi ili ne turbinu.Ako gasi evo slike za podešavanje https://forum.benchmark.rs/attachments/888-png.345695/ Treba da postaviš na 00 dok je 01 da gasi turbinu.

Nova je klima pusti je samo na fan sat dva izmirisaće vremenom.Kad je nova klima može i na grejanju da miriše iz nje neko vreme pa prestane.
Kada je grejanje u pitanju, da... ali kada je hladjenje u pitanju ovo nece nista promeniti.

Ako ne zeli smrad u kuci, jedino sto mu stvarno moze pomoci je da se ne hladi tom klimom. Svaki Fuji na hladjenju pre ili kasnije zasmrdi. Na zalost, izgleda da ovi novi modeli probijaju svaku razumnu vremesnku barijeru koliko im je malo potrebno da zasmrde.

Nije @Nesshonal i njegov KMCC ni prvi, ni poslednji, a ni jedini koji se zali na smrad klime, prelistaj (ili iscitaj) malo pazljivije forum, ne postoji Fujitsu model koji je ovde pominjan, a da nije bilo prituzbi od vlasnika istih da itekako ume da "provristi" od smrada na hladjenju, i to u rekordno kratkom roku, bilo od ugradnje, bilo od prethodnog ciscenja, dezinfekcije...

A kad kazem vlasnika, nadam se da znas na sta tacno mislim. ;)

LU model kod supruge u frizerskom salonu nije prana od 2017 i mirise na lak za kosu, nikad nije smrdela :D
To da li ce da smrdi zavisi od okruzenja i nepravilnog odrzavanja.

Potpisujem,klima se usmrdi od raznih faktora,pre svega od pozicije same klime.

Kod mene u kući se ne kuva i ne puši. Fan radi 15+ min posle hladjenja i klima nema nikakav miris.

Nazad
Vrh Dno