Kuca trosi a ne klima.
Zasto se to cesto zaboravlja![]()
Pa zato sto bas nije tako.
Kuca gubi toplitnu energiju, koju klima stvar troseci elektricnu energiju.
Toplotne gubitke te kuce ne znamo, ali potrosnju struje klime, znamo.
Nista to nije bolje od onoga sto se vrti na Gree temi.
Bilo je ovde ljudi koji imaju r410 Fujitsu uredjaje, a prijavljivali su drasticno nize potrosnje.
Pa ponavljas ono sto sam ja rekaoPa zato sto bas nije tako.
Kuca gubi toplitnu energiju, koju klima stvar troseci elektricnu energiju.
Toplotne gubitke te kuce ne znamo, ali potrosnju struje klime, znamo.
Nista to nije bolje od onoga sto se vrti na Gree temi.
Bilo je ovde ljudi koji imaju r410 Fujitsu uredjaje, a prijavljivali su drasticno nize potrosnje.
Nemke, polako. Klima (toplotna pumpa) pre svega ne stvara toplotu, vec je prenosi. El. energija koju klima "trosi", je energija koja je utrosena na prenos toplote od spolja ka unutra, odnosno u modu hladenja od unutra ka spolja. I tu spada rad kompresora, rad ventilatora, senzora, raznih elektronskih komponenti itd. Ima bas finih klipova na YT o tome, ako te interesuje vise.
Znamo potrosnju koja kod domacina (bez ljutnje, simpaticno mi je) ostvara konkretni model klima uredjaja, ali to je potrosnja koju je on naveo i koja se vezuje sa samo jedan kratak vremenski period. Dodatno previse konfuzno objasnjava, tako da je tesko donositi ikakve zakljucke, sta kako, pod kojim uslovima, je klima ostvarivala navedenu potrosnju, bez da se debelo pogresi (tako je i na ovim drugim temama, ali neke to ipak neke ne sprecava da pljucnu). Zato takva pausalna ocenjivanja i uporedjivanja nemaju ni najmanje smisla. Osim da potencijalne kupce odbiju ili privuku ka jednom, drugom ili trecem, cetvrtom brendu.
Ukoliko su ti zahtevi objekta/prostorije koju grejes "veliki", normalno je da ce klima da trosi vise, jer prilikom vece potrosnje vise i toplote ubacuje (sa manjim COP-om). Tako recimo imas potrebu za 1000W toplote, klima radi na 200W i COP-om od 5, nadoknadjuje gubitke. Ukoliko imas potrebu za 3000W toplote, klima radi sa potrosnjom 700-800W i COP-om ~4 i isporucuje ti tih 3000W toplotne energije. Ako pak imas potrebu za 6000W toplote, klima radi sa potrosnjom od 2000W i COP-om 3 i isporucuje ti tvojih 6kW toplote. Sve ovo je odokativno, cisto da razumes princip. Bitno je tu da li klima uopste moze da "povuce" 2kW, koliko joj pada efikasnost, kolike su spoljne temperature jer klime gube kapacitet na niskim spoljnim temperaturama (logicno, jer kao sto smo rekli, klime ne stvaraju toplotu, vec je prenose), ako se drzimo ovog slucaja odozgo, recimo da na -15C klima gubi 20% kapaciteta, sto znaci da ce sa 2000W potrosnje moci da isporuci samo 4800W toplotne enrgije, a potrebe objekta rastu - ako ti je bilo potrebno 6kW toplote na 0C, na -15C ce ti trebati xx% vise. Ako klima ne moze da isporuci potrebe objekta, ne znaci da je sama klima losa, vec jednostavno nije za taj heavy duty job. Ima tu jos mali milion detalja, ali princip je taj...
Ono sto hocu da kazem je da ne donosis te tranga franga zakljucke i njima ides i mlatis po svakoj temi/forumu jer te onda to ne razlikuje od onih koji to rade za neki drugi brend, a i sam vidis kako je kada se okomeBudi bolji
![]()
Meni 12LGC radi već 13 godina podešen na 28c i po zujanju kompresora rekao bi često blizu maksimuma.2012. godine mi se zapušio dimnjak pa Fujitsu danima radio do -15 kao jedino grejanje.Malo se smirio zadnjih par godina od kada imam tri klime.Ako to nije dobra preporuka ne znam šta je.Koliko se secam samo @banacanin je pisao da ima model koji je r32, KMTA.
I to je bio post da na dogrevanju 50 kvadrata trosi 700w, kada se stabilizovala.
Ubila se doza stedljivosti 😂
A za KG koji je isto r32 su se ovde lomila koplja koje su stvarne specifikacije, posto su one sa eurovent sertifikata smesne.
Za ove r410, ja stvarno verujem da ima zadovoljnih ljudi, ali po stvarnom ucinku, od ovoga sto se vrti na forumu, samo za LT verujem bespogovorno.
To da hoces poslednju rec tehnike to i razumem nekako mada ja se vise vodim da je nesto provereno, pre si jednom naveo da su ti bitne stvari poput wifi i dodatnih opcija itd, za to te razumem, meni to nije bitno ali ovo po pitanju ekologije se ni malo ne slazem jer bas sto ti je naveo i maxy iznad. Cist primer ti je elektricni kotao koji je "ekoloski" kao, a ti vamo dobijes 65% struje iz termoelektrana, elektricni auto ista stvar. Za tebe ja verovatno jesam "derle" ako si 84 godiste, ali opet secam se 4 godisnja doba 🤣Mala analogija.
Pa to je logika, jel moram da imam najnoviju verziju OS ako uredjaj radi, bio to telefon, kompjuter ili sta vec.
Radice i na staroj verziji, verovatno ce i raditi dobro, aliii.... ima novije.
Ni meni nije jasno, kako vama nije jasno da postoje ljudi koji naprosto vole da imaju nesto novo, da su "u toku".
Nisu klime tu nista drugacije.
A sto se ekologije tice, logika je prosta, nepovratno smo unistili i zagadili sve i ta logika da nece ovo, nece ono da utice nije realna.
Istina je da sipamo kap po kap u casu koja je vec prelila.
Kapiram da vecina vas ovde nije decurlija, pa se secate kako je nekada izgledalo 4 godisnja doba u Srbiji...
Sve dok se loži tečni ugalj u Obrenovcu, ja za R410 ne brinem.
To da hoces poslednju rec tehnike to i razumem nekako mada ja se vise vodim da je nesto provereno, pre si jednom naveo da su ti bitne stvari poput wifi i dodatnih opcija itd, za to te razumem, meni to nije bitno ali ovo po pitanju ekologije se ni malo ne slazem jer bas sto ti je naveo i maxy iznad. Cist primer ti je elektricni kotao koji je "ekoloski" kao, a ti vamo dobijes 65% struje iz termoelektrana, elektricni auto ista stvar. Za tebe ja verovatno jesam "derle" ako si 84 godiste, ali opet secam se 4 godisnja doba 🤣
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari