Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

To važi i za moju KMTA 12.
Nego, imam jedno pitanje ako neko zna. Moja klima je recmo sa težinom spoljne od 25kg a recimo LU ima spoljnu od više od 30 kg ja mislim. Dali postoji verovatnoća da LU ide ređe u defrost oko nule u odnosu na klime sa lakšom spoljnom jedinicom?
Pitam zato jer mi je LU sada interesantna kao jedino grejno telo za 25 kvadrata.

Najveca razlika u tezini je kompresor, LU ima Toshiba kompresor tezak skoro 10KG i dupli izmenjvac. KMTA ima dupli valjda nisam je video uzivo ali je pitanje koji je kompresor, ovi noviji modeli sa R32 vecinom koriste GMCC kompresore koji su ok ali da li su kao pomenuta Toshiba, pitanje je.

Meni je klima kad je bilo -18 jako lepo radila, ni govora o hladnom izduvu niti o čestom defrostu u 25 kvadrata je radila super a kad sam zatvorio vrata ona se takoreći igrala na tom minusu. Apotrošnka sve samo ne mala, išla je ladno oko 800w-1kw/h. Ne samo da mi se čini nego i jeste radila neuporedivo kultirnije na minusima nego oko nule ili ne daj bože magle. Pa sam zato mislio dali bi neki Fujitsu sa SJ od preko 30kg bolje radio oko nule kad ova moja malo malo ide u defrost. To joj je jedina mana taj česti defrost oko nule i kad je velika vlaga. Sada recimo ne pravi problem iako ke temperatura oko nula ali sjeseni je baš bilo zanimljivo.
Da ima dvoredi izmenjivač.

Poslednja izmena:
Evo specifikacija kompresora koji je ugrađen u Fujitsu 1.png KMTA/KMCC12

Da, GMC, 6KG naspram Toshibe u LU od 9,5KG, naravno ne mora da znaci nista, LU je mator model kao i kompresor ali ako nas iskustvo uci necemu starije je sve bilo kvalitetnije i trajnije, vreme ce pokazati.

@banacanin
Zavisi koliki prostor greje klima, ja kad sam imao dve LGC 12 u 90m2 kad je vlaga oko nule defrosti bili na 40min, kanta od 25 litra mi se punila gotovo za 24h a sad kad imam 5 klima retko vidjam defroste, bude po 2-3 sata pa i vise, nekad odrade kontrolni a nema leda.

Kad smo vec kod KMTA, imam jedan problem za koji mi se cini da se sve vise pogorsava u poslednje vreme a poceo je pre mozda mesec-mesec i po dana.

Naime, na setovana 24 stepena i Auto duvanju, klima je celu proslu zimu i vise od pola ove odrzavala zadatu temperaturu bez ikakvih problema. Znaci sve vreme setovana na 24 stepena i na Auto duvanje.

Problem je sto se sada u zadnje vreme desava da na setovana 24 stepena i Auto duvanju temperatura u sobi padne na 20-21 stepen. Ja onda uzmem daljinski i stavim Fan na 3 ili 4 crte i klima onda pojaca izduv i postigne 24 stepena. Nekad medjutim ni to ne pomaze jer nece da pojaca izduv bez obzira sto ja pojacam fan (sto mi je poznato za Fujitsu) pa mi jedino preostaje da povecam temperaturu na 25-26 stepeni da bi klima ponovo pojacala izduv i postigla 24 stepena.

U cemu ovde moze da bude problem? Da napomenem da je nisam cistio (osim filtera od prasine) od kada sam je kupio krajem 2020. godine a klima radi 24h preko 300 dana godisnje. Je l' moze to da bude problem?

Klima je za čišćenje definitivno.Izmenjivač je pun prašine i ne može vazduh da prolazi normalno pa nema ni prenosa toplote sa izmenjivača .Verovatno je i turbina puna prašine i radi smanjenim kapacitetom.Ja inače perem klimu dva puta godišnje baš iz tih razloga koje si opisao.Jedino rešenje je da se klima opere hemijskim sredstvima i vodom.Koristim ovaj sprej Zep foaming coil cleaner.Sprej se naprska na izmenjivač i turbinu stvori se pena koja baš svu prljavštinu razgradi sačeka se pola sata i operem vodom.Najbolje je da pozoveš servis da oni operu klimu.Ovaj opis kako ja perem klimu je isključivo savetodavnog karaktera i ja sam sve to video na You Tube.

Ne verujem mada je moguce ako radi u losim uslovima tipa kucni ljubimci, tepih, duvanski dim itd. Pregledaj izmenjivac i slikaj kao i turbinu.

Da li LMCA model ima mogućnost da se poveže na mrežu? (neki dodatni modul ili šta već)

ne.

Ne verujem mada je moguce ako radi u losim uslovima tipa kucni ljubimci, tepih, duvanski dim itd. Pregledaj izmenjivac i slikaj kao i turbinu.
Biće ipak da je do prljavštine pošto meni ovo deluje poprilično prljavo. I turbina isto ima ovu lepljivu prašinu...

Prilozi

• DSC_6242.JPG
    DSC_6242.JPG
    467.7 KB · Pregleda: 172
Uf, bas je prljava, moras da je odrzavas bar jednom godisnje ako grejes i hladis sa njom.
Mozes za prvu pomoc da isprskas Axel Sgrasso za odmascivanje rerni po izmenjivacu, razmazes cetkom za farbanje pa isperi sa vodom, ja koristim onu bastensku prskalicu rucnu. Naravno pre toga iskljuci klimu skroz iz struje i prskaj samo izmenjivac, on je bitan da bude cist kao i filteri, turbina za sad nije toliko bitna ako klima lepo duva. Pa kad otopli zovi servis da je operu komplet.
To sto budes isprao ce otici u odvod za letnji kondezat napolje.

Nesshonal

Kod pranja izmenjivača na klimi treba da opereš i lamele izmenjivača koje se nalaze ispod termo senzora kod Fujitsu je gore desno kutijica sa prorezima.Prašina koja se tu zalepi sprečava normalan protok vazduha pa zbog toga senzor loše očitava temperaturu.To se isto odnosi i na celu površinu izmenjivača.Taj deo izmenjivača ispod senzora možeš da opereš privremeno atomizerom to jest prskalicom kao što se koristi kod tečnosti za pranje prozora.Kod mene u gradu ne postoji servis koji pere klime vodom i hemijom tako da se sam snalazim.Ako postoji takav servis kod tebe zovi da operu klimu.

Dobra klima,ima svoje mane ali greje za sve pare

Zaboravih da se javim, ipak je ovo sa Kmta bila prljavština... Naprskao sam pre par dana sa ovim Axel Sgrassom, pošto nisam mogao da nađem Zep foaming coil, malo ostavio i isprao sa vodom. Uglavnom ponovo temperaturu održava kako treba na Auto duvanju. Hvala @djalf i @proleter na korisnim savetima.

Full servis za 3 fuji klime 9000din.

Zaboravih da se javim, ipak je ovo sa Kmta bila prljavština... Naprskao sam pre par dana sa ovim Axel Sgrassom, pošto nisam mogao da nađem Zep foaming coil, malo ostavio i isprao sa vodom. Uglavnom ponovo temperaturu održava kako treba na Auto duvanju. Hvala @djalf i @proleter na korisnim savetima.
Super, sam si resio problem. Kada vam istekne garancija i kada vam rasklapaju klimu da operu turbinu neka vam ne vracaju onu zastitnu zicu i posle mozete sami da perete turbinu bez rasklapanja i taman ustedite.

Najniže što sam uhvatio na 12 LMCA

Screenshot_20220330-130313024.jpg

Ako moze na PP gde je najbolje kupiti Fujitsu klimu u Beogradu u smislu da obezbedjuju i dobru ekipu koja montira :)

Edit: Kako merite tu potrosnju sa slike iznad? Ne kontam kako ta aplikacija dobija te podatke sa klime kad pomenuta (LMCA) klima nema wifi.

To je smart home aplikacija za pametne utičnice koje mere potrošnju električne energije.

Ajde Fujitsovci.
Klima za grejanje sobe koja ima 17,18 kvadrata, ali i plafon 3m, na koju se nadovezuje hodnik, sa normalnom visinom plafona, od 4,5 kvadrata i sa kojim hodnikom je povezana kuhinja.
Bitno je da klima radi kako treba i da je iole ekonomicna.
LMCE, LUCA, LTC, KGTB?

Kako moduliraju ovi modeli?

Objekat ima veoma debele zidove, pola metra i drvenu stolariju

Meni taj delovao da nece moci da greje toliku zapreminu prostora.
Prvi pik mi je bio LT.
Svakako cekam iskustav ovde, pogotovo modulacija famozna

Tako sam i razmisljao, a sve zbog visine plafona.
Coveku treba klima po sistemu samo daljinski, da moze da zagreje i da ne trosi mnogo struje.
Zato sam i preporucio Fujitsu.
Jedino nisam siguran oko potrosnje npr LTC.
Za LUCA i LMCE nisma siguran da li bi ih ugusio prostor

Ne moze nijedna klima da zagreje ujednaceno 3 prostorije.
Naravno, to se ne dovodi u pitanje.
Ta soba gde bi bila klima i hodnik su jedna celina, za kuhinju je ocekivano par stepeni manje.
Da nije tog plafona od 3 metra, bio bi dovljan LMCE.
Ovako sam ja vise za LUCA ili LTC, gde sam za LTC siguran da moze da zagreje, ali ne znam vredi li razlike u ceni unodnosu na LUCA i kako ide potrosnja, tj kako modulira taj model.
Oklevam da mu preporucim bilo sta od ovoga sto sam ja koristio, sto zbog cene, sto zbog problema koje sam imao, sto jer uslovi eksploatacije nisu ni slicni

Nazad
Vrh Dno