Šta je novo?

Crucial m4/Micron C400 (Marvell 88SS9174-BLD2, synchronous MLC NAND)

U Nemackoj moraju da ti daju 24 meseci, davao Crucial njima ili ne. Ne mora ni da pise u garanciji - zakon tako kaze, a nije to Srbija :)
Bitno je da imas dokaz da si ga kupio ako ti zatreba - obavezno kopiraj racune koje predajes na granici (moras da ostavis originalan fiskalni)

Mislim da se cena odnosi na online order samo, a ne ako cisto udjes u radnju (mada mozes da rezervises online i uzmes u radnji po toj ceni).
Koliko sam razumeo nemacki, ovo su extra-garancije, a ne opste garancije.

Poslednja izmena:
@P307

Ja sam dobio "Bring-In 36 Months" garanciju, s tim što sam ja disk kupio u Švajcarskoj. Crucial inače daje garanciju od 36 meseci na SSDove.

Što se KMa tiče, te dodatne garancije koje ti nude ti ne trebaju, to je samo kao dodatna pogodnost. A što se krajnje cene tiče, alfaunits je lepo video, ona cena od 156€ važi za online poručivanje, s tim što možeš da naručiš online i da izabereš da ćeš da preuzmeš lično u filijali i onda ti je ta cena. Ja da sam na tvom mestu, pre nego što bi došao u München bi rezervisao jedan ovaj SSD, otišao u filijalu i preuzeo disk po online ceni od 156€ i ne bi se ni zamlaćivao sa povratom PDVa. A što se garancije tiče dovoljan ti je račun / faktura da se vidi samo datum kupovine, a proizvođač će da pokrije ostalo. Dodatne garancije ti ne trebaju pošto od njih i nemaš neke vajde jer ne živiš u Nemačkoj pa ti garancija direktno preko Cruciala dođe kao isti đavo.

Inače, evo ti još jedna firma iz Minhena gde isto imaš ovaj disk: http://www.arlt.com/index.php?cl=details&campaign=geizhals/HDD SSD/1041385&anid=1041385 Ista je priča kao i kod KMa, disk rezervišeš preko weba da ćeš da ga preuzmeš u Minhenskoj filijali. Cena je 160€.

Poslednja izmena:
Nasao sam u ovoj "tvojoj" firmi (K&M Computer), da je cena 156,97€ za Crucial m4 od 128GB, ali to je izgleda bez garancije... (vidi se kad pocnes postupak online kupovine i u prvom koraku ima ssd sa cenom i onda + jos sta hoces od opcija...)
Za 6 meseci garancije dodaje se jos 4,99€ , za 12 meseci garancije dodaje se 11,99€ i za 24 meseca dodaje se 19,99€ na cenu od 156,97€ ...
Kao sto ti vec rekos alfa i maX - to ti je najverovatnije dodatna garancija, takozvana "extended warranty", koja ide povrh one standardne proizvodjaceve od tri godine.
Sasvim normalna pojava u svetu... naravno, ne i kod nas.

A ti lepo napravis porudzbinu online, zatrazis da ti dostave u minhensku filijalu (mada vidim da ga vec ima na stanju tamo)... i cifra ima da bude kao sto pise na samom sajtu ;)
I vuk sit, i ovce na broju... :smoke:

Ima li mozda nesto u Austriji poput ovoga u Nemackoj. Znam da je u Nemackoj njjeftiniji HW ali da pitam mozda ima neka kombinacija i u Austriji.

Naravno da ima i to po skoro istoj ceni. Najjeftinije je za online naručivanje preko Alternate.at i preko Redcoon.at, a ako hoćeš lično u radnji da kupiš imaš recimo u E-tec.at (imaju filijale širom Austrije). Ima još radnji, ali nisi rekao grad koji te tačno zanima.

Drugar treba da ide na sluzbeni put pa kad saznm tacnu rutu kojom ide javljam.

Nasao sam u ovoj "tvojoj" firmi (K&M Computer), da je cena 156,97€ za Crucial m4 od 128GB, ali to je izgleda bez garancije...

Ne, to je cena sa garancijom, važi samo za online porudžbine, ali možeš i online naručiti, i izabrati da komponentu preuzmeš u filijali, u tom slučaju važi takođe ta cena. Preporučio bih ti da porudžbinu uradiš par dana pre preuzimanja, jer nešto škripi u tom njihovom sistemu, mada nisam siguran tačno šta. Moja pretpostavka je da online porudžbine preuzima centrala, i onda negde nastaje zastoj u komunikaciji centrala - filijala.

Više puta sam kupovao tako komponente kod KM-a, i većinom je bilo u redu, ali par puta mi se desilo da ne stiže e-mail sa potvrdom da mogu tu komponentu preuzeti u željenoj filijali. Jednom sam jednostavno otišao nakon dva dana čekanja u filijalu, i prodavac mi kaže da matična ploča čeka na mene, ja kažem njemu to je lepo, ali zašto me niste obavestili, na to nije mogao da mi odgovori. Drugi put posle 3 dana mi dojadi čekanje na njihov odgovor, odem u filijalu, nema ništa rezervisano na moje ime... Žao nam je, ne možemo vam prodati po toj ceni, može po većoj. E pa čekaj, ne može to tako, daj mi da pričam sa poslovođom. Dođe on, ja se tu malo izgalamim na fin način, urade proveru, odjednom nađu da moja porudžbina ipak postoji, ali da je zaglavila negde na relaciji centrala - filijala. Uglavnom, dobijem to što sam hteo, možda i iz razloga što sam ipak puno puta kupovao kod njih, i registrovan sam. Inače u principu odbijaju da prodaju po online ceni, ako ti nije stigao potvrdni e-mail da poručena komponenta leži u filijali, i da je možeš preuzeti. I nemoj im ostavljati važne podatke putem interneta, jer im je ove godine već dva puta hakovan sajt, i pokradeni podaci korisnika. Znači ime, prezime, adresa je ok, ali nikako podatke o kreditnoj kartici ili slično.

Za 6 meseci garancije dodaje se jos 4,99€ , za 12 meseci garancije dodaje se 11,99€ i za 24 meseca dodaje se 19,99€ na cenu od 156,97€ ...

To ti je doplata za dodatnu "garanciju", mada ja to ne bih zvao garancijom, već dodatnim komforom. O čemu se radi? Ako to doplatiš, u slučaju kvara, menjaju ti komponentu odmah za novu, ne ide u servis ili na proveru kod proizvođača, već odmah dobijaš zamenu.

Uglavnom Nemac mi je rekao (napisao u mejlu) da "... The current price is 186,98 Euro, inkluding taxes."

Da, to je cena kada direktno ideš prodavnicu, i hoćeš da kupiš, bez poručivanja online, može se videti i ovde: Crucial m4 SSD 128GB (trenutno 186, 99 €), a ovo je cena za online porudžbinu: Crucial m4 SSD 128GB (156, 97 € trenutno), znači isplati se da poručiš online.

Pogledaj ovde, mada nemaju sve prodavnice iz liste filijale u Austriji, neke šalju samo online.

Zanimljive su recimo one gde piše "Abholung in den Filialen möglich" ili "Abholung möglich" (preuzimanje u filijali moguće).

Crucial m4 SSD 128GB (ponude u Austriji).

Ako znaš, još neki lanac prodavnica u Austriji, postuj, jer možda će nekome koristiti. A na sajtu je lako videti gde se sve prodavnice nalaze.

Di-tech.at su druga veća firma u Austriji, s tim što imaju malo jače cene od drugih (što za divno čudo nije slučaj sa ovim Crucial m4 diskom, cena je vrlo pristojna kod njih).

Nije to bas pristojna cijena. Za manje pare moze da ga naruci iz Deutschland da mu stigne u Srbiju.

Kada sam ja pogledao kod Di-techa je cena bila oko 164 evra, sada sam video da su je povisili na 184. Moj komentar je za prvu cenu koja je bila.

Napisite vec jednom da ima da se kupi kod nas :D ili da neko oce da nabavi ;)

Moj predlog po tom pitanju je da zainteresovani kupci nazovu neku veću domaću prodavnicu, recimo Gigatron, i da im dosađuju da hoće da kupe Crucial SSD m4. Pretpostavljam da se tim putem mogu pokrenuti na uvoz određene količine, koja ne bi bila veliki rizik za njih, pošto se radi o dobrim i kvalitetnim modelima (64 i 128 GB), sa povoljnom cenom.

I ja sam zainteresovan za jedan od 64 giga. Ajde da organizujemo peticiju za uvoz. :)

To bi bilo lepo da moze da se orgazniuje i da stigne za nekoliko dana a dok se namoli neko da uveze, pa prodje neki A test (koliko da se uzme jos malo kinte) i sl izaci ce C500 cipovi.

Kada taj disk stigne u Srbiju, na tu cifru treba da se doda još oko 5k dinara za troškove "špedicije" (pošto ComputerUniverse šalje DHLom i alternativno UPSom), zatim carina i PDV.

To je cijena sa spedicijom, jos koliko ti tvoja posta naplati. Meni je nasa posta naplatila jos 4 eura. A za porez ne bih znao reci od koje cijene ide i hoce li ti neko oporezovati ono sto stize obicnom postom.

Poslednja izmena:
To je cijena sa spedicijom, jos koliko ti tvoja posta naplati. Meni je nasa posta naplatila jos 4 eura. A za porez ne bih znao reci od koje cijene ide i hoce li ti neko oporezovati ono sto stize obicnom postom.

Video sam ja da je to cena sa DHL troškovima slanja, ali ti troškovi pokrivaju samo deo vezan za Nemačku. Kod nas nešto kad stigne preko DHLa (ili nekog drugog kurira), to nema nikakve veze sa poštom. Po dospeću robe u Srbiju preko kurira, potreban ti je još i "špediter" (5k dinara za popunjavanje carinskog lista), carina (zavisi od zemlje slanja i tipa robe) i PDV (8% na računare). A kada se ide običnom poštom (što DHL nije), umesto špedicije postoje dva fiksna troška naše pošte (carinski pregled), zatim carina po jedinstvenoj stopi od 10% za fizička lica i PDV isto po jedinstvenoj stopi od 18% za fizička lica. Kod vas dole je verovatno mnogo bolja situacija, ali ovde taj disk dok stigne izaći će i preko 250€ sa svim troškovima...

Ali ovo ti ne stize DHL-om, vec obicnom postom. DHL WorldWide im je usluga, kako su mi objasnili sa tog sajta gore, kojom ide sve DHL-om, koji je, inace, standardna posta u Deutsche.

Nemam iskustva sa Deutsche Post-om, ali svejedno, ako u konkretnom slučaju disk dođe preko pošte u Srbiju, krajnja cena bi otprilike bila ovakva: 175€ osnovica, 17.5€ carina, 34.65€ PDV, 370din carinski pregled, 420din poštanski troškovi, što je ukupno oko 235€. Pa kome treba disk i kome odgovara ova cena, eto rešenja.

Uspeo sam da dođem do svog primerka, američka roba iliti WARRANTY VOID WHEN BOUGHT :d.

Podlegao sam propagandi da je ovo prava stvar i stigo je i meni juce uvece.
Za sada radi OK (mada mi je u poslednjih mesec dana i Agility 3 radio dobro i bez BSOD-a).
Uradio sam update na fw 09.
Evo rezultata

Crucialm4120G.jpg

He he, mogli bi da osnujemo klub ljubitelja Crucial SSd diskova... :-devil-: :d :smoke:

...i Marvell kontrolera.

Uspeo sam da dođem do svog primerka, američka roba iliti WARRANTY VOID WHEN BOUGHT :d.
Welcome to the club! :d:d:d
Em americka roba... em Crucial :smoke:

Isto vazi i za sufoxa (imao on garanciju il' ne :p)... a propaganda je opasna stvar - videsmo to na primeru SF diskova :D
Opak skor, najveci vidjen medju "domacim" korisnicima m4-orke... oprao si mr.maXa sa njegovim ubogim Marvell 9128 kontrolerom :p

Evo da potvrdim rezultat i uporedim ga sa prethodnom verzijom firmvera:

Platforma: Z68; Driver: Intel Rapid Storage Technology v10.6.0.1022

sl1. fw0002
sl2. fw0009
sl3. fw0002
sl4. fw0009

Prilozi

• AS SSD.Crucial m4.128GB.Z68.iaStor.png
    AS SSD.Crucial m4.128GB.Z68.iaStor.png
    60.7 KB · Pregleda: 85
  • AS SSD.Crucial m4.fw0009.128GB.Z68.iaStor.png
    AS SSD.Crucial m4.fw0009.128GB.Z68.iaStor.png
    51.8 KB · Pregleda: 86
  • Crucial m4.fw0009.128GB.Z68.iaStor.png
    Crucial m4.fw0009.128GB.Z68.iaStor.png
    43.8 KB · Pregleda: 35
  • Crucial m4.128GB.Z68.iaStor.png
    Crucial m4.128GB.Z68.iaStor.png
    45 KB · Pregleda: 30
Poslednja izmena:
Lepo... sad si ti u vodjstvu - najvisi skor :p

I fina razlika izmedju 0002 i 0009, naravno ;)

A evo kako se ponaša na SATA II kontroleru:

Platforma: P35;

sl1. AS SSD msahci
sl2. AS SSD IRST v10.6.0.1022
sl3. CrystalDiskMark msahci
sl4. CrystalDiskMark IRST v10.6.0.1022

Prilozi

• AS SSD.Crucial m4.128GB.P35.msahci.png
    AS SSD.Crucial m4.128GB.P35.msahci.png
    32.7 KB · Pregleda: 57
  • AS SSD.Crucial m4.128GB.P35.iaStor.png
    AS SSD.Crucial m4.128GB.P35.iaStor.png