Šta je novo?

Crucial m4/Micron C400 (Marvell 88SS9174-BLD2, synchronous MLC NAND)

Ima li neko M4 od 128GB uboden na sata 6gb konektor, sa 6gb sata kablom, preko Intelovog kontrolera, pa da vidimo rezultate u AS SSD i Crystal Disk Mark?

Poslednja izmena:
Ima li neko M4 od 128GB uboden na sata 6gb konektor, sa 6gb sata kablom, preko Intelovog kontrolera, pa da vidimo rezultate u AS SSD i Crystal Disk Mark?

Jedino da mi neko pozajmi Sandy Bridge ploču i procesor... :d

Nego, imaš u jednoj od mojih prethodnih poruka link do stranog foruma sa iskustvima korisnika koji su ažurirali firmware i to i na nativnom Intel i nativnom AMD SATA3 kontroleru. Iako su skoro sve brojke veće nego kada je disk povezan na Marvell 912x kontroler, najznačajne poboljšanje je sekvencijalna brzina koja je oko 500MB/s i 4k-64Threads čitanje koje je isto dosta veće. Sve ukupno to rezultira sa nekih 750-800 poena u AS SSD za disk od 128GB.

Voleo bih i ja da bocnem ovaj moj u neku plocu sa krstenim SATA-III kontrolerom, cisto da vidim koliko poena preko 600 ce da prebaci... ipak je onih 599 na SATA-II :)

Evo sam nasao neke rezultate, pa da ih okacim i podelim da ostanu ovde za stalno...

Prilozi

• egsjft.png
    egsjft.png
    37.5 KB · Pregleda: 82
  • 2011-08-27 AS SSD Bench M4 FW0009 50MB test 788.jpg
    2011-08-27 AS SSD Bench M4 FW0009 50MB test 788.jpg
    103.5 KB · Pregleda: 74
  • 2011-08-27 CrystalDiskMark SSD Bench M4 FW0009 1000MB test.jpg
    2011-08-27 CrystalDiskMark SSD Bench M4 FW0009 1000MB test.jpg
    82 KB · Pregleda: 68
Care, mr. max dodjite kod mene i ponesite kutijice, e sad dal ce te se vratiti kuci sa njima to vec ne garantujem ...:d

Ne znam šta bi dobio sa njime. Sata II dock sa USB 3.0 interfejsom i slabim JMicron kontrolerima. Na stranu što ja nešto i ne volim te dockove gde se diskovi bodu vertikalno.

Dobio bih 4 mesta za SSD-ove koje trenutno nemam u laptopu :)

slabim JMicron kontrolerima
Trebalo bi pocetkom narednog meseca da mi stigne m4 128 GB. Interesu je me da li treba da me zabrine tvoja konstatacija, obzirom da moja ploca iz profila poseduje upravo Jmicron SATA III kontroler.

Trebalo bi pocetkom narednog meseca da mi stigne m4 128 GB. Interesu je me da li treba da me zabrine tvoja konstatacija, obzirom da moja ploca iz profila poseduje upravo Jmicron SATA III kontroler.

Ne, jer nemaš JMicron SATA III kontroler već SATA II (samo Marvell pravi SATA III kontrolere). Na tvojoj ploči je JMicron JMB361 PATA & SATA controller, koji daje E-IDE konektor i eSATA konektor na backplate-u. Dok su svih 6 SATA portova došli sa AMD SB850 južnog mosta koji ima nativnu podršku za SATA III. Jeste da AMD SATA III kontroler nije na nivou Intel-a, ali ćeš imati veće vrednosti nego kada se koristi Marvell kontroler.

Evo sam nasao neke rezultate, pa da ih okacim i podelim da ostanu ovde za stalno...

Gledam sad ove rezultate (na krstenom SATA-III kontroleru, a ne ovo sto mr.maX ima :p) i nesto mi ne izlazi iz glave... deklaracija "up to" ;) 415/175 za ovaj model od 128GB konkretno... a SSD, sa ovim 0009 firmverom, baca preko 500MB/s za read i 200-tinjak za write :smoke:

On the other hand, ovi novi SendForsovi sve bombasticni, i read i write preko 500, ogromni fontovi na kutijama... pustis ova dva testa - ono propas'! :)
Aj' read jos i moze da se dobije toliki, izvuce tih 500-tinjak MB/s... ali write ni priblizno. Vec standardna prica ;)
I to bez BSOD-ova i "kluba... koliko vec" ;)

Bas sad bacio pogled na onu temu o novom Kingston HyperX modelu... te prosvrljao malo po jednom sajtu koji ga je testirao, a vala pogledao i rezultate koje je okacio Kikibgd sa svojim primerkom.

Poslednja izmena od urednika:
Guraju SF2xxx drajvovi tih 500/500MB ali zero fill na Intel SATA 3 kontroleru. Nije više problem ni reciklaža blokova, to je sada udvostručeno ali problemi sa stabilnošću su prava noćna mora za proizvođače koji koriste ovaj kontroler.

Preporuka su svakako m4 (C400) ili Intel 320/510 kojih podjednako nema na našem tržištu.

Poslednja izmena:
Intela ima koliko sam ja primetio kod nas :p

@CAR
Nemoj mi diraš Marvella. :smackbum: :wave: Ovo je moja prva i poslednja ROG ploča (nevezano za kontroler)... :d

Što se m4 deklarisane brzine tiče, ona je takva jer je izmerena pre novog firmwarea. :D

A što se SF-a tiče, na njega ne treba uopšte trošiti vreme. Čak je i Indilinx bolji od njih. :p

@Paradigma

Intel 320 treba izbegavati u širokom luku zbog famoznog "8MB" problema (disku se smanji kapacitet na 8MB), koji je Intel pokušao da reši sa firmware updateom (koji je nekima doneo i BSODove). A 510 serija je preskupa za ono što nudi.

8MB bag je i klasicno umiranje kontrolera/ssd-a tako da (kontroler pobrljavi zbog HW/SW problema i to se manifestuje kao 8MB)... inace osoba koja je otkrila i prva prezentovala 8MB bag potvrdjuje da problema sa nasilnim gasenjem nema i da su oni (firma) testirali vecu kolicinu 320 SSD-a i da su svi prosli testove sa novim fw-om, to sto na forumu place par mac usera je druga prica koji nemogu uraditi update i par hatera koji sad sipaju so na ranu ;)

Guraju SF2xxx drajvovi tih 500/500MB ali zero fill na Intel SATA 3 kontroleru. Nije više problem ni reciklaža blokova, to je sada udvostručeno ali problemi sa stabilnošću su prava noćna mora za proizvođače koji koriste ovaj kontroler.
Sto se zero fill-a tice - necemo o tome ;)
Reciklaza - OK, udvostruceno... ali opet je tu zestok pad, a osim toga, videh i par slucajeva "kluba 80" ;)

A tek problemi sa stabilnoscu, BSOD-ovi... to je glavni problem. Eno i Kikibgd, koga ja nesvesno prizvah :) ima neke BSOD probleme, sto bi vrlo lako moglo da bude do njegovog HyperX SSD-a...
Dok je jedan drugar vec menjao svoj SF disk upravo zbog BSOD-ova, te dobio pare nazad.
Preporuka su svakako m4 (C400) ili Intel 320/510 kojih podjednako nema na našem tržištu.
Intela ima, nije da nema... i to ijednog i drugog modela ;)
A Crucial-a, naravno, ni od korova.

Poslednja izmena od urednika:
U doba Vertex 2-ke je vec bilo pitanje da li SF ili C300 (ili X25-M ako su 64/80 GB verzije u pitanju). Sada, i da nema BSOD, ne bi bilo pitanja, posto je m4 ubedljivo najjeftiniji.

A taj famozni klub 80 ipak treba da se trudis da postignes, tj. da drndas disk primetno. Koliko sam video u threadu na XS-u gde su testirali izdrzljivost raznih diskova, izgleda da Corsair Force 3 nemaju taj famozni throttle (LTT), tako da ne gube brzinu. Sigurno je moguce ubiti ga raznim alatima :)

U doba Vertex 2-ke je vec bilo pitanje da li SF ili C300 (ili X25-M ako su 64/80 GB verzije u pitanju). Sada, i da nema BSOD, ne bi bilo pitanja, posto je m4 ubedljivo najjeftiniji.
Ja licno ne gledam (samo) cenu, vec i performanse :p

Bile one kompresabilne ili ne :p
A taj famozni klub 80 ipak treba da se trudis da postignes, tj. da drndas disk primetno. Koliko sam video u threadu na XS-u gde su testirali izdrzljivost raznih diskova, izgleda da Corsair Force 3 nemaju taj famozni throttle (LTT), tako da ne gube brzinu. Sigurno je moguce ubiti ga raznim alatima :)
A kakav bese problem mucio bas Force 3, kada ga vec pomenu... jel' on bese povlacen sa trzista ili sam pobrkao sa nekim drugim modelom/proizvodjacem?

P.S. Hvala Paradigmi za ispravke lapsusa ;) :wave:

Što se cena tiče, Crucial je jedini od starta imao fer cenu za m4 diskove, dok je Vertex 3 držao nenormalno visoku cenu, pa ko se upeca - upeca.

Sada su cene pale u oba tabora, pa ima SF diskova i jeftinijih od m4. Npr, upravo pomenuti Force 3 je u EU jeftiniji od m4.

@CAR

Prva serija Force 3 diskova je povučena zbog problema i sa softwareom i sa hardwareom. Možda je to razlog što je sad toliko jeftin... :p :smoke:

Cinilo mi se da je bas Force 3 imao tih problema, pa rek'o da se podsetim malo... :)

Em je bolji, em je brzi, em nema problema, em je jeftiniji i nema M4 u ovoj zemlji da se kupi ... *e*e* ti 'vak'e trgovce ...

Dodje mi da ja otvorim sam malu trgovinicu i uvozim samo ovakve "egzoticne" stvari koje "genijelci" od ovih nasih uvoznika ne umeju da nabave.

Veruj mi to ne bi uspelo :( Jedva bi zakrpio poreze/doprinose/firmarinu/trtarinu za minimalac :) A ako ne prodas na vreme, ode cena nanize i ostane ti na lageru. A da porucujes posebno.... hmph.

Ja kad sam porucivao SSD-ove za mene, javljao sam na forumu pa kome je trebalo dodam jos koji bez naknade (i meni znaci, vise komada u istoj posiljci).
Osim kada je izasao Intel X25-M G2, niko nije iskoristio vec 10-ak prilika ;)

Poslednja izmena:
@P307

Kao što je alfaunits rekao, ne bi se 'leba najeo sa takvom firmom. Malo smo mi tržište za "egzotiku" i blo šta što bi se uvezlo onako na ruku, stajalo bi dosta dugo neprodato. Jedino što bi možda moglo da bude prihvatljivo su backorder/preorder varijante, ali i to je diskutabilno jer niko ne može i da garantuje konačni datum isporuke. Tako da jedino što možeš je da se ne nerviraš i pustiš stvari da idu svojim tokom...

Nego, kad je ovaj m4 disk u pitanju, kao što sam rekao u nekoj od prethodnih poruka - imajući u vidu da je i najmanji predstavnik ove serije od 64GB ubrzan poslednjim firmwareom i da praktično nimalo ne zaostaje u performansama u odnosu na konkurenste diskove iste veličine, sa svojom MSRP cenom od 80€ u EU (pa bi cenovno verovatno bili i jeftiniji od drugih SF diskova koji se pojave s vremena na vreme kod nas), sigurno ne bi bio veliki problem nekom od uvoznika da uveze bar 10 komada ovog najmanjeg predstavnika. Ukupna cena nije velika, pa ne predstavlja veliki rizik, a lično mislim da bi diskovi bili i vrlo brzo prodati. Pa ako neko od uvoznika čita ovo, eto vam predlog...

Ja kad sam porucivao SSD-ove za mene, javljao sam na forumu pa kome je trebalo dodam jos koji bez naknade (i meni znaci, vise komada u istoj posiljci).
Osim kada je izasao Intel X25-M G2, niko nije iskoristio vec 10-ak prilika ;)
Slobodno pusti meni PM kad god bude takva nekakva prilika... bili to SSD-ovi, bio to nekakav drugi (egzotican :p) 'ardveraj ;)

Em je bolji, em je brzi, em nema problema, em je jeftiniji i nema M4 u ovoj zemlji da se kupi ... *e*e* ti 'vak'e trgovce ...

Ne možeš da kupiš neke normalne memorije na 1,5 V u kompletima 2x4 ili ne daj bože 4x4, a kakav je izbor postoji u inostrantvu, gde su oni do SSD diskova !

Da li uz Crucial SSD stiže neko uputstvo, šta treba podesiti u Windowsu, posle instalacije , što bi povoljno uticalo na radni vek ?

Da li uz Crucial SSD stiže neko uputstvo, šta treba podesiti u Windowsu, posle instalacije , što bi povoljno uticalo na radni vek ?

U uputstvu od Cruciala piše samo kako fizički da zamenim HDD u notebooku (o "običnom" PC-u nema reči) i garanti uslovi. :d

E sad, ni uz jedan SSD ne stiže uputsvto u kome bi pisalo šta sve da se podesi u Windowsu (ili nekom drugom OSu ako se koristi). Ta podešavanja koja se prenose "s kolena na koleno" po netu i nisu baš sva neophodna i nemaju neke prevelike veze sa "optimizacijom" SSD-a. Windows 7 već sam namesti neke stvari pošto ima podršku za SSD-ove, a na korisniku je da vidi da li će još nešto da menja. Npr., što bi neko gasio hibernaciju samo zato što je neko to napisao, ako baš hoće da je koristi (razlog zašto je ona pre gašena je bio validan kad su diskovi bili manjeg kapaciteta, pa se time štedelo na prostoru). Tako da, ne treba biti rob SSD-u, već SSD treba da bude rob korisniku. A kao što je alfaunits već pisao, pre će možda da ti crkne kontroler na SSD-u nego što se potroše svi ciklusi upisivanja.

...Ta podešavanja koja se prenose "s kolena na koleno" po netu i nisu baš sva neophodna i nemaju neke prevelike veze sa "optimizacijom" SSD-a. Windows 7 već sam namesti neke stvari pošto ima podršku za SSD-ove, a na korisniku je da vidi da li će još nešto da menja. Npr., što bi neko gasio hibernaciju samo zato što je neko to napisao, ako baš hoće da je koristi (razlog zašto je ona pre gašena je bio validan kad su diskovi bili manjeg kapaciteta, pa se time štedelo na prostoru). ...

Slazem se u potpunosti.

mr.maX , to jeste, ali drugačije, je kad neki nemac ili amerikanac sa dobrim standardom kupi tako nešto, a drugo je kad neko ko se krpi i štedi svaki dinar kupi, a nema ništa drugo našta troši, hoće da ima solidnu i brzu konfiguraciju A još kad je SSD kupljen u nekoj od zemalja eu, pa nema ništa od garancije onda treba učiniti sve da makar potraje. Hvala na pojašnjenju :wave:

Poslednja izmena:
Vrh Dno