Šta je novo?

Crucial m4/Micron C400 (Marvell 88SS9174-BLD2, synchronous MLC NAND)

Ko što bi rekli - Crucial FTW! :-devil-:
Apsolutno :smoke:
Micron je ovim samo pokazao o kakvoj ozbiljnoj firmi se radi (u poređenju sa drugim proizvođačima koji samo lepe nalepnice na SF diskove :p ).
Sta da se kaze - dok neki drugi izbacuju nove firmvere pd sloganom "seci usi, pa dupe zakrpi", kako bi se omogucila makar elementarna stvar - da to *RADI* (a ne da bude random izletanja BSOD-ova ili ko zna cega)... Crucial svojim firmverom jos podize performanse nekim svojim uredjajima.
I to u znatnom procentu! ;)

P.S. Prebaci ti "magicnu" 600-tku pre mene... :p

Inače, nisam napisao, za one koji eventualno imaju m4 disk, proces ažuriranja firmwarea nije destruktivan (ali bez obzira na to bekap je obavezan kad god se radi o važnim podacima) i suprotno onome što piše u uputstvu, nije potrebno prevezivati disk na neki od portova koji su povezani na nativni SATA kontroler i koristiti IDE mod, ja sam bez problema uradio update sa diskom povezanim na Marvell SATA3 kontroler i to sve u AHCI modu (pa nije bilo potrebe za otvaranjem kućišta :d).

P.S. Prebaci ti "magicnu" 600-tku pre mene... :p

He He... ,)

Iako je disk bio još uvek nov na tržištu kada sam se odlučio za kupovinu (a i sama 25nm tehnologija je bila tek u povoju), znao sam da je Crucial pravi izbor, a ovim je samo to i potvrdio...

Nego kad sam video onaj rezultat sa SSD Review sajta postignut na nativnom SATA3 kontroleru, sad mi ni 616 poena nije dosta... :-devil-: Da je na ovoj mojoj ploči ASUS bar stavio noviji model Marvell SATA3 kontrolera (pod oznakom 9182 i koji koristi PCIe 2.0 x2 port za komunikaciju, pa ima dvostruko veću propusnu moć), rezultat bi bio znatno veći i skoro približan nativnom SATA3 kontroleru. Ali, šta je tu je, jedino da promenim ploču za Black Edition reviziju koja dolazi sa novim Marvellom, ili da čekam na X68 platformu... :wave:

Kud si video onih 800 i kusur poena, aman... sad neces imati mira :p

Kud si video onih 800 i kusur poena, aman... sad neces imati mira :p

Nije to ništa, sa ovim poslednjim firmwareom i mališan u m4 familiji od 64GB može da obrne 600 poena... :d

Elem, ako apstrahujemo poene, sa ovim novim firmwareom m4 serija je definitivno best buy kad je kupovina SSDa u pitanju. Pa ako neko od IT uvoznika kojim slučajem ovo čita, sigurno bi se isplatilo makar uvezli i samo 10 komada najmanjeg diska od 64GB (čija je MP cena u EU oko 80€).

A za zaintersovane evo i jedno detaljno poređenje performansi između starog i novog firmwarea: http://www.storagereview.com/crucial_m4_ssd_review_firmware_0009

A ovde mogu da se pročitaju i iskustva korisnika: http://www.overclock.net/ssd/1101380-crucial-m4-0009-firmware-out.html

Na prvi pogled izgleda da je ublažio kritiku ali je sasvim dovoljno da SF proizvođači neće mirno spavati.

Čekajte koji je sad ovaj C400? Mislite li na M4 ili?
Pošto sam posle *****avancije sa OCZ ogrankom odlučio da idem na Crucial, koje su realne razlike izmedju C300 i M4? Osim u ceni M4 je jeftiniji za 25$

C400 = m4 ;)

Care reci mi pošto duže vreme furaš c300 da li da idem na njega ili M4?

Ја сам се доста дуго ложио да ћу купити неки СФ-2281 диск и на крају се ипак преломило на страну М4. Пошто ми треба за посао, нестабилности места нема. Права штета што их нема код нас. Донеће ми ортак један из Швајцарске. Скоро да падам у искушење да узмем од 256 гига који ми апсолутно не треба.

:D:D:D:D

2 Thierry:
Uzmi m4. Nema razloga da ga ne uzmes, sve ono dobro sto je prisutno kod C300-tke i po cemu je poznata, nalazi se i ovde... samo sto je ovo jos i nesto (u manjoj ili vecoj meri) brze ;)
Te nema razloga da ne poslusas mr.maX-ov savet ;)

Odlican i pravi naslednik C300-tke.

jedan savet da se neko ne bi za**bao kao ja: proverite prvo koji Vam je kontroler za SATA III na MB, ako je Marvell 9128, džaba Vam onda bilo koji SATA III SSD.

Poslednja izmena:
Sta ima veze, ja moj SATA-III SSD teram na SATA-II od prvog dana i radi k'o zmaj! :)

Malo me limitira za sekvencijalno citanje pre svega, ali Boze moj... k'o da cu to i da osetim :D

sta slusas CAR-a njegov win se pali 5 minuta .... :)

SATA3 FTW!

zanimljivo razmišljanje.... čemu onda SATA III SSD?

Pa da ga iskoristim kada predjem na plocu koja ima krsteni (citaj - Intel native :p) SATA-III kontroler :)

A u medjuvremenu - radi za sve pare pod SATA-II ;)

Odluka na M4 pala, cim se vratim sa odmora masina ce pasti SSD + Z68+i52500K+Kingston DDR3 1600+ MSI 560Ti. Battlefield 3 eto me sa makinom :)
Hvala svima.

jedan savet da se neko ne bi za**bao kao ja: proverite prvo koji Vam je kontroler za SATA III na MB, ako je Marvell 9128, džaba Vam onda bilo koji SATA III SSD.

Nije Marvell 9128 toliko loš, ja moj m4 držim na Marvellu... I jedino što neću videti u radu je brzina čitanja od 500 i kusur MB/s, dok su ostale vrednosti tu negde. Glavni problem je zbog toga što kontroler koristi samo PCIe 2.0 x1 port čija je maksimalna propusna moć 500MB/s u oba smera, s tim što kao što je alfaunits rekao više od 80% te propusne moći ne može da se iskoristi, što se i uklapa u rezultate. Postoji noviji model kontrolera pod oznakom 9182 koji koristi PCIe 2.0 x2 port, pa samim tim ima na raspolaganju i duplo veću propusnu moć i na tom kontroleru cifre su već veoma blizu onih dobijenih na nativnom kontroleru. Ovaj novi model kontrolera je stavljen na Asus RIIIE Black Edition ploči, a i na novim Gigabyte pločama iz G1 serije.

Odluka na M4 pala, cim se vratim sa odmora masina ce pasti SSD + Z68+i52500K+Kingston DDR3 1600+ MSI 560Ti. Battlefield 3 eto me sa makinom :)
Hvala svima.

Ja bih nabacio bar GTX 570 na sve to... gre'ota da ide ista slabije :p

Srednja klasa sa visokom se nikada nije slagala :d

kako to da proverim ? Trazio sam specifikacije za moju plocu na sajtu ali bezuspesno

Nazad
Vrh Dno