Šta je novo?

Crucial m4/Micron C400 (Marvell 88SS9174-BLD2, synchronous MLC NAND)

I ja sam od juce drug clan M4 kluba. Malo me P35 koci ali sredice se to za mesec, dva.
Ima li kakve vajde od Intel RST drajvera?

I ja sam od juce drug clan M4 kluba. Malo me P35 koci ali sredice se to za mesec, dva.
Ima li kakve vajde od Intel RST drajvera?

Ima, ima.
Post iznad tvoga ti je razlika izmedju msahci i iaStor drajvera na SATA-II kontroleru... na SATA-III je veca i osetnija.

Evo i mene...!
U ponedeljak 26.9.2011. u 22:30H upada mi brat u stan sa M4/128gb, vadi ga onako mrtav umoran iz ranca i odlazi...
Ja se spremam leci i spavati jer ujutro (u utorak) putujem ...
M4 ostaje u ladici da me ceka...
Nisam mogao ni hteo da ga montiram... sta ako nesto ne bude u redu ... PA POLUDIO BI "mozgajuci" sta nije valjalo i zasto ...

Evo me nakon 7-8 dana nazad, sada pocinje operacija zamene ssd-a...

"Cujemo se i vidimo" uskoro... :D

"Vratija san se"... sve sa montiranim m4 i preslikanim sistemom (citav stari ssd u stvari)...
Dakle instaliran je ssd crucial m4 128gb na sata6gb portu i sa sata6gb kablom, starim "prljavim" sistemom (preslikan) ...

Slike sporijih ocitavanja su fw 0002, a brza su naravno fw0009

"Bebica" placena 169,99€ u Nemackoj, ostvaren povrat poreza (pdv, vat, mwst, nazovite ga kako god hocete) u iznosu od 16€ , na granici slo-hr (na autputu), dakle kostao je ukupno ~154€ ...

Prilozi

• M4-fw002-sata6gb-image sistema-as ssd.jpg
    M4-fw002-sata6gb-image sistema-as ssd.jpg
    91.2 KB · Pregleda: 55
  • M4-fw009-sata6gb-image sistema-as ssd.jpg
    M4-fw009-sata6gb-image sistema-as ssd.jpg
    90.7 KB · Pregleda: 56
  • M4-fw002-sata6gb-image sistema-cdm3.0x64.jpg
    M4-fw002-sata6gb-image sistema-cdm3.0x64.jpg
    75.9 KB · Pregleda: 43
  • M4-fw009-sata6gb-image sistema-cdm3.0x64.jpg
    M4-fw009-sata6gb-image sistema-cdm3.0x64.jpg
    76.9 KB · Pregleda: 45
Poslednja izmena:
M4 128Gb stigao poštom. 166€ + 9€ shipping. Nema carine, nema PDV-a, nema taksi. Otišao u poštu i podigao.

A odakle si ga porucio ?

Nema, naravno... samo ga interesuje odakle :p

Izgleda da ga svrbe pare :D

Puka sreca da ti nisu naplatili takse, carinu ili je to preko "veze"?

Verovatno sitan paket (fizicke velicine) pa prosao :)

Instalirao sam IRST driver v10.6.0.1022 umesto starijeg IRST drajvera 10.1.0.1008 i mozda je doslo do malog ubrzanja ...

Zanima me sta to utice na rad ssd-a da dodje do pada brzine kao na slici 3 ?

Nakon montiranja m4 sam jednom istestirao ssd i okacio rezultate.
Po instalaciji IRST drivera v10.6.0.1022 sam opet istestirao i rezultat je bio 726 (nisam snimio).
"Cek cek malo, otkud sad sporije od 768 postignutih ranije"...?
Tu se malo zainatim pa istestiram jos 5x i dobijem rezultate kao na snimcima od kojih je 713 najnizi a 786 najvisi, dok se ostali krecu oko 777...
Otkud se pojavilo onoih 713 ( pa i 726) kad nista nije radjeno na kompu dok su isli testovi (iskljucen i kav), a testovi su radjeni jedan za drugim i snimani?

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    91.4 KB · Pregleda: 62
  • 2.jpg
    2.jpg
    91.3 KB · Pregleda: 64
  • 3.jpg
    3.jpg
    91.3 KB · Pregleda: 63
  • 4.jpg
    4.jpg
    90.9 KB · Pregleda: 57
  • 5.jpg
    5.jpg
    90.7 KB · Pregleda: 58
Poslednja izmena:
Erase cycle, TRIM point, neki background task koji ne mozes da priemtis...
Malo cudno doduse da samo threaded read vidi razliku - ali dovoljno je da nesto citka bilo kako da se vidi ta razlika.

"Bebica" placena 169,99€ u Nemackoj, ostvaren povrat poreza (pdv, vat, mwst, nazovite ga kako god hocete) u iznosu od 16€ , na granici slo-hr (na autputu), dakle kostao je ukupno ~154€ ...

Samo 16 evra vrnuo na ime povrata PDV-a... ? :)

To je imao srece... 15% od cene ispada MwSt, sto je oko 22e - minus 5e admin troskovi. Kazem imao je srecu, jer su obicno troskovi 10e :D

142,85 €
+ 27,14 €
= 169,99 €
- 16,00 €
= 153,99 €

Po tome provizija je 11,14€ sto bi mi sigurno i u BG uzeli da nije batica moj mili cekao slovenku mrzovoljnu i osornu da odradi posao ...

Malo li je 1600 dinara...? Odem i 4x uplatim Loto, mozda i bude NEKE KORISTI... :D

Poslednja izmena:
Kakve muke oko jednog pisljivog ssd-a. Ja sam izgleda imao srece. Doneo mi ortak i Svajcarske. 178 franaka je kostao.

142,85 €
+ 27,14 €
= 169,99 €
- 16,00 €
= 153,99 €

Po tome provizija je 11,14€ sto bi mi sigurno i u BG uzeli da nije batica moj mili cekao slovenku mrzovoljnu i osornu da odradi posao ...

Malo li je 1600 dinara...? Odem i 4x uplatim Loto, mozda i bude NEKE KORISTI... :D

Da li je moguce da je to ona ista mrzovoljna i osorna slovenacka sluzbenica... :d

Zavidim vam. Ovaj Crucial je strasno brz. Ima li nesto slicno kod nas da se uzme, odnosno nabavlja li neko Crucial M4 kod nas.

Zavidim vam. Ovaj Crucial je strasno brz. Ima li nesto slicno kod nas da se uzme, odnosno nabavlja li neko Crucial M4 kod nas.

NE!
Nema, ne nabavljaju ovi domaci trgovci najbolji, najbrzi, najjeftiniji ssd...

"Slicno" ili da kazemo prvo naredno a da rado kako treba je Intel 510.
On je bolji od ssd-ova sa SF12xx kontrolerima ali je losini od m4 i c300, naravno bolji je od sf22xx ssd-ova jer oni ne valjaju zbog bsod-a ...

NE!
Nema, ne nabavljaju ovi domaci trgovci najbolji, najbrzi, najjeftiniji ssd...

"Slicno" ili da kazemo prvo naredno a da rado kako treba je Intel 510.
On je bolji od ssd-ova sa SF12xx kontrolerima ali je losini od m4 i c300, naravno bolji je od sf22xx ssd-ova jer oni ne valjaju zbog bsod-a ...

Steta sto nema Crucial dilera kod nas.
A moze li se naruciti od nekog ovde na forumu?

Uzmi ti tu kozu pa od kuce do kuce od kompa do kompa, dinar po dinar i ima da vratis trosak kupovine istog ...:d

Siguran sam da je do koze, da nije nje i tebi bi se svaki cas plavilo...

Poslednja izmena:
Evo i ja da se prkiljučim klubu korisnika M4. Nažalost, za sada je sirotinjska, 64GB varijanta, za sad mi je dovoljna.

Donet iz USA, izašao oko 90€ sve zajedno.

Nisam još prešao na SATA 3 platformu, ali zadovoljan sam rezultatima, pogotovu u odnosu na stari Intel-V 40GB čije je mesto M4 zauzeo.

Prilozi

• AS-bench-m4-64.jpg
    AS-bench-m4-64.jpg
    125.3 KB · Pregleda: 67
  • CDM-bench-m4-64.jpg
    CDM-bench-m4-64.jpg
    98.9 KB · Pregleda: 49
  • AS-bench-intel-V.png
    AS-bench-intel-V.png
    36.8 KB · Pregleda: 56
Poslednja izmena:
Zeza me kurs evra (/dolar), nikako da m4/512 padne na 1e/GB :(

Poslednja izmena od urednika:
... zeza me kurs evra (/dolar), nikako da m4/512 padne na 1e/GB :(

Polako druze, polako...
Nacekaces se i ti i svi ostali da padne 1e/GB, pa pogledaj posto je c300, a star je koliko ono vec 1,5g (nema jos 2g cini mi se) ...
Pa sto bi i spustali cenu dodatno pre nego sto neki "c500" il' "m5" se pojavi?

Ne bi meni bilo mrsko da zaista bude 1e/GB ali ne nadaj se... pa ces se onda vise obradovati kad se desi.

Poslednja izmena:
Da evro nije pao 10% od kad je cena bila 600e/512GB prvi put, vec bi stigao do 1e/GB.
Ideja je da i C300 padne. C300 kada je izasao bio je 750e/256GB, za manje od mesec dana je pao na 500e/256GB. m4 je poceo od ~730e/512GB, sada je 600e/512GB.

Ne iscekujem previse, posto mi je primarna namera storage uz povremeno koriscenje za VM.

Ne budite naivni, nisu NAND čipovi jeftini pa da konkurencija može proizvoljno da smanji cenu SSD. Anand je izvodio računicu i kaže da su sadašnje cene SSD niske i da nema prostora za dalje smanjenje cena. 25nm MLC je standard i nema ništa od drastične promene cena pre prelaska na sitniji proces.

Poslednja izmena:
Ljudi meni je jutros nesto "sinulo" !
Cini mi se da je ovde negde kraj pisanja u ovoj temi.
Kad je pocelo bilo je "vaauuuu" vidi kako je dobar, ... sve mu radi i brrrz je ko munja, ... evo ja sam prvi ga dobio, ... gledaj mi rezove i na kraju stigli do pricice o tome koliko kosta odnosno koliko ce jos moci da pojeftini.
Ovde se nema vise o cemu pricati jer ova spravica ne baguje (RADI SAVRSENO) i jedino je preostalo da neko prijavi kako su se pojavili u prodaji u Srbiji regularno uvezeni i ne previse skupi...

Mislim da si zaboravio da mi gledamo u Evrima, tako da cena NAND-a koja je u dolarima moze da stoji ista sto se nas tice ako evro raste. Ima mesta do 1$/GB, tako da 1e/GB je sasvim realno.
(u stvari bez MwSt. je vec 1e/GB)

@P307. Kad sam uvozio za sebe neki drugi hardver gomila me je pitala da donesem i njima po jedan m4. 180e koliko je otprilike bila cena tamo (cisto cinim uslugu, nista ne zaradjujem, a i mogu da ih vrate za garanciju, ako zatreba) - niko nije hteo :) Dakle, ljudi nisu hteli cenu koja je bila skoro najniza u Nemackoj, a niko da uracuna da se na to dodaje shipping i administrativni troskovi i da ne moze da se poruci najniza.
Eto koliko kod nas vredi i da neko uveze po tim cenama :)
A i da je uvezao neko pre mesec dana, vec bi bio u minusu po 10% cene.

Poslednja izmena:
@alfaunits

Znamo da ovi nasi kad uvezu ne spustaju cenu dok ne prodaju... tako da se ja ne brinem da bi ista izgubili na zaradi...

Nego pitaj anarki-ja je li rasprodao one svoje ... Boje se ljudi da kupe bez prave garancije, a tek da nekom nepoznatom na lepe oci i mudre postove na benchu daju 180e i pojedu sebi dzigericu razmisljanjem zeheba me i maznu lovu ili ne...
Inace da sam znao da si cest putnik za D i da donosis ja bi se javio jos pre 2-3 meseca... iako me ovako doslo i jeftinije kad mi je brat isao do D.
Mada mozda mi i budes trebao za nesto drugo jos manje od m4 i jeftinije. ;)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno