Šta je novo?

Crucial m4/Micron C400 (Marvell 88SS9174-BLD2, synchronous MLC NAND)

Tepodong, i ja se isto nerviram oko nekih stvari koje ne mogu lako da nabavim ovde, ali od nerviranja nema vajde...

Nego, glavna poenta je da te "optimizacije" o kojima si čitao na netu nemaju prevelik uticaj na životni vek SSD-a (naročito na ove poslednje generacije diskova). Ako neki primerak SSD-a hoće da crkne, crći će, bez obzira na podešavanja. Ista priča kao i za bilo koje drugo parče hardvera.

Verovatno u krajnjem ishodu nemaju uticaj ali prilican broj optimizacija ima za cilj smanjen upis na SSD. ;)

Na ssd-u od 64Gb i manjim ima smisla pokusati smanjiti upis radi ustede prostora na istom, na ssd od 90gb a pogotovu od 120gb i vecim nema neke koristi od tih silnih optimizacija (ne kazem da neka u nekom slucaju moze biti od koristi ...) a ko se brine da ce mu nakon 8-10g crci ssd radi prevelikog upisa i degradacije mem. celija, samo cu da priupitam, a koliko mislis da kosristis sadasnji ssd uopste...
Nakon 4-5 godina ovi sadasnji ce da budu dobrano zastareli, neces biti ni blizu moguce degradacije radi "velikog" upisa na ssd, a novi ssd-ovi ce biti jeftiniji po GB memorije, bice brzi, dakle bolji...

Nisam citao celu temu ako je vec bilo sorry :D razmisljam da pazarim Crucial M4 128GB ali problem je sto ga nema kod nas...

Na Crucial sajtu pise da vrse isporuku za Srbiju.

Subtotal: € 155.99
Shipping: € 17.00
VAT: € 34.60
Estimated Total: € 207.59 (Mislim da ni kod nas nece biti jeftinje)

Zanima me jel se tu jos nesto dodatno placa ili je to sve?

Kamo lepe sreće da je tolika cena. Bacio sam pogled na brzaka na Crucialov sajt i kako oni rade, na to još treba da se doda:

- provizija za transfer novca preko banke pošto ne primaju kartice iz naše zemlje
- pošto robu šalju kurirom, platićeš i uslugu "špedicije" koja je oko 5K din (o špediciji imaš u drugim temama)
- pored toga platićeš još i carinu i PDV na ukupnu cenu

Na kraju će disk da ispadne preko 300€...

Meni ce ortak doneti iz Svajcarske za ~180 franaka. Mislim da od toga bolje ne moze ako izuzmemo povremene popuste na americkom trzistu.

Nisam citao celu temu ako je vec bilo sorry :D razmisljam da pazarim Crucial M4 128GB ali problem je sto ga nema kod nas...

Na Crucial sajtu pise da vrse isporuku za Srbiju.

Subtotal: € 155.99
Shipping: € 17.00
VAT: € 34.60
Estimated Total: € 207.59 (Mislim da ni kod nas nece biti jeftinje)

Zanima me jel se tu jos nesto dodatno placa ili je to sve?

da narucis sa newegg-a preko forwardit.us ili nekog slicnog servisa? Ja cu za 15tak dana da narucim isti taj ssd i 8gb g.skill ripjaws x, ispada zajedno oko 200e, a stize mi to u cg, pa ce mi smanjit deklarisanu vrijednost ispod 150e, tako da i ne platim carinu. Forwardit je provjeren sajt i uz to mozes i da ustedis 10$ ako im lajkujes stranicu na fb, prva porudzba je onda gratis :p

Meni stiže M4 iz USA za vikend, donosi mi prijatelj, ali sam išao na sirotinjsku varijatnu pošto se istroših na letovanju. Oko 9000 dinara ukupan trošak za 64GB verziju. Al dobro i stari Intel X25-V me sasvim lepo služi već dve godine.

@alfaunits: ti imaš LSI kontroler, jel bi radio TRIM ako povežem M4 na 9240-8i (single disk varijanta) ili da se jednostavno držim integrisanog kontrolera dok ne pređem na Z68 platformu?

9k din iz USA? Nasao na netu da se tamo moze naci 64GB vec za 89$.

Bilo je bitno da bude naručen i da stigne u hotel za kratko vreme, pošto prijatelj neće biti dugo vremena tamo. Uzeli smo preko Amazona 116$+10$ next day shiping.

A i moj Kingston V+ 64GB će na oglase, pa neće biti preveliki trošak na upgrade.

120$ je cena za 64GB model na Crucial sajtu, a nismo bili raspoloženi za igranje s dobavljačima i vremeno isporuke.

Poslednja izmena:
Kako god, već smo poručili, platili i trebalo bi da mu je već stiglo. Videćemo za vikend kako će da radi :banana:

A i ovde ne piše cena slanja, tako da je verovatno oko 100$.

Poslednja izmena:
@alfaunits: ti imaš LSI kontroler, jel bi radio TRIM ako povežem M4 na 9240-8i (single disk varijanta) ili da se jednostavno držim integrisanog kontrolera dok ne pređem na Z68 platformu?

Ako se ne varam, single-disk treba da radi na svakom kontroleru, barem mislim da je na X25-M/E radio na ARC/LSI-u (jedini SSD na kome mogu da proverim da li radi TRIM - jer vraca nule na TRIM-ovanoj lokaciji). Vec godinu dana nisam koristio desktop, nekako sam se navikao na laptop :)

@mighty78

Nemoj da zaboraviš da ažuriraš firmware na poslednju verziju 0009, kako bi dobio veću brzinu prenosa.

009 je već skinut i čeka vikend :D

Heh... sta je sa m4 kod nas? POstoji li neki nacin da se nabavi a ne da se dosecuje ispod ruke iz inostranstva?

Samo preko rodbine, drugova, poznanika ili lično iz inostranstva da se donese... :d ,)

U radnjama kod nas da se nađe Crucial - teško.

Ok, samo ne kapiram zasto ne uvoze nesto sto vredi.

Ne uvoze jer sasvim dobro prodaju i ovo sto (ne) vrijedi. Rijetko ko ima mogucnost nabavke iz inostranstva i osudjeni smo na daj sta das.

Nit je Marvel kontroler bolji od SF-a nit je Sf bolji od Marvela. I na Crucial forumima imate koliko hocete naslova da disk stuca da postoje BSOD i sl...Moje misljenje je da treba uzeti disk koji je trenutno najmanje kosta. I svi benchmark rezultati pokazuju da se diskovi ne razlikuju mnogo...
Problem sa SSDom je taj sto mi u stvari placamo beta test. Ovi proizvodi su daleko od ispeglanih. Pa zar nije i Intel pre par meseci sa 320 serijom imao gadan bag...

Pozdrav,
N

Koji BSOD je Crucial imao osim problema sa Crapple notebook-ovima zbog losih kablova u istim?
Intel jeste imao vise problema od Crucial-a, X25-M je imao 'quick fix" firmware kad je izasao G1 ili G2 (ne secam se koji bese). I320 problem je bio redak.

Ne kazem da nema problema, medjutim za ova dva brenda (Intel/Crucial) su na nivou hard diskova.

@niki999

Ako ćemo da biramo najjeftiniji disk, onda je tu Crucial u velikoj prednosti. :D A što se tiče toga da se diskovi ne razlikuju mnogo, SF i ovi Marvell diskovi su daleko ispred drugih SSDova sa JMicron kontrolerom, recimo.

A ovo za beta test je tačno - za korisnike OCZ diskova, koji malo malo pa testiraju neki firmware... :d

Nemam nameru da se raspravljam ja samo kazem da je moje misljenje da je sve to isto bilo intel bio marvel ili sf diskovi (pogotovo ako su diskovi iste generacije). Beta ostaje Beta...da li su to kablovi, ili levi sraf ili greska u firmwareu....ili su gremlini.
Iste probleme su imali i HDD uređaji u proslom veku :)....kada se samo setim Segate diska od 20 mb :p.

Pozdrav,

Nemam nameru da se raspravljam ja samo kazem da je moje misljenje da je sve to isto bilo intel bio marvel ili sf diskovi (pogotovo ako su diskovi iste generacije). Beta ostaje Beta...da li su to kablovi, ili levi sraf ili greska u firmwareu....ili su gremlini.

Nisam imao nameru da se raspravljam/svadjam, za data storage itekako treba izneti sve cinjenice, jer je to najbitniji deo koji mora da radi (ako GPU lose izbaci pixel, niko nece primetiti :))
Jako je bitno da li su problemi:
- u NAND-u (ako jesu - veeeeeliki problem - za sada jedini deo koji nije javio problem kod SSD-ova)
- u kontroleru (fizicki). Takodje veeeliki problem, jer trazi zamenu celog uredjaja
- u firmware-u. Da se lakse ispraviti
- u vezi sa konkretnim kontrolerima (kabl - tipican problem SATA3 SSD-ova u Mac masinama jer su dziberi stavili jeftiniji kabl :D - there's "quality" for ya :p)
- nekompatibilnost sa kontrolerima. Ovde je bitno sa kojim i u kojoj meri. Vecini je bitno da li radi sa Intel ICH :)

Nakon svega toga, bitno je do cega je problem.
Kad je OCZ izbacio JMicron seriju OCZ Core-a (valjda bese Core tada), koji nije mogao da instalira Windows Vistu, to je trebalo da bude kraj njihove epohe sa SSD-ovima, jer pokazuje da najprostiju stvar nisu instestirali.

Medjutim, problemi SATA3 SSD-ova zbog povezivanja sa niskokvalitetnim kablovima u Mac kompovima nije problem SSD-ova vec Apple-a.
Takodje, bug u 320 je bio povezan za specificne slucajeve i vrlo malo ih je bilo.

Sve to treba imati na umu kada se poredi sa HDD-ovima koji su imali gore bugove u firmware-u tipa Seagate 7200.11 bug koji je mogao skroz da ubije disk.
Tj. treba napraviti paralelu izmedju alternativa da bi se videlo koliki je to stvarni problem.

Gde u Minhenu u radnji sa zivim ljudima kupiti Crucial m4 ssd 128GB?
Koji lanac prodavnica, koji trzni centar, predlog i dobronameran savet totalnom strancu u minhenu...
Koja bi mogla biti cena?
Kako ostvariti povrat VAT-a?
Sta treba uraditi (koje poapire i potvrde uzeti) u samoj radnji prilikom kupovine?
Hvala

Poslednja izmena:
Pisem ti ja sad PM u vezi toga, tj. odgovaram na onaj tvoj... a ti baci na search, bas se nadugacko i nasiroko pricalo o ovome, dosta ljudi je iznosilo svoja iskustva po ovom pitanju. Mislim da je thread bio u "Domacem trzistu", ali mozda se i varam... uglavnom - search! :)

I da... koliko se secam (iz tog pomenute teme), mislim da je receno da na granici izmedju Madjarske i Srbije nema kancelarije za povracaj PDV-a... na granici Hrvatske i Slovenije je ima.

P.S. Ovo sto ti je mr.maX predlozio je odlicno resenje... K&M Computer je poznata firma, cena za m4 je prilicno dobra, a imaju i centralu (sa "zivim ljudima" :d) u Minhenu: http://www.kmelektronik.de/shop/index.php?show=shopinfo&ShopID=17

MAX kolika je garancija za tvoj m4 ?
Koliku garanciju daje Crucial za njega 24 ili 36 meseci?

Nasao sam u ovoj "tvojoj" firmi (K&M Computer), da je cena 156,97€ za Crucial m4 od 128GB, ali to je izgleda bez garancije... (vidi se kad pocnes postupak online kupovine i u prvom koraku ima ssd sa cenom i onda + jos sta hoces od opcija...)
Za 6 meseci garancije dodaje se jos 4,99€ , za 12 meseci garancije dodaje se 11,99€ i za 24 meseca dodaje se 19,99€ na cenu od 156,97€ ...

Uglavnom Nemac mi je rekao (napisao u mejlu) da "... The current price is 186,98 Euro, inkluding taxes."
Nije nista spomenuo o trajanju garancije ... a nesto malo je pisao o povratu poreza ...

Tako da svi izgleda nesto mute i vrljaju i cene ulepsavaju, a kad odes da kupis, pocnu macke da iskacu iz dzaka i pravo za ruku u kojoj je novcanik da ujedaju...

U najboljem slucaju ce da bude oko 150€ ako vratim PDV (Mws, VAT)...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno