Šta je novo?

AMD Trinity, Socket FM2

Magny, pa bilo je tog poređenja, FX 8150 u odnosu na A10 5800K, pogledaj single thread poređenje na ovom linku sa Tom Hardware-a, nisi izgleda sasvim precizno čitao rezultate. Dobitak PD u udnosu na BD je 15 %, baš kao što je AMD i pričao sve ovo vreme.

Magny, pa bilo je tog poređenja, FX 8150 u odnosu na A10 5800K, pogledaj single thread poređenje na ovom linku sa Tom Hardware-a, nisi izgleda sasvim precizno čitao rezultate. Dobitak PD u udnosu na BD je 15 %, baš kao što je AMD i pričao sve ovo vreme.

I zaboravljas da je u tim uporednim testovima A10 sa dva modula a 8150 sa 4, tako da ce cistokrvni PD sa L3 biti sigurno jos bolji od BDa 🙂

U pravu si, pominje se nekih 15%, ne videh, ako stvari budu preslikane i na punokrvnim PD-ovima, to je to, cilj je postignut. 15%+ nesto veca OC margina u odnosu na BD, + resonant clock mesh tehnologija, to bi vec bio sasvim sasvim ok procesor.

Izlgeda da ce biti raloga za upgrade na jesen 😉

Pominje se 15% razlike sa jednakim brojem modula. Znaci nije ni u jednom trenutku bilo FX8150 sa svim modulima vs A10 sa svim modulima.

Definitivno će biti itekako razloga za update na jesen, magny. Čistokrvni PD možda bude bio i 20 % brži, videćemo koliko će još dodatno ispolirati tehnologiju do oktobra meseca, kada se verovatno očekuje Vishera.

Pa i za ocekivati je da "pravi" Piledriver bude brzi zbog prisustva L3 memorije.

A evo malo malo i o nasledniku...

roadmapslides-mobile.jpg

Vise detalja na Techreportu, Papermaster details new AMD mobile, server roadmaps

Koliko sam ja skontao iz svih prica oni svugde spominju povecanje performansi za istu potrosnju, jedino se na tom testu od tome vide razlike od 15% u odnosu na Buldi u single tread-u i to je test jedino radjen za iTunes i 3ds max... ja na osnovu toga za sad ne bi izvlacio zakljucke

U odnosu na Llano po meni jedino su ga stigli zahvaljujuci daleko vecoj frekvenciji i smanjenju potrosnje alavog BD-a jezga raznim optimizacijama, takodje i GPU su maximalno optimizovali/smanjili bas da bi smanjili potrosnju i tako u generalnom skoru postigli nesto vece rezultate nego sto daje Llano

Takodje test sistem kod tome je imao i DDR3-1600 i DDR3-2800 pa se odma treba zapitata gde je sta korisceno (grafika bi po tome dobila krila u odnosu na Llano koji koristi ddr3-1600), takodje zasto nisu u testu ubacili i buldozer kako bi se jasnije videla razlika u jezgrima a ne da se na osnovu dva testa koja su izdvojena donese neki zakljucak

Poslednja izmena:
Koliko sam ja skontao iz svih prica oni svugde spominju povecanje performansi za istu potrosnju, jedino se na tom testu od tome vide razlike od 15% u odnosu na Buldi u single tread-u i to je test jedino radjen za iTunes i 3ds max... ja na osnovu toga za sad ne bi izvlacio zakljucke

U odnosu na Llano po meni jedino su ga stigli zahvaljujuci daleko vecoj frekvenciji i smanjenju potrosnje alavog BD-a jezga raznim optimizacijama, takodje i GPU su maximalno optimizovali/smanjili bas da bi smanjili potrosnju i tako u generalnom skoru postigli nesto vece rezultate nego sto daje Llano

Takodje test sistem kod tome je imao i DDR3-1600 i DDR3-2800 pa se odma treba zapitata gde je sta korisceno (grafika bi po tome dobila krila u odnosu na Llano koji koristi ddr3-1600), takodje zasto nisu u testu ubacili i buldozer kako bi se jasnije videla razlika u jezgrima a ne da se na osnovu dva testa koja su izdvojena donese neki zakljucak

Da si detaljno citao test, ne bi postavljao takvo pitanje za memoriju...

Although we’re only using two modules for this specific test, the ASRock FM2A75 Pro4 motherboard serving as our test platform won’t boot above DDR3-1866, limiting the scope of our early testing. Attempt to run at DDR3-2133 using manual parameters, or DDR3-2800/2666 using pre-programmed settings simply wouldn’t work.

A uporedjivati mobilni Piledriver bez L3 memorije sa FX procesorom je malo neozbiljno, pa je tomicin pristup o par rezultata skroz ok...

U kom rangu bi trebalo da budu graficke sa desktop Trinitija? Tj sa kojom danasnjom grafickom bi se mogle porediti po performansama?

U kom rangu bi trebalo da budu graficke sa desktop Trinitija? Tj sa kojom danasnjom grafickom bi se mogle porediti po performansama?

U rangu sa 7750, otprilike, barem po onome što sam gledao na netu. Ili malo ispod ove kartice, tako nešto.

U rangu sa 7750, otprilike, barem po onome što sam gledao na netu. Ili malo ispod ove kartice, tako nešto.

Preterujes, nece biti ni blizu 7750. Mislim da je najjaci desktop trinity realno tu negde sa 6670.

Mozda i najbolji test Llano platforme u gamingu je onaj na Toms Hardware, gde su uporedljeni najjaci dekstop Llano i Pentium G620 + Radeon 6670. Na ove rezultate Llana treba dodati 20-25%, koliko je izgleda Trinity brzi u igrama u odnosu na APU prve generacije.

Trinity ce jedino biti brzi sa ddr3 2800mhz (Ja ni neznam cenu ove memorije???)... i to pitanje koliko od Llana, sa identicnom memorijijom bice dobro da je brzi i 5% od Llana jer koliko sam ja video ove preview-e ne da hypuju performanse vec...

Mislim da se vec odavno znalo da ce bas memorija na APU-evima biti najveca prepreka ja bez velikog kesa iste ili sa 3x boljim memorijskim kontrolerom ne vidim znatan pomak u buducnosti

Poslednja izmena:
Trinity ce jedino biti brzi sa ddr3 2800mhz (Ja ni neznam cenu ove memorije???)... i to pitanje koliko od Llana, sa identicnom memorijijom bice dobro da je brzi i 5% od Llana jer koliko sam ja video ove preview-e ne da hypuju performanse vec...

Ako kada kazes 2800 mislis na TH test, procitaj ga malo detaljnije pre nego sto ovako nesto izjavis 😉

Preterujes, nece biti ni blizu 7750. Mislim da je najjaci desktop trinity realno tu negde sa 6670.

Da, izgleda da sam malo perterao, izvinjavam se. Da, otprilike u rangu sa 6670 će biti samo malo optimizovaniji.

U svakom slučaju, prekretnica za APU je treća generacija, zvana Kaveri. Tek treća generacija APU će imati malo bolju grafiku. Doduše tek 2013. ali bitno je da će biti.

Aha znaci ipak su zeleli da Trinity prze sa 2800Mhz memorijom dok im je mozda cak i AMD sugerisao da ce tako dobiti dosta vise pa su kasnije u testu i u komunikaciji sa AMD zakljucili da je limit 1866 a testove pa valjda su na sve platforme vrteli 1600 mada nije precizirano

Da, izgleda da sam malo perterao, izvinjavam se.

Malo vise, recimo...

U svakom slučaju, prekretnica za APU je treća generacija, zvana Kaveri.

Kaveri bi po sirovim brojkama mogao da bude na nivou 7750 minus bandwidth, ali ce imati neke druge stvari (direktan pristup sistemskoj memoriji i slicno). Videcemo sta ce od svega ispasti.

Aha znaci ipak su zeleli da Trinity prze sa 2800Mhz memorijom dok im je mozda cak i AMD sugerisao da ce tako dobiti dosta vise pa su kasnije u testu i u komunikaciji sa AMD zakljucili da je limit 1866 a testove pa valjda su na sve platforme vrteli 1600 mada nije precizirano

Pojma nemam na osnovu cega mozes da zakljucis sta je ko sugerisao. Kako god, prica je bila o GPU performansama, a tu je Trinity poprilicno iznad Llana iako su koristili istu memoriju.

poprilicno mislis 10-30% 😛

steta sto ce haswell da ih pokopa po svemu sudeci jos da naprave krsten driver, jer po svemu sudeci imat ce 40EU (vise od 2puta u odnosu na IB) unapredjenih jedinica sa 64MB kesh memorije + neuporedivo bolji memorijski kontroler kod intela bi trebao da da mnogo vise slobode GPU-u

trinity ce se definitivno kasnije borit sa haswell-om pa ga i zato poredim sa istim

poprilicno mislis 10-30% 😛

Pa u intenzivnim GPU poslovima (citaj... igre) razliku izmedju 25 i 34 fps bi poprilicno lako mogao i da vidis. 😛

steta sto ce haswell da ih pokopa po svemu sudeci jos da naprave krsten driver, jer po svemu sudeci imat ce 40EU (vise od 2puta u odnosu na IB) unapredjenih jedinica sa 64MB kesh memorije + neuporedivo bolji memorijski kontroler kod intela bi trebao da da mnogo vise slobode GPU-u

Haswell bi mogao da bude sjajan proizvod, ali drajveri stvarno ostaju veliki problem Intela. Pretpostavljam da si video rezultate IB GPU-a, koji nisu losi dok ne pogledas screenshotove... a onda shvatis da ponegde ne renderuju senke i slicno.

trinity ce se definitivno kasnije borit sa haswell-om pa ga i zato poredim sa istim

Haswell i Kaveri ce se verovatno pojaviti u slicno vreme, mozda mesec/dva razlike max. I da, verovatno ce se Haswell pojaviti ranije i tu preklopiti sa Trinity-jem 😉

Ljudska percepcija je cudo i navika... ja sam pre par dana testirao GT430 na mom i5-ci i zaprepastio se koliko je to neupotrebljivo i koliko igre seckaju a do pre 18 meseci sam imao 8800GT pa se nisam bunio

Nebitno je sada šta će doneti Kaveri, da ne zagađujemo temu koncetrišimo se mi lepo na Trinity.

Mene nervira to što se zna da je desktop Trinity spreman a AMD ga još ne izbacuje u prodaju. Šta to rade pojma nemam, možda pokušavaju da izbace još jednu reviziju jer možda nisu zadovoljni sadašnjom ?

Kako ja vidim, spreman cip ne prodajes iz dva razloga... i dalje postoje velike kolicine Llano procesora u retail kanalu, a druga opcija je da je traznja za mobile verzijama tolika da ne mogu da isporuce dovoljno cipova da podmire zahteve oba trzista.

A Zeljko naravno opet o Haswell-u, iako ce se on pojaviti tu negde sa Kaverijem (uzgred, ima oprecnih misljenja o tome koliko ce GPU u Haswellu imati EU, ono koje ti navodis je izvor kome generalno nista ne verujes 😛)

Deder zeljko sine smanji trolovanje sa Intelom 😉

A ako niste pratili vesti desktop Trinity se isporucuje OEM partnerima, dok ce u slobodnoj prodaji biti krajem leta/pocetkom jeseni...

Iiii jos jedno odlaganje 🙁
Kakvi se ovo Athlon X4 pominju? Mislio sam da izlaze samo Trinity i Vishera...

Mislim da ova vest nije pouzdana, ovo sam okačio iako ne verujem da je istina. Fudzila je, inače, poznata kao izvor dezinformacija ili informacija poluistinitog porekla. Dakle, ne verujem u to šo su napisali u toj vesti na Fudzilla sajtu. Izaći će krajem avgusta ili u septembru.

Prvi desktop Trinityji izlaze u prodaju, kako izgleda, kroz nedelju ili dve:

http://www.computerbase.de/news/2012-06/desktop-trinity-amd-a8-5500-ab-9.-juli-bei-aldi-nord/

Meni se čini da je prvobitni koncept CPU+GPU=APU čisti *****, koji AMDu nije doneu u konačnoj sumi stvbari ništa a puno je odneo.

Njegova sledeća iteracija CPU+GPU on interposer with BIG cache bi mogla vrlo lako sa ddruge strane da postane ubitačna.

Ali sad kad je već tu, i Trinity mi je zanimljiv, ne samo zbog očiglednih osobina nego i skrivenih aduta.

Prvo, dosad je ugrađena grafika bila dosta bedna. Drugo, dosad nisi mogao na takvu grafiku da prikačiš dva a kamoli više monitora. Trinity ima mogućnost DP chaininga, to jest da piči više monitora preko jednog DP linka. Treće, pre i nije bilo DP izlaza a DisplayPort je zakon. Četvrto, ova stvarčica ima PCIe direktno u sebi pa tako promet za PCI ne mora da prolazi kroz HT linkove.

To znači da je moguće sastaviti jeftin a urnebesan RAID-6 kontorler sa jednim takvim APUjem i bordom i dodatnom PCIe karticom za SAS/SATA diskove. Ili neki urnebesno brzi router/firewall sa 10Gbit karticama ili nešto sedmo.

Nazad
Vrh Dno