Šta je novo?

AMD Trinity, Socket FM2

Kako naterati atlona qvad core 740 da umesto dva radi sa cetri jezgra. ploca je FM2-A55M-E33 probao sam preko biosa i nece. skinuo sam najnoviji bios radi sa 1 ili sa 2 jezgra, ali sa 4 ma ne ce , gdese to podesava . mislim neko verovato ima istu konfiguraciju.

Uzeo bih AMD Athlon™ II X4 Quad-Core 750K BE, kazu da moze da se tera na 4.5 sa vazduhom.
Za te pare je best buy iako drve da je i3 bolja opcija, ali za skoro duplo vise $.
Grafika me ne zanima pa mi odgovara sto mu je iGPU iskljucen. Takodje uzeo bih plocu ASRock Extreme4 sa A85X chipsetom za njega/OC.

Koliko sam procitao, fakticki ovi 75x su dual core ali imaju 4 thread-a, uz neka interna budzenja kako bi bio quad core.

Kako naterati atlona qvad core 740 da umesto dva radi sa cetri jezgra. ploca je FM2-A55M-E33 probao sam preko biosa i nece. skinuo sam najnoviji bios radi sa 1 ili sa 2 jezgra, ali sa 4 ma ne ce , gdese to podesava . mislim neko verovato ima istu konfiguraciju.

Taj procesor ima 2 MODULA koji imaju nekoliko deljenih resursa i zahvaljujuci maloumnom AMDovom marketingu ubedjuju ljude da je u pitanju quad core procesor.
Da pojasnim malo detaljnije kao sto mozes videti na sledecoj slici bulldozer arhitektura ima samo 4 INTEGER jezgra, dok su svi ostali resursi podeljeni, to ga cini
nekom vrstom hibrida, nesto kao 2+2 ako me razumes 🙂 E sad prilikom nekih poslednjih zakrpa u windowsu, ako se dobro secam svaki modul je predstavljan kao
jedno jezgro tako da je to verovatno dovelo do zabune. A sto se tice biosa, najverovatnije mozes da vidis iskljucivo broj modula. Poz 🙂

AMD_Bulldozer_Review_Design_Concept.webp

Uzeo bih AMD Athlon™ II X4 Quad-Core 750K BE, kazu da moze da se tera na 4.5 sa vazduhom.
Za te pare je best buy iako drve da je i3 bolja opcija, ali za skoro duplo vise $.
Grafika me ne zanima pa mi odgovara sto mu je iGPU iskljucen. Takodje uzeo bih plocu ASRock Extreme4 sa A85X chipsetom za njega/OC.

Koliko sam procitao, fakticki ovi 75x su dual core ali imaju 4 thread-a, uz neka interna budzenja kako bi bio quad core.

Ti Athloni za FM2 podnozje su nista drugo do APU jedinice sa falicnom grafikom koja je iskljucena 🙂 zato se i prodaju za dzak jabuka 😀
Kao sto sam objasnio dobrivoju, ne postoji nikakvo budzenje za quad core zafrkancije...arhitektrua je takva kakva jeste i sa sobom zbog
toga vuce neke vrline i neke mane. Performanse mogu da budu priblizne kao i kod FX 4300 procesora, ali ne ocekuj da ce biti isti jer FX
ima L3 kes koji je bitan kod ove arhitekture.
Pogledaj test FX 4300 procesora pa mu oduzmi nekih 20% i znaces na cemu si 😉

http://www.anandtech.com/show/6396/the-vishera-review-amd-fx8350-fx8320-fx6300-and-fx4300-tested/2

To i Intel radi 🙂 http://forum.benchmark.rs/showthrea...eleron-e3300&p=3254606&viewfull=1#post3254606

Ista stvar je i sa ovim X4 Athlon-om. Oni ne bacaju CPU, prodaju ga jeftino i svima lepo, ko ume to da iskoristi 😉

Oni i kazu da je Buldozer hibridna arhitektura...
Posto ga jos nisam bocnuo u plocu (cekam istu), da li OS vidi 2 logicka procesora ili 4? Prvenstveno me interesuje BSD i GNU/Linux okruzenje.

Da li je neko probao dual grafiku sa 5800K ili sa nekim drugim FM2 APU-om, mislim se da pazarim 7730 DDR3 pa me interesuje da li to radi kako treba?

Nazad
Vrh Dno