Šta je novo?

AMD Trinity, Socket FM2

Pa da kaveri obećava.... A da znamo kako će stanje biti sa socketima bilo bi ok uzeti neku fm2 ploču i Richland procesor pa posle prelazak na kaveri bi bio lagan, lako se proda ili iskoristi /sačuva stari Richlard i nema problema.. Medutim pošto smo u mraku što se toga tiče sami bauljamo trenutno🙂

Znači, Richland na prolece, kod nas pre leta, a Kaveri krajem godine? Zelim da kupim AMD APU ali mi se uopste ne zuri. Citajuci ovde, razumeo sam da je Kaveri prava stvar jer je novi proizvodni proces i nova je generacija, mnogo vise nego skok sa Llian-a na Triniti pa na Rishland.

Uzeo bih nesto sto je oko 120 USD u svetu, kao sto je Triniti A10-5700 ili Richland A10-6700 (manji TDP), ali da bude Kaveri, zbog velikog skoka napred i buducnosti. Ima li to smisla? Slazete li se da ce biti nesto u tom rangu i da bi imalo smisla sacekati? 🙂

Gde je u celoj (mojoj) prici Vishera? Da li bi trebalo da me zanima? Hvala svima! 🙂

Pazi, svakako da će Richland biti bolji od Trinity-ja, ali prvenstveno u grafičkom delu, dok će sirove procesorske x86 performanse ostati skoro iste ili će biti zanemarljivo bolje, zbog toga što će samo biti povećana default frekfencija na, izgleda, 4.1 GHz za model A10 6800K sa sadašnjih 3.8 GHz koliko ima A10 5800K.

Još uvek je doduše nepoznato koliki će stvarni napredak biti Richland, ali neko moje predviđanje je da je njegov izlazak tek uvod u ono što nas zaista očekuje krajem ove godine, tj. čuveni Kaveri.

Još nešto, možda će Kaveri stvarno imati novi FM2+ socket, kako se govorkalo u glasinama u poslednje vreme, ali vreme će pokazati. Ako hoćeš da budeš siguran, sačekaj negde maj ili jun mesec dok se Richland ustali, i proceni situaciju.

Moje mišljenje je da zaista treba čekati ISKLJUČIVO Kaveri, jer će tek on biti značajan napredak, kako u x86 performansama tako i u svemu ostalom.

Vishera tu uopšte i nije u celoj tvojoj priči, jer se radi o potpuno drugom segmentu tržišta, srednjoj klasi. Trinity i Richland su niža klasa procesora...

FM socketi su se odma u startu pokazali kao mrtvi po pitanju upgrade-a, uzaludno je uzimat tako nesto a posle ocekivati nesto znatno brze, pogotovo sto ni sam AMD nezna sta ce danas a ne sta ce za godinu/dve

Ono što AMD-u treba je NAJZAD barem trokanalni memorijski kontroler u nižem segmentu, a u FX segmentu bi trebalo da forsiraju, kao i Intel, četvorokanalni rad sa memorijom. Sudeći po tome da je Intel za trokanalni memorijski kontroler u prošlosti imao LGA1366 podnožje (dakle 1366 pina) verovatno sličan broj pinova očekuje i AMD, ako se uopšte na takav korak odluči.

Naravno tako nešto neće skoro da se desi, verovatno tek sa Exavator procesorom koji treba da se pojavi negde u 2015. godini na 20 nm proizvodnom procesu, ali ako AMD usvoji ovakav način, biće bolje !

Ono što AMD-u treba je NAJZAD barem trokanalni memorijski kontroler u nižem segmentu, a u FX segmentu bi trebalo da forsiraju, kao i Intel, četvorokanalni rad sa memorijom. Sudeći po tome da je Intel za trokanalni memorijski kontroler u prošlosti imao LGA1366 podnožje (dakle 1366 pina) verovatno sličan broj pinova očekuje i AMD, ako se uopšte na takav korak odluči.

Naravno tako nešto neće skoro da se desi, verovatno tek sa Exavator procesorom koji treba da se pojavi negde u 2015. godini na 20 nm proizvodnom procesu, ali ako AMD usvoji ovakav način, biće bolje !
mislim da su ovo nerealna ocekivanja .. sa izlaskom ddr4 amd ce po meni gotovo sigurno ostaviti ovako kako jeste osim ako nekim cudom excavator ne pokida pa se odluce da prave akrobacije ... mada to je prakticno nemoguce

amd2.png

Kao što je i očekivano, premali dobici u odnosu na Trinity. Dobro, testovi nisu završeni pa ćemo videti na kraju kako će biti.

Kao što je i očekivano, premali dobici u odnosu na Trinity. Dobro, testovi nisu završeni pa ćemo videti na kraju kako će biti.

Sta ste ocekivali?
1. AMD-u je jos najveci neprijatelj TDP
2. Posto imaju i ATI/GPU pitanje koliko zele da forsiraju integrisani GPU

Da li to znači, pod uslovom da je grafikon tačan da će poboljšanje u fps ovima biti isto 12 % kao približna razlika u tom benčmarku ili to ne mora da bude proporcionalno povećanje ?

Pitanje je i kako je radjeno poredjenje. Verovatno je za deo poboljsanja zasluzna i memorija na 2133 MHz.

ja i ocekujem tako nesto sitno. ako ce broj stream procesora u Radeonima biti isti ili jako slican kao i klokovi, sama tranzicija sa 4 way Cayman arhitekture na GCN ce doneti tih 10-15%. nista revolucionarno ali lepo osvezenje, mada su i sadasnji APU-i sasvim dobri proizvodi.

ali ni demantovao. pa sta bi onda mogli da menjaju, mozda samo klokove mada bi to onda bili novi trinity modeli. sigurno je to a i nema razloga da ne predju na GCN i u APU-ima.

Ima official slajd na kojem piše da Richland ima 2nd gen DX11 graphics. GCN dođe 3rd gen ako gledamo: VLIW5 (Llano) -> VLIW4 (Trinity, Richland ??)-> GCN (Kabini, Kaveri).
Inače, prešli su na GCN u Kabini čipu/SOC-u. I za Kaveri je sigurno da će imati GCN.

Poslednja izmena:
ne znam da li se VLIW4 racuna kao 2nd gen? i ako da i bude sa njom, ne znam to cemu bi se razlikovala nova serija od Trinity?

2nd generacija zaista jeste VLIW4, tako da će skoro pa sigurno Richland imati samo malo tweak-ovanu VLIW4 grafiku (veći GPU klokovi). Otud tako mala poboljšanja.

Naravno ostaje mogućnost da nas AMD iznenadi pa da stavi GCN, ali to nije toliko verovatno.

2nd generacija zaista jeste VLIW4, tako da će skoro pa sigurno Richland imati samo malo tweak-ovanu VLIW4 grafiku (veći GPU klokovi). Otud tako mala poboljšanja.

Naravno ostaje mogućnost da nas AMD iznenadi pa da stavi GCN, ali to nije toliko verovatno.

Sumnjam da ce izbaciti GCN u ovoj generaciji, razvukli su se na vise frontova... Sad im je primarna stablizacija i popularizacija APU jedinica i fokusiranje na konzole zbog sigurne love...

Kaveri + GDDR5 ... nadam se da je ovo zaista ostvarivo. Ide uz bok najavi da će AMD krajem godine staviti na tržište "PS4-like" APU, doduše malo okljaštreni.

Poslednja izmena:
Hvala na zanimljivim linkovima. Mislim da ce moj sledeci komp biti AMD Kaveri. 🙂 Kad je realno da se pojavi u SRB? Ako ne Kaveri, onda Richland. Naucio sam napamet kad izlaze u svetu, koliko prodje da se pojave kod nas?

Takodje, primetio sam da im je cena u startu visoka (veca nego u SAD, kao i mnogo toga) pa pada vremenom, dok kod Intela se ne menja.

Poslednja izmena:
Pa sve ti piše 2 posta iznad: Richland najranije za 6 dana, Kaveri najranije krajem godine.

Ako buse ddr5 onda nista od kompatibilnosti sa FM2 podnozjem.

Ako buse ddr5 onda nista od kompatibilnosti sa FM2 podnozjem.

Nisi dobro pročitao, to je opcija koja je moguća SAMO za laptope pošto tamo nije bitno da menjaš procesor. I nije DDR5 nego GDDR5. 🙂

Za desktope će najverovatnije biti Socket FM2+ podnožje za Kaveri, ali nebitno. Bitno je to što će tek sa Kaveri procesorom AMD ostvariti pravu revoluciju na polju procesora i uopšte APU-a.

Šta drugo da vam kažem, pratite vesti pa ako i vi vidite neki novi link slobodno ga ovde okačite. Šta bi bilo da ja nisam to video, hehe. 🙂

izgleda da sam bio u pravu na prethodnoj strani da ce Richland biti Pile+GCN. jedino je to i logicno

Nazad
Vrh Dno