Šta je novo?

AMD Trinity, Socket FM2

Ja bih za all-round desktop bez razmišljanja upario A10-5700 s nekom solidnom i ne-preskupom Asrokušom, npr FM2A75 Pro4 ili FM2A85X Extreme4. Nakon toga postoji još upgrade opcija na sličan APU samo s HD8000 grafikom (pretpostavka da će za grafiku uzeti GCN, Piledriver jezgra i 32nm proces će ostati, barem po zadnjim najavama).
Intelovu grafiku mi je ipak malo teško provariti / preporučiti, a kupovanje diskretne je minimalno nekih 50-70 ojra a da valja nešto.

Poslednja izmena:
Idi ne neku mikro ploču, da te manje izađe, A75 čipset, naprimer, jer su obično mikro ploče u to, formatu, pored najnižeg A555 čipseta, ali ja ne bi njega, jer ima samo SATA 2. I 8 gb, neke memorije na 1866 MHz, za nešto više od 200 evra, dobije se sistem sa performansama, koje su za te pare nezamislive sa intelom. Preporučljiv je i neki osrednji CPU kuler, jer kažu da taj što je upakovan ne valja ništa.

Ja bih za all-round desktop bez razmišljanja upario A10-5700 s nekom solidnom i ne-preskupom Asrokušom, npr FM2A75 Pro4 ili FM2A85X Extreme4. Nakon toga postoji još upgrade opcija na sličan APU samo s HD8000 grafikom (pretpostavka da će za grafiku uzeti GCN, Piledriver jezgra i 32nm proces će ostati, barem po zadnjim najavama).
Intelovu grafiku mi je ipak malo teško provariti / preporučiti, a kupovanje diskretne je minimalno nekih 50-70 ojra a da valja nešto.

AMD-2013.png

richland ostaje manje vise isti sto se procesora tice (mozda neke manje prepravke piledrivera) a fokus ce da bude na jacoj grafici, tek od kaverija idu ozbiljna unapredjenja (steamroller, 28nm itd). Sobzirom da Kabini izlazi polovinom 2013 ocekujem steamroller/kabini krajem 2013 pocetak 2014 (ovo drugo verovatnije)

Poslednja izmena:
Ja bih za all-round desktop bez razmišljanja upario A10-5700 s nekom solidnom i ne-preskupom Asrokušom, npr FM2A75 Pro4 ili FM2A85X Extreme4.
Bez razmisljanja? Sta mislis o Ivy Bridge i3 sa HD4000 IGP vs. AMD A10 5700, oba BEZ dodatne diskretne grafike jer ne igram igre? Cena ista. Nikako ne mogu da se odlucim. Hvala!

Neko mishljenje o 740 i 750k spram "skuplje bracje" fx 4100/4300 ? Nema nigde testa na netu il sam ja blesav.

Fali im L3 za početak 😉. Takođe, plaforma kao takva (osim K procesora) nije za OC s obzirom da overklokom dižeš i PCI-E magistralu i sve kontrolere na njoj.

Poslednja izmena:
Bez razmisljanja? Sta mislis o Ivy Bridge i3 sa HD4000 IGP vs. AMD A10 5700, oba BEZ dodatne diskretne grafike jer ne igram igre? Cena ista. Nikako ne mogu da se odlucim. Hvala!

Zavisi sta ti je bitno. Ako ces da radis u office onda ti je verovatno bolji intel. Ako ces da surfujes dosta ja bi uzeo AMD posto akceleracija je najzad pocela da radi kako treba pa grafika moze dosta da ucini tecnijim surfovanje po netu ... i naravno ako znas da ces koristiti openCL itd.

Zavisi sta ti je bitno. Ako ces da radis u office onda ti je verovatno bolji intel. Ako ces da surfujes dosta ja bi uzeo AMD posto akceleracija je najzad pocela da radi kako treba pa grafika moze dosta da ucini tecnijim surfovanje po netu ... i naravno ako znas da ces koristiti openCL itd.
Hvala za objasnjenje.
Evo za sta: kucni komp, bez diskretne grafike. Igre ne. Najvise puno browse-ovanja (preko 40 tabova, to nije malo!). HW akceleracija ima smisla? AMD? Koliko je za web browse bitna (integrisana) grafika? OpenCL kao web-standard? Ne znam, Google Earth 😉. Office, to nije zahtevno. Zatim malo Photoshop i Illustrator. Mozda virtuelna masina. I konacno malo decode/encode video-materijala (seckanje filma).

Akceleracija za razne video formate i kojekakva podešavanja vezana uz isto bi trebale biti na AMD-ovoj strani.

Hvala za objasnjenje.
Evo za sta: kucni komp, bez diskretne grafike. Igre ne. Najvise puno browse-ovanja (preko 40 tabova, to nije malo!). HW akceleracija ima smisla? AMD? Koliko je za web browse bitna (integrisana) grafika? OpenCL kao web-standard? Ne znam, Google Earth 😉. Office, to nije zahtevno. Zatim malo Photoshop i Illustrator. Mozda virtuelna masina. I konacno malo decode/encode video-materijala (seckanje filma).

Pa photoshop je sada za neke stvari poceo da radi sa openCL (ne puno doduse). Mada openCL je sve prihvaceniji... ne znam kako radi u ilustratoru.

Sto se tice browsovanje evo iz opere kako meni radi grafika:

33arw1s.jpg

Na grafiku ovi ostri vrhovi su kada se skace sa taba na tab i scrolluje minimizuje i maksimizuje browser itd.
a ovo ravnomerno nize je video na youtube.

Sve u svemu odzivniji je browser dosta.

Ne znam koji si APU mislio da uzmes ali ja da sam na tvom mestu uzeo bi A10-5700 (skoro isti kao 5800 samo radi na 65w ako ti je to bitno). A i3 sa integrisanom grfikom samo za kancelarijski komp.

Poslednja izmena:
Mislim da je pametnije sacekati Kaveri osim ako Richland grafika ne pokida... jer taman tamo kada bude izlazio Kaveri bice i ddr4 aktuelan sto moze samo da poboljsa grafiku na chipu plus nova steamroller jezgra umesto "starih" piledriver itd.

Pominje se FM2+ za Kaveri, ali još nigde zvanično.

Pominje se FM2+ za Kaveri, ali još nigde zvanično.

Sad to od tebe prvi put čujem...jel možeš das okačiš izvor gde si to pročitao da će Kaveri biti na FM2+ socketu ?

Inače, Kaveri bi trebalo da izađe još ove godine, to je AMD jasno rekao i ne znam zašto sve svi tako skeptični. Moji izvori mi tvrde da će Kaveri izaći skoro sigurno u periodu oktobar-decembar 2013, a verovatnije do novembra ove godine.

Kažem, na dosta mesta ima tih nagađanja, ali ništa zvanično.

Evo, npr:

http://www.hardwarecanucks.com/foru...ni-temash-amd-s-2013-apu-lineup-examined.html

For those wondering, it looks like AMD's FM2 socket will stick around for the time being with an FM2+ refresh possibly rolling out in time for Kaveri. Since all FM2 APUs natively support PCI-E 3.0 (the ability hasn't been enabled in Trinity and presumably Richland), there's a good possibility that FM2+ APUs could include this standard.

Pa to je samo još uvek samo puko nagađanje, previše je rano da se zna bilo šta sada, govorim za FM2+ socket, konkretno.

Nagadjanja idu toliko daleko da ce FM2 posle steamrollera (steamroller navodno zadnji am3+ socket) da postane unifying socket tj excavator i kaveri itd ce da idu na FM2 tj FM2+ i moguce da ce FX da imaju isto graficki deo na njima 😵 tj FX i APU na istu platformu... to mi deluje super ako tako bude, mada samo puste glasine i nagadjanja 🙂

Pa pazi, ako AMD hoće da zadrži 8 jezgara u FX seriji, ja ne vidim tu nikakve mogućnosti niti mesta na čipu za integrisanu grafiku, sem ako ta integrisana grafika u FX procesorima posle Steamroller-a ne bude ZNATNO slabija, čime bi zauzela i 4 do 5 puta manji prostor na čipu od grafike u npr Richland procesoru.

Jer to će biti izuzetno teško izbalansirati, po meni FX serija treba da ostane kakva je i sada, samo sa x86 jezgrima, a prelaskom na 28 nm proces, a kasnije i na 20 nm, otvara se mogućnost za 12-jezgrani FX(to je izvodljivo već sa 28 nm procesom) ili čak 16-jezgrani (kada se pređe na 20 nm proizvodni proces).

smanjenje proizvodnog procesa na 28nm i naravno malo slabija grafika. Mislim da ce da kopiraju intel ... imace slabe grafike u procesorima i mozda samo par najacih ce da ostane bez grafike zarad ekstra modula.

smanjenje proizvodnog procesa na 28nm i naravno malo slabija grafika. Mislim da ce da kopiraju intel ... imace slabe grafike u procesorima i mozda samo par najacih ce da ostane bez grafike zarad ekstra modula.

Pa to, kao u Nehalem-u, samo mi se cini da ce sigurno sledeca generacija procesora ici na neku vrstu FM2+ socketa jer mislim da ne zele da ponove ovo sto im se desilo sa Piledriver-om pa su proizvodjaci maticnih morali da izmishljaju razne nove revizije ploca.

gotovo je sigurno da ce steamroller isto ici na am3+ mada mozda se promeni plan u medjuvremenu 🙂

Nisam na steamroller mislio, vec na Richland-ovog naslednika.

Aha na Kaveri mislis ... on bi po toj logici trebao da bude taj FM2+ socket. Slicno da ide kao AM3 i AM3+

U stvari, niko ne zna pouzdano šta će se dešavati jer AMD mudro ćuti i uopšte ništa ne spominje detaljno, za sada.

Moje neko mišljenje je da će se Richland predstaviti na CeBit sajmu na proleće, a da će na Computexu od 4. do 8. juna VEROVATNO isplivati makar neki detalji o Kaveri i Steamroller-u.

Šta vi mislite o tome ?

Desktop stagnira, intel nezna planove za 2-3 godine, AMD mislim da nezna ni sta ce sutra a ne za 1-2 godine..........

Ako cemo realno sto se tice desktopa mogu da stanu sa 4 ghz i da ne prave nista narednih 5 godina.

Nazad
Vrh Dno