Šta je novo?

AMD Trinity, Socket FM2

Pozdrav narode, kakvo je vase misljenje o A10-5800K? Da li je bolji od Phenom II 965? Da li je integrusa (7660D) bolja od HD 4650 1GB DDR2 i 8600GT 256MB DDR3?
Prvo sam mislio da kupim neku konfiguraciju sa Phenom II 965 ali nema se para... Kakvu A10-5800K konfiguraciju mogu da kupim za 250e? HDD i kuciste imam tako da mi trebaju samo CPU, RAM, maticna i napajanje. Da li bi ta integrusa mogla da tera igre tipa League of Legends, Heroes of Newerth, Allods Online, World of Warcraft? Stvarno nemam puno para za PC pa bih molio za vas savet... Isplati li se kupovati takvu konfiguraciju?

Ja bih išao na Celeron G550 (ili neki Pentium G), H61, 4GB i 7770* (38,40,20,105).

Ili FM1 Athlon X4 6x1 (oko 50e), jeftinu ploču, takođe 4GB RAM, i 7770*.

*ili 6750 GDDR5 (70e)

Poslednja izmena:
Phenom II x4 955 8999 dinara

MSI AM3+ 760G 3999 dinara

Sapphire 7750 1gb ddr5 9828 dinara

LCpower 600 w 3390 dinara

2x2gb ddr3 2500 dinara

Ove sve zajedno izlazi 250 eura iza igrice je sasvim solidno Battlefield 3, World of Tanks .........

ok je to neka uzme samo 2x4gb za 30evra vredi

Realno UEFI je mazanje ociju 🙂

Pa zašto ne bi valjalo, samo imaj na umu da će biti na zadatku tek kada se pošteno overklokuje. Nisam još video test nijednog novog AMD Athlon II X4 750K Black Edition procesora, tako da ne znam koliki su mu overklok dometi, ali bi trebalo da se na KVALITETNOJ ploči dosta dobro klokne.

S tim u vezi, pročitajte test ove Socket FM2 ploče: http://www.techpowerup.com/reviews/Gigabyte/F2A85X-UP4/

Sta dosta dobro, bednih 4,5GHz. Ocemo 5GHz.

League of Legends i Heroes of Newereth bi sigruno trebalo da rade, WoW bi mozda seckao u glavnim gradovima, a za Allods vec ne znam. Licno sam probao LoL i HoN na nekoj Intel GMA integrusi(ne secam se tacno koja, ali dosta slabija od bilo cega Trinity), a za WoW poznato je da radi i na 9800Pro, ali u glavnim gradovima ne znam kako ce raditi.

Hvala na odgovorima momci, ja sam se u medjuvremenu malo informisao. A10 je skroz lud APU za male pare, tera dosta novijih igara sa pristojnim detaljima i FPS.

Otprilike, sa A10 mozes ocekivati performanse slicne diskretnoj AMD HD6570 (DDR3).
Dovoljno da teras novije naslove u 720p na medium podesavanjima, a starije naslove i u vecim rezolucijama.

Otprilike, sa A10 mozes ocekivati performanse slicne diskretnoj AMD HD6570 (DDR3).
Dovoljno da teras novije naslove u 720p na medium podesavanjima, a starije naslove i u vecim rezolucijama.

Ali obavezno da se upari sa neko 1866+ mhz memorijom, posto je APU gladan za brzom memorijom.

AMD je ponudio tačno ono što mi odgovara - solidne performanse za male pare i neki minialni gaming (mada je za moje kriterijume i više od očekivanja).
+ opcija za dalji upgrade / crossfire sa 6670 (dupli FPS u igricama) kao i obećanje da će noviji procesori zadržati FM2 soket.
+ paže mi OCZ vendetta sa AM2 socekta, i sad imam super tihu mašinu - samo vent od APU-a na ~1300rpm i napajanje 😀

Uprario sa 8GB Patriot black mambe na 1866 i samo cepa 😀
Pucao sam prošle godine na FM1, ali mi nije bilo to to...
Kad sam prodao stare komponente, upgrade me izašao 13.000 din sa novim napajanjem - a bar duplo bolje performanse (imao sam X2 4000+, 4GB, 3850 256mb).

Ukratko - prezadovoljan !!

Kada bi imali 640 shadera, to bi bilo mnogo simpa.

Pa ko zna, možda i hoće, videćemo u maju/junu 2013. Izgleda da će se AMD Richland i AMD Kaveri pojaviti na Computex 2013. sajmu početkom juna, baš kad i Intel Haswell. Pre maja veoma teško...

Ma gde hoce, da udvostruce broj grafickih jezgra bilo bi moguce samo ako bi podelili proizvodni proces na pola.

U 2013 stiće samo Richland , a 2014 bi po tome trebao Kaveri, koji bi bio rađen u manjoj litografiji. Ali to je neizvesno, jer je prelazak, na novi proizvodni proces, veliki izdatak, za koji je pitanje, da li će AMD imati novca. Obzirom, da će Richland biti 32 nanometarski čip, kao prve dve generacije APU a, verovatno će CPU performanse ostati iste ili marginalno bolje, a iGPU, bi trebao da bude značajnije bolji, makar, jer im je to jedini adut, kada su sputani nedostatkom sredstava, za investiranje u proizvodnju čipova u 28 nm procesu

odnosno u tekstu piše će u drugoj polovini 2013 biti i Kaveri, ali sumnjam u to ako emiraćani ne daju dobru kintu za to :laugh:

Poslednja izmena:
U 2013 stiće samo Richland , a 2014 bi po tome trebao Kaveri, koji bi bio rađen u manjoj litografiji. Ali to je neizvesno, jer je prelazak, na novi proizvodni proces, veliki izdatak, za koji je pitanje, da li će AMD imati novca. Obzirom, da će Richland biti 32 nanometarski čip, kao prve dve generacije APU a, verovatno će CPU performanse ostati iste ili marginalno bolje, a iGPU, bi trebao da bude značajnije bolji, makar, jer im je to jedini adut, kada su sputani nedostatkom sredstava, za investiranje u proizvodnju čipova u 28 nm procesu

odnosno u tekstu piše će u drugoj polovini 2013 biti i Kaveri, ali sumnjam u to ako emiraćani ne daju dobru kintu za to :laugh:

Da pitam: Pise li da ce da "pashe" u FM2 socket? 😉

AMD _ne_ proizvodi čipove 😉.
Prema nekim najavama Richland bi trebao biti Piledriver+GCN upravo na 28nm. Proces se već dugo "kuha" u GloFlo.
I da, Kaveri teško a će biti u 2013. s obzirom da ide Richland polovinom 2013.
Kaveri je bio najavljivan kao Steamroller+GCN, ali je izgleda sigurnije bilo napraviti među-korak s Piledriver jezgrima.

EDIT:
http://semiaccurate.com/2013/01/08/amds-ces-2013-press-conference/#.UOySAm9QVhx

Dakle, Kabini i Temash su Jaguar+GCN+IO SOC na 28nm (pretpostavljam da ostaje TSMC ?).
Richland dolazi samo u A8 i A10 varijantama i čini se 32nm (GloFlo).

Poslednja izmena:
Znam, da ne proizvodi čipove, ali mora da plati specijalizovanim kompanijama, da osvoje proizvodnju čipova te arhitekture u novom procesu. Na sajtu hothardware, piše, da će CPU sam ostati isti, kao kod trinitija. To ne kaže, ali, možda porade na smanjenu potrošnje za koju kod najjačeg trinitija, uopšte nije zanemariva

Kao "a-em-de-ovci", sta mislite o Intel Ivy Bridge i3-3225 vs. AMD A10-5700?

Ne mogu da se odlucim, ne igram igre, cena ista, koristio bih samo IGP grafiku (HD4000 ili Radeon HD - zaboravih oznaku), bez diskretne.

Ima li necega o cemu mozda nisam razmisljao, buduca kompatibilnost, eventualni problemi... anything you can think off, no matter how small.

Hvala veliko! ★

^ Hvala. Tu su negde oba. Ako se ne varam, Intelov socket je stigao do kraja puta i za Huswell treba sve menjati, dok AMD nastavlja da podrzava FM2 slot.

Na koji nacin je kod AMD-a sve u magli i zbog cega bi mi konkretno preporucio i3, kad su, prema testovima i ceni skoro "rame uz rame" ne racunajuci IGP koja je daleko bolja kod AMD-a?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno