Šta je novo?

AMD Trinity, Socket FM2

kosta10

Slavan
Učlanjen(a)
19.08.2007
Poena
440
Dobro jutro radni narode, kako ste ? Ja sam baš nešto raspoložen, pa reših da postavim ovu temu u kojoj ćemo lepo i bez vređanja diskutovati o budućem AMD Trinity Socket FM2 procesoru.

Znam da su vesti do sada bile takve da se pričalo kako će Trinity ustvari biti za FM1 socket, ali kako prenosi sajt Lenzfire to neće biti slučaj zbog prevelike kompleksnosti naslednika Llano čipa.

Vest se nalazi ovde: http://lenzfire.com/2011/10/amd-trinity-devastator-will-have-dedicated-graphics-memory-too-22431/

Kao što se može videti, mi još uvek ne znamo puno detalja, i zato ove vesti neki od nas mogu dočekati sa zaprepašćenjem. AMD planira posebnu GDDR5 grafičku memoriju koju bi ugrađivao na samu matičnu ploču, po ovom izvoru.

Poslednja izmena od urednika:
Ja Trinity vesti bas i ne pratim, sa obzirom na to kojem rangu po performansama i ceni bi trebalo da pripadne, ali drzacu na oku vesti za vas AMD-ovce.

Poslednja izmena od urednika:
Na chiphell-u se pojavio kinez koji ima Trinity APU rev.A0. Ovo chudo bi trebalo da ima Piledriver jezgro uz potpuno novi IGP. Nazalost dao je samo slike poredjenja FM1 i FM2 procesora da pokaze kako su fizicki nekompatibilni (iako su jako slicni). Na najocekivanija pitanja kako to radi napisao je samo sledece:
U 3DMarku i Cinebenchu 11.5 otprilike je brz kao postojeci A8-3850. 🙁
Nije napisao na kojem taktu radi njegov primerak, ali pretpostavlja se 3.8GHz.
http://www.chiphell.com/thread-307338-1-1.html

FM1 905 pinova i FM2 904 pina
jifeqb.jpg

33pby89.jpg

9bdder.jpg

Znači samo što nije. Jedva čekam da vidim cpu performanse, jer FM1 procesori po tom pitanju su dosta slabi. A10-5800K bi trebao da bude pun pogodak, e sad što kaže @kull cena će biti izgleda šišanje

Jel se znaju neke nove info otprilike kada ce se pojaviti na trzistu?
Meni se svidja A8-5500 - 4core a 65W ovo odlicno za moj plan HTPC/mini servera 🙂

65W - 100W TDP desktop, 35 - 45W notebook i 17W ULV.
Od juna bi trebalo da su sva tri na trzistu, a na AMD analyst day-u od pre 7 dana su rekli da se notebook i ULV vec uveliko isporucuju proizvodjacima laptopova pa je za ocekivati da ce oni startovati prvi. (mozda cak i pre juna)

AMD claims the 17W Trinity should offer similar aggregate CPU/GPU performance to existing Llano notebook APUs at ~35W. The standard voltage notebook Trinity APU will offer a 25% increase in CPU performance and a 50% increase in GPU performance over the A-series Llano APUs available today. Finally the desktop Trinity will be 15% faster on the CPU side and 25% faster on the GPU.

Prilozi

• trinities.webp
    trinities.webp
    66.4 KB · Pregleda: 146
Da li je Trinity samo za ultrabook prenosive računare, a ne za desktop? Recimo, može li da se poredi sa Intel i3-2100? Hvala 😉.

Da li je Trinity samo za ultrabook prenosive računare, a ne za desktop? Recimo, može li da se poredi sa Intel i3-2100? Hvala 😉.

Trinity bi trebalo da ima oko 30% brzi CPU i oko 50% brzi GPU u odnosu na Llano, naravno misli se na cipove sa istom potrosnjom 🙂

i meni A8-5500 deluje fantasticno, tj. kao A6-3650 done right. samo ne verujem da ce biti ispod 80-90e. povecan klok za 600MHz, smanjena potrosnja za 35W, poboljsan IPC, bolja grafika...milina. jos neka ploca sa USB 3.0 i do leta kada hardovi padnu jos, bice odlicna HTPC masina za 250e.

Poslednja izmena:
Definitivno i ja mislim da će Trinity serija FM2 procesora ostvariti daleko veći uspeh, ali nama samo ostaje da čekamo prve nezvanične rezultate testova. Nadam se i mnogo boljim naponskim jedinicama na FM2 pločama, jer ako ploče budu istog kvaliteta kao i na FM1 platformi, plašim se da to neće biti ono što smo se nadali.

klokovanje APU-a je deplasirano. kome trebaju suve performanse svakako ce potraziti nesto drugo. komparativna predost njih je sto su all in one resenje savrseno za HTPC ili osnovnu kucnu primenu.

A imaš li informacija da li se planiraju AIO računari sa Trinity procesorima ? To bi bio pun pogodak, mislim.

ma kako nemam, pun sam informacija ko brod.

klokovanje APU-a je deplasirano. kome trebaju suve performanse svakako ce potraziti nesto drugo. komparativna predost njih je sto su all in one resenje savrseno za HTPC ili osnovnu kucnu primenu.

Zaboravljas i kancelarijsku namenu.. Npr u kancelariji imam od Atom-a do Athlona 64 pa do Core2Duo a grafike, ne zna se koja je veci krs. E bas za to cekam Trinity, uzmem 3-4 komada sa plocama i bar cu moci da igram World Of Tanks ako nista drugo... To je po meni idealna stvar za one koijma treba ploca+proc+mem+grafika za duzi vremenski period a za malo para...

Ma daj, nemoguce da ne mozes da igras World of Tanks, pa kakve su to grafike? Mom bratu na P4 2,4GHz i FX5600 to radi kako valja.
Sve u svemu ovaj A10-5800K vec i moze da se uzme ako se bude dobro klokovao.
Samo, nije mi jasno, da li su u pitanju Buldozer jezgra ili K10.5 u 32nm ali ovog puta odradjeno kako valja?

Poslednja izmena:
Ma daj, nemoguce da ne mozes da igras World of Tanks, pa kakve su to grafike? Mom bratu na P4 2,4GHz i FX5600 to radi kako valja.
Sve u svemu ovaj A10-5800K vec i moze da se uzme ako se bude dobro klokovao.
Samo, nije mi jasno, da li su u pitanju Buldozer jezgra ili K10.5 u 32nm ali ovog puta odradjeno kako valja?

U pitanju je buldozer jezgro uradjeno kako valja, tj. piledriver 🙂

Poslednja izmena:
Jel se zna sta je konkretno dodato sem ona 2 seta instrukcija?

Da budemo jasni, tek će naredna generacija koja dolazi posle Trinity doneti mnogo značajnije novitete, poput mnogo boljeg korišćenja memorije i dodatnih optimizacija. To je tzv. Exavator jezgro, i pojaviće se verovatno na jesen 2013. ali još se ne zna mnogo informacija sem da će biti značajan novitet.

AMD tek 2014. godine, kako stvari stoje, prelazi na 22 nm proces proizvodnje, najverovatnije.

Ne kažem da će Trinity bilo loš, baš naprotiv, samo sam hteo da kažem da je 2013. godina velikog napretka za AMD.

Naredni korak je 28nm bulk, a onda 20nm. Svi novi procesori za 2013 su 28nm prema zadnjem roadmapu predstavljenom nedavno na Financial Analyst Days.

Poslednja izmena:
Naredni korak je 28nm bulk, a onda 20nm. Svi novi procesori za 2013 su 28nm prema zadnjem roadmapu predstavljenom nedavno na Financial Analyst Days.

Hmmm,dakle to znači da se AMD odriče svog SOI procesa proizvodnje, ili će zadržati SOI samo na HIGH END procesorima ? To mi nije baš jasno...

@ Gorth

Hmmm lep prikaz novina, ali pogledaj malo bolje taj grafikon i videćeš neke veoma interesantne stvari, poput "Depth of FPU load queue = 44 " , " DDR3 channels = 4 " , " IOMMU = not known "...

E sad, nemoguće je da budući Vishera procesor ima četvorokanalni memorijski interfejs bez dodavanja velikog broja pinova, tj. u prevodu, nemoguće je tako nešto napraviti bez VELIKIH prepravki u socketu...da li se ovde misli samo na serverske verzije ? A desktop će verovatno i dalje imati dvokanalnu memoriju, tako ?

Hmmm lep prikaz novina, ali pogledaj malo bolje taj grafikon i videćeš neke veoma interesantne stvari, poput "Depth of FPU load queue = 44 " , " DDR3 channels = 4 " , " IOMMU = not known "...

E sad, nemoguće je da budući Vishera procesor ima četvorokanalni memorijski interfejs bez dodavanja velikog broja pinova, tj. u prevodu, nemoguće je tako nešto napraviti bez VELIKIH prepravki u socketu...da li se ovde misli samo na serverske verzije ? A desktop će verovatno i dalje imati dvokanalnu memoriju, tako ?

Sigurno se mislilo na serverske verzije, posto je poznato da ce Trinity imati dual chanel kontroler 🙂 Zato se i APU oslanja na brze memorije, kako bi nadoknadio propusnu moc memorije... Nego mene najvise cudi da je AMD izbacio RAM memorije pod njihovim imenom i da su sve na 1333 i 1600. Nije mi jasno zasto ne izbace neki 2000+ model jer bi savrseno isao uz APU.
E sad bitno je da postoje ostale novine, da je procesor ispeglan i da se smanji curenje tranzistora zbog loseg proizvodnog procesa, a to su ocigledno uspeli. Jer ako znamo da je FX-4xxx bio jednako brz ili cak sporiji u CPU zahtevnim aplikacijama od A8-3850, a sad se iz AMDa vesele jer je Trinity do 30% brzi od A8-3850 u istom termalnom opsegu, zakljucak je jasan Piledriver "jezgro" je brze od K10.5 jezgra za ~20-30%, sto nije bio slucaj kod Buldozera.
Ovo mu dodje kao AMDov Fermi, iz drugog puta su uspeli da naprave sjajnu stvar 😀

Poslednja izmena:
A ne jos uvek ne znamo da li su napravili pravu stvar 🙂

a sad se iz AMDa vesele jer je Trinity do 30% brzi od A8-3850 u istom termalnom opsegu, zakljucak je jasan Piledriver "jezgro" je brze od K10.5 jezgra za ~20-30%, sto nije bio slucaj kod Buldozera.
Ovo mu dodje kao AMDov Fermi, iz drugog puta su uspeli da naprave sjajnu stvar 😀

Iz tvojih usta u Bozije usi 😛 Jos samo da nas ne oderu za tako nesto... Mada racunajuci da ce imati/imaju zestoku konkurenciju u desktop segmentu, mozda i dobro prodjemo 🙂 Bilo bi dobro da bude nesto u fazonu, ko ima BD-a dobije 40% popusta na PD 😛

Sigurno se mislilo na serverske verzije, posto je poznato da ce Trinity imati dual chanel kontroler 🙂 Zato se i APU oslanja na brze memorije, kako bi nadoknadio propusnu moc memorije... Nego mene najvise cudi da je AMD izbacio RAM memorije pod njihovim imenom i da su sve na 1333 i 1600. Nije mi jasno zasto ne izbace neki 2000+ model jer bi savrseno isao uz APU.

Postoji i takva AMD memorija i zove se Radeon Edition, ali nije jos stigla.

Entertainment Edition memory will target the mainstream/value segment, come in single 2GB and 4GB DIMM packages, and is rated for CL9 operation at DDR3-1333 and/or DDR3-1600; Entertainment Edition memory is already available, starting in October.

The Performance Edition memory should start shipping this month, and it will come in 2GB, 4GB, and 8GB capacities (these are presumably two-DIMM kits with 4GB, 8GB, and 16GB total capacities; Bulldozer could potentially use four-DIMM kits). The main difference with Performance Edition memory is that it is rated for CL8 operation at DDR3-1333/1600 speeds.

Last is the Radeon Edition memory, which will come in 4GB and 8GB kits and offer DDR3-1866 and up to DDR3-2133 support with CL9 operation (and presumably CL7/8 operation at lower speeds). The Radeon Edition parts will also have support for overclocking via AMD OverDrive software; availability is expected in Jan/Feb 2012.
http://www.amd-radeon.com/2012/02/amd-memory-ram.html

Poslednja izmena:
Odakle vama da je piledriver brzi od K10.5 kad su produzili dubinu FPU reda?
To sto je Piledriver brzi u istom termalnom opsegu znaci da su nasli nacin da dobiju jos vece frekvencije za isti termalni opseg sto se u sustini i postize dubljim FPU redom i manjom litografijom.

Odakle vama da je piledriver brzi od K10.5 kad su produzili dubinu FPU reda?
To sto je Piledriver brzi u istom termalnom opsegu znaci da su nasli nacin da dobiju jos vece frekvencije za isti termalni opseg sto se u sustini i postize dubljim FPU redom i manjom litografijom.

Pazi uvek ce se procesori porediti ili po potrosnji ili po brzini, tj. za istu brzinu ce imati manju/vecu potrosnju, odnosno za istu potrosnju vecu/manju brzinu. Mene apsolutno ne zanima da li je BD jezgro brze ili sporije od K10.5 jezgra na istom kloku jer su arhitekture potpuno razlicite.
Tako da ako su uspeli da nateraju Trinity da bude brzi od Llanoa za 20-30% zaCPU i do 50% za GPU u istom termalnom opsegu, to znaci da su uspeli da srede BD arhitekturu kroz Piledriver verziju.

Trinity bi trebalo da ima oko 30% brzi CPU i oko 50% brzi GPU u odnosu na Llano, naravno misli se na cipove sa istom potrosnjom 🙂
Ok, u poređenju sa Llano-om. Da li Trinity ima smisla kao desktop procesor ili ne? S obrzirom da je za malu potrošnju koja ga čini pogodnim za prenosive računare. Ako da, kolika cena može da se očekuje?

Nazad
Vrh Dno