Šta je novo?

AMD Trinity, Socket FM2

Mozda jer Intel Ivy Bridge upravo dolazi u junu sa najvise desktop modela. 😉

Koji modeli za desktop bi trebalo prvi da se pojave? Predpostavljam da nece svi odjednom, ali se nadam da ce prvo ovi najjacai da dodju...

To se još uvek ne zna pouzdano, ali po dosadašnjim glasinama, trebalo bi da se pojave svi modeli odjednom. Najbrži će biti modeli sa oznakom A10, pa A8 i na kraju A6.

Oпет нема Л3 кеша..
Ставрно су јадни.

A da prvo malo razmislis pre nego sto prokomentarises na taj nacin?!?!
Za tvoju informaciju, cashe memorija zauzima najveci deo procesora...
i ako bi se ista koristila ne bi bilo mesta za GPU.

Trinity je namenjen consumer segmentu, tako da bi L3 bespotrebno trosio resurse.

@kosta10
Ne radi link na vr-zone

Poslednja izmena:
Hvala na prjavi, pa izgleda da su ga skinuli iz nekog razloga, do pre dva tri dana taj link na VR Zone je radio...

Što se tiče L3 keša, Gorth je apsolutno u pravu. On zauzima PRILIČNO veliki deo procesora i ako bi se on stavio ne bi bilo mesta za GPU deo, tako da zbog toga nema L3 keša.

Doduše, možda će u Kaveri generaciji moći da se smesti L3 keš od 2-3 MB najviše, jer će dotad prilično unapredovati 32 nm SOI i 28 nm bulk proces proizvodnje. Za neupućene, Kaveri se planira za 2013. godinu i direktan je naslednik Trinity arhitekture.

Inače, evo ostao sam dužan prva tri dela:

http://news.softpedia.com/news/AMD-Trinity-Architectural-Preview-267085.shtml
http://news.softpedia.com/news/AMD-Trinity-Architectural-Preview-Part-II-267131.shtml
http://news.softpedia.com/news/AMD-Trinity-Architectural-Preview-Part-III-267469.shtml

Poslednja izmena:
Evo jednog vrlo korisnog bloga koji ima određene rezultate Trinity A10 procesora, ispada da je ovog puta AMD uzeo pamet u glavu i napravio već nešto mnogo solidnije nego što je to bio slabašni Llano.

http://amdfx.blogspot.de/

7% better IPC than Phenom II, ~43% better single core performance than Llano! (K 10.5)

Po onome što čitam, izgleda da je AMD prilično popravio utisak, mogu da zamislim kakav će tek biti Vishera kad se pojavi na jesen !

Evo punog review-a: http://vr-zone.com/articles/amd-trinity-a10-4600m-apu-review-jumping-the-shark-/15830.html

P.S. Ovo je notebook čip, desktop Trinity izlazi u julu ili avgustu mesecu, sa novim FM2 socketom i novim pločama u kompletu.

Poslednja izmena:
Ovo izgleda nestvarno dobro, toliki napredak u IPC-u mi je iskreno tesko zamisliv! Ako su zaista stigli od -20 do +7 u odnosu na Phenom II, to je onda iznad najoptimistickijih predvidjanja.
Ja sam ocekivao rast IPC-a od nekih 5-10% i OC marginu vecu za nekih do 10% sto bi u konacnom dalo do 20ak% vece performanse Vishera vs Zambezi, i sa tim bih bio i zadovoljan, ali ako se nesto od ovoga pokaze kao tacno onda je komentar suvisan i AMD fanovi, ukljucujuci mene, vec mogu da pocnu sa prikupljanjem kesa, jer bi igracka sa takvim performansama bila osetno skuplja od sadasnjeg Buldija 😉

Pa polako, da ne idemo ponovo u euforiju kao sa Buldijem pa smo se dobro prevarili i dobili pušotku na kraju...ovo su tek prvi procureli rezultati, treba sačekati još koji dan i videti.

Razloga za optimizam svakako da ima, ako su ovo zaista istiniti rezultati i ja sam veoma iznenađen, a kamoli ti, magny. Što ne menja moj stav da ću kupiti Ivy Bridge na jesen, barem ako Vishera ne napravi neko čudo kad izađe tamo negde u oktobru.

Evo još nekih detalja o Trinity, sa Anandtech-a:

The holy grail for AMD (and Intel for that matter) is a single piece of silicon with CPU and GPU style cores that coexist harmoniously, each doing what they do best. We're not quite there yet, but in pursuit of that goal it's important to have tons of bandwidth available on chip.

Trinity still features two 64-bit DDR3 memory controllers with support for up to DDR3-1866 speeds. The controllers add support for 1.25V memory. Notebook bound Trinities (Socket FS1r2 and Socket FP2) support up to 32GB of memory, while the desktop variants (Socket FM2) can handle up to 64GB.

Hyper Transport is gone as an external interconnect, leaving only PCIe for off-chip IO. The Fusion Control Link is a 128-bit (each direction) interface giving off-chip IO devices access to system memory. Trinity also features a 256-bit (in each direction, per memory channel) Radeon Memory Bus (RMB) direct access to the DRAM controllers. The excessive width of this bus likely implies that it's also used for CPU/GPU communication as well.

IOMMU v2 is also supported by Trinity, giving supported discrete GPUs (e.g. Tahiti) access to the CPU's virtual memory. In Llano, you used to take data from disk, copy it to memory, then copy it from the CPU's address space to pinned memory that's accessible by the GPU, then the GPU gets it and brings it into its frame buffer. By having access to the CPU's virtual address space now the data goes from disk, to memory, then directly to the GPU's memory—you skip that intermediate mem to mem copy. Eventually we'll get to the point where there's truly one unified address space, but steps like these are what will get us there.

http://www.anandtech.com/print/5831

U prevodu, ako cak i Intel nastrojeni Anand kaže da je čip prilično bolji od Llano-a, onda ćemo imati interesantan Computex sajam i dosta laptopova sa Trinity procesorom.

Poslednja izmena:
Meni je samo bedara sto grafika nije vise poboljsana, ali izgleda da su morali da predju na VLIW4 i smanje broj jezgara graficke ne bi li ugurali Piledriver unutra.
Fino su napravili Piledriver, e sad kada bi mogli da smanje proizvodni proces to bi bila bomba.

Poslednja izmena:
Da, zapravo je ukupni broj tranzistora manji nego kod Llano-a, a površina čipa je cca 20mm^2 veća.

Meni je samo bedara sto grafika nije vise poboljsana, ali izgleda da su morali da predju na VLIW4 i smanje broj jezgara graficke ne bi li ugurali Piledriver unutra.
Fino su napravili Piledriver, e sad kada bi mogli da smanje proizvodni proces to bi bila bomba.

Imajte na umu da se ovde govori o mobilnom Trinity-u. Njemu su morali da smanjuju i potrošnju. Da vidimo kako će da ispadne desktop verzija čija potrošnja će da bude slična Llano-u.

Ma znam, ali ja sam se nadao da ce IGP sa performansama preskociti GT520 i Radeon 6470M(ili kako se vec zove Radeon u mobilnoj varijanti) jer i sam planiram da uzmem laptop u skorije vreme.

http://news.softpedia.com/news/AMD-s-Awaited-Desktop-Trinity-APUs-Detailed-Fully-274735.shtml

Advanced Micro Devices may have launched the Trinity series of A-Series accelerated processing units back in May, but the product lineup was not complete by any means.

What we mean by that is that only mobile APUs were released, for laptops (with Lightning Bolt technology, of all things) and tablets.

Desktop units, however, were withheld, either because they weren't ready yet or due to unripe marketing conditions. Probably both.

Speaking of desktop Trinity chips, the most recent word on the matter, albeit unofficial, is that they have been delayed.

Previously, they were expected to appear in August, but now it's in September or October when they are most likely to show.

Whether or not this is true, we don't know yet. What we do know is that Advanced Micro Devices has updated its website to include the specs of four A8- and A10-series units.

You can view the four chips there, but we are going to provide the details here as well, for your convenience.

Two of the four quad-core chips are A8-Series, which leaves just as many in the A10-Series.

First off, we have the A8-5500, with a base clock speed of 3.2 GHz and a Turbo Core rating of 3.7 GHz. The Integrated GPU is Radeon HD 7560D, with 256 shader units and 760 MHz speed. The APU's L2 cache memory is 4 MB and the TDP (thermal design power) is 65W.

The second processor is called A8-5600K and, as the name suggests, it is a stronger version of the A8-500, with an unlocked multiplier to boot. The CPU cores work at 3.6 GHz / 3.9 GHz and the TDP is 100W.

The A10-5700 runs at 3.4 GHz/ 4 GHz, has the same 4 MB cache as above, runs on 65W and boasts the Radeon HD 7660D GPU (384 cores, 760 MHz).

Finally, the unlocked A10-5800K is a 3.8 GHz / 4.2 GHz part with a 100W TDP, 4 MB cache and the HD 7660D at 800 MHz.

Moj je osećaj, ne znam zašto, da će se Trinity pojaviti ili sredinom avgusta ili na samom početku septembra.

Dušane, svaka čast na linku, odličan je.

Vidim ja da će desktop Trinity biti pun pogodak, još samo da se A85 matične ploče finalizuju i BIOS dovede do savršenstva i overklok će biti daleko bolji nego što se to pokazalo na toj ASRock A75FM2 ploči na kojoj su momci testirali procesor.

E sad, nema uopšte pomena da li je procesor engineering sample, ili je to već Retail revizija.

Pa očigledno je AMD KONAČNO uradio posao kako valja, samo treba dovršiti dizajn i BIOS FM2 matičnih ploča i eto savršene platforme za nezahtevne korisnike koji bi, ipak, želeli i da odigraju neku igru.

Ova platforma se već smeši kao novogodišnji poklon za moju sestru !

Mene zanima kako to da u 3DS Max-u stari Llano za dlaku pobedjuje Trinity uprkos manjem kloku i starijoj arhitekturi.

U 3DS Maxu je sasvim ocekivano da BD/PD arhitektura bude u zaostatku jer je u pitanju jedan od (na srecu malobrojnih) scenarija sa intenzivnim floating pointom, pa deljeni resursi u okviru PD modula daju svoj rezultat u vidu negativnog uticaja na performanse. Medjutim zaostatk je relativno mali cak i tu, tako da ne bih rekao da je rezultat los, naprotiv.

Bilo bi interesantno da neko istestira i postavi clock per clock poredjenje kako bi se videlo gde je PD jezgro u odnosu na BD. Pojavice se i to verovatno brzo.

Nazad
Vrh Dno