Šta je novo?

AMD Trinity, Socket FM2

Ok, u poređenju sa Llano-om. Da li Trinity ima smisla kao desktop procesor ili ne? S obrzirom da je za malu potrošnju koja ga čini pogodnim za prenosive računare. Ako da, kolika cena može da se očekuje?

Procitaj prethodne dve strane na kojima se razglaba i sam zakljuci. Posto (ispravi me ako gresim) po tvojoj logici Llano nema smisla kao desktop 🙂
Celokupan program Trinity zezancije je odvec poznat http://www.fudzilla.com/home/item/25919-amd-trinity-lineup-detailed
Dok ce cena sigurno biti pozicionirana sa Ivy procesorom, protiv koga ce da se kotira.

Llano nema smisla kao desktop 🙂
Itekako ima! Pa Llano je (prevashodno) desktop, a Fusion je male potrošnje za prenosive računare (imam AMD Fusion E-350). Nego, Trinity nisam uopšte pratio (niti se razumem u procesore), pa razmišljam da li uopšte da čitam ako je target grupa da parira skupim Intelovim procesorima za ultrabook-ove. 😉

Itekako ima! Pa Llano je (prevashodno) desktop, a Fusion je male potrošnje za prenosive računare (imam AMD Fusion E-350). Nego, Trinity nisam uopšte pratio (niti se razumem u procesore), pa razmišljam da li uopšte da čitam ako je target grupa da parira skupim Intelovim procesorima za ultrabook-ove. 😉

Tako si konstruisao pitanje, da sam razumeo da ti je Llano onako ni tamo ni vamo. Eto sada ce APU prica dobiti daleko lepse unapredjenje uz manju potrosnju 🙂
Pazi malo ko od nas se stvarno razume u procesore, ali nakon citanja vise testova raznih arhitektura steknes neku predstavu o celoj prici i tome sta tebi kao kupcu na kraju dana odgovara. 🙂

Ok, u poređenju sa Llano-om. Da li Trinity ima smisla kao desktop procesor ili ne? S obrzirom da je za malu potrošnju koja ga čini pogodnim za prenosive računare. Ako da, kolika cena može da se očekuje?

Trinity procesori jesu namenjeni desktop tržištu, dakako postojaće i u verziji za notebook računare. Desktop platforma sa trinity procesorima nosi naziv Virgo, kao što je desktop platforma sa Llano procesorima nosila naziv Lynx dok za notebook namenu nosi naziv Sabine. Trinity procesori su zamena za Llano procesore, dakle zamenjuju ih u svim tržišnim segmentima. Jezgra trinity procesora bi trebala da budu bazirana na "Piledriver" arhitekturi koja je evolucija "Bulldozer" arhitekture.

Poslednja izmena:
Desktop platforma sa trinity procesorima nosi naziv Virgo
Hvala! Evo pročitah malo o tome na Wiki-u, najosnovnije. Piše da Virgo izlazi u prvoj polovini ove godine. Ima li procena po kojim cenam može da se očekuje (desktop Virgo procesor, npr. A6, A8, A10), kao što se već znaju procene za Ivy Bridge procesore, i kada će se okvirno pojaviti kod nas? Prosto, da li da čekam, jer FM2 se čini bolje od FM1 "zakucanog" rešenja, a AMD mi je uvek bio simpatičan. 😉

Poslednja izmena:
Ja sam takodje bio u istoj dilemi, da li da cekam FM2 ili da uzmem sada Liano. Odlucio sam ipak da sacekam FM2 posto ce izaci za koji koji mesec a donece mnogo toga novog😉

znaju li se okvirno cene? hoce li trinity biti samo a10, ili a6, a8, a10 - s drugim oznakma?

Računaj da će cenovno biti raspodeljeni slično kao današnji A6 i A8, niko ne može da ti precizno kaže cene. A10 će cenovno možda/verovatno biti malo iznad.

Obelodanjena neka od "Pajldrajverovih" novih chuda:
AMD’s 4+ GHz x86-64 core code-named “Piledriver” is the first high-volume processor core to deploy the Cyclos RCM technology to reduce clock power while maintaining an ultra-low clock-skew target. The Cyclos resonant clock mesh relies on fully-integrated inductors to reduce average power consumption by 5% to 10% and improve peak-power-constrained performance with minimal area impact.

2s67h2b.jpg

http://www.cyclos-semi.com/technology/

AMD objavio i odgovarajuci pdf fajl vezan za ovu tehologiju, a u istome se nalazi simulacija "full-chip clock simulation at 1.2V, 4.25GHz." (ako su vrednosti validne, izgleda da ce Pile da shiba u visine sa znatno manjim naponom od Buldija)
http://www.eecs.umich.edu/eecs/about/articles/2012/ISSCC_2012_Piledriver_final_submission.pdf

Da, ovo je dosta velika novost za AMD, jer je ova tehnologija licencirana, dakle nije je AMD izmislio. S obzirom da će svaki naslednik Bulldozera da se greje, zbog same tehnologije, ovo je veoma bitna stvar jer će smanjiti zagrevanje po istom kloku.

AMD jednostavno mora da ugradi sve moguće tehnologije koje štede energiju, jer sam koncept BD jezgra, kao što znamo, troši prilično struje. Nadam se samo da je ova tehnologija implementirana savršeno i da će zaista i u praksi doneti značajne uštede energije.

Što se frekfencija tiče, očekujem da će punokrvni Piledriver raditi, na default, sigurno na preko 4.2 GHz za najjači model. Ili makar na 4.2 GHz plus ne zaboravimo da će Turbo Boost biti u 3.0 verziji na Piletu.

Nisam nesto u koloseku sa desavanjima oko nadolazecih procesora pa da pitam da li ce PD raditi sa punom kompatibilnoscu na AM3+ plocama?

zna li se kad izlazi Piledriver?

Pa tačno se još ne zna, samo se zna grubi datum, to je negde septembar ili više oktobar 2012.

A što se Trinity procesora tiče, on izlazi negde u junu.

@ ppredrag

To se još uvek ne zna sa sigurnošću, bile su razne glasine, pa videćemo ali ne pre leta. Kao trebalo bi da bude kompatibilan, po nekim ranijim izveštajima. Čipset za punokrvni Piledriver zvaće se 1090FX, bar po glasinama od pre neki mesec.

Što se tiče Trinity procesora, on će imati potpuno novi FM2 Socket.

Poslednja izmena:
Da se nadovežem na ovaj moj post iznad, evo direktne vesti sa CeBit sajma od danas, sudeći prema ovom izvoru http://www.techpowerup.com/162005/AMD-Socket-FM2-Motherboards-Based-on-A85-FCH-Arrive-in-June.html potvrđeno je da izlazi u junu ili početkom jula, a čipset je novi A85, verovatno samo blago dorađena varijanta A75 čipseta.

AMD's upcoming A10 and A8 "Trinity" APUs will be built in the new FM2 package for desktop PCs, requiring new motherboards. These APUs will be launched towards the end of Q2, and into Q3 (June-July). A ComputerBase.de report suggests that sources in the motherboard industry it spoke to, at CeBIT, say that socket FM2 motherboards will arrive in June. Further, these motherboards will be based on the new AMD A85 FCH chipset. Not much is known about the A85, except that with the USB-IF certification, it could incorporate native USB 3.0 controllers.

Samo mi nije jasno kako A6 a dual-core? Valjda ce da bude sa dva MODULA, tj 4 jezgra?

Samo mi nije jasno kako A6 a dual-core? Valjda ce da bude sa dva MODULA, tj 4 jezgra?

Pa lako, preimenovali su malo, pa sada će najslabiji biti A6 umesto ranijeg A4, srednji model će biti A8 umesto ranijeg A6, a najjači će biti A10 umesto ranijeg najjačeg A8.

Sada je vec poznato dosta informacija o Trinity, tj da ce najjaca verzija imati dva Piledriver modula na vise od 4GHz, dvokanalni memorijski kontroler, 384 VLIW4 SP na ~800 MHz, 24 texturne jedinice i 8 ROPova.

Ipak, interesantnije su informacije o njegovom naslednku za 2013 godinu, odnosno Kaveri. Naravno, pored dva Steamroller modula, cip ce imati 512 GCN SP, 32 TMU i 16 ROP, odnosno identicne specifikacije kao kod Radeona 7750.

Sada je vec poznato dosta informacija o Trinity, tj da ce najjaca verzija imati dva Piledriver modula na vise od 4GHz, dvokanalni memorijski kontroler, 384 VLIW4 SP na ~800 MHz, 24 texturne jedinice i 8 ROPova.

Ipak, interesantnije su informacije o njegovom naslednku za 2013 godinu, odnosno Kaveri. Naravno, pored dva Steamroller modula, cip ce imati 512 GCN SP, 32 TMU i 16 ROP, odnosno identicne specifikacije kao kod Radeona 7750.

Da,tek će se kod Kaveri procesora pokazati sva snaga CPu i GPU integracije jer će GPU moći daleko bolje da pristupa zajedničkim resursima koje koristi i CPU i obrnuto. Trinity je tek solidan korak napred, a značajan korak napred je upravo Kaveri.

Navodni screenshot Trintity-ja A10-5800K u Super Pi-u, 23.775sec. Llano A8-3850 je imao 26.038sec, dakle-Piledriver je po ovome nekih 10% brzi u ovom benchu koji je zanimljiv jer predstavlja dobar indikator IPC-a. Prisetimo se, situacija FX-8150 vs Thuban X6 u SuperPi-u je bila nekih 12% razlike u korist Thubana, pri cemu je Thuban radio na 4.3 a FX na 4.8GHz.

Iz ovoga (ako je screen uopste verodostajan) mozemo izvuci neki nagovestaj da je IPC jasno poboljsan i da pomaka ima, meni se cini da stvari idu u dobrom pravcu. Ako IPC Piledriver jezgra bude poboljsan nekih 10-15%(iz ovog bih rekao da mozemo ocekivati i nesto vise) i ako se OC margina poveca nekih 200-300MHz(sto je realno), onda je matematika jasna, takav CPU bi imao vrlo pristojne performanse.

U svakom slucaju, bice vrlo interesantno izanalizirati performanse Trinity-a kad se pojavi, za GPU se manje vise zna sta mozemo ocekivati, CPU je ono sto je vazno:

Hmmm, vrlo lepi rezultati. 🙂

Navodni screenshot Trintity-ja A10-5800K u Super Pi-u, 23.775sec. Llano A8-3850 je imao 26.038sec, dakle-Piledriver je po ovome nekih 10% brzi u ovom benchu koji je zanimljiv jer predstavlja dobar indikator IPC-a

Pod uslovom da je frekvencija identicna 😉 A8-3850 radi na 2.9GHz, A10-5800K valjda na 3.8/4.2GHz. Ako je to tacno, IPC je i dalje nizi nego kod Greyhound jezgra.

Još je sve to prilično mutno jer ima još tri meseca do izlaska ovog procesora, tj. ako hoćemo precizno oko dva meseca i 10 dana.

U međuvremenu danas se pojavila ova nova glasina, što ako se obistini deluje fantastično za AMD. http://www.fudzilla.com/home/item/26451-kaveri-28nm-apu-scheduled-for-january-2013

AMD had to cancel Krishna and Wichita as GlobalFoundries could not deliver these parts before the latter part of this year. This seemed too late for AMD and this is why they have shifted its plans to a new Kaveri 28nm APU.

Kaveri will have Steamroller-based cores. These are the cores that are coming after Pilediver Bulldozer cores that will find its place in the upcoming Trinity APU.

According to well-informed sources, Kaveri 28nm APU and both desktop and notebook versions are scheduled to launch at CES 2013. This is the current plan and GlobalFoundries should be able to make these new 28nm processors on time.

Kaveri is set to replace 32nm Trinity in A10, A8, A6 and A4 market segment and it will be dual to quad core based processor with very good DirectX 11 graphics. It will support DDR 2133 memory and socket FS2L for desktop.

Hmmm,ako su rezovi iole istiniti, onda zaista imamo čemu da se nadamo od Trinity procesora.

Pročitah sada vest, pa ako je to tačno AMD je ubrzao predstavljanje, ranije je uvek bilo u planu da se Trinity zvanično predstavi tek na Computex sajmu na Tajvanu, od 5-9 juna.

Nazad
Vrh Dno