Šta je novo?

3D printer - Opsta tema - FAQ

@Gedora @Nekron

Ma da, ja sam to odmah izvadio čim sam rešio aktivnu ventilaciju na X1C, jer ni stock rešenje, pa ni BentoBox ne rade pravi posao. Ukoliko ozbiljno oćeš da se igraš sa ABS/ASA, najbolje je napraviti policu zatvorenu akrilnim panelima i onda celu tu sekciju provetravati ventilacionim crevom napolje. Ja trenutno provetravam crevom direktno iza na chamber exhaust fan, sa uklonjenim carbon fliterom koji u stock rešenju samo blokira airflow i ništa više, ali nije idealno jer ti ubije malo temperaturu u chamberu, a ASA/ABS zahtevaju da bude toplo unutra. Idealno je provetravati sekciju gde je štampač, tako nema direktnih uticaja na komoru i na sam print unutra.

Meni se super sviđa kako je to jedan lik uradio, i ja planiram tako nešto ali nemam trenutno vremena za takav poduhvat, uradiću kad tad sigurno. Ima super lepo objašnjeno šta je tačno koristio od materijala, pa čak i video u kom govori kako je sve to uradio, za prave entuzijaste vredi baciti pogled https://valeriansaliou.name/blog/3d-printing-formlabs-enclosure-project/

Trenutno nekih 7kVm pretvaram u dedicated sobu za printere i filamente, sa sve prozorom koji je odmah blizu (mala soba), tako da ću se tada baviti malo više potencijalnim putevima ventilacije. Ima dosta videa i postova na temu, ali sve se svodi na provetravanje i izmenu vazduha, logično. Svakako treba napraviti balanas sa izvlačenjem količine toplog vazduha (nekih 45-50c je pristojna ASA/ABS temp) a ko radi radi i sa resinima i IPA, mora i na to da obrati pažnju.

Podeliću setup kada dovršim, pa možemo i da prodisktujuemo poboljšanja. :)

Procena 10h u resinu, Marcus iz Underworld-a, 20cm visina.

1000020576.png

Prilozi

• 1000020575.png
    1000020575.png
    135.4 KB · Pregleda: 60
Ja sam ventilaciju za tvrdo lemljenje rešio sa kupatilskim ventilatorom i crevom za aspirator ubodeno u dimnjak što ću primeniti i za ender koji treba da stigne. Može da se izvede i sa kanalizacionim cevima ali vam je onda komora (zatvorena polica) fiksirana i nema pomeranja.

***, nema veze, treba klincu za neki PC mod, pa je super detaljan, airbrush ce mu dati pravi sjaj. Moram da uradim i vukodlaka (Lycan).

Nema veze, ovde bar ne brinem da li ce nestati struje na dve sekunde i sl. :)

auto orientation majka. Prusa slicer je to radio najbolje jedan period, ali sada su i ostali malo pristigli.
Ja sam sada na chitubox pro jer ima da se skine sa rapidgatora. Lyche mi nesto nije legao.

New Bambu Lab 3D Printer Image LeakedBambu Lab H2D with AMS 2 Pro
1733571190993.png

Mislim da su utvrdili da je fake (ili bar da je nešto staro).

Čitao sam malo ovu temu, pisao i u drugoj ali nema odgovora. Nisam našao da je zabranjeno, ako jeste praštajte.

Treba mi da odštampam nekoliko predmeta, meni laički deluju jednostavni ali sam potpuno neupućen u 3d štampu i ne bih da tražim po KP ili gde već da tražim da mi neko to štampa. Da li ovde neko ima ko radi uslužno štampanje, da je na Novom Beogradu ili u centru Beograda i da bi hteo da (za novac naravno) odštampa par nekih gluposti?

Takodje je prvi za kojeg cujem da nikada nije imao stampac niti ista zna o stampi i odmah kupio 2 velika + 50kg filamenta + resin.
Zakasneli odgovor, ali bolje ikada nego nikada.
Zavrsni racun = K1 Max x 2 + Bambu Lab A1 x 2 + Bambu Lab A1 Mini x 6 + Elegoo Saturn 4 Ultra + CO2 laser 90x60cm

Ukratko, meni treba stampac koji ce da mi zavrsava posao a ne da stampam gluposti. Na kraju mi ni 300x300mm nije bilo izbliza dovoljno, tako da sam uzeo CO2 laser i od polikarbonata radio "kostur" iz par slojeva, koji sam posle spajao cepovima, super lepkom, aktivatorom i srafovima, na sta su posle dalje isli printani delovi. A na K1 Max sam cesto stampao dijagonalno 360 x 40-50-60mm delove!
Sta je mana K1 Max? Veliki objekti se i sa Hyper PLA stampaju mnogo dugo i potrebno je cesto i po 20+ sati da nesto npr. 300x180x200mm bude gotovo a ja za to vreme duvam u prste. Ubrzo sam uzeo jos jedan K1 Max posle cega sam video da mi je za stampu malih delova znacajno da imam neke posebne manje stampace a i neku precizniju, recimo 0.2 diznu a onda i 0.8 ili 0.1 layer height, sto vrlo cesto oduzi stampu x 5 u odnosu na K1 Max.
Tako sam uzeo prvo jedan A1 Mini pa ubrzo jos nekoliko dok nisam dogurao do ukupno 6 komada. Osnovna prednost grupe malih stampaca je da mogu bukvalno da ostampam par stotina delova gabarita par santimetara dok K1 Max stampa jedan veliki objekat!

A1 Mini se zaista pokazao vrhunski za precizne delove, dok mu je kvalitet stampe po meni najbolji od svih printera na trzistu. Layer lines su i sa 0.4 a pogotovo sa 0.2 diznom nevidljive a cena od 200€ je apsurdno niska. 0.2 dizna u kombinaciji sa PLA Metal Bambu materijalom daje delove koji i na prvi i na drugi pogled deluju kao da su izvedeni od anodiziranog aluminijuma!

Na njemu moze svasta precizno da se uradi, ali mi se recimo jako cesto odlepljuje prvi sloj! Sto se na K1 Max nikada nije desilo. Imam preko 500 uspesnih printova bez greske na K1 Max, koji je po meni savrsen printer. Bukvalno nikakav problem nisam imao, mada sam u 90% koristio Creality Hyper PLA

Na zalost, morao sam van zemlje, tako da nisam ni upola zavrsio sta sam zapoceo ali ono sto je cinjenica, bez 3D stampe nikada ne bih mogao da uradim ovo sto sam do sada uradio, prosto bi kostalo beskonacno da sam sve to prototipizirao na CNC masinama, obradjujuci aluminijum!

Ovako sam dosao do manje vise funkcionalnog prototipa za to sto radim, za koji je naravno potrebno barem jos 6 meseci rada, ali mogu reci da sam mozda cak i na pola puta.

Glavni mentalni problem mi je bila cinjenica da sam mnoge stvari morao da dizajniram imajuci u vidu mogucnosti 3D stampe i da ne zelim nikakav suport.
Tako da su mi neki valjkasti delovi morali biti stampani iz dva dela sa cepovima za uklapanje, pa posle lepljeni, sto opet doprinosi (ne)preciznosti finalnih dimenzija.

A posle toga ce finalni deo morati da se redizajnira za aluminijum i tako barem 50 puta!

Za kraj dva pitanja... veoma mi se dopada eSUN ABS+ crni materijal koji kada se lepo odstampa, zaista lici na anodizirani aluminijum. Medjutim, dosta teze se stampa od obicnog sjajnog ABS-a i ima dosta losiju adheziju izmedju slojeva.
Kacim par slika, ako moze neka sugestija, da li ovo moze bolje da ispadne a pogotovo brze od 8 sati da se odstampa? Namerno sam stampao delove za Voron koje su dizajnirali ljudi pametniji od mene, tako da ne bude dileme da li su dizajn modela ili sama orijentacija lose i moja krivica. Temperatura 265/100, brzina 70mm u sekundi, koja mi je davala najbolju adheziju izmedju slojeva a jos uvek koliko toliku brzinu stampe. Fan 20-30%

Drugo pitanje, generalno losa adhezija za print bed na A1 Mini uopste. Svako malo mi se odlepi ono sto stampam sa print beda. Koristim ugavnom ploce koje su dosle uz A1 Mini, uvek su oprane sapunom, koristim rukavice, nikada nije masna ali slabo se Hyper PLA lepi za tu povrsinu! Cesto mi se desi i da se odlepi posle 20 sati stampe i unisti mi ceo print, koji se recimo sastoji iz 50-60 delova.
A delovi su tipa okruglo dugme za encoder i sl. Mala dodirna povrsina ali nije bas toliko mala, svakako je to najmanje 100mm2 po predmetu. Ako stavim brim recimo, onda stoji bez problema ali treba posle skinuti taj brim na 60 predmeta.
Lepak poboljsava situaciju ali ne toliko. Na K1 Max mi se to nikada nije desilo, ali naravno da 0.4 dizna i 0.2 ne mogu da se porede ni po brzini ni po preciznosti.
Kupio sam inzenjersku plocu za A1 mini, na njoj se bolje lepi, ali mi za te predmete odgovara teksturisana donja povrsina.

Unapred zahvalan za svaku sugestiju, savet itd...

Prilozi

• 20240812_022703.jpg
    20240812_022703.jpg
    281.7 KB · Pregleda: 31
  • 20240817_024032.jpg
    20240817_024032.jpg
    292.3 KB · Pregleda: 26
  • 20240817_024029.jpg
    20240817_024029.jpg
    202.2 KB · Pregleda: 29
  • 20240812_202000.jpg
    20240812_202000.jpg
    126.1 KB · Pregleda: 29
  • 20240812_201945.jpg
    20240812_201945.jpg
    230.1 KB · Pregleda: 29
  • 20240812_201917.jpg
    20240812_201917.jpg
    144.8 KB · Pregleda: 30
  • 20240812_022511.jpg
    20240812_022511.jpg
    242.9 KB · Pregleda: 30
  • 20240812_022436.jpg
    20240812_022436.jpg
    1.1 MB · Pregleda: 28
  • 20240812_022420.jpg
    20240812_022420.jpg
    240.2 KB · Pregleda: 27
  • 20240812_021703.jpg
    20240812_021703.jpg
    215.8 KB · Pregleda: 32
Propbaj HP ASA crni da vidis kako izgleda kad se odstampa 🤯, po meni dosta lakse se printa od ABS i na k1 seriji prsi kako ispada (my 2c)
Sto se adhezije tice, ne znam na koliko ti je bed ali 60c je min ja bi rekao, takodje mini je open printer da nemas neki airflow koji se menja u blizini njih pa da ti utice na duze printove? jer obicno kad PLA zalepi za PEI podlogu ne popusta tek tako dok se ne oladi, lepa je must i za smoth i za pei podloge za PLA
Jesi preorder K2 plus? dodatnih 50mm kubnih je za tebe kao stvoreno

Meni se nikada ništa nije otkačilo sa A1 mini, takođe sapun i čist bed. Imam textured, smooth i neki aftermarket plate... PLA 60c, 1/1 učinak. I slažem se da je A1 mini prejak printer za novac koji košta, ubija mališa. :) Svaki filament je specifičan na svoj način, i oni istog tipa (PLA u ovom primeru), tako da napravi za taj filament profil i kreni sa npr. 65c bed-om, vidi ima li razlike. Da li da pominjem okolinu tj. radni prostor, temperaturu vazduha i promaju?

Ovaj eSun ABS+ deluje solidno, ne znam šta se tačno na slikama potencira, ali je ok svakako. Ja printam ABS/ASA na 255/110, fan od 20 pa do 60%. Doduše, zavisno od toolhead-a tj. printera nije baš univerzalno. Svi moji Voron (2.4 R2 Pro 350mm) printovi su odlični u ABS/ASA, ali tu pomaže temp. komore od 50c. Tako da proveri taj parametar, za početak. Taj tip plastike voli topao i stabilan vazduh da se lepo slaže. Printam inače na 120mm/s, na Voronu.

Takođe, razmisli o .5 i .6 diznama za ubrzavanje štampe, bez gubitaka drugih stvari, za funkcionalne i malo veće printove. Lično imam sve od .2 do 1mm.

Koristi ko ili je koristio DD filamente , PLA me zanima kakav im je posto vidim da je cenovno dosta povoljniji od CR Hyper koji sam iskljucivo koristio do sada i nisam imao zamerke kako se stampa iskreno

Ja podosta, sasvim su ok. U rangu eSUN-a i sl. Nista premijum, sto se ponekad ogleda i u losijem namotavanju, mada su to popravili u poslednjim serijama. Ako kupujes kod nas, legit je opcija.

Koristio i ja DD PLA I PETG.
Lepo se štampaju, samo PLA voli malo višu temperaturu od drugih proizvođača.

Propbaj HP ASA crni da vidis kako izgleda kad se odstampa 🤯, po meni dosta lakse se printa od ABS i na k1 seriji prsi kako ispada (my 2c)
Sto se adhezije tice, ne znam na koliko ti je bed ali 60c je min ja bi rekao, takodje mini je open printer da nemas neki airflow koji se menja u blizini njih pa da ti utice na duze printove? jer obicno kad PLA zalepi za PEI podlogu ne popusta tek tako dok se ne oladi, lepa je must i za smoth i za pei podloge za PLA
Jesi preorder K2 plus? dodatnih 50mm kubnih je za tebe kao stvoreno
HP ASA je ovo?

Bed je iz nekog razloga na 65 po High Flow PLA presetu na Bambu, pa ja to promenim na 50, koliko je na K1 Max preset, obzirom da je filament Crealitijev. Uglavnom, najbolja adhezija mi je na 55 na Bambu A1 a na 65 i 60 se obavezno odlepi.
Stampaci se nalaze u kancelariji u suterenu, sredjenoj, grejanoj, nema nikakav airflow. Lepak uvek stavljam na K1 Max podlogu, ali na ovu kao ne treba... mada se i sa lepkom odlepi. Uglavnom zavisi od kontaktne povrsine. Ako je velika, nikada mi se nije odlepilo, ali ja na A1 Mini upravo stampam samo male predmete.

Nisam preorderovao K2 Plus jer sam se za sada snasao sa CO2 laserom koji je se pokazao kao najbolje resenje za moje potrebe.
Malo sam izmenio dizajn i moram da radim konstrukciju iz par "listova" ali kada se to se zalepi (laminira super lepkom), zaista bude neverovatno homogeno! A razmatram i Rat Rig V-Core 4.0 - 500mm kit.

Ipak treba videti da svi izbace svoja 350mm+ resenja pa da vidim cije ce biti najbolje :)
U sustini su mi potrebe za 430mm stampom gotove za ovaj deo projekta, tako da sada radim detalje.

Meni se nikada ništa nije otkačilo sa A1 mini, takođe sapun i čist bed. Imam textured, smooth i neki aftermarket plate... PLA 60c, 1/1 učinak. I slažem se da je A1 mini prejak printer za novac koji košta, ubija mališa. :) Svaki filament je specifičan na svoj način, i oni istog tipa (PLA u ovom primeru), tako da napravi za taj filament profil i kreni sa npr. 65c bed-om, vidi ima li razlike. Da li da pominjem okolinu tj. radni prostor, temperaturu vazduha i promaju?

Ovaj eSun ABS+ deluje solidno, ne znam šta se tačno na slikama potencira, ali je ok svakako. Ja printam ABS/ASA na 255/110, fan od 20 pa do 60%. Doduše, zavisno od toolhead-a tj. printera nije baš univerzalno. Svi moji Voron (2.4 R2 Pro 350mm) printovi su odlični u ABS/ASA, ali tu pomaže temp. komore od 50c. Tako da proveri taj parametar, za početak. Taj tip plastike voli topao i stabilan vazduh da se lepo slaže. Printam inače na 120mm/s, na Voronu.

Takođe, razmisli o .5 i .6 diznama za ubrzavanje štampe, bez gubitaka drugih stvari, za funkcionalne i malo veće printove. Lično imam sve od .2 do 1mm.
Ne znam, mozda je i do PLA koji koristis. Ja nikada nisam stampao nista sem Creality Hyper PLA koji se zaista stampa fenomenalno. (ne racunam Bambu Metal PLA koji je u presetu)
Kod A1 Mini, po meni je glavna prednost kompaktnost konstrukcije, koja omogucava da sve bitne tolerancije budu minimalne, da vibracije budu minimalne, iako je kantiliver konstrukcija, po meni ima ubedljivo najbolju stampu i to je nesto od cega bi svako trebao da krene u 3D.
A nemam pojma ni kako im se isplati toliko vodjica i lezajeva, steper motora i elektronike za 200 evra sa porezom! Ili idu sa gubitkom da osvoje trziste i zarade na filamentu??

eSUN ABS+ sam pitao da li je po vama koji to radite godinana dobro odstampano? Nemam ja neko znanje niti ne znam kakvo iskustvo da procenim sem ovako vizuelno. Sto se stampe tice, postavim printbed na 100 stepeni, sacekam pola sata da se temperatura stabilizuje na oko 45 stepeni (stavim neopor 100mm okolo) i onda pokrenem bed level, kalibraciju i stampu. To unese desetak minuta ali nebitno je kada se radi 10+ sati.
Kupio sam set dizni i za Bambu i za Creality, tu imam zaista sve i tvrdi metal i obicne, sve velicine ali jos nisam menjao diznu na K1 Max a na A1 mini i obicnom je to gotovo za sekund. A1 mi radi sa 0.4 a A1 mini sa 0.2 hotendom.

Inace sam od parametara menjao debljinu zida, % popunjenosti, infil i support kada bas mora. Nisam nesto dalje isao jer sam koristio fabricke filamente ciji su parametr vec u slajseru a Creality Print 5.1 je sto se mene tice sjajno uradjen!

Ja sam razmisljao o Voronu, ali ako cu da idem na nesto veliko, svidja mi se RatRig 4.0 u 500mm opciji, sa dva stepera po osi, cime imas top masinu za ozbiljne printove. Ali je to ozbiljno velik i tezak uredjaj a printovi koje sam video svojim ocima nisu bas sjajni. Mora to jos da se pegla, izgleda. Da sacekamo mi Creality K2 Max i Bambu X2 pa da vidimo na cemu smo...

Svega par odredjenih PLA-ova do sada su bili losi, a koristio sam mnogo brendova - DD, Geeetech, Elegoo, Anycubic, eSUN, Eryone, Extrudr, Prusament, itd. PLA je bas ono bulletproof za stampu, *** zato ga i koriste kao entry filament. Svakako je A1 mini printer koji stampa 'kao veliki' PLA i PETG, cak i TPU ide dosta dobro. Ali tu se zavrsava. Za te pare (i sada je na popustu btw) no brainer. Probaj da PEI preletis grubom stranom kuhinjskog sundera pri pranju ili jos bolje scotch brite ako imas parce (moze i Mirka i sl. brendovi, ko trosi). Nece da skodi sigurno dodatne mikro abrazije.

Voron kao takav nije limitiran na 350mm, video sam ih i na 700x400 npr. :) To je lepota Vorona, ali ujedno nikako nije za pocetnike i nekoga ko nema dosta vremena da mu posveti. Narocito ako se ide van zvanicnih guide-ova. RatRig je takodje kit, prema tome ne i dramaticno razlicit od Vorona... Ide Q1 uskoro i novi Bambu, videcemo na sta ce da ispadne, ali sumnjam da ce dobaciti preko 400mm. Jos jedna stvar sa HC printerima, poput Vorona i RatRig-a je da oni nisu namenjeni printanju PLA, pa ko to planira primarno, neka zaobidje.

Nisam razmisljao da matiram povrsinu. Nemam Scotch Brite ali imam svu mogucu smirlgu od 60 pa do 2000 vodenu, samo mi se nekako nisu grebale ploce te :)
Ja sam na kraju, kada sam odstampao prve PLA prototipove delova, skapirao da je PLA zapravo i cvrst i zilav i veoma otporan materijal. Da nije problema sa toplotom, bio bi idealan, ali meni je zavrsio posao za moju primenu. Svega par stvari sam radio od ABS-a jer su te stvari bile izlozene temperaturi od ~ 65 stepeni sto ipak nije za PLA.
Jedan PLA model sam ostavio u autu krajem maja i deformisao se solidno!

Hvala za DD odgovore svima, uzecu jedno 7 kg PETG od njih da stampam nesto za praznike pa cu okacim ako sve prodje kako treba kad bude gotovo :D

@testthenext da to je CR HP ASA, preporuka za prototyping jako ima dobru dimenzionu preciznost po meni se jako lako stampa na k1 seriji, jedino sto ces malo da odmures ako nemas dobru vent za taj filament al ono 🤷‍♂️ od neceg mora da se umre XD

Na tu temu isparenja... narucio sam 250mm izduvni ventilator, nameski (HG) za radni prostor. Po nekim kalkulacijama bice mi i vise nego dovoljan da luftira sobu sa 4 printera. Ima i kontroler brzine, sto mi je bilo bitno da mogu da kontrolisem negativan pritisak (potencijalno). A pre neki dan sam nabacio na zid pametni citac kvaliteta vazduha, Co2, VOC, vlaznost itd. i nisam primetio znacajne promene kroz grafike i logove, cak ni kada printam ASA. Doduse, luftiram cesto i printeri su mi dobro zadihtovani, tako da to takodje pomaze, verujem.

Na konto matiranja povrsina - ne bih smirglama to radio, osim za FR4, jer ove abrazivne tkanine ipak drugacije deluju i zadju u pore (narocito teksturnih bedova). Podrazumeva se cross pattern kada se to radi, tj. unakrsno smirglanje.

Jedna zanimljiva situacija kod mene.

1735155064600.png 1735155096247.png
1735155113664.png
Pustio nešto da se štampa sinoć i posle pola sata vidim ovo. :)
Izgleda da sam nozlu u nekom trenutku pretegao i uništio navoje u bloku, pa je u toku štampe pritisak izgurao,. A možda je i ovaj vanzemaljac zapeo za print i povukao sa sobom i nju.

Nazad
Vrh Dno