Šta je novo?

3D printer - Opsta tema - FAQ

Izuzetni

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
06.01.2019
Poruke
9
Poena
1
Pozdrav svima

Pretrazujem po netu i nijedan jedini dobar tekst nisam nasao o 3d stampi, ni na engleskom ni na srpskom, ono sto zaista treba da zanima potencijalnog korisnika

Postavio bih nekoliko pitanja pa molim najiskrenije ako neko moze da razjasni i odgonetne, da to ne bude toliki bauk kako trenutno izgleda da jeste

1. Da li 3d print zahteva poznavanje obrade 3d fajlova ?

2. da li postoji lak odnosto jednostavan nacin za 3d skeniranje objekta koji bi se kasnije stampao ? Da li takvu vrstu skeniranja nude sami stampaci ?

3. Koji materijal/filament kao ekvivalent mastilu u klasicnom stampacu, uopste koristi 3d stampac ? Ja pretpostavljam da je u pitanju neka od leguri plastike, ABS, PVC, koji je u obliku zice, i koji stampac "vuce" u sebe, topi, i onda kao i glava kertridza na klasicnom stampacu, oblikuje, odnosno "pikselizira" od dna ka vrhu kako bi formirao zeljeni oblik

4. Da li stampaci mogu koristiti razlicite vrste materijala/filamenta, i koji sve materijali su u pitanju ?

5. Kolika je dostupnost materijala za 3d stampu u srbiji ?

6. Kolike su cene u odnosu na cm2 materijala za 3d stampu ?

7. sta znaci oznaka u specifikacijama poput 140 x 140 x 140 mm ? U prevodu, objekat koji se istampa moze biti maks dimenzija 14x14x14 centimetara ?

8. da li bi kupovinom recimo ovakvog stampaca mogao sa njim da pravim fine i glatke oblike ? da li je rezolucija sloja od 0.1mm primetna, pa da recimo oblik jajeta bude reljefan/grub ili gladak ?

9. koja je razlika izmedju FDM i FFF tehnologije ?

10. Da li je na stampacima manje zapremine moguce praviti delove objekta pa ukrajati ? I da li je potrebno dizajnirati ukrajanje ili stamac mozda nudi neku vrstu opcije za to ? (poput vodoinstalaterske pegle, npr)

11. Da li je situacija sa kupovinom stampaca ista kao i ostali hardver u srbiji, u prevodu - kod nas kosta duplo skuplje nego preko ? vidim da su najpristupacniji stampaci >60 hiljada kod domacih prodavaca, dok ljudi preko spominju stampace i od 150 dolara

12. Postoji li aktuelno neki kvalitet-cena model stampaca koji bi bio najbolji u ponudi, postoji li vec sada razlika u tehnologijama i novije generacije koje treba kupiti pre nego sto se covek zaleti za ponudu/cenu ?


Mislim da sam pokrio glavna pitanja koja bi zanimala nekog, konkretno i ja sam zelim da kupim 3d stampac kako bih pospesio neku svoju kucnu proizvodnju, pa bih zaista zamolio nekog ko je upucen da odgovori ako moze
 
ima na netu sve samo potrazi ako znas engleski, pogledaj i neki youtube materijal gde komentarisu prednosti i mane tehnologija i pojedinacnih printera
 
1. nije 100% neophodno. postoji ogromna količina već gotovih fajlova koje možeš iskoristiti. thingiverse je jedan od najvećih sajtova za deljenje. Svakako je bolje znati jer bi onda mogao da uradiš nešto svoje ili da obradiš neki postojeći po svojim potrebama.
2. lak način postoji, ali jeftin ne :D to je već ozbiljnija tema. ovo ćeš svakako morati da googla. na yt ima dosta saveta.
3. ijao. ok. polako. psotji mnogo vrsta printera. Ajde da se koncentrišemo na ove što koriste plastičnu žicu. i tu ima par vrsta, mada su slični. Generalno se sve svodi na guranje žice u vružu diznu gde se žica topi i izlazi napolje. To ti radi kao špric. PLastika ima raznih. Dve najčešće su PLA i ABS. obe imaju prednosti i mana. Osim toga, postoje i elastične žice i imitacije drveta i sa metalnim opiljcima... ma jako puno. Ti ćeš početi sa abs ili pla u zavistnosti od printera koji kupiš.
4. odgovoreno gore.
5. ima da se kupi. Naravno da nije kao u americi, ali ne manjkamo baš žešće. Može lako i da se poruči za srbiju ako hoćeš neki specifični materijal.
6. ovo baš ne razumem. Plastika se kupuje na kilo. Koturovi su 1kg ili možda 0.8kg kako koji. Tu dobiješ tipa kilometar žice. ako poručuješ, materijal ima već od 20$ po kg. neke boje i materijali su skuplji.
7. da. on ima maksimalne dimenzije gde se dizna može kretati i ne može izaći van tih dimenzija i samim tim, odštampani objekat ne može biti veći.
8. ovo je opet vrlo komplikovano. ako se udubiš u materiju videćeš da je većina štampača izvod nekog od postojećih dizajna. ovaj konkretno je prusa i3. Neko je to dizajnirao i sada svi kloniraju. Nije bitan samo dizajn nego i delovi koji se koriste uključujući i elektroniku. lično, mislim da je 60k mnogo za prvi printer. Trenutno, kao prvi printer bih preporučio nešto kao Ender3 i slične sa dimenzijama 220x220x220.
9. nema razlike, jedan termin je trademarkovan pa ga ostali ne smeju koristiti.
10. ništa štampač ne nudi. možda postoji neki softver koji može pomoći, mada je sva prilika da ćeš to sve morati sam da uradiš/modeliraš
11. kod nas je izbor manji. ti od 150$ se ne prodaju. Ovi koji prodaju uglavnom ciljaju neku grupu i prodaju iole kvalitetne štampače jer moraju da daju garanciju. Nemamo mi tržište za najjeftinije štampače jer su i dalje preskupi da se neko igra, a ne rade posao profesionalcima. ja bih uzeo od preko
12. kao što sam rekao, trenutno je ender 3 jedan od najisplativijih modela. Pristojno štampa, ima sve potrebne opcije i nije skup. Za početnika taman.
 
Postoje tri komercijalno dostupna načina za 3d štampu objekata, FDM je samo jedan od njih a tvoja pitanja se tiču isključivo FDM štampača. Jer su najjeftiniji, kako po ceni tako i u eksploataciji. Ali imaju mane, mada imaju i SLA kao SLS.

FDM kao što si primetio zagreva tj. topi filament pa ga slaže sloj po sloj. Glavni problem je rešiti kako da to ide razumno brzo a da se sloj ispod ne uruši i to je ceo problem oko kvaliteta i brzine FDM štampe. Koliko brzo ekstruder isporučuje tj. topi plastiku će uticati na kvalitet printa ali na rad samo uređaja jer sve može da se zaglavi i pokvari, svaki deo kroz koji prolazi plastika kao i oni delovi što omogućavaju slaganje slojeva. 3d štampa je za hobiste, ne postoji gotov i pouzdan proizvod koji uvek daje kvalitetan rezultat kao što je slučaj sa klasičnim štampačima. Moraš znati šta radiš inače ćeš od 4000 evra štampača dobiti nikakve rezultate. Nego tvoja pitanja:

1. Da, i ne samo to. Ti možeš naći gotove 3d objekte, ne moraš da modeliraš ali moraš poznavati slicer softver koji 3d model priprema za uspešnu štampu. Tako da nije dovoljno samo znati 3d Max i slično. Zapravo se koriste neki drugi softveri za kreiranje 3d modela.

2. 3d štampač nije multipraktik. To što ti hoćeš je mnogo skuplje od narodnog 3d štampača. Ako si opasno sposoban možeš nešto slično napraviti pomoću kamera, kinect je dobar za te stvari ali to je budževina i zahteva poveće znanje. Odgovor je ne.

3. Krenulo se od ABS filamenta, danas je zastupljen PLA kao i PETG plastika. Više se ne koristi ABS jer ako štampač nije zatvoren tj. nema konstantnu temperaturu ABS se tokom topljenja deformiše na nepredviđene načine ako temperatura nije konstantna što znači da će print ispasti nakazan. Takođe je toksičan i zbog toga treba ventilacija i zatvorena kutija. PLA je biorazgradiv, ekološka plastika. Ne deformiše se tako lako niti smrdi niti je ozbiljno toksičan. PETG se ponaša kao ABS u praksi ali nije toksičan i nudi neke od prednosti ABSa uz manje mana. Po ceni je najpovoljniji PLA ali razlike znaju biti male. Tu su i rastegljive plastike za štampu, TPE i slično ali to je em skupo em pipavo za rad. PLA je najjeftiniji i najjednostavniji za rad i zato se uglavnom koristi. PVC 3d štampači postoje i koštaju više hiljada eura minimalno. PVC pri topljenju ispušta opasne gasove, mnogo gore nego ABS. Znaš one što su koristili Nemci u WWI? E te gasove. Ali to ciganima ne predstavlja problem da tope pvc oplatu na kablovima da bi došli do bakra... PVC je teška egzotika kada je 3d štampa u pitanju.

4. Sve sam rekao pod 3. S tim da nisam rekao da postoje filamenti različitog obima što je bitno za štampu. Mada obično se uzima standardni obim, ne mogu sad da se setim koji je.

5. Slaba. Skupo je kako za nabaviti tako i kupiti ovde.

6. Ne gledam ja nikad na cm već na kilo plastike. Napolju oko 2000 din po kili, kada su ozbiljne akcije ima i za 1000 din na veće količine za solidan filament. To je za PLA, solidan no name kineski. Za brendirano mnogo je skuplje još ako je TPE (Ninjaflex) e to su ozbiljne cene. Kod nas ili tih skupih nema ili su ozbiljno skupi.

7. Veličina predmeta koji možeš da odštampaš. Teško je postići maksimalni print ako je komplikovanih oblika. To su fizičke dimenzije preko kojih štampač ne štampa. Margine ako hoćeš.

8. Ne mere. Svi FDM štampaju stepenasto, neki manje neki više. Mora da radi šmirgla i poliranje posle ako hoćeš iole glatko. Dok je ABS bio primarni filament on se topio iznad kadice sa acetonom, tako što su ti nepravilni prvi slojevi pojedeni od strane acetona i onda ostane gladak predmet ali se malo izgubi na detaljima, zavisno od iskustva koje imaš sa tim procesom. PLA je drugačijem hemijskog sastava i aceton tako ne reaguje sa tom vrstom plastike tako da ništa od acetone vapor smoothinga kako se na engleskom zove taj proces. Upravo iz ovog razloga mnogi još štampaju ABS. Za fine oblike visoke rezolucije se koriste SLA i SLS (teška egzotika) štampači.

9. Ista stvar, drugi naziv.

10. Ne nudi to štampač nego softver tj. slicer. Ali gledaj, pošto ovo nisu super precizne sprave, može biti muka sa tim uklapanjem zavisno kako se odštampa. Milimetar odstupanja i nema finog uklapanja, pa mora šmirgla da radi. Svi spajaju iz više delova kada rade iole krupnije predmete. Lepiš jedan za drugi, tako je najbolje. Ako nećeš da se primeti da je spajano mora filer, pa šmirgla pa farbanje.

11. Zadnji put kada sam gledao nije baš duplo ali... nekada su kinezi te delove slali običnom poštom, sada samo i isključivo DHL. E sad ja ne znam da li su baje sa KP osvežili cene ali recimo dobar štampač je u Kini na akciji 170-180 dolara. Nekada je slanje bilo ili fraj ili reda 10-20 dolara. Sada je reda 100-150 dolara. Plus kada stigne nešto DHLom u Srbiju onda kreće dranje neviđenih razmera. Tako da se tih 180 dolara pretvori u više od 500 evra. Što znači da je onih 35000 dinara što traže na KP zapravo super dil. Nekad nije bio ali danas...

12. Ovaj od 180 dolara iliti Creality Ender 3. Mada može i Anycubic Mega. Taj Wanhao je priča iz 2016.

Na kraju 3d štampa je zaista dugačak proces. Desetine sati za krupnije predmete su u pitanju. Nije to za bilo kakvu proizvodnju.

Ja nemam 3d štampač! Pripremao se da kupim, učio softver, nabavio sve što treba ali mi se izjalovilo. Na kraju odustao. Sve što sam napisao gore je rezultat višemesečnog istraživanja tako da možda i nije tako u praksi, neka neko ko u Srbiji radi sa tim spravama me demantuje ako nisam u pravu.
 
TwistedMind i Garavi Petko, hvala vam PUNO!

Nasao sam na KP ovaj Creality Ender 3, nisam iskreno ni znao da takvu stvar potrazim na KP, ima za 320 evra

Garavi petko, kada si napisao "ovaj od 180 evra" ili Creality ender 3, nisi ostavio link, na koji model mislis ?

EDIT: aha, sad vidim "iliti" - mislis na Ender 3

puh, 180e u svetu, kod nas cak i preko KP 320. Malo li je dupla ugradnja rodjaci ..
 
Poslednja izmena:
Ovih dana smo sa Kutijom diskutovali o otvaranju ovakve teme, jer je nedavno uzeo Ender 3 a ja danas Anycubic Delta Linear Plus.
Posto on vec ima Endera, rekoh da probamo i delta 3d stampace pa mozemo uporedjivati rezultate, posto su ista cenovna klasa. Tipa Ender je oko 220e, Anycubic oko 240, stim sto Any ima i auto level funkciju, sa kojom stedis puno vremena.

Ono sto sto niko nije naveo do sada je, da ako jednom krenes u 3d printing i svidi ti se, ti si ga ugasio :)
To je mene do sada drzalo podalje jer poznajem sebe, ali imam kolegu 3d print ludaka + Kutija... popustio sam pod pritiskom.

Vremenom, kada udjes u fazon, zeleces bolje rezultate i polako ces poceti modifikovati stampac. Vecinu koji su u ponudi mozes upgrade-ovati dodavanjem vise funkcija, modifikovanjem firmware-a itd itd...
Npr kolega sa posla je modifikovao svoj CTC (inace Prusa klon) i dobija sasvim fine rezultate.

WhatsApp Image 2019-02-07 at 17.37.21.jpeg

WhatsApp Image 2019-02-07 at 17.39.57.jpeg

Kao sto se vidi na prvoj slici, on je odstampao novo postolje glave sa dodatkom ventilatora koji brze i pravilnije hladi otopljeni materijal te su i rezultati bolji.

Sad je vec dosao do toga da ima 4 dizne na glavi + prosiruje povrsinu na 600 x 600 x 600, delovi su ga kostali oko 150e, poslace slike kada zavrsi.
No lako je igrati se u Ger, kada je sve lako i jeftino dostupno.

Takodje bitna stavka je kvalitet filamenta tj materijala. Imas jeftinije kineske koji su u Ger oko 20e i imas npr Janbex koji kosta 25e kotur a daje mnogo bolje rezultate.
 
Poslednja izmena:
@duke
otvarajte temu, siguran sam da ima brdo ljudi sa stampacima i da ima sta da se kaze.
Inace, u pravu si totalno za ulazak u pricu. Ja sam uzeo tevo mikelandjelo i sada ga modujem da prosirim dimenzije, dodam heatbed, autolevel i kad sam sve to poceo, uzeo novu elektroniku i drajvere.
nazalost, nikako da nadjem vremena da kompletiram celu stvar.
 
@duke
otvarajte temu, siguran sam da ima brdo ljudi sa stampacima i da ima sta da se kaze.
Inace, u pravu si totalno za ulazak u pricu. Ja sam uzeo tevo mikelandjelo i sada ga modujem da prosirim dimenzije, dodam heatbed, autolevel i kad sam sve to poceo, uzeo novu elektroniku i drajvere.
nazalost, nikako da nadjem vremena da kompletiram celu stvar.

Ja bih da flesujem novog Merlina na Endera ali nemam Arduino koji je potreban za flesovanje Bootloadera. Dok ga ne nabavim, nista od instalacije BLTouch auto-leveling sistema.
 
E da, za one koji bi da imaju udaljenu kontrolu nad procesom stampe i sta sve ne, ovo je obavezna alatka: https://octoprint.org
 
Ja bih da flesujem novog Merlina na Endera ali nemam Arduino koji je potreban za flesovanje Bootloadera. Dok ga ne nabavim, nista od instalacije BLTouch auto-leveling sistema.

cek, zar nije sama elektronika bazirana na arduino mega i da je samo potreban arduino IDE softver koji flasuje?
 
Anycubic oko 240, stim sto Any ima i auto level funkciju, sa kojom stedis puno vremena.

Da li mogu da ga kupim u madjarskoj po ovoj ceni ?

Nije mi frka da skoknem kolima, ako ce na KP-u da me oderu 200 evra vise za predmet od 240 evra, taman bi pazario jos neke elektronike pa ako znas mozda info da li ga po toj ceni ima u Madjarskoj, javi da znam da planiram put odma.

Ako bih tamo po pristojnijim cenama kupovao, mozes mi preporuciti model koji je do 400e, ukoliko znas da je pouzdano dobar, hvala u napred
 
Poslednja izmena:
Netacno, postoje specijalizovani prodavci sada koji nude sve i svasta. Uostalom poruciti isti sa AE ili Amazona nikad nije bilo lakse.

Lako je poručiti, ali carina pravi problem. Baš je skoro neko pisao kako su ga odrali na filamentu. Ima specijalizovanih radnji ali cena nije baš popularna. Obzirom da su Ameri za Black Friday nabavili tone sasvim solidnog filamenta za 10 dolara po kili ili manje, nekako ne bih ovu našu situaciju okarakterisao kao sjajnu.

Ja sam zapravo hteo da uzmem neki Anycubic zatvorenog tipa, Formax ime modela. Ali o tom štampaču ima samo jedan kršten opis, jedan čovek iz Nemačke ga je opisao. Zamalo ga nisam kupio par puta na aukciji za 200-njak dolara a pisalo je Worldwide free shipping. E sad da li je to tako ili samo za EU ili DE, ne znam. Hteo sam taj jer je zatvoren, da bih štampao ABS na njemu.

Na KP je prošlog leta čovek prodavao Creality CR10 nabudžen do daske, zatvoren sa ventilacijom, jedino što je polovan. Čini mi se da je tražio oko 400 evra.

puh, 180e u svetu, kod nas cak i preko KP 320. Malo li je dupla ugradnja rodjaci ..

Čitaj šta sam napisao. Cena je 180 dolara plus 110 za DHL ili 240 + 80 za DHL, kako gde. Nisam siguran da li ima prodavaca a da ne šalju kuririma. Treba pogledati po ebay. Na tu cenu ide 40 dolara ili više za DHL uslugu u Srbiji, pa carina plus PDV. Ako nisi švercer sa vezama na carini, oderu te samo tako. Ili da kupiš na Hrvatsku/Sloveniju za tih 180 dolara a slanje džabe.

Bilo je za oko 200 sa slanjem na Banggood prošle godine do pozne jeseni.
 
Poslednja izmena:
Lako je poručiti, ali carina pravi problem. Baš je skoro neko pisao kako su ga odrali na filamentu. Ima specijalizovanih radnji ali cena nije baš popularna. Obzirom da su Ameri za Black Friday nabavili tone sasvim solidnog filamenta za 10 dolara po kili ili manje, nekako ne bih ovu našu situaciju okarakterisao kao sjajnu.

Krš kineksi PLA se kreće od $15 pa do $25, pa ako dodaš porez i carinu na to više se isplati kupiti u 3D marketu. Ja sam poručio jedan kotur direkt od Creality3D, stigao bez carine i dodatnih taksi. Možda sam samo imao sreće :)
 
Da li mogu da ga kupim u madjarskoj po ovoj ceni ?

Nije mi frka da skoknem kolima, ako ce na KP-u da me oderu 200 evra vise za predmet od 240 evra, taman bi pazario jos neke elektronike pa ako znas mozda info da li ga po toj ceni ima u Madjarskoj, javi da znam da planiram put odma.

Ako bih tamo po pristojnijim cenama kupovao, mozes mi preporuciti model koji je do 400e, ukoliko znas da je pouzdano dobar, hvala u napred

Pojma nemam sta se nudi u Madjarskoj, daleko sam od nje :)
 
Pitao sam misleci da je u pitanju domaci retail koji dere sa marzama a svugde drugde je jeftinije - koliko sam razumeo iz posta garavog petka, u pitanju je kineska cena, koja se povecava za ostatak sveta zbog usluga pojedinacne postarine

Sto mi i nema smisla, jer ako postoji uvoznik u nekoj drugoj zemlji, on ne placa pojedinacne postarine i trebao bi da ima retail price, odnosno koliko je u kini, toliko otprilike i da kosta kod evropsog uvoznika + neka marza. Nije ni iPhone 40% skuplji u madjarskoj nego sto je u kini. To nisam skapirao

Ako je u kini 180 dolara, onda bi trebao da bude maks 200 evra u ne-srbija evropi, pa samim tim i madjarskoj gde ljudi danas sve cesce idu iz srbije po hardver
 
uh, zanimljiva tema, ja se vec dugo odupirem da krenem ali citam i gledam dosta, plasim se bas da ako uzmem da cu da se navucem opasno a i ovako mi je vreme slabo :d

hvala Kutija za link, super je lik, krecem da gledam :)
 
Pitao sam misleci da je u pitanju domaci retail koji dere sa marzama a svugde drugde je jeftinije - koliko sam razumeo iz posta garavog petka, u pitanju je kineska cena, koja se povecava za ostatak sveta zbog usluga pojedinacne postarine

Sto mi i nema smisla, jer ako postoji uvoznik u nekoj drugoj zemlji, on ne placa pojedinacne postarine i trebao bi da ima retail price, odnosno koliko je u kini, toliko otprilike i da kosta kod evropsog uvoznika + neka marza. Nije ni iPhone 40% skuplji u madjarskoj nego sto je u kini. To nisam skapirao

Ako je u kini 180 dolara, onda bi trebao da bude maks 200 evra u ne-srbija evropi, pa samim tim i madjarskoj gde ljudi danas sve cesce idu iz srbije po hardver

Govorio sam o ceni sa KP. 3dmarket ako je stvarno uvoznik a ne "uvoznik" onda se masno ugrađuju. Ali znaš kako tržišna niša je u pitanju, luksuzna roba za srpske pojmove. Gde nema ekonomije obima tu ima dranja još ako je Srbija u pitanju, bezobrazluk je na delu.

3dmarket traži 30k + pdv što je 36k dinara. 300 i kusur evra.
 
Vec 8-9 meseci se bavim 3D stampom na poslu, pa cu odgovoriti samo na neka pitanja, a na neka druga je vec odgovoreno. Koristim Ultimaker 3 extended stampac i njihove filamente.
2. 3D skeniranje zahteva 3D skener. Mozda postoji i neki jednostavniji nacin.
3. Pored PLA i ABS, koriste se Nylon, PP (polipropilen), PC (polikarbonat), TPU kao i njihove modifikacije. Najvise za stampu koristim PC i Nylon, kao i PVA (polivinil alkohol) i breakaway ali kao potporni materijal.
4. U principu da, ali zavisi i od stampaca, pre svega od precnika mlaznice (print core) koji materijal se moze koristiti jer gustina otopljenih materijala nije ista. Takodje i visina moguceg sloja zavisi od precnika mlaznice. Manji precnik trazi vecu visinu sloja stampe i obrnuto.
7. To je zapravo manevarski prostor print core-a i sve sto je u okviru tih dimenzija se moze odstampati.
8. Piano finish nivo glatkoce je prakticno nemoguc bez dodatne obrade odstampanog predmeta. Ja stampam sa mlaznicom precnika 0,4mm i visinom sloja od 0,06mm i opet sa strane se mogu primetiti slojevi stampe. (Krcka kad se povuce noktom uz vertikalnu stranicu predmeta.) Prilicno je glatko u poredjenju sa visinom sloja od 0,5mm, o 1mm da i ne govorimo.
10. Stampanje delova i naknadno sklapanje je moguce. Takodje je moguce zapoceti stampu sa jednim materijalom, pa zavrsiti sa drugim. To zavisi dosta od softvera za stampu (slajsera) koji se koristi. (Ovu opciju nisam koristio, ali mi je pokazano da moze kad sam bio na obuci za 3D stampu. Cura Ultimaker softver to moze.)

Na kvalitet odstampanog predmeta najvise utice kvalitet filamenta, a najveci neprijatelj filamentu je vlaga. Neki su manje, neki vise tolerantni na vlagu, ali u sustini svima vlaga smeta. Zato je potrebno ih koristiti samo po potrebi dok se stampa, a potom cuvati u hermeticki zatvorenoj kutiji sa nekim desikatorom (silica kesice). Vlazan filament je krt, losa mu je ekstruzija iz mlaznice (underextrusion), lepi se za print core.
Za modeliranje je najbolji AutoDesk Fusion 360. Nista losiji nije ni DesignSpark Mechanical koji licno koristim. Oba naravno free.
Evo nekih korisnih linkova
https://support.3dverkstan.se/category/31-guides
https://community.ultimaker.com/
 
Stigao anycubic, zbog uocenih par gresaka, tacnije propista u sklapanju kod proizvodjaca i manjka vremena, ostavljam sklapanje za sutra.
Nista strasno samo iziskuje vreme

6d9c4634f4772ace4a56e27e085649b1.jpg


TT on 6X
 
Ako nekoga interesuje, u posedu sam knjige 3D Printing 101 The Ultimate Beginners Guide.pdf , pa ako neko hoće, molim da me kontaktira putem privatne poruke.
 
Najzad da napisem nesto, pisacu narodno da svi razumeju :)

Da naglasim, nikada nisam imao 3d stampac i osim ovlas bacenih pogleda na YT, prica sa poznanicima i sl, nista nisam znao o njima, doduse nisam ni hteo dok se ne odlucim za ozbiljnije razmatranje.
Pa tako i bi, dobio sam mnogo vise nego sto sam trazio :)
Naravno, ovde pricamo o hobi entry level 3d stampacima, popularni zbog cene.
Kao sto rekoh vec, Kutija je uzeo dobro poznati Ender 3, drugar/kolega sa posla ima CTC sto je u sustini isto kao Ender 3 (oba su i3 Prusa klonovi) i oni spadaju u Cartesion tipove stampaca i na kolegin predlog i obrazlozenje koje ce uslediti uzmem delta tj Kossel tip stampaca Anycubic Kossel Linear Plus radi raznolikosti i testiranja.

Jedno je definitivno a to je da 99% jutjubera koji su radili review ovog stampaca bezobrazno lazu (pricam o popularnijim likovima u svetu 3d sampanja), eventualno ako su dobili odlican primerak na review od strane Anycubica. Mislim da sam video 2-3 realnija, ostalo su ciste lazi i suprotnost u odnosu na realnost. Jedan jedini video sam nasao gde je covek imao identicne probleme kao ja, tacnije jos gora situacija.

Vecina kaze da je izuzetno lako sklopiti i da im je trebalo 45+ minuta za sklapanje. Meni je trebalo 5 sati. Neko ko nema moje iskustvo u mehanici i pneumatici verovatno ne bi nikada dobio funkcionalni stampac.
Da krenemo:

Pohvala za uputstvo, stvarno je lepo odradjeno, svaki korak oznacen, svaka kesica sa delovima oznacena kojem koraku pripada, tu skidam kapu.

Sliku ste videli kako dolazi stampac u paketu. Ram se sastoji iz gornjeg i donjeg trougla koji su vec sklopljeni i 3 stuba, sipke aluminijum profil, spojnice sipki karbon. Na donjem trogulu tj podnozju nalazi se gore heatbed tj ploca koja se greje i na kojoj se stampa, ispod nje u sredini trougla je maticna ploca, ispred se montira displej i u coskovima su vec montirani servo motori, na bocne profile idu sine sa klizacima koji su spojeni zubcastim kaisem sa servo motorima, na gornjem kraju profila se montiraju stoperi (mikro prekidaci koji javljaju maticnoj da je klizac stigao do gornje krajnje tacke), extruder i nosac kotura/filamenta se montiraju na jedan od bocnih profila i to je to u sustini.

Vec pri otpakivanju primecujem nebulozu tj zasto su otezali korisniku sklapanje jer kada su vec sklopili trouglove, mogli su i ostalo. Jer sine sa klizacima moras ti montirati na profile a na njima su vec bili montirani karbon granicnici za sinu tj da klizac "ne izleti" sa sine, naravno totalno random postavljeni pa ih moras prvo skidati-pomerati pa sine ubacis pa centriras da sve 3 budu u liniji, ne mora u milimetar ali je pozeljno, ne vidim razlog zasto to proizvodjac ne odradi, mada je dobro bilo u mom slucaju sto nije odradio.
I tu sledi prvo razocarenje. Vadeci iz folije sve 3 sine sa klizacima, naravno sledi provera i uvidim da jedan klizac blokira, toliko da dodje do pola sine, zaglavi i ne mrda. Odmah mi je bilo jasno sta je: opiljci izmedju kuglica u klizacu. A klizac ima bocne komore vodilje sa svake strane koje prate sine i u svakoj komori preko 20+ kuglica promera ~1 mm. Pazljivo vadjenje klizaca, kuglice drzi na mestu lajsnica promera manjeg od 1mm i duzine kao klizac, idealno za pokidati. Ispiranje u toploj vodi, vadjenje i pranje kuglica, ispiranje komora, opiljaka na izvoz, usput nasao greske na profilu sine, peglaj widia uloskom, vracanje svega mikro pincetom - sreca jos uvek odlicno vidim, ca ode sat+ vremena.
Najzad montirao sine na profile, krece montiranje rama. Sav potreban alat daje proizvodjac, imamo jedan plus.
Drugo razocarenje je uzasno los kvalitet srafova. Ajd da su normalni skupi pa da razumem, pricamo o 40-tak srafova ukupno za sve... Svi su inbus i M4/M3 su za ram i njih sam jos nekako montirao, ali prvo sto se mora montirati su stoperi klizaca. Na gornjem kraju sina sa klizacima je karbonski granicnik, kockica koja se pricvrscuje na profil i koja ima 2 rupice gde se zavrcu 2x M2,5 inbus srafa kada se montira stoper na nju.
Znaci, imamo 3 stopera na 3 klizaca - ukupno 6x M2,5 srafa za zavrnuti. Tih prokletih 6 kineskih srafica su mi uzeli 2 i po sata jer je rupica u karbonu preuska i sraf sa navojem mora sebi da ureze navoj.
Problem je sto sraf dodje do pola i na prvo opterecenje proklizi glava. Mislio los alat koji daju, uzeo svoj set, opet isto na sledecem. Iste srafove nisam imao tj jesam ali krace i pomocu njih sam urezivao navoj u karbon i opet pored toga su proklizavali original srafovi. Na kraju sam dotezao sa minijaturnim spec. papagajkama hvatajuci glavu srafa, da ih nisam imao, nikada ne bih bez ureznica odradio.
Supruga je vec donela cekic da razbijem sve, odoleo sam iskusenju.

Sledeci korak elektronika, koja je najcesci problem pri sklapanju po pisanju po forumima. Meni je bila izrazito laka i sve je radilo iz prve bez ikakvog maltretiranja (osim sitnih klasicnih kineksih boljki, nista strasno), pohvala.

Zadnji korak je heatbed, grejna podloga za stampanje. Dolazi kao aluminijumska ploca sa ugradjenim grejacem, na koju se na kraju lepi folija na koju se stampa, a povrsina folije je kao smirgla. da sam znao, nikada je ne bih nalepio.

Najzad sklopljen, instalirao Cura 1.5 verziju na pc koja dolazi sa njim (dobije se USB citac memorijske sa memorijskom, na njoj su svi potrebni fajlovi), pripremio test model i stampanje. Ispalo je uzasno ali zbog moje greske i totalnog ne poznavanja kako podesiti sw za stampanje aka slicer. Model je mali robotic kojeg sam jedva skinuo sa podloge.
Sledecih par podesavanja sve bolji i bolji ali skidanje modela uzas, jako jako tesko se skidalo. Naravno, pri prvom stampanju modela sa vecom podlogom sam iz sve snage udarao spaklom (isto se dobija) ispod modela i nisam mogao skinuti.
Ah da, spakla je bila ostecena, nisam primetio i pri prvom skidanju sam ostetio foliju... smirgla ispravila problem na spakli. Sledeci par slucaja sa vecim modelima isti i tu puca film, skidam foliju jer cu rasturiti stampac uradajuci spaklom po podlozi. Inace se svi zale na podlogu (osim jutjubera naravno).
I sada imam cistu alu podlogu, uzas za stampanje jer se filament tesko lepi, znaci treba mi neko pomagalo. Eksperimentisuci sa podlogom usput ucim slicer, stigao redovniji Janbex filament jer ovaj sto se dobije u paketu je blagi uzas...

Probao sam svasta: lak za kosu, molerska traka, temered glas itd itd... rezultati tu i tamo, najbolja bila traka ali je treba strugati sa modela, uglavnom je problem kada je prvi sloj jako detaljan i trebalo je par pokusaja da krene dobro, ali kada krene, sve donekle ok do kraja.
Pozalim se kolegi i kaze da je to normalan problem i da se ne mucim, vec da koristim secer (wtf...).
Znaci uzmes pola case tople vode i dodajes secer dokle god moze da se rastopi. Onda uzmes parce sundjera i pre stampanja lepo tanko premazes podlogu, pozeljno pokrenuti stampanje jer prvo greje podlogu pa kasnije hotend (glavu stampaca) i kako se greje podloga, premaz se stvrdnjava jer voda isparava i znas ravnomernije i tanje naneti. Taj recept fenomenalno radi, ni jedan jedini problem nisam imao sa prvim slojem od kada to koristim.
Kada zavrsi stampac, jako se lako skida model bez spakle, ostatak premaza ili sastruzes spaklom ili ako neces da brljavis, prebrises vlaznom maramicom ili krpom, vrlo jednostavno.
Narucio sam hvaljenu Ultrabase podlogu i ni blizu nije secer premazu, ne bacati pare na gluposti.

Ali tu nije kraj: primetim oko 6-7 modela da mi kvalitet stampe degradira, extruder (zupcanik koji gura filament u glavu stampaca) poceo da preskace. Pomislio nesto sam zeznuo u podesavanjima slicera te extruder brze gura, sta god radio sve gore i gore. Smanjenjem protoka extrudera u meniju stampaca malo pomoglo ali nije potrajalo. I tu obratim paznju na PTFE crevo (pneumnatsko crevo koje se koristi da sprovede filament od extrudera do glave stampaca). Rasturim i vidim fabricku gresku, tj nestrucno montiranje. Toliko su ostetili crevo montazom (doduse i kvalitet je uzas) da je kocilo filament i narucio novo normalno. Stiglo, montirao, bolje ali neravnomerni layeri stampe, temperatura podesena na 200°c a konstatno rapidno varira od 190-210°c. Posto sam bio totalni noob, nisam obratio paznju na to, misleci da mozda tako treba.
Ubrzo vidim da filament cudno izlazi iz hotenda, neravnomerno, uvija se, dizna pocrnela... Skinuo, ocistio 0.4mm diznu sa 0.4mm celikom. sve super, sklopim, malo bolje ali i dalje los izlaz materijala, pogotovo neravnomeran, extruder preskace. Nema sta, dizna otisla...U medjuvremenu stigle nove dizne, zamenim za novu, jedan da je koristio, skroz je pocnela i oksidirala,takodje pocela ubrzo da brlja sa izlazom materijala. Inace koristim za sada sivi i beli filament, odakle crno...
Skidajuci original diznu primetio sam se hotend blago mrda, opet noob nije znao kako sve to da radi. Google nije puno pomogao, pukne opet film i sve rasturim u najsitnije delove, mislim na glavu.
I tu vidim problem i bez googla: hotend je jako losa klon verzija E3D lite6, koji umesto navoja na heatbrake-u za hladnjak, ima cilindar koji ulazi u leziste u hladnjaku i pricvrscuje se srafovima u hladnjaku hotend-a. Sa ogromnim tolerancijama, jako lose resenje.
Takodje isto vazi za grejac i senzor temperature (inace je senzor poznat da zeza kod ovih stampaca). Tad mi sve bilo jasno i zasto sam tako visoko u hladnjaku nasao istopljeni filament, sreca blob of death (kada filament izadje iz glave odozgo, prelije je i sve unisti) se nije desio.
Podesavanje komponenti sa Kryionaut Thermal Grizly termalnom pastom je napravilo skoro savrsenu glavu koja konstatno drzi 200°c bez varijacija. Od tog momenta mogu reci da imam funkcionalni stampac, koji nije stao od tada.

Pravim podesavanjima za odredjeni model jako lepo stampa. Medjutim ovaj stampac, koji je jako brz i precizan u odnosu na Cartesian tipa Ender 3 ima jedan fundamentalni problem, a to je sam ram, koji je tesko under engineered i ne moze da podnese nagle i ultra brze poteze glave te se brzina stampe, pogotovo ako ima sitnih detalja, krivina, oblika mora smanjiti inace ce brzo ali neprecizno stampati jer se usled pokreta ram trese i krivi.
Naravno, resenje su custom podloske/noge i ojacanja rama koje donekle resavaju problem.
Jos jedan problem brze stampe koji sam danas ustanovio su sipke koje drze glavu tj one su izmedju glave i klizaca i srafovi koji drze sipke usled potresa i brzine lagano popustaju i dolazi do deformacije u stampanju... nikad kraja zurci...

Zakljucak: ako volite da se stalno zezate, budzite, modujete, hocete brzu i preciznu stampu, imate malko vise para nego za Ender 3 i volite iznenadjenja, ovo je pravi stampac za vas.
Ako zelite proverenu out of box stampu bez razmisljanja i nije vam toliko bitno vreme, definitivno Ender 3, koji je kvalitetnije i bolje resen. Nije ni on bez mana ali ih ima mnogo, mnogo manje plus je jeftiniji.
Ovaj moj smatram da je preskup za ovo sto sam dobio, kada sagledam kako i od cega je napravljen, ne vredi vise od plafon 150e.
Kao sto me Kutija pitao pre neki dan: ima li icega sto nisi popravljao i modovao na tom stampacu? - Ima, firmware! :D

To je to UKRATKO (bio bi roman sa detaljima), ako nekog zanima uvde je user manual gde se sve moze videti sto sam opisao, slike necu postavljati, previse ih je :)
 
Poslednja izmena:
Naravo da jutjuberi lažu, barem većina njih, jer valja opravdati poklon. Ima jedan tip što opljuje proizvod ako ne valja, neki 3d printing nerd. 3d printing kanali nemaju posećenost da bi mogli imati bilo kakav krediblitet, sve i kada bi hteli.

Za komentare čitati aliexpress, banggood, gearbest i ono malo ebay feedbacka na stranici proizvoda i proizvođača. Tu sve može da se sazna, koje su falinke.

Taj Kossel sam izbegavao širokom luku, zapravo jedini Anycubic proizvod koji ljudi više hvale nego što kude je Mega. Sve ostalo je džank. Pa i Photon, koji sam zamalo uzeo na aukciji, jeste on džabe i dobrih dimenzija štampe za jedan SLA štampač. Ali je dodatna glavobolja jer ima falinki za izvoz, na osnovnu glavobolju zvanu resin štampač (mrzim lepljivost i smole).

Zanimljivo da nisi imao problema sa levelingom, to je osnovni problem koji ljude muče sa kopijama, posle idu problemi sa ekstruderom.

Eto sad znaš zašto je Jozef Pruša milioner i zašto i3 Prusa MK3 košta od 600 do 800 evra a kineska kopija samo 200 evra.

Edit: Ja sam voljan da čačkam i dorađujem iako je mnogo teško praviti na FDM štampaču ono što ja hoću (sitne pokretne delove koji zahtevaju mikrometarsku preciznost) ali nisam voljan da platim 180 dolara plus DHL plus špediciju plus pdv plus carinu i ko zna šta još. A ne vidim način kako da to izbegnem jer Kinezi neće više da šalju 3d štampače običnom poštom. Ako neko iz Jevrope bude donosio ove stvari a da ne uzima više od 20% na originalnu cenu nek se javi na PP, interesuju me Mega ili Ender 3.
 
Poslednja izmena:
Kvalitet jako varira, i jesam citao komentare ali nisam ocekivao bas ovoliki krs da mi zapadne. Inace je i u originalnom krs stanju bez problema odstampao surprise egg sa formulicom, gde se jaje bez problema otvaralo i formulici se okretali tockovi.
No kao sto sam ranije spomenuo, svesno sam usao u rizik jer imam veliku trzisnu podrsku, za sitne novce sve lako i brzo nabavim.
Ovo je cisto opis za ljude u Srb, ako se neko namerio da zna sta ga moze zadesiti, verujem u Srb se malo teze nabavljaju delovi, mozda gresim...
Ostacu pri ovom stampacu jer mi se jako dopada sistem i uz malo dorade i upgradea moze biti jako dobar stampac. Zamenom nosaca kaiseva, sipki efektora i hotenda ovo je zmaj od stampaca.
Posto se i sin jako zainteresovao, izgleda da ce Ender 3 po drugi put doci do nas ali ovaj put ostaje :)
Inace su svi ovi stampaci mikronski jer stampaju ispod 1mm :)

TT on 6X
 
Rodjak radi vec godinama 3D stampu a da nisam ni znao, zapocesmo pricu o 3D stampi, objasni mi covek sta me zanimalo, a i bonus sta nista zivo nisam skapirao, razlike izmedju PLA i 5G (sta god da je to), i materijale koji oni koriste u nekoj naprednijoj stampi, pa kakav stampac treba za metal, itd.


rece mi da izmedju ostalog je trenutno best buy Wanhao D6 zbog dimenzija, mogucnosti, i opcija za eventualni upgrade. Inace mali radi u Voxellab/3dMarket firmi vec par godina, i bas na pitranje da li uzeti ender 3 kao pocetnik, mi rece da je bolja opcija dodati pare i uzeti wanhao D6 - ja njega nista zivo nisam razumeo (limitirano vreme tog razgovora), pa bi valjalo, ako je to uopste i istina, da mi neko objasni zasto ?
 
PETG, ne 5G.

Edit: Sa gledišta cene bolje prolaziš ako pljuneš 95-100k za D6 ili D6 plus nego da daš 36k i više za Ender 3 varijante. Jer Duplicator je i u Kini oko 70k tako da je odnos cene ipak bolji, deru ali u procentima ne baš 50%. Mada kada se nakarika poštarina, porez i carina mnogo je bolje kupiti u 3d market nego online tako da je cena kao dobra. Pa i u Nemačkoj je 900 evra tako da je tih 100k zapravo super.

E sad, ja nikada ne bih dao za kinesku kopiju tolike pare mada ako 3dmarket nudi podršku dve godine, ne samo garanciju nego ful podršku onda se isplati. Jer je glavna razlika između kineskih firmi što prodaju kopije i ovih brendiranih što ovi drugi nude ful podršku dok je cimanje komunicirati sa Kinezima. Dobra stvar kod D6 i D6 plus je što su zatvorenog tipa.
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno