Takodje je prvi za kojeg cujem da nikada nije imao stampac niti ista zna o stampi i odmah kupio 2 velika + 50kg filamenta + resin.
Zakasneli odgovor, ali bolje ikada nego nikada.
Zavrsni racun = K1 Max x 2 + Bambu Lab A1 x 2 + Bambu Lab A1 Mini x 6 + Elegoo Saturn 4 Ultra + CO2 laser 90x60cm
Ukratko, meni treba stampac koji ce da mi zavrsava posao a ne da stampam gluposti. Na kraju mi ni 300x300mm nije bilo izbliza dovoljno, tako da sam uzeo CO2 laser i od polikarbonata radio "kostur" iz par slojeva, koji sam posle spajao cepovima, super lepkom, aktivatorom i srafovima, na sta su posle dalje isli printani delovi. A na K1 Max sam cesto stampao dijagonalno 360 x 40-50-60mm delove!
Sta je mana K1 Max? Veliki objekti se i sa Hyper PLA stampaju mnogo dugo i potrebno je cesto i po 20+ sati da nesto npr. 300x180x200mm bude gotovo a ja za to vreme duvam u prste. Ubrzo sam uzeo jos jedan K1 Max posle cega sam video da mi je za stampu malih delova znacajno da imam neke posebne manje stampace a i neku precizniju, recimo 0.2 diznu a onda i 0.8 ili 0.1 layer height, sto vrlo cesto oduzi stampu x 5 u odnosu na K1 Max.
Tako sam uzeo prvo jedan A1 Mini pa ubrzo jos nekoliko dok nisam dogurao do ukupno 6 komada. Osnovna prednost grupe malih stampaca je da mogu bukvalno da ostampam par stotina delova gabarita par santimetara dok K1 Max stampa jedan veliki objekat!
A1 Mini se zaista pokazao vrhunski za precizne delove, dok mu je kvalitet stampe po meni najbolji od svih printera na trzistu. Layer lines su i sa 0.4 a pogotovo sa 0.2 diznom nevidljive a cena od 200€ je apsurdno niska. 0.2 dizna u kombinaciji sa PLA Metal Bambu materijalom daje delove koji i na prvi i na drugi pogled deluju kao da su izvedeni od anodiziranog aluminijuma!
Na njemu moze svasta precizno da se uradi, ali mi se recimo jako cesto odlepljuje prvi sloj! Sto se na K1 Max nikada nije desilo. Imam preko 500 uspesnih printova bez greske na K1 Max, koji je po meni savrsen printer. Bukvalno nikakav problem nisam imao, mada sam u 90% koristio Creality Hyper PLA
Na zalost, morao sam van zemlje, tako da nisam ni upola zavrsio sta sam zapoceo ali ono sto je cinjenica, bez 3D stampe nikada ne bih mogao da uradim ovo sto sam do sada uradio, prosto bi kostalo beskonacno da sam sve to prototipizirao na CNC masinama, obradjujuci aluminijum!
Ovako sam dosao do manje vise funkcionalnog prototipa za to sto radim, za koji je naravno potrebno barem jos 6 meseci rada, ali mogu reci da sam mozda cak i na pola puta.
Glavni mentalni problem mi je bila cinjenica da sam mnoge stvari morao da dizajniram imajuci u vidu mogucnosti 3D stampe i da ne zelim nikakav suport.
Tako da su mi neki valjkasti delovi morali biti stampani iz dva dela sa cepovima za uklapanje, pa posle lepljeni, sto opet doprinosi (ne)preciznosti finalnih dimenzija.
A posle toga ce finalni deo morati da se redizajnira za aluminijum i tako barem 50 puta!
Za kraj dva pitanja... veoma mi se dopada eSUN ABS+ crni materijal koji kada se lepo odstampa, zaista lici na anodizirani aluminijum. Medjutim, dosta teze se stampa od obicnog sjajnog ABS-a i ima dosta losiju adheziju izmedju slojeva.
Kacim par slika, ako moze neka sugestija, da li ovo moze bolje da ispadne a pogotovo brze od 8 sati da se odstampa? Namerno sam stampao delove za Voron koje su dizajnirali ljudi pametniji od mene, tako da ne bude dileme da li su dizajn modela ili sama orijentacija lose i moja krivica. Temperatura 265/100, brzina 70mm u sekundi, koja mi je davala najbolju adheziju izmedju slojeva a jos uvek koliko toliku brzinu stampe. Fan 20-30%
Drugo pitanje, generalno losa adhezija za print bed na A1 Mini uopste. Svako malo mi se odlepi ono sto stampam sa print beda. Koristim ugavnom ploce koje su dosle uz A1 Mini, uvek su oprane sapunom, koristim rukavice, nikada nije masna ali slabo se Hyper PLA lepi za tu povrsinu! Cesto mi se desi i da se odlepi posle 20 sati stampe i unisti mi ceo print, koji se recimo sastoji iz 50-60 delova.
A delovi su tipa okruglo dugme za encoder i sl. Mala dodirna povrsina ali nije bas toliko mala, svakako je to najmanje 100mm2 po predmetu. Ako stavim brim recimo, onda stoji bez problema ali treba posle skinuti taj brim na 60 predmeta.
Lepak poboljsava situaciju ali ne toliko. Na K1 Max mi se to nikada nije desilo, ali naravno da 0.4 dizna i 0.2 ne mogu da se porede ni po brzini ni po preciznosti.
Kupio sam inzenjersku plocu za A1 mini, na njoj se bolje lepi, ali mi za te predmete odgovara teksturisana donja povrsina.
Unapred zahvalan za svaku sugestiju, savet itd...