Utisci za Flexis i Xtreme nakon 10 dana, imajte u vidu da još nemam pametne utičnice:
Za nepunih 10 dana neprekidnog rada, tačnije 9 dana (sem 10 minuta reseta Flexisa da testiram senzor temperature i 10 minuta nestanka struje) zajednička potrošnja cele kuće je 169kW skupe i 120kW jeftine struje = 289kW za celu kuću. To mu izađe oko 31kW dnevno ili 1.3kW na čas.
Ne mogu znati koliko je tu otišlo na obe klime, ali po nekom ranijem proračunu u proseku u mesecima bez upotrebe klime ranije kuća troši oko 0.5kWh u proseku što ostavlja 0.8 na dve klime.
E, sad, dve potpuno različite klime, dva različita prostora, dva načina rada. Iskreno još se učim da ih koristim kako treba.
Kuća izolovana 10cm, podnu izolaciju nemamo, ispod kuće je podrum, tavan delimično izolovan nekim stiroporom. Čekam platu da kupim staklenu vunu od 10cm i pokrijem ceo tavan u nadi da će napraviti neku lepu razliku tj. da će olakšati Haieru malo pre svega. Prozori PVC, nikakav wow kvalitet, ali opet rade posao. Balkonska vrata loše dihtuju i tu ću staviti one izolacione trake. Ulazna vrata drvena i isto ih čeka kao balkonska. Greje se nekih 67m2, dok je soba od 10m2 zatvorena i ne greje se, služi kao garderober.
Midea greje malu spavaću sobu (severna strana koja sunce vidi tek u maju) i okrenuta je prema vratima ka hodniku preko puta čega je kupatilo. Znači nekih 12m2 i šta još potkači od hodnika. Unutra toplo, temp. generalno konstantna. Veoma lako se provali kada modulira.
Flexis kada greje greje kao lud. Totalno drugačija zverka. Greje nekih 35-36m2 plus isti taj hodnik jer su dvoja vrata otvorena. Pozicionirana je na južnom zidu, iznad balkonskih vrata i lepo baca vazduh u celu sobu. Njenu modulaciju ne mogu da uhvatim i još se mučim da skontam kako joj senzor radi. Uhvati temperaturu koja joj se zada, drži pola stepena iznad, ali ne vidim da se gasi ili usporava. Lično mislim da mnogo više od Midee troši, generalno zbog nje i kupujem utičnicu. Kada je bio minus ovih dana (minus 3 u jednom trenutku) za sat vremena na zadatih 23°C obe klime su povuke oko 2kWh. Posle se to smirilo, ali očigledno sa padom temperature baš dosta raste potrošnja.
Poslednjih dana držimo 22-23°C i cela kuća je generalno jako topla za moj ukus.
Do ozbiljnih minusa planiramo da uzmemo i koji metar drva za svaki slučaj za pećkicu koju imamo u dnevnoj sobi preko puta klime. Opet, pisao sam ranije, davali smo cca 1100, 1200 evrića na ugalj i drva po sezoni, a od februara kada potrošimo sve morali i da se dogrevamo na staru klimu (čiji račun nisam uračunao u grejne troškove u sezoni). Sve i da izađe toliko, a nadam se da neće, posebno kada stavim tu vunu (pomoz bože da nešto uradi, za više od toga nemam sad), neopisivo je lagodno ne morati disati dimčugu, izbacivati pepeo i utovarivati ugalj.
Cepanje drva volim, možda je to deo razloga što ću naručiti malo. Kuvano vino u termosu, ladan vazduh, sluške i oblice. Milina jedna.
Summa summarum, ugodno je jako. Pošto sam nov u ovome malo sam opterećen brojanjem kilovata u nadi da naučim što bolje da koristim tu klimu, ali ceo doživljaj grejanja za sad je fin skroz. Toplo nam je. Bilo toplo kad je bio mali minus. Videćemo kako će biti kada udari jači.
Edit: Napolju je 3.7°C. Obe klime rade na 23°C jaki vent, žena kuva nešto u kuhinji, uključen bojler u kupatilu i za sat vremena ode 1.4kW.