Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Nocas bas bili teski uslovi, sve oko 0c (-1c) i gusta magla u pm 🤣
Po grafikonu(P115) vidim da su obe klime(Amber i Muse) za 12h... Odradili 6x DF

Čupao sam iz struje, daljinski sam resetovao na reset dugme...
30 i par kvadrata je tu.
Ranije nije bio problem.
Na netu tražio, neki su kao od servisa dobila da drže Manuel fan, nekome je falilo freona...
A meni se čini da je neki bug, pošto je je zezao Mel cloud

30 i par kvadrata je tu.
Ranije nije bio problem.
Na netu tražio, neki su kao od servisa dobila da drže Manuel fan, nekome je falilo freona...
Koliko dugo imas tu klimu? Meni kad je isurio freon nije mogla da izbaci bas vruc zrak, nije imala snage bez obzira dali je fix ili auto fan. Svakako se vidi dali lede cijevi dole ako fali. Mel cloud je imao prije kod svih problema ali to je vec odavno. Sta se desi kad ne na auto pa otvoris prozore, jel i tada neda gas, kako vuce struju?

3 godine minimum je kod mene, 2 x godišnje servis.
Nije još minus, ali povuče cca 600w kada stavim da sa 23 digne na 25 stepeni npr.
Vazduh bude topao, ali fan speed bude neki minimalan.
Odradi kompresor svoje, ali to klima pirka i naprosto ne izbaci dovoljno vazduha bez obzira što je topao...
Isorebacujem ja fan speed I vratim na auto i klima nastavi da duva jace. Posle spusti fan speed na neki minimalni i kada zatreba on ne podigne brzinu nego ostane na toj maloj brzini.
Ne radi kao pre da raspali fan speed I da brzo ugreje.
Ne znam Kako factory reset da joj uradim.

Nocas bas bili teski uslovi, sve oko 0c (-1c) i gusta magla u pm 🤣
Po grafikonu(P115) vidim da su obe klime(Amber i Muse) za 12h... Odradili 6x DF
Kod mene isto bila magla ali nijedan defrost, to je i najveca prednost kada svaka prostorija ima svoju klimu koja je pravilno dimenzionisana i sa rezervom snage.
Imam 5 klima na 90m2.
Jedna zanimljivost, dok ima sunca solarna elektrana (6kW) pravi preko 3kW dok klime ne rade non stop i ne trose vise od 1,5kW na sat.
Grejanje na 🌞

Ako ti je prašnjava okolina, neki generalni savet je pranje filtera na 250 radnih sati uređaja. 2x godišnje je malo, osim ako uređaj retko radi i (skoro da) nema prašine u prostoru.

Nisi dobro razumeo, mislio je na veliki servis 2x godisnje.

Ako ti je prašnjava okolina, neki generalni savet je pranje filtera na 250 radnih sati uređaja. 2x godišnje je malo, osim ako uređaj retko radi i (skoro da) nema prašine u prostoru.
Filtere čistim na 2 nedelje Maks.
2x godišnje radim servis sa pranjem turbine, pranjem spoljne itd

Moja LN kad ju potjeram povuce preko 2000w a to kad je falilo freona nije mogla. Takodje se cudno ventilator ponasao ali opet meni se to pokazalo na prvoj zimi a ti omas vec 3god pa nije logicno.

30 i par kvadrata je tu.
Ranije nije bio problem.
30 i par kvadrata ne može na auto pogotovu kada je napolju hladnije.

Kako je LN ostao bez freona, losa ugradnja?
Ja bio inzinjer🤣 Nisam dovoljno stegao ali opet dovoljno da hladi. Kad je krenula da grije ( posto je puno veci pritisak ) skroz polako je curio freon i tad su krenuli cudni simptomi. Fentilator neradi kako treba, osjeti se manjak snage, nevuce struje kao prije i onda vizuelno na klimi.

Prilozi

• Screenshot_2024-11-10-13-27-35-816_com.google.android.apps.photos.jpg
    Screenshot_2024-11-10-13-27-35-816_com.google.android.apps.photos.jpg
    74.6 KB · Pregleda: 130
  • Screenshot_2024-11-10-13-27-32-791_com.google.android.apps.photos.jpg
    Screenshot_2024-11-10-13-27-32-791_com.google.android.apps.photos.jpg
    56.7 KB · Pregleda: 75
Otvori ti najbliži prozor do nje. Ako ni tad ne zavrti ventilator na najjače nešto zaista nije ok. Može biti da to što setuješ za 2c ona tumači kao nije to ništa za mene, ugrejaću i na najslabijim duvkanju, da ne smaram domaćina... :)

Verujem da je to... Na autofan svaka klima koju sam video pokušava da ostane u što manjoj brzini. Do krajnjih granica. Tek kada zaista ne može da održi, ugreje ni sa većom potrošnjom (toplijim izduvom) tek tad se smiluje da da gas po ventilatoru.

Jedna zanimljivost, dok ima sunca solarna elektrana (6kW) pravi preko 3kW dok klime ne rade non stop i ne trose vise od 1,5kW na sat.
Grejanje na 🌞
Da li su ti samo klime prikljucene na nju ili citavo domacinstvo? To je fina proizvodnja za ovako vrijeme

30 i par kvadrata ne može na auto pogotovu kada je napolju hladnije.
Kako ne može? Ova klima je više 14 nego 12...
Otvori ti najbliži prozor do nje. Ako ni tad ne zavrti ventilator na najjače nešto zaista nije ok. Može biti da to što setuješ za 2c ona tumači kao nije to ništa za mene, ugrejaću i na najslabijim duvkanju, da ne smaram domaćina... :)

Verujem da je to... Na autofan svaka klima koju sam video pokušava da ostane u što manjoj brzini. Do krajnjih granica. Tek kada zaista ne može da održi, ugreje ni sa većom potrošnjom (toplijim izduvom) tek tad se smiluje da da gas po ventilatoru.
Pokušaću..
Znaš šta mi je problem, držim je preko dana recimo na 24 i kako je toplo, nije problem.
Noću kada padne temperatura, padne temp u sobi za stepen ili 2, a klima pirka...

Da li su ti samo klime prikljucene na nju ili citavo domacinstvo? To je fina proizvodnja za ovako vrijeme
Celo domacinstvo.
Da, sunce je i dalje jako a nema vrucine pa je dobra efikasnost. U junu je na primer u 13h suncano pravila 4,6kW a 30.09. je presla 6kW. Toplota smanjuje efikasnost.

Znam, znam, mojima je danas proizvela preko 20 kWh, a bilo je promjenjivo, doduse njihova je od 8kW(16x550w), nego sam mislio da ti je poseban krug😄

Pozdrav, treba mi klima za grejanje za stan od 33 m2, dobro izolovan (na Zlatiboru).

Imao sam na umu da uzmem nesto od kineza ali koliko vidim sve tri marke (Gree, Midea, Hisense) imaju neke boljke:

1. Gree - ne modulira ispod 500w
2. Midea - na grejanju izbacuje hladan vazduh kada dostigne odredjenu temperaturu
3. Hisense - ne ocitava temperaturu dobro i ne greje dobro bez iFeel-a.

Shodno tome razmisljam da dodam jos love i da uzmem Japnaca i da budem siguran koliko toliko nadam se. :D

Shvatio sam da ce mi 12-ica verovatno biti previse i da moze i 9-ka dobra da radi posao kako treba pa mi se izbor sveo na ove dve klime:

1. Mitsubishi MSZ-SF25VE/MUZ-SF25VE
2. Daikin FTXC25D/RXC25D

Ne znam ima li nesto u tom fazonu od Fuijitsu-a. Bilo koji savet je dobrodosao. Hvala! :)

2. Midea - na grejanju izbacuje hladan vazduh kada dostigne odredjenu temperaturu
1. Tu ne mozemo nista uraditi😂
2. Moze da se namjesti da ne duva
3. Zavisi od modela

2. Daikin FTXC25D/RXC25D
Ako mislis na ove modele, naravno da ce za 30 kvadrata trebati 12-ka, znam po cemu si zakljucio, ali ne ide to bas tako😄
Koliko su zapravo trajne današnje klime? Četiri-pet godina je opravdano očekivati da će prosečna klima služiti bez kvarova za grejanje i hlađenje.
Ili nema pravila i kako se kome zalomi?
To niko ne moze da zna, ja bih sto duze ako moze, jer kako je krenulo, za koju godinu necemo imati sta kupiti od ovih jeftinijih klima

1. Tu ne mozemo nista uraditi😂
2. Moze da se namjesti da ne duva
3. Zavisi od modela

Ako mislis na ove modele, naravno da ce za 30 kvadrata trebati 12-ka, znam po cemu si zakljucio, ali ne ide to bas tako😄

Da, znam da pod 2) moze da se namesti da ne duva kroz one hakove sa daljnicem ali bih to da izbegnem mozda. :) Svakako mi je prvi pik bio Hisense Energy Pro X dok nisam procitao iskustva na forumu sa tim losim citanjem temperature.

Sta mislis o ovim modelima onda:

1. DAIKIN FTXF35E/RXF35E Sensira
2. Fujitsu ASYG12KMCE/AOYG12KMCC
3. Mitsubishi Electric MSZ-SF35VE / MUZ-SF35VE

Hvala! :)

Pozdrav, treba mi klima za grejanje za stan od 33 m2, dobro izolovan (na Zlatiboru).

Imao sam na umu da uzmem nesto od kineza ali koliko vidim sve tri marke (Gree, Midea, Hisense) imaju neke boljke:

Shodno tome razmisljam da dodam jos love i da uzmem Japnaca i da budem siguran koliko toliko nadam se. :D

Shvatio sam da ce mi 12-ica verovatno biti previse i da moze i 9-ka dobra da radi posao kako treba pa mi se izbor sveo na ove dve klime:

2. Daikin FTXC25D/RXC25D

Ne znam ima li nesto u tom fazonu od Fuijitsu-a. Bilo koji savet je dobrodosao. Hvala! :)
Midea Extreme 12 btu greje dnevnu sobu od 36 kvadrata bez problema.
Sto se tice duvanja hladnog vazduha resi se unošenjem kodova preko daljinskog onda prestane da duva hlano i podigne usmerivač vazuha.
Moje mišljenje je da ides na jacu klimu Gree Amber ili neki Japanac jer je to ipak Zlatibor dosta hladnije, ne znam kako ce se ponašati Midea Extreme

.

2. Daikin FTXC25D/RXC25D

Zatibor nije bas topao 😁 puno znaci sto je stan izolovan, ali kad su vanjske temp niske, klima treba da se izbori sa tom hladnocom. Takodje da nekazem vanjska buka, dali stvara buku, trese itd. Razmisli takodje o tom da nemas problem sa komsijama. Moje misljenje je da su to slabe klime za planinu.
Midea Extreme 12 btu greje dnevnu sobu od 36 kvadrata bez problema.
Sto se tice duvanja hladnog vazduha resi se unošenjem kodova preko daljinskog onda prestane da duva hlano i podigne usmerivač vazuha.
Moje mišljenje je da ides na jacu klimu Gree Amber ili neki Japanac jer je to ipak Zlatibor dosta hladnije, ne znam kako ce se ponašati Midea Extreme
Dali ti je ovo prva zima ili imas vec duze? Ako imas duze koji je najveci minus bio i kako se ponasala vanjska sa bukom/ vibracije itd?

2. Daikin FTXC25D/RXC25D

Pa nema Gree samo jedan model u ponudi, ne modulira svaka na 500w.
A i ovo za Mideu ne znam šta je toliki problem. Jedino ako neko go sedi ispod klime dok ona vrti samo turbinu. To traje kratko, i nije da duva hladno kao da je Sibir.

.
Zatibor nije bas topao 😁 puno znaci sto je stan izolovan, ali kad su vanjske temp niske, klima treba da se izbori sa tom hladnocom. Takodje da nekazem vanjska buka, dali stvara buku, trese itd. Razmisli takodje o tom da nemas problem sa komsijama. Moje misljenje je da su to slabe klime za planinu.

Dali ti je ovo prva zima ili imas vec duze? Ako imas duze koji je najveci minus bio i kako se ponasala vanjska sa bukom/ vibracije itd?
Nije prva zima druga je, najniža temperatura je bila prosle godine -12 i bila je malo bučnija spoljna jedinica grejala je solidno dostizala je zadatu temperaturu 23°c jedino je defroste radila svaka 2 sata

Kako ne može? Ova klima je više 14 nego 12...

Pokušaću..
Znaš šta mi je problem, držim je preko dana recimo na 24 i kako je toplo, nije problem.
Noću kada padne temperatura, padne temp u sobi za stepen ili 2, a klima pirka...
Ona može da greje niko to ne spori tu kvadraturu ali ako pojačaš ventilator. To što kažeš da pirka nije dovoljno da dobaci zagrejan vazduh i ujednači temperaturu u prostoriji koju greje. 24 je blizu klime a dalje je niža temp, prosto.

Iskoristio bih odmah datu priliku, da se zahvalim kolegi @maxy , koji je pre neke 4 god. preporučio paročistač za čišćenje klima uređaja..

Elem, pošto su dva servisera obećala da će doći i naravno slagala.. Tražeći nešto sasvim levo, naletim na paročistač koji nisam ni izvadio iz kutije, a kupio sam baš na preporuku koju sam video ovde.. Pa ga odmah i probah.

I mogu vam reći da je super za pranje unutrašnjih jedinica i to bez ikakve pripreme (klime rade u nepušačkom okruženju). Znači bez ikakve hemije, samo destilovana voda.
Rebra, turbina, krilca.. Sve kao novo, a bez da sam išta rasklapao. I što je najbitnije, ništa okolo nisam upropastio. Stavio ispod peškir, da ono malo što prokaplje pokupi, par ubrusa i to je to!

Prilozi

• IMG_20241110_181330.jpg
    IMG_20241110_181330.jpg
    128.3 KB · Pregleda: 97
Vrh Dno