Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

I meni sigurno godinu dana stoji jedan parocistac i hvata prasinu... Kupljen onako bezveze :)

Prilozi

• IMG_20241110_184437.jpg
    IMG_20241110_184437.jpg
    145.5 KB · Pregleda: 78
Ona može da greje niko to ne spori tu kvadraturu ali ako pojačaš ventilator. To što kažeš da pirka nije dovoljno da dobaci zagrejan vazduh i ujednači temperaturu u prostoriji koju greje. 24 je blizu klime a dalje je niža temp, prosto.
Pa znam to...
Pisao sam da se klima nije ponašala tako i ne znam što je sada ovako...
Kao da se zaglupela

Zahladnilo napolju mozda je do toga. Ja grejem oko 90 m2 sa dve srk35zs-wf. U prelaznim periodima ok je na auto ali kad udare minusi nema šanse na auto već ide na 3 od 4. Ima dve solucije(makar kod mene) ili veća temp a slabiji izduv (tada mi je veća potrošnja) ili manja temp, a jači izduv da bi efekat bio isti. Pretpostavljam da pereš filtere redovno. Kod mene je to na 15 dana.

To sam provalio, ode mi potrošnja ako je nizak fan speed...
Bas me nervira jer nije bilo tako, a klima je plaćena papreno ..

Pozdrav, treba mi klima za grejanje za stan od 33 m2, dobro izolovan (na Zlatiboru).

Imao sam na umu da uzmem nesto od kineza ali koliko vidim sve tri marke (Gree, Midea, Hisense) imaju neke boljke:

1. Gree - ne modulira ispod 500w
2. Midea - na grejanju izbacuje hladan vazduh kada dostigne odredjenu temperaturu
3. Hisense - ne ocitava temperaturu dobro i ne greje dobro bez iFeel-a.

Shodno tome razmisljam da dodam jos love i da uzmem Japnaca i da budem siguran koliko toliko nadam se. :D

Shvatio sam da ce mi 12-ica verovatno biti previse i da moze i 9-ka dobra da radi posao kako treba pa mi se izbor sveo na ove dve klime:

1. Mitsubishi MSZ-SF25VE/MUZ-SF25VE
2. Daikin FTXC25D/RXC25D

Ne znam ima li nesto u tom fazonu od Fuijitsu-a. Bilo koji savet je dobrodosao. Hvala! :)
Sta god da uzmes 12 obavezno i nesto kvalitetno.
Koliko su zapravo trajne današnje klime? Četiri-pet godina je opravdano očekivati da će prosečna klima služiti bez kvarova za grejanje i hlađenje.
Ili nema pravila i kako se kome zalomi?
Zavisi od uslova u kojem rade, kvaliteta itd. Moje najstarije Fujitsu 12LGC su iz 2011, nisu nikad mucene jer kad su dve bile na 90m2 kad su bili minusi se lozilo posle dodao jos klima tako da su maksimalno rasterecene. Redovno odrzavanje koje sam radim i nema problema.
Na primer VOX IVA5 je poceo motor turbine da skripi ove godine (uzeta 2020), zamenjen motor u garanciji, nisam nista placao. Koliko para toliko muzike, uvek bilo ;)
Iskoristio bih odmah datu priliku, da se zahvalim kolegi @maxy , koji je pre neke 4 god. preporučio paročistač za čišćenje klima uređaja..

Elem, pošto su dva servisera obećala da će doći i naravno slagala.. Tražeći nešto sasvim levo, naletim na paročistač koji nisam ni izvadio iz kutije, a kupio sam baš na preporuku koju sam video ovde.. Pa ga odmah i probah.

I mogu vam reći da je super za pranje unutrašnjih jedinica i to bez ikakve pripreme (klime rade u nepušačkom okruženju). Znači bez ikakve hemije, samo destilovana voda.
Rebra, turbina, krilca.. Sve kao novo, a bez da sam išta rasklapao. I što je najbitnije, ništa okolo nisam upropastio. Stavio ispod peškir, da ono malo što prokaplje pokupi, par ubrusa i to je to!
Isti takav stoji neotvoren u kutiji od tad kad smo pricali ima 4 godine. Koji sam ja lik, sam sebi se smejem. Sto je najjace, kad se njega setim pomenem zeni, ona kaze sutra ce da probamo i tako 4 godine. Dal smo za Lazu, nije utvrdjeno :D
Sto je najjace perem 5 klima bastenskom kao s0m a imam taj parocistac...

Možda je još neko kupio tada, a takođe mu stoji u kutiji?! 😁

Bruka, sta da kazem... ajd da mi ne treba vec imam 6 klima ukupno i kutija nikad nije ni otvorena :rolleyes:

Do danas sam mislio, da samo ribolovci kupuju pribor, koji godina posle kupi prašinu po ćoskovima... 🤗

Kako cistite turbinu samo sa parocistacem? Mislim ocisti se ona, ali nikad ne izgleda kao oprana, ostane kao tanki sloj prasine na njoj ili je to mozda samo kod mene jer se duvani, pa se zalijepi od masnoce? Do parocistaca nije, imam ih dosta i svaki sam probao😆

Kako ne može? Ova klima je više 14 nego 12...

Pokušaću..
Znaš šta mi je problem, držim je preko dana recimo na 24 i kako je toplo, nije problem.
Noću kada padne temperatura, padne temp u sobi za stepen ili 2, a klima pirka...
Da ne guglam sad, ali to je donekle "normalno"… klima verovatno ima nizak protok vazduha na najnižoj brzini, dobar deo vazduha koji izduvava ponovo usisava, senzor meri da nema opadanja temperature u prostoru i nastavlja tako...

Jer realno, klima bi morala da ima komplikovaniji algoritam da skapira da pri nekoj spoljnoj temp dok radi sa najnižim izduvom ne održava podjednako temp u celom prostoru (a ona pojma nema u kakvom se prostoru nalazi) ili dodatni hardware da meri temp po prostoru (pipkava rabota) i donosi neke zaključke...

Možda si nekim nameštajem promenio način kruženja vazduha u prostoriji, možda je bio drugačije usmeren izduv itd pa je radila "kako se očekuje", a sada se pravi pametna :D probaj malo da eksperimentišeš sa usmerivačem. Ali bar imaš fix fan speed pa možeš to jednostavno da premostiš.

Za nekoliko godina će AI ovakve stvari da radi za nas, za sada smo osuđeni na primitivne načine xD

Mislim da je al vise manje tu 😁
Mislim da je ipak do modela klime, slazem se kad radi u niskim modulacijama da je to tako. Ali npr zato imas 3D i-see gdje senzor mjeri temp kroz onaj senzor za pracenje ljudi. On kad se okrece mjeri i temparaturu u prostoriji bez obzira na modulaciju itd. Mozda bi Damke trebao promjeniti tu funkicu na daljincu pa bi proradilo. Ja drzim inace na auto i savrseno radi. Bar jos uvjek.

Prilozi

• Screenshot_2024-11-11-08-40-44-880_com.google.android.youtube.jpg
    Screenshot_2024-11-11-08-40-44-880_com.google.android.youtube.jpg
    102.3 KB · Pregleda: 51
  • Screenshot_2024-11-11-08-40-33-375_com.google.android.youtube.jpg
    Screenshot_2024-11-11-08-40-33-375_com.google.android.youtube.jpg
    103.3 KB · Pregleda: 63
Problem je što različiti materijali imaju različite temperature, pa ni to nije baš sjajno rešenje

Da ne guglam sad, ali to je donekle "normalno"… klima verovatno ima nizak protok vazduha na najnižoj brzini, dobar deo vazduha koji izduvava ponovo usisava, senzor meri da nema opadanja temperature u prostoru i nastavlja tako...

Jer realno, klima bi morala da ima komplikovaniji algoritam da skapira da pri nekoj spoljnoj temp dok radi sa najnižim izduvom ne održava podjednako temp u celom prostoru (a ona pojma nema u kakvom se prostoru nalazi) ili dodatni hardware da meri temp po prostoru (pipkava rabota) i donosi neke zaključke...

Možda si nekim nameštajem promenio način kruženja vazduha u prostoriji, možda je bio drugačije usmeren izduv itd pa je radila "kako se očekuje", a sada se pravi pametna :D probaj malo da eksperimentišeš sa usmerivačem. Ali bar imaš fix fan speed pa možeš to jednostavno da premostiš.

Za nekoliko godina će AI ovakve stvari da radi za nas, za sada smo osuđeni na primitivne načine xD
Ima ova klima si haha
Ima senzor koji gasim, nervira me.
Igrao sam se juče sa podešavanjima i definitivno nije u redu nešto jer kada sam digao na 30 stepeni nije povećao fan speed.
Stavio sam posle na fan speed 3 i proverio par puta, drži temp sobe...
Nije idealno rešenje, ali Bože moj.
Muka me hvata da reklamiram :)

Bruka, sta da kazem... ajd da mi ne treba vec imam 6 klima ukupno i kutija nikad nije ni otvorena :rolleyes:
ja mislio da sam jedini m.anijak koji drzi 1 Daikina u rezervi .... cisto da se nadje :):)

Kako cistite turbinu samo sa parocistacem? Mislim ocisti se ona, ali nikad ne izgleda kao oprana, ostane kao tanki sloj prasine na njoj ili je to mozda samo kod mene jer se duvani, pa se zalijepi od masnoce? Do parocistaca nije, imam ih dosta i svaki sam probao😆
Za duvan moraš nešto za odmašćivanje kao što je Axel Sgrasso da isprskaš bar dva puta i da prođeš četkom pa da ispereš toplom vodom.

Pa možeš turbinu bez skidanja i finom četkom za farbanje (uska četka), ali vlakna moraju biti fina.

@djalf Znam da mora, ali reko da ne moze izmedju pranja, ne mogu svaki put prati turbinu, a filteri se svakako ne mogu oprati ako se ne isprska.
@maxy Pa nju i koristim, ali nikad ne izgleda cisto, kao kada je oprana, pa reko da ne koristite jos nesto zajedno sa parocistacem.

Poslednja izmena:
Pa ako se zaprlja za mesec dana to je onda horor.

Pa ne zalijepi se za mjesec dana, ali za 4,5 da, na njoj se pocne lijepiti prasina. Nego sam ja probao da je cistim parocistacem, ali nije nesto makao prasinu. Mislio sam da imate neku foru za parocistac pa bi je primjenjivao svaki mjesec i 1 godisnje servis.

Ne može se očistiti kao kada se izvadi, ali sasvim dovoljno može i ovako

Može ali ne tamo gde ima duvana. Ja sam moje samo jednom rasklapao i to najviše da skinem onu zaštitnu žicu na LGC i LU, na LLCA nisam skinuo a uspeo da operem bez skidanja.

Ne može se očistiti kao kada se izvadi, ali sasvim dovoljno može i ovako
Ne shvatate me, nikad ni najednoj mojoj klimi nije vadjena turbina, donesu onaj mini kompresorski perac i operu je bas dobro. E sad ja klime 1 mjesecno prodjem parocistacem sace i turbinu, sace se ocisti dobro, turbina se ocisti, ali uvijek ostane kao neki mini sloj prasine, bez obzira sto sam je cetkom trljao, kad je operu toga nema. Bez obzira sto se pusi i sto je kinez od 300e, ona se sija kao da je juce kupljena( ok filteri su malo pozuceli), ali maska se sija😄 Samo sam pitao da li jos nesto koristite sa parocistacem, mislio sam nesto lakse od hemije, sto bi se lako ispralo

Odmašćivač.

Axel Sgrasso se lako ispira. A cetkice treba da budu ovakve a ne za farbanje:
Nabavis ovakve cetkice i nema potrebe za skidanjem
s-l640.jpg
Scba0705927c7403a91ef47fc144b8feee.jpg

Grejem se već tri godine na Haier tundra 18 i vrlo sam zadovoljan. Dodao sam skoro kod sina u sobu koja je 25 kvadrata Haier tide 12. Mnogo čudno radi i drugačije od ove veće. Velika mi održava temperaturu koju god da stavim a ova nova ako stavim 22c. nabije temp. na 25 c. i ugasi. I tako ceo dan pali i gasi. Jedino kad sam je stavio na 25 c ona je radila i održavala tu temperaturu. Da li je pokvarena ili joj je možda soba mala pa brzo ili nešto treće?

Grejem se već tri godine na Haier tundra 18 i vrlo sam zadovoljan. Dodao sam skoro kod sina u sobu koja je 25 kvadrata Haier tide 12. Mnogo čudno radi i drugačije od ove veće. Velika mi održava temperaturu koju god da stavim a ova nova ako stavim 22c. nabije temp. na 25 c. i ugasi. I tako ceo dan pali i gasi. Jedino kad sam je stavio na 25 c ona je radila i održavala tu temperaturu. Da li je pokvarena ili joj je možda soba mala pa brzo ili nešto treće?
Probaj da stavis vecu brzinu na ventilatoru kod sina.
Imas li ifeel opciju merenja temperature na daljinskom?

Nazad
Vrh Dno