Pozdrav ekipa,
Listam već mjesec dana sajtove i tražim preporuke kako bih odlučio koju klimu uzeti pa tim povodom naletim i na ovaj forum. Malo sam listao i vidim da većina vas ide baš u sitne detalje kada se radi o klimama. Svaka čast, dosta stvari naučio, super ste. Preporukama servisera svaka čast, ali iskustva korisnika su ipak zlata vrijedna.
Nego da se prebacim na temu. Iako sam dosta kvalitetnih stvari pročitao, ipak sam i dalje u dilemi koju marku, ma čak i koju veličinu klime da kupim. Radi se o objektu koji ima oko 100m2 na 2 sprata(50+50m2) sa unutrašnjim stepenicama. Inače vikendica, ali ću provesti ovu zimu sigurno tu tako da mi treba neka klima za grijanje. 2 sobe su na spratu (spavaće, cca 15+15m2) i wc u prizemlju (oko 6m2), a ostalo je sve otvoren prostor (oko 70m2). Toplotna izolacija je 10cm stiropor i solidna drvena stolarija. Klima bi zimi služila za grijanje sve dok je "blaga" zima, odnosno temperature malo ispod nule, jer postoji zidani kamin (šamot) koji bi „uletio“ kao dodatni izvor toplote kada su temperature u većem minusu. Budžet mi je max 1.100 eur sa ugradnjom, a ugradnja je ovdje slična kao i kod vas; 150-200 eur u zavisnosti od daljine između jedinica (zaboravi napisati da se javljam i Bosne
). Brend koji će biti mi je svejedno, ali u taj budžet se moram uklopiti.
S tim u vezi, u ponudi ovdje imam:
- Midea Breezeless 18ka (650-700 eur);
- Hisense:
- Expert smart 18ka (500 eur)
- Expert smart 24ka (700 eur)
- Energy se 18ka (700 eur)
- Energy se 18ka (800 eur)
- Energy pro x ili pro plus 12ka (600 eur)
- Gree
- Pular 18ka 750 eur
- Lomo regular 18ka 800 eur
- Fairy 18ka 830 eur
- Airy 18ka 900 eur
Čitao sam da je Haier flexis plus pravo dobar za grijanje, na njega sam najviše oko bacio, ali 18ka mi ili izlazi iz budžeta ili je baš na granici, a minus je također da je njihov servis ovdje relativno oskudan. Čak sam razmišljao i dvije 12ke i imam ponudu za 2 Azuri Aries za 1100 eur komplet sa ugradnjom, ali razmišljam da mogu proći sa jednom 18kom i da mi opet ostane 200-250 eur u džepu jer ponavljam, ima taj kamin koji može sve bez klime ugrijati ali bude baš gladan za drvima
Također, u budžet ulazi i Azuri, VIVAX, FAVORIT, TESLA, TLC i ostali kinezi da ne nabrajam. Japanci su mi već preskupi, bar 18ke, a ne vjerujem da 12ka može zagrijati 80 do 100m2.
Hisense expert smart 12ku imam u stanu već 4. godinu i jedva mi grije 60m2, s tim da je stan zbog dobre izolacije i okolnih stanova izuzetno topao. Temperatura nikada ne padne isod 20c čak i kad nisam sedmicu prisutan i kada su temperature u blagom minusu.
Pretjerao sam sa tekstom, al zaista nemam ideje šta uzeti obzirom da mogu od 12ke malo skupljeg modela kineza ili čak japanca do 24ke nižeg modela hisensa.
Hvala unaprijed ako se neko odluči pomoći.