Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ja mislim da bez 18+12 kombinacije neces moci nista, budzet je mali za 100 kvadrata, tesko da ce ti iko sta preporuciti, jer sve sto preporuce je izvan tvog budzeta.
Kod nas u CG je Azuri dobro zastupljen, ali za ovu Aries prvi put cujem, a specifikacija joj je bas slabasna spoljna jedinica 22,5kg. Obicno je Azuri iz Gree fabrike, ali ja ne znam koja Gree klima ima 22kg. Ako budes gledao, gledaj Noru i Supru( Lomo regular). Od ovih sto si naveo, ja bih isao na energy pro ili Ary, Fairy, medjutim i da stavis 1 18-ticu dolje, ako je u sklopu dnevnog boravka stepeniste( pretpostavljam da jeste), svu toplinu ce ti vuci ka sobama, a pritom ogromna je kubikaza samo za 1 klimu
Ta aries je made by Aux ja mislim. Supra i Nora su od Gree..

Sta znaci Ele-h oznaka?
Pozdrav ekipa,

Listam već mjesec dana sajtove i tražim preporuke kako bih odlučio koju klimu uzeti pa tim povodom naletim i na ovaj forum. Malo sam listao i vidim da većina vas ide baš u sitne detalje kada se radi o klimama. Svaka čast, dosta stvari naučio, super ste. Preporukama servisera svaka čast, ali iskustva korisnika su ipak zlata vrijedna.

Nego da se prebacim na temu. Iako sam dosta kvalitetnih stvari pročitao, ipak sam i dalje u dilemi koju marku, ma čak i koju veličinu klime da kupim. Radi se o objektu koji ima oko 100m2 na 2 sprata(50+50m2) sa unutrašnjim stepenicama. Inače vikendica, ali ću provesti ovu zimu sigurno tu tako da mi treba neka klima za grijanje. 2 sobe su na spratu (spavaće, cca 15+15m2) i wc u prizemlju (oko 6m2), a ostalo je sve otvoren prostor (oko 70m2). Toplotna izolacija je 10cm stiropor i solidna drvena stolarija. Klima bi zimi služila za grijanje sve dok je "blaga" zima, odnosno temperature malo ispod nule, jer postoji zidani kamin (šamot) koji bi „uletio“ kao dodatni izvor toplote kada su temperature u većem minusu. Budžet mi je max 1.100 eur sa ugradnjom, a ugradnja je ovdje slična kao i kod vas; 150-200 eur u zavisnosti od daljine između jedinica (zaboravi napisati da se javljam i Bosne :) ). Brend koji će biti mi je svejedno, ali u taj budžet se moram uklopiti.

S tim u vezi, u ponudi ovdje imam:

• Midea Breezeless 18ka (650-700 eur);
  • Hisense:
  • Expert smart 18ka (500 eur)
  • Expert smart 24ka (700 eur)
  • Energy se 18ka (700 eur)
  • Energy se 18ka (800 eur)
  • Energy pro x ili pro plus 12ka (600 eur)
  • Gree
  • Pular 18ka 750 eur
  • Lomo regular 18ka 800 eur
  • Fairy 18ka 830 eur
  • Airy 18ka 900 eur
Čitao sam da je Haier flexis plus pravo dobar za grijanje, na njega sam najviše oko bacio, ali 18ka mi ili izlazi iz budžeta ili je baš na granici, a minus je također da je njihov servis ovdje relativno oskudan. Čak sam razmišljao i dvije 12ke i imam ponudu za 2 Azuri Aries za 1100 eur komplet sa ugradnjom, ali razmišljam da mogu proći sa jednom 18kom i da mi opet ostane 200-250 eur u džepu jer ponavljam, ima taj kamin koji može sve bez klime ugrijati ali bude baš gladan za drvima :)

Također, u budžet ulazi i Azuri, VIVAX, FAVORIT, TESLA, TLC i ostali kinezi da ne nabrajam. Japanci su mi već preskupi, bar 18ke, a ne vjerujem da 12ka može zagrijati 80 do 100m2.

Hisense expert smart 12ku imam u stanu već 4. godinu i jedva mi grije 60m2, s tim da je stan zbog dobre izolacije i okolnih stanova izuzetno topao. Temperatura nikada ne padne isod 20c čak i kad nisam sedmicu prisutan i kada su temperature u blagom minusu.

Pretjerao sam sa tekstom, al zaista nemam ideje šta uzeti obzirom da mogu od 12ke malo skupljeg modela kineza ili čak japanca do 24ke nižeg modela hisensa.

Hvala unaprijed ako se neko odluči pomoći.
Skoro sve isto ti je i kod mene vikendica,ja sam uzeo najjeftiniju 24-ku koja je tada bila a to je Vox,znaci bas duva jako i brzo ugreje,jedino sto i trosi vise od ovih sa tom niskom modulacijom,jer se pali gasi nece da duva konstantno,trenutno ovih dana odkad je zahladnelo trosi mi dnevno 16-17 kwh,ali licno za mene nije mi to strasno zadovoljan sam.

Procitao sam ja to na netu nego opet mi nije jasno bilo,reko ovde ljudi vidim bas ulaze u detalje pa dal vise trosi struje kad je to ukljuceno ili to ne treba ni koristiti i tako te informacije😂

Daljinski je univerzalan, koliko sam ja shvatio ovo vazi samo za toplotne pumpe, za ukljucivanje dodatnih grijaca.
Evo sad sam isprobao, nista se ne mijenja pritiskom na dugme, zakucana je na 377W u oba slucaja.

Ja mislim da bez 18+12 kombinacije neces moci nista, budzet je mali za 100 kvadrata, tesko da ce ti iko sta preporuciti, jer sve sto preporuce je izvan tvog budzeta.
Kod nas u CG je Azuri dobro zastupljen, ali za ovu Aries prvi put cujem, a specifikacija joj je bas slabasna spoljna jedinica 22,5kg. Obicno je Azuri iz Gree fabrike, ali ja ne znam koja Gree klima ima 22kg. Ako budes gledao, gledaj Noru i Supru( Lomo regular). Od ovih sto si naveo, ja bih isao na energy pro ili Ary, Fairy, medjutim i da stavis 1 18-ticu dolje, ako je u sklopu dnevnog boravka stepeniste( pretpostavljam da jeste), svu toplinu ce ti vuci ka sobama, a pritom ogromna je kubikaza samo za 1 klimu
Tako je, na prvom spratu je dnevni, kuhinja i stepenište (sve otvoreno) a na 2. spratu dvije sobe i ispred njih je jedan prostor od oko 20-25m2 gdje i stepenice izlaze. I ja sam čuo da se Azuri radi u Gree fabrici, ali slažem se da je ovaj model nekakav "lijevi".

Imaš takav prostor a jedva ga zagreje? Na koliko stepeni stavljaš grejanje?
Ma mijenjam stalno. Stavim na 23-24 i imam osjećaj da mi nekada pregrije, a nekada moram pod deku pa onda dignem na 27-28 i bude bolje. Trebam kupit termostat jer ovo je sve na subjektivni osjećaj. Mada je koristim samo kad je temp ispod nule jer imam još jednu Gree on/off 9ku i vjeruj da ona ugrije sve na ovim prelaznim periodima.

.
Premal je budzet za to. Eventualno jednu 12ku da uzmes sada pa iduce godine jos jednu. Pogotovo ako je hladnije podnevlje i za tu jednu se moras protegnuti. Nisu 18ke za stambeni prostor ( po meni ) duvaju previse, vidis da se zale i za manje klime da smeta al haj.
Pa možda da uzmem ovu Breezeless 18ku? Ipak je 18ka a kao zbog ovih rupica navodno, tj. po njima, ne smeta duvanje.
Sta znaci Ele-h oznaka?

Skoro sve isto ti je i kod mene vikendica,ja sam uzeo najjeftiniju 24-ku koja je tada bila a to je Vox,znaci bas duva jako i brzo ugreje,jedino sto i trosi vise od ovih sa tom niskom modulacijom,jer se pali gasi nece da duva konstantno,trenutno ovih dana odkad je zahladnelo trosi mi dnevno 16-17 kwh,ali licno za mene nije mi to strasno zadovoljan sam.
Pa nije strašno 17kw, čak šta više u mom slučaju bi bilo odlično. Kad bi imao tu potrošnju, to je dnevno po mojoj cijeni struje 1,38 eur x 30 dana = 41 eur. To je džaba grijanje.

Ne znam, sad ste me prepali. Znači opcije su mi ipak uzeti jednu 18ku pa nekad dodati 12ku na 2. sprat, ili uzeti 24ku i naviknuti se na uragan :).

Kod mene se taj ELE-H automarski pali,kada i klima.Sluzi da klima brze krene da duva topao vazduh.Sa njim krece topao vazduh za manje od 1min.Bez njega i po 10 minuta dok krene klima.

Trenutni rad Amber 9 Premium u 60m2 (zadata 25c Fan 3)
Od 10:30 ne mrda linija
Preko noci bilo do -5c... Radila izmedju 700-900w... Ujutru imala kratak skok od 15min na skoro 2000w

Prilozi

• Screenshot_20241108-171805.png
    Screenshot_20241108-171805.png
    42.7 KB · Pregleda: 64
  • Screenshot_20241108-172143.png
    Screenshot_20241108-172143.png
    52.1 KB · Pregleda: 63
  • Screenshot_20241108-172941~2.png
    Screenshot_20241108-172941~2.png
    25.4 KB · Pregleda: 97
Trenutni rad Amber 9 Premium u 60m2 (zadata 25c Fan 3)
Od 10:30 ne mrda linija
Preko noci bilo do -5c... Radila izmedju 700-900w... Ujutru imala kratak skok od 15min na skoro 2000w
Mnogo je to brate 550w,ukljucuj ele h smanji to ispod 200w
Tako je, na prvom spratu je dnevni, kuhinja i stepenište (sve otvoreno) a na 2. spratu dvije sobe i ispred njih je jedan prostor od oko 20-25m2 gdje i stepenice izlaze. I ja sam čuo da se Azuri radi u Gree fabrici, ali slažem se da je ovaj model nekakav "lijevi".

Ma mijenjam stalno. Stavim na 23-24 i imam osjećaj da mi nekada pregrije, a nekada moram pod deku pa onda dignem na 27-28 i bude bolje. Trebam kupit termostat jer ovo je sve na subjektivni osjećaj. Mada je koristim samo kad je temp ispod nule jer imam još jednu Gree on/off 9ku i vjeruj da ona ugrije sve na ovim prelaznim periodima.

Pa možda da uzmem ovu Breezeless 18ku? Ipak je 18ka a kao zbog ovih rupica navodno, tj. po njima, ne smeta duvanje.

Pa nije strašno 17kw, čak šta više u mom slučaju bi bilo odlično. Kad bi imao tu potrošnju, to je dnevno po mojoj cijeni struje 1,38 eur x 30 dana = 41 eur. To je džaba grijanje.

Ne znam, sad ste me prepali. Znači opcije su mi ipak uzeti jednu 18ku pa nekad dodati 12ku na 2. sprat, ili uzeti 24ku i naviknuti se na uragan :).
Ma kakav uragan,podignes krilca u vis i ne osecas nista,barem meni ne smeta,pa bolje ti je 18 i 12,uvek su bolje dve klime od jedne,ja nisam imao para za dve i nije zavrsena fasada pa nema ni izolacije i nisam smeo da rizikujem sa 18-com.

Fino vuce :) Koliko kvadrata grejes sa Vox 24btu?
Kod mene trenutno -3c
Amber vuce 840w, A Muse na gornji sprat 575w

Pozdrav svima,

Potrebna mi je klima koja će u 90% slučajeva služiti za hlađenje. U pitanju je stan od ~90m2. Na skici stana je obeležena njena planirana pozicija.
Za sad ću montirati jednu, pa ću otom potom dodati drugu na drugi kraj stana, da napravim krug.
Znam da ne mogu da očekujem da se ceo stan ohladi ali i ne očekujem to. Dobra je izolacija, kamena vuna 10cm, alu stolarija i nije sunčana strana.

Nešto što sam ja gledao je: Bosch CL5000i; Hisense Energy Pro...

Hvala unapred.

Pogledajte prilog 465317

Probaj unutrašnju da postaviš između ugaone garniture i trpezarijskog stola, da duva ka hodniku

Podeseno na 30c vent na najjace radi mi defrost svakih 45 min (aegi 12tica)

Da ima neko na ovom forumu Vivax aeri+ modele klima.
Kakva su iskustva i sta mislite o ovoj
Vivax ACP-18CH50AERI+

Grejač spoljne jedinice
Grejanje na -20
Tezina spoljne jedinice 43,9 kg teza od većine kineza
Deluje mi solidno

Mislim da je o toj vivax klimi pisao isto i prošle sezone grejanja, ako me sećanje dobro služi. Isto je stavljao klimu na 30 stepeni i isto DF, i isto mu je rečeno zbog čega se to događa... A u startu ta klima i nije nešto mnogo jaka, a naravno da je normalno da će da ledi spoljnu kad se napregne na max.

Podeseno na 30c vent na najjace radi mi defrost svakih 45 min (aegi 12tica)
Nista neobično to je normalo svaka klima ce tako reagovati na 30 stepeni setovana.
Podesi klimu na 23-24 ventilator na max bice ređi defrosti i bice dosta toplije.
E sad jedino ako je kvadratura veca od predviđene sto klima moze pa se muči

Mnogo je 30c nije ni cudno sto ide svaki 40min u DF kad napinje na max :)
Evo kod mene Amber na 25c Fan 3(60m2), Muse na 24c Fan 3-4(48m2) isle samo jednom u DF... Temp bila opet jutros -5c

Pozdrav ljudi, kupio sam Mideu msafbu-12 hrdx Forest, odlicno greje, ali imam problem sa modulacijom. Nema teorije da spusti ispod 700w. Krene naravno na najjace i polako spusta do 700w i tu se gasi. I tako u krug, imam osecaj da radio kao on/off klima. Jeste mala prostorija 20 i kusur kvadrata, ali otvorim drugu kako mozda ne bi ugasila ali nema teorije da spusti ispod 700w. Na drugom spratu imam Midei extream 12 i ona bukvalno sad po ovakvom vremenu 24h radi na 300w, cak i kad iskljuci po paljenju dodje do 500-600w i odmah ga obara na 300w, a veca kvadratura. Siguran sam da postoji neki problem, montazer kaze da nema pojma sta moze da bude. Ima li ko ideju tj slicnog iskustva?

Nazad
Vrh Dno