Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Mogu samo za manju haier. Znači sve je ispravno samo je prejaka za ovoliku sobu?

Mogu samo za manju haier. Znači sve je ispravno samo je prejaka za ovoliku sobu
Ne. Haier generalno ima visok prag modulacije pa se to desava, znam da ljudi kazu i za Flexis koji je jedan od najskupljih modela da nece npr ispod 500W. Tu nekog japanca stavi i miran si, ili Vivax Aeri, Midea Extreme 12 ako ne zelis puno para davati. One obaraju do cca 250W sto je znatno manje i ne bi trebalo biti problema.

25 kvadrata nije malo, Felexis je jaci od Tundre. Na koji fan drzis klimu i citas li sa sobnog termostata ili iz aplikacije?

Pozdrav svima. Ja posedujem Fujitsu KGTE 12 klimu i nju koristim u 32m2. Primetio sam jednu stvar, od kada je počelo hladnije vreme, a to je da klima dosta lepše radi od kada sam prebacio fan sa auto na manual. Na auto modu je uglavnom radila na fan 2, a sada sam podesio na fan 3. Klima sada radi dosta stabilnije nego pre, ređe ide u defrost i taj defrost traje kraće.

Zato što na jačem fanu lakše zagreva prostor i manje se napreže.

Kako ne trosi vise? Ako ne moze da spusti potrosnju ispod tipa 500W i gura tako dok ne pregreje, pa se ugasi pa opet u krug zaleti i opada…Pogotovo ako se prostor brzo ponovo ishladi. Umesto da radi sa tipa 250W konstantno.

500w/h sa nekih 40min rada izadje na 0.4kWh za Sat vremena (sa pauzama), Gledajuci da je potrosnja idealna tj da nema zaletanja posle paljenja nakon pauze itd itd.(znaci racunam ukljucujuci pauze, a gledamo vremenski raspon od sat vremena, znaci da je ukupno npr se ugasila 2-3 puta u sat vremena i napravila pauze od ukupno 20min sto cini na kraju 60min rada).

Uredjaj sto bi vukao npr 250w/h konstantno sat vremena bez gasenja izadje na 0.25kWh za sat vremena.

Zagrevanje traje bukvalno oko 10 min. posle hlađenje duže traje možda i pola sata .

Tako ugrubo gledano, da potrosi nesto malo vise nego kad klima radi konstantno, sve zavisi od izolacije i od objekta.
Sada gledas kada obje klime rade konstantno, naravno da ce potrositi klima koja vuce 500W, ali zaboravljas koliko je ta klima iskljucena(otprilike 3° razlike na vecini klima) sto iskljucuje 30-40 minuta rada, svaki put kad pregrije(zavisnosti od objekta, negdje i 10, ali tada ova nece trositi 200W nego 300W). Jedino gdje moze se reci da klima ima usteda kod klime koja radi konstantno je ta sto ona nema taj "peak" kad se ponovo ukljuci, sto je na mjesecnom nivou jako malo.

Dobra mi je izolacija. 10 cm. stiropora na zidove a na plafonu 20 cm. mineralne vune. Evo koliko je grejala😁1000009796.jpg1000009798.jpg

Utisci za Flexis i Xtreme nakon 10 dana, imajte u vidu da još nemam pametne utičnice:

Za nepunih 10 dana neprekidnog rada, tačnije 9 dana (sem 10 minuta reseta Flexisa da testiram senzor temperature i 10 minuta nestanka struje) zajednička potrošnja cele kuće je 169kW skupe i 120kW jeftine struje = 289kW za celu kuću. To mu izađe oko 31kW dnevno ili 1.3kW na čas.

Ne mogu znati koliko je tu otišlo na obe klime, ali po nekom ranijem proračunu u proseku u mesecima bez upotrebe klime ranije kuća troši oko 0.5kWh u proseku što ostavlja 0.8 na dve klime.

E, sad, dve potpuno različite klime, dva različita prostora, dva načina rada. Iskreno još se učim da ih koristim kako treba.

Kuća izolovana 10cm, podnu izolaciju nemamo, ispod kuće je podrum, tavan delimično izolovan nekim stiroporom. Čekam platu da kupim staklenu vunu od 10cm i pokrijem ceo tavan u nadi da će napraviti neku lepu razliku tj. da će olakšati Haieru malo pre svega. Prozori PVC, nikakav wow kvalitet, ali opet rade posao. Balkonska vrata loše dihtuju i tu ću staviti one izolacione trake. Ulazna vrata drvena i isto ih čeka kao balkonska. Greje se nekih 67m2, dok je soba od 10m2 zatvorena i ne greje se, služi kao garderober.

Midea greje malu spavaću sobu (severna strana koja sunce vidi tek u maju) i okrenuta je prema vratima ka hodniku preko puta čega je kupatilo. Znači nekih 12m2 i šta još potkači od hodnika. Unutra toplo, temp. generalno konstantna. Veoma lako se provali kada modulira.

Flexis kada greje greje kao lud. Totalno drugačija zverka. Greje nekih 35-36m2 plus isti taj hodnik jer su dvoja vrata otvorena. Pozicionirana je na južnom zidu, iznad balkonskih vrata i lepo baca vazduh u celu sobu. Njenu modulaciju ne mogu da uhvatim i još se mučim da skontam kako joj senzor radi. Uhvati temperaturu koja joj se zada, drži pola stepena iznad, ali ne vidim da se gasi ili usporava. Lično mislim da mnogo više od Midee troši, generalno zbog nje i kupujem utičnicu. Kada je bio minus ovih dana (minus 3 u jednom trenutku) za sat vremena na zadatih 23°C obe klime su povuke oko 2kWh. Posle se to smirilo, ali očigledno sa padom temperature baš dosta raste potrošnja.

Poslednjih dana držimo 22-23°C i cela kuća je generalno jako topla za moj ukus.

Do ozbiljnih minusa planiramo da uzmemo i koji metar drva za svaki slučaj za pećkicu koju imamo u dnevnoj sobi preko puta klime. Opet, pisao sam ranije, davali smo cca 1100, 1200 evrića na ugalj i drva po sezoni, a od februara kada potrošimo sve morali i da se dogrevamo na staru klimu (čiji račun nisam uračunao u grejne troškove u sezoni). Sve i da izađe toliko, a nadam se da neće, posebno kada stavim tu vunu (pomoz bože da nešto uradi, za više od toga nemam sad), neopisivo je lagodno ne morati disati dimčugu, izbacivati pepeo i utovarivati ugalj.

Cepanje drva volim, možda je to deo razloga što ću naručiti malo. Kuvano vino u termosu, ladan vazduh, sluške i oblice. Milina jedna. :D

Summa summarum, ugodno je jako. Pošto sam nov u ovome malo sam opterećen brojanjem kilovata u nadi da naučim što bolje da koristim tu klimu, ali ceo doživljaj grejanja za sad je fin skroz. Toplo nam je. Bilo toplo kad je bio mali minus. Videćemo kako će biti kada udari jači.

Edit: Napolju je 3.7°C. Obe klime rade na 23°C jaki vent, žena kuva nešto u kuhinji, uključen bojler u kupatilu i za sat vremena ode 1.4kW.

Poslednja izmena:
10 cm vune će mnogo da ti znači. Veruj mi da sam dve godine probao svašta sa klimom i uvek je potrošnja bila skoro ista . Smanjivao kad nismo tu pojačavao kad smo tu, i ostavljao na istoj temperaturi ceo mesec bez diranja , uvek je račun sličan da ne kažem isti.

@devecerski uzmi utičnice, i ove Tuya od par dolara sa aliekspresa su dovoljno ok.

Jesam, ali verovatno neću izdržati da čekam pa ću otrčati do neke radnje i kupiti ovde :D

10 cm vune će mnogo da ti znači. Veruj mi da sam dve godine probao svašta sa klimom i uvek je potrošnja bila skoro ista . Smanjivao kad nismo tu pojačavao kad smo tu, i ostavljao na istoj temperaturi ceo mesec bez diranja , uvek je račun sličan da ne kažem isti.

Ja se nadam da hoće, nije da sam nezahvalan ovom pozitivnom promenom nego kad smo već menjali stolariju i radili izolaciju greota da bar gore ne probam nešto :)

E u tom slucaju nije veliki problem u potrosnji osim neugodnog osecaja skakanja temperature. Svakako ako menjas klimu nemoj Haier 9k isto ce ti biti vrlo verovatno.
Tek sad kad sam malo čitao po forumu mi je jasno šta si mi napisao o pragu modulacije. Ova Haier 18 tundra greje mnogo veću površinu pa kod nje nema toga a i ona je kao veća klasa.Kod ove Haier 12 tide je definitivno ovo što si napisao. Mislio sam da je pokvarena a ovako ću joj već naći fazon.

Tek sad kad sam malo čitao po forumu mi je jasno šta si mi napisao o pragu modulacije. Ova Haier 18 tundra greje mnogo veću površinu pa kod nje nema toga a i ona je kao veća klasa.Kod ove Haier 12 tide je definitivno ovo što si napisao. Mislio sam da je pokvarena a ovako ću joj već naći fazon.
Fazon je da se navikneš na takav rad, ili da probaš da je reklamiraš.

Pozdrav drugari,

Indirektno je povezano sa klimom jer je ona razlog kako sam provalio da PVC vrata ne dihtuju dobro, ako je pogrešna tema izvinjavam se. Ako nego može da mi kaže da li postoji neke caka ili su vrata pokvarena:
Vrata su zatvorena a celi gornji ugao ne dihtuje dobro i bukvalno može da se pomeri kao da su vrata na kip.

Prilozi

• 20241112_222412.jpg
    20241112_222412.jpg
    225.9 KB · Pregleda: 104
Da li bi neko bio voljan da mi odgovori?
Koja je razlika izmedju Daikin FTXC35 C i FTXC35 D?
Hvala.

Pozdrav drugari,

Indirektno je povezano sa klimom jer je ona razlog kako sam provalio da PVC vrata ne dihtuju dobro, ako je pogrešna tema izvinjavam se. Ako nego može da mi kaže da li postoji neke caka ili su vrata pokvarena:
Vrata su zatvorena a celi gornji ugao ne dihtuje dobro i bukvalno može da se pomeri kao da su vrata na kip.
Proveri da li imaš prihvatnik na gornjoj strani ili sa bočne strane, ali na malo višoj poziciji.
Prebaci stolariju na zimsko podešavanje.

Pozdrav forumasi
U fazi sam testiranja Clivije 18 sa kojom planiram da grejem ukupno oko 60 kvadrata.Imam utičnicu p115 koju sam priklucivao za sad na prostoriju od 35 kvadrata jer kažem da jos testiram potrošnju da li cu moci sve da grejem sa jednom klimom.

Da li je dobra modulacija za sada na Cliviji 18 trenutno podnesena na 25 stepeni 35 kvadrata prostora veceras mereno napolju oko 1stepen
Klima radila bez ijednog defrosta otkad grejem desetak dana sto se naravno sto se vidi na grafiku.

Prilozi

• Screenshot_2024-11-13-10-00-39-219_com.tplink.iot.jpg
    Screenshot_2024-11-13-10-00-39-219_com.tplink.iot.jpg
    42.1 KB · Pregleda: 80
Vrh Dno