Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Pozdrav svima! 👋
Treba mi vaše mišljenje oko izbora invertera za grejanje.

Živim u starijoj kući sa zidovima debljine 45 cm, bez izolacije (planiram sa radovima na izolaciji za 2–3 godine, kada sakupim pare, kuća je stara te imam još neka ulaganja).

Prostorija koju grejem ima 33 m², plafon 3,1 m visine, dva drvena prozora (1,2 × 1 m) i velika drvena vrata (1,8 × 1 m, polovina u staklu).

Trenutno koristim Fujitsu 12LTCA, koji sasvim dobro greje do sredine decembra. Međutim, kad zahladi, klima počinje da radi punom snagom i bori se da održava temperaturu od 23–24°C zbog nedostatka izolacije i veličine kvadrature / kubikaže prostorije,
Zbog toga od sredine decembra do početka marta pomažem grejanje uz pomoć jedne peći na drva (4–5 sati dnevno ili svaki drugi dan, da se „zagreju zidovi).

Planiram da taj Fujitsu 12LTCA prebacim u drugu prostoriju od 23 m² (koju trenutno grejem na drva - muka mi je već od loženja), a da za ovu veću prostoriju (33 m²) uzmem novi inverter.

Razmatram sledeće modele:
  • GREE Comfort / Clivia AI 18k
  • Fujitsu ASHG14KETA
  • ili neki drugi inverter do nekih 100.000 - maksimalno 110.000 dinara (nikako preko toga)
Pitanje za vas:) :
Koji biste inverter preporučili za ovu prostoriju — 33 m², bez izolacije, zidovi debljine 45cm, visoki plafoni 3,1 m?
Iskreno obe koje si predlozio su slabije od 12LT. Ja bi pre servisirao tu oprao proverio jel ima dovoljno gas-a. a kupio neku jeftiniju za tu sobu manju. Ako ne planiras skorije izolaciju Hisense Nordic 12 ti je dobra jer slabo ide u Df zbog grejaca koji radi non stop oko 0-le. A za tu vecu sobu kreni redom spusti plafon mineralna vuna. Prozori Alu ili Pvc i ta vrata menjaj. Dzabe ti 45cm zida kad se oladi gore bude nego cigla sa 5cm stiropora.

Zna li neko sta znaci ova opcija Buzzing u TCL Home aplikaciji?

Prilozi

• Screenshot_2025-10-04-21-19-07-908_com.tcl.tclhome.jpg
    Screenshot_2025-10-04-21-19-07-908_com.tcl.tclhome.jpg
    44.9 KB · Pregleda: 14
Mislim da je to za isključivanje zvukova koji nastaju interakcijom tj podešavanjem parametara (temperature, jačine duvanja, itd).

Pozdrav svima! 👋
Treba mi vaše mišljenje oko izbora invertera za grejanje.

Živim u starijoj kući sa zidovima debljine 45 cm, bez izolacije (planiram sa radovima na izolaciji za 2–3 godine, kada sakupim pare, kuća je stara te imam još neka ulaganja).

Prostorija koju grejem ima 33 m², plafon 3,1 m visine, dva drvena prozora (1,2 × 1 m) i velika drvena vrata (1,8 × 1 m, polovina u staklu).

Trenutno koristim Fujitsu 12LTCA, koji sasvim dobro greje do sredine decembra. Međutim, kad zahladi, klima počinje da radi punom snagom i bori se da održava temperaturu od 23–24°C zbog nedostatka izolacije i veličine kvadrature / kubikaže prostorije,
Zbog toga od sredine decembra do početka marta pomažem grejanje uz pomoć jedne peći na drva (4–5 sati dnevno ili svaki drugi dan, da se „zagreju zidovi).

Planiram da taj Fujitsu 12LTCA prebacim u drugu prostoriju od 23 m² (koju trenutno grejem na drva - muka mi je već od loženja), a da za ovu veću prostoriju (33 m²) uzmem novi inverter.

Razmatram sledeće modele:
  • GREE Comfort / Clivia AI 18k
  • Fujitsu ASHG14KETA
  • ili neki drugi inverter do nekih 100.000 - maksimalno 110.000 dinara (nikako preko toga)
Pitanje za vas:) :
Koji biste inverter preporučili za ovu prostoriju — 33 m², bez izolacije, zidovi debljine 45cm, visoki plafoni 3,1 m?
Ja sam pazario Midea Oasis op+, na papiru je jaca od LTCA i Ambera, al koliko je to pouzdano nemam pojma. Jos ih nisam postavio, sledece nedelje mi dolaze instaleri, pa cemo videti, ali pravi test tek kada se temperatura spusti ispod nule.

Baš sam i ja išao tom logikom. Midea nije premium brend ali definitivno pravi pouzdane i kvalitetne uredjaje. Ja sam mislio Mitsubishi Heavy ali krajnje performanse slabije, a cena osetno viša. Koristio sam mideu i nikad neke zamerke, sve u nekim očekivanim okvirima, tako da očekujem i da će Oasis ispuniti ta očekivanja.
Sad još da nadjem Hitachi toplotnu pumpu. 🤣
Pomenuti Mitsubishi brend je dokazan u radu, pogotovo srednja i viša klasa ovog brenda. Kada duva duva toplo, nikad hladno, nikad bučno, nikad neprijatno. Njeno duvanje je jednostavno gotovo nečujno i nikad ne smeta. Defrosti su prava retkost, ako povadiš sve čepove grejači tacne joj ne trebaju za 95% zime, izuzetak su područija sa maglom i temoeraturom oko nule. A Midea? Nemam je i ne mogu o njoj, možda jeste ok a možda i nije. Moja procena je da je ok ali čisto sumljam da ima kulturu rada japanca. Neki od nas ne cene samo kolovate već sve ostalo pomenuto mora da bude top da bi klima imala prelaznu ocenu. Nek je sa srećom sa Mideom i piši iskustva obavezno, da znamo i mi pa da je preporučujemo....

Oasis nije jaci od Amber Ultra ni na papiru.
Pa kako nije, jedino ako idemu u sitna crevca onda je mozda amber, ali ako gledas papir, osim težine spoljne jedinice i izduva ostale stvari su na strani Oasisa.
Po meni nije to ni toliko bitno koja je bolja, vec da one rade u okvirima specifikacija.
A o ceni treba pricati jer je midea zavisi gde se kupuje moze biti jeftinija i za 200€, nije malo.
Pomenuti Mitsubishi brend je dokazan u radu, pogotovo srednja i viša klasa ovog brenda. Kada duva duva toplo, nikad hladno, nikad bučno, nikad neprijatno. Njeno duvanje je jednostavno gotovo nečujno i nikad ne smeta. Defrosti su prava retkost, ako povadiš sve čepove grejači tacne joj ne trebaju za 95% zime, izuzetak su područija sa maglom i temoeraturom oko nule. A Midea? Nemam je i ne mogu o njoj, možda jeste ok a možda i nije. Moja procena je da je ok ali čisto sumljam da ima kulturu rada japanca. Neki od nas ne cene samo kolovate već sve ostalo pomenuto mora da bude top da bi klima imala prelaznu ocenu. Nek je sa srećom sa Mideom i piši iskustva obavezno, da znamo i mi pa da je preporučujemo....
Da se odmah razumemo, ja ne kažem da je Oasis sad najbolja klima, to nema smisla.
Samo value za moje pare je trenutno na mideinoj strani.
Najbolje bi bilo da mi novac sada kad mi trebaju klime nije jedan od bitnih faktora, pa da uzmem neki sufisticifani Daikin ili Mitsubishi, ali na žalost u ovom trenutku nije tako.
Javljam utiske.

Poslednja izmena:
Kada vidim da neko deli AI savete dodje mi da se obesim, nekada da okej savete a nekada maši u pm (konkretno oko klimatizacije). Najviše imam PTSD zbog one šuntave FB grupe za klimatizaciju jer je 90% ljudi tamo AI majstor.
Manje ulazi vazduha pa samim tim manja efikasnost klime.
Drugi problem je pogrešno očitavanje temperature. U prostoriji 20 a klima pokazuje 28 stepeni.
I-Feel pomaže ali i to nije savršeno rešenje.
Sve to znači manja efikasnost a povećana potrošnja energije.
Nije to samo zbog manjeg prostora od plafona, to je 90% do Hisense softvera..

Nije to samo zbog manjeg prostora od plafona, to je 90% do Hisense softvera..
Da, isti problem imam sa Midea solistice modelom. Otvorim prozor, u sobi nema vise od 19-20 stepeni a na klimi pokazuje 31. Da nije te opcije preko daljinskog reklamirao bi klimu, ionako razmisljam o tome nego je problem sto svaka ima taj problem verovatno

Da, isti problem imam sa Midea solistice modelom. Otvorim prozor, u sobi nema vise od 19-20 stepeni a na klimi pokazuje 31. Da nije te opcije preko daljinskog reklamirao bi klimu, ionako razmisljam o tome nego je problem sto svaka ima taj problem verovatno
Ako pokazuje toliko, i ne želi da se pokrene, onda odmah reklamiraj klimu. Ide procedura zamene senzora ili elektronike, te zamena uređaja ili povrat novca. Solstice je nov model, poprilično neispitan.. Jel' tebi dovoljno spuštena od plafona?

Vrh Dno