Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Treba mi savet oko izbora nove klime s obzirom na trenutnu situaciju oko smanjena granice sa 1600 na 1200 kilovata.
Trenuto imam u kući, sa prizemljem i spratom dva daikina 12-ce . RXB35C5V1B9 / FTXB35C2V1B.
S obzirom da hoću da izbacim Ta peć iz prizemlja postojeća 12-ca mi ne bi bila dovoljna,pa sam mislio da uzmem jaču tipa 18 -ce?
Kuća ima 50 kvadrata prizemlje i 50 kvadrata sprat.
Debljina zida je oko 50 centimetara sa izolacijom.
Ako neko ima iskustva sa jačim klimama prvensveno za grejanje/hlađenje.
Preferiram japanske brendove klima ali bi i neka druga dobro došla ukolko neko ima dobra iskustva iz prve ruke s obzirom da sam se zadnji put bavio klimama 2017.Pogledajte prilog 508069qq

Prilozi

• IMG-534ced46b3ed1c8e1a3e4c65ca0efa99-V.jpg
    IMG-534ced46b3ed1c8e1a3e4c65ca0efa99-V.jpg
    54.8 KB · Pregleda: 94
Koja bi bila recimo neka normalna temperatura grejanja na izduvu klime (recimo kod krilaca) kada se meri sondom?
Imam problem da prosle nedelje kada je bila temperatura na nekih 6-7 stepeni i duvao je nenormalno jak vetar u dnevnoj sobi gde je Bergen Apollo T nije moglo da nagura preko 20 stepeni.
Kako je doslo bolje vreme, napolju je toplije i bez toliko vetra ona u sobi ugreje na 24-25 stepeni ali i dalje radi konstatno i ne gasi se (cak i kada npr podesim na klimi 21-22 ona gura do 24-25 stepeni u sobi i ne gasi se). Probao sam da merim temperaturu na izduvu unutrasnje jedinice i to je u onim hladnim danima bilo 33-35 stepeni maksimum, a sada kako je znatno toplije napolju temperatura tu kod krilaca unutrasnje jedinice bude maksimum oko 44-45. Dizao sam i "haubu" pa merio temperaturu saca unutrasnje jedinice ako to ista i znaci tamo je temperatura uvek oko 23-25 stepeni. Sto mi je neverovatno jer mozda nisam dobro razumeo ali to bi trebalo da se greje i da ventilator tu toplotu od saca izbacuje u prostoriju?
Problem je kada se udje u prostoriju oseti se da je toplo i prijatna je temperatura. Kada se boravi duze vreme posto klima stalno duva i radi taj osecaj topline kao da se izgubi i kao da duva mlako. Zbog toga me interesuje sta je neki minimum temperature, a sta je neka sredina na izduvu unutrasnje jedinice? Jer na Jutjubu sam video u par videa da spominju temperature od 50-60 stepeni.
Imam inverter klimu bergen ber12mb g105 desetak godina i baš kad je bilo napolju 7 stepeni merio sam na izduvu temperaturu i bila je ravno 50 stepeni. Kad je bilo oko nule prošle nedelje bilo je oko 43-44 stepeni na izduvu.

Treba mi savet oko izbora nove klime s obzirom na trenutnu situaciju oko smanjena granice sa 1600 na 1200 kilovata.
Trenuto imam u kući, sa prizemljem i spratom dva daikina 12-ce . RXB35C5V1B9 / FTXB35C2V1B.
S obzirom da hoću da izbacim Ta peć iz prizemlja postojeća 12-ca mi ne bi bila dovoljna,pa sam mislio da uzmem jaču tipa 18 -ce?
Preferiram japanske brendove klima ali bi i neka druga dobro došla ukolko neko ima dobra iskustva iz prve ruke s obzirom da sam se zadnji put bavio klimama 2017.Pogledajte prilog 508069qq
Mozda bi bilo dobro da stavis parapetnu fujitsu

AGYG12KVCB/AOYG12KVCBN​

ili Daikin

FTXC50C/RXC50C​

AGYG12KVCB/AOYG12KVCBN​

ili Daikin

FTXC50C/RXC50C​

AGYG12KVCB/AOYG12KVCBN koga zanima,ima u ponudi na sajtu hladne prodavnice po povoljnoj ceni za tu klimu.Meni je stigla (dan za dan od kako je naručena)RGG09KVCB/AOYG09KVCBN...SJ je povelika,po deklaraciji ima 36kg,dvoredni izmenjivač,u iskušenju sam da je otvorim i da vidim koji je kompresor(twin rotary)stavljen...Ostaje mi ugradnja za koji dan.Uzgred,postoje li neka pravila pri ugradnji podne UJ,osim onih opštih koja važe za sve klime(obavezno vakumiranje,tri metra instalacije...)a na koje bih trebao da obratim pažnju pri montaži.Čudno je koliko malo postova ima o podno parapetnim klimama.

Ni ja nisam bio zadovoljan toplotom vazduha na izduvu iz klime.
Juče proverim rupu za cevi, zapazim da ima otvor. Buzdovan od montera ni to nije odradio kako treba. Jutros pur penom zatvorim.
Razlika je ogromna na izduvu.
Na drugoj brzini je skoro pa vreo vazduh na nekih 10cm od krilaca.
Savet za vlasnike sveže instaliranih klima je da provere rupu u zidu. Za svaki slučaj.

AGYG12KVCB/AOYG12KVCBN koga zanima,ima u ponudi na sajtu hladne prodavnice po povoljnoj ceni za tu klimu.Meni je stigla (dan za dan od kako je naručena)RGG09KVCB/AOYG09KVCBN...SJ je povelika,po deklaraciji ima 36kg,dvoredni izmenjivač,u iskušenju sam da je otvorim i da vidim koji je kompresor(twin rotary)stavljen...Ostaje mi ugradnja za koji dan.Uzgred,postoje li neka pravila pri ugradnji podne UJ,osim onih opštih koja važe za sve klime(obavezno vakumiranje,tri metra instalacije...)a na koje bih trebao da obratim pažnju pri montaži.Čudno je koliko malo postova ima o podno parapetnim klimama.
Ovaj Fujitsu AGYG12KVCB/AOYG12KVCBN što je preporučio @filip555 ima zaista brutalne performanse, naročito na niskim temperaturama, u svakom slučaju pre Daikina.
Piše na sajtu ,,hladne prodavnice" da imaju u 9-ku koja je primetno jeftinja i možda nekom sasvim dovoljna s obzirom da ova isporučuje 5.2kw toplote.

Ovaj Fujitsu AGYG12KVCB/AOYG12KVCBN što je preporučio @filip555 ima zaista brutalne performanse, naročito na niskim temperaturama, u svakom slučaju pre Daikina.
Piše na sajtu ,,hladne prodavnice" da imaju u 9-ku koja je primetno jeftinja i možda nekom sasvim dovoljna s obzirom da ova isporučuje 5.2kw toplote.
Tu 9ku je kupio @acivi, mislim da je vise nema.
Pa otvori je da vidimo koji je kompresor. Kod moje general 14kmcdn ima 42kg

Imam inverter klimu bergen ber12mb g105 desetak godina i baš kad je bilo napolju 7 stepeni merio sam na izduvu temperaturu i bila je ravno 50 stepeni. Kad je bilo oko nule prošle nedelje bilo je oko 43-44 stepeni na iz

AGYG12KVCB/AOYG12KVCBN​

ili Daikin

FTXC50C/RXC50C​

Ovaj Fujitsu ima odlične karakteristike samo ali greje do 35 kvadrata po specifikacijama meni treba nešto za 50 kvadrata.

Da li neko ima iskustva sa Panasonic ili

AGYG12KVCB/AOYG12KVCBN​

ili Daikin

FTXC50C/RXC50C​

Ovaj Fujitsu je odličnih karakteristika ali greje do 35 m2 a meni treba za bar 50 m2.

Da li je neko imao iskustva sa Panasonic, Mitsubishi, Toshiba 18-cama?

Da li je neko uspeo da "opameti" VOX WiFi Ready klimu?

Imam VOX IFX09-SCCT za koju je jasno naznačeno da može da tera WiFi. Međutim, kada je otvorim, ne vidim nigde gde bi dongle mogao da se utakne.

Na prošloj VOX IVA5-12JR sam imao bukvalno USB koji viri i u koji se samo utakne dokupljeni WiFi dongle.

Pisao sam VOX-u, potvrdili su mi da IFX09-SCCT jeste WiFi Ready i uputili me na VSA-IVA1 dongle. Međutim, deluje mi kao da bih morao da rastavljam pola klime da bih ga ugradio... negde. Ili da zovem servis za ovako neku (trebalo bi) trivijalnu stvar.

S
Ovaj Fujitsu ima odlične karakteristike samo ali greje do 35 kvadrata po specifikacijama meni treba nešto za 50 kvadrata.

Ovaj Fujitsu je odličnih karakteristika ali greje do 35 m2 a meni treba za bar 50 m2.

Ne znam za budzet ali daikin perfera 14 tica je za 50m2 a malo trosi,ali je skupa ***...

Ta

35m2 na -25 srepeni

Prilozi

• IMG_20251008_162609.jpg
    IMG_20251008_162609.jpg
    155.6 KB · Pregleda: 52
  • IMG_20251008_162641.jpg
    IMG_20251008_162641.jpg
    89 KB · Pregleda: 78
Pisao sam VOX-u, potvrdili su mi da IFX09-SCCT jeste WiFi Ready i uputili me na VSA-IVA1 dongle. Međutim, deluje mi kao da bih morao da rastavljam pola klime da bih ga ugradio... negde
Podigni poklopac unutrašnje jedinice i sa desne strane imaš manji poklopac pričvršćen šrafom.Otvori ga i tu bi trebalo da se nalazi odgovarajući konektor za wifi dongle.Tako je kod mene na ima09.

Da li je neko uspeo da "opameti" VOX WiFi Ready klimu?

Imam VOX IFX09-SCCT za koju je jasno naznačeno da može da tera WiFi. Međutim, kada je otvorim, ne vidim nigde gde bi dongle mogao da se utakne.

Na prošloj VOX IVA5-12JR sam imao bukvalno USB koji viri i u koji se samo utakne dokupljeni WiFi dongle.

Pisao sam VOX-u, potvrdili su mi da IFX09-SCCT jeste WiFi Ready i uputili me na VSA-IVA1 dongle. Međutim, deluje mi kao da bih morao da rastavljam pola klime da bih ga ugradio... negde. Ili da zovem servis za ovako neku (trebalo bi) trivijalnu stvar.
Ja sam uzeo taj dongle i imam tu klimu i pojma nemam gde ide. Kao sto kazes na IVA5 se samo utakne a ovde ima konektor koga nigde ne vidim kad skinem poklopac elektronike.

U nizu razno raznih problema sa klimama evo i jednog nesvakidasnjeg... Potpuno nova mini vikendica, sva u drvetu iznutra, privukla je na stotine osa. Posto nije bilo logike da su usle kroz neku rupu, palo nam je na pamet da jedini otvor koji ima to je kondenz crijevo. Tako i bi...

Prilozi

• Screenshot_2025-10-08-16-01-57-305_com.i4season.useeplus.jpg
    Screenshot_2025-10-08-16-01-57-305_com.i4season.useeplus.jpg
    39.3 KB · Pregleda: 57
  • Screenshot_2025-10-08-16-02-02-058_com.i4season.useeplus.jpg
    Screenshot_2025-10-08-16-02-02-058_com.i4season.useeplus.jpg
    41.4 KB · Pregleda: 48
  • Screenshot_2025-10-08-16-10-15-458_com.i4season.useeplus.jpg
    Screenshot_2025-10-08-16-10-15-458_com.i4season.useeplus.jpg
    30.7 KB · Pregleda: 46
Jedan komsija imao proslog leta zbog smrdibube problema! Kad krenuo toplotni talas covek upali klimu da hladi ali voda krenula da curi na unutrasnju... Pozove majstora, prvo se fino nacekao, pa posle video gde bilo problema... :rolleyes:
Tokom jesen su se smrdibube uvukle u kondenz crevo! Majstor odmah video da je nesto opasno zapuseno, pa je zamenio celo crevo!
Licno sam gledao kad je majstor staro crevo isekao na pola po duzini, da vidi o cemu se radi ---> negde na pola duzine creva bilo sigurno skoro 1m smrdibube napresovane, steta sto nisam slikao :)
Takodje ima jedan lik na HR forumu gde mu isto neke bube pokvarile elektroniku na Toshibu, pa odose ---> €
Zato nije lose uvek posle sezone(hladjenje) da se zatvori crevo i mirna glava
I kad krene sezona hladjenje da se ponovo otvori, ako zaboravite ---> svakako ce vas klima posetiti kad krene da curi :D

Poslednja izmena:
Ja sam uzeo taj dongle i imam tu klimu i pojma nemam gde ide. Kao sto kazes na IVA5 se samo utakne a ovde ima konektor koga nigde ne vidim kad skinem poklopac elektronike.
Našao sam. Na ~0:24 se vidi kako povlači sivi kablić na čijem kraju se nalazi konektor za WiFi dongle.

S tim da je to kod mene dosta zavučenije, da nisam video na YT da postoji, ne bih tek tako shvatio.

Moguće da je tako, nije klima kod mene kod rođake pa ću kad skoknem tamo da probam.

Vrh Dno