Mislim da za srpsko tržište toga nema (osim
Cenoteka koja prati samo trenutno stanje u radnjama).
- U Nemačkoj postoji više mogućnosti pa ću ih opisati dole. Možda nekom bude značilo, a ujedno kao ideja ako se neko odluči da slično napravi za Srbiju.
Za Amazon koristim (bira se domen Amazona: de, com...):
- Keepa - koji pokazuje promenu cena kroz vremenski period koji podesiš, i to po stavkama (novo, direkno od amazona, korišćeno, reparinano...). Takođe i obaveštava kada je proizvod koji označiš na popustu. Ima i ekstenziju/plug-in/add-on za internet browsere, pa sve stoji na Amazon strani koju otvoriš. Postoji (paprena) pretplata za pun pristup (ali mi ne pada na pamet da plaćam 18€ mesečno)
- BangYourBuck - služi za lakše nalaženje najjeftinijeg istog proizvoda na Amazonu. Odlično je što raspoređuje cene po komadu/gramu/kilogramu/litru/tableti/... jer ovim načinom izbegavaš ručno traženje i vrtenje gomile strana kako bi našao najpovoljniji proizvod. Mislim na ono kada je recimo neko pakovanje pola kila, drugo 400g, treće 1kg i ti moraš sam da računaš. Preko ovog sajta odmah dobiješ raspoređeno po ceni u odnosu na količinu
Za praćenje cena proizvoda kako kroz vreme (do godinu dana unazad), tako i po radnjama (gde je trenutno najjeftiniji), ali i za obaveštavanje kada cena padne ispod one koju sam zadaš (koristim oba, jer je nekad jedan ažurniji, a nekad drugi. Oba imaju i aplikacije):
- Geizhals - moje je podešen na DE i Austriju, ali postoji i opcija za EU
- Idealo - ima i druge domene (kao npr za Italiju), ali ne znam tačno koje sve
Za akcije (znači isključivo stvari koje su
trenutno na akciji, ali se mogu videti i one koje su prošle. Takođe imaju i kupone kao i besplatne stvari tipa: igre sa Steam-a/Epica, promo besplatni materijal raznih radnji...). Može se podesiti alarm da vas obaveštava kada je to što tražite na akciji, a oba daju ponude i za DE i za Austriju (svakako je maltene isto tržište i može se kupiti 99,99% stvari iz AU ako ste iz DE kao i obrnuto). U komentarima za ove akcije se mogu videti iskustva sa proizvodom, brendom i radnjom, ali se često mogu naći i dodatni popusti u vidu koda za popust i slično (što često bude onda dodato i u tekst same akcije, ali zbog kašnjenja ipak vredi baciti pogled na komentare da se ne bi propustilo):
- MyDealz - preko aplikacije daje i "ponude dana" gde uvek ima i kupona, besplatnih stvari, ali i najboljih ponuda dana. Ovde se često može naći dosta dobrih (i povoljnih) stvari.
- Preisjäger - isto kao gore opisano, samo imaju manji broj ponuda u "ponuda dana" (takođe samo preko aplikacije je "ponuda dana" dostupna).
Koristio sam i sledeći sajt za PlayStation (oni prvi imaju insajderske informacije i to mnogo ranije u odnosu na ostale, nekad i po nekoliko dana unapred), dok ga za druge stvari nisam koristio. Ima i aplikaciju:
- Foraum - može se izabrati da prikazuje samo akcije iz određenih radnji (Amazon, MediaMarkt, Saturn...)
Za Švajcarsku sam koristo ranije sledeći sajt, ali ga od selidbe u Nemačku nisam više posećivao:
- TopPreise - funkcioniše slično kao Geizhals/Idealo, ali daje samo ponude iz Švajcarske (nisam probao da naručim na Nemačku, pa ne znam jel to radi). Ima opciju odabira 3 jezika (engleski, nemački i francuski) i nekad ume da blokira i ne prikazuje sadržaj (recimo nije hteo sada da mi dozvoli preko Firefox-a čak ni u Private tab-u, dok na istom WiFi-u hoće i na telefonu i na Edge-u. Nekoliko minuta kasnije proradio i u Firefox-u).
P.S. Ako neko ima još neki sajt/aplikaciju/foru za DE/EU neka piše