- Učlanjen(a)
- 03.09.2000
- Poena
- 1,445
Trudim se sa izbegavam ovu temu, jer joj pristupam mnogo više iz ugla prodavca, nego kupca, a ovde su većinom kupci. I to kakvi kupci. Na dnevnom nivou se srećem sa, u najmanju ruku, čudnim svetom, ali ovo ovde što čitam, ne bude mi dobro.
I da zaključimo oko povrata novca i dokumenata, evo sa ministarstva finansija.
Druga stvar je što prodavci upišu svoj PIB kao da je prodavac pogrešio, da izbegnu objašnjavanje sa kupcima koji "znaju svoja prava", ali računajte da će to sve ređe da se dešava, jer sa poslednjom promenom propisa, moramo da imamo posebnu evidenciju refundacija zbog greške prodavca.
Dosta ljudi sa foruma zna čime se bavim, pa im je jasno da je cela priča oko ličnih dokumenata i prava kupaca u mom poslu baš rastegljiva. Kao prodavac oružja imam spisak artikala za koje obavezno tražim ličnu kartu kupca (i eventualno nešto preko, ali to nije ovde tema), imam diskreciono pravo da bilo kome odbijem da prodam bilo koji proizvod u prodavnici, a sam sebi sam dao za pravo da izbacim iz prodavnice bilo koga čije šale ili nastup mi se ne svidjaju ili u više slučajeva ljude koji su neprijatni prema koleginicama, jer smatraju da to nije posao za žene. Pretili su tržišnom, finansijskom, vradžbinama, rođacima iz službe... Pa se ili više nisu pojavljivali ili se naknadno izvinili i zamolili za drugu priliku.
Interesantno, niko nije pretio sirovim nasiljem.
Interesantno, niko nije pretio sirovim nasiljem.
I da zaključimo oko povrata novca i dokumenata, evo sa ministarstva finansija.
Odgovori na najčešća pitanja
www.purs.gov.rs
15. Kako se kroz fiskalni uređaj evidntira vraćanje novca kupcu, prilikom vraćanja robe?
Povraćaj novca kupcu za već kupljenu robu ili uslugu, obveznik fiskalizacije evidentira izdavanjem fiskalnog računa Promet Refundacija (PR), pri čemu unosi:
Identifikaciju kupca (broj lične karte ili drugi dokument u skladu sa šifrarnikom za identifikacijom kupca)
Referencu na Promet Prodaje ili drugi referentni račun
Umesto Naloga za Ispravku, obveznik fiskalizacije posle PR izdaje KR (kopiju refundacije) na kome se kupac koji prima nazad novac svojeručno potpisuje.
Kopija Refundacije se izdaje odmah posle Prometa Refundacije i ostaje kasiru kao dokaz da je povraćaj novca izvršen kupcu.
Druga stvar je što prodavci upišu svoj PIB kao da je prodavac pogrešio, da izbegnu objašnjavanje sa kupcima koji "znaju svoja prava", ali računajte da će to sve ređe da se dešava, jer sa poslednjom promenom propisa, moramo da imamo posebnu evidenciju refundacija zbog greške prodavca.