Stvar je mnogo jednostavnija nego što je predstavljaš - propisano je da se tako radi i neko radi kako mu je propisano, neko ne radi tako možda na svoju odgovornost a možda i jer mu je neko tako rekao ali činjenica je da onaj ko je odabrao da to radi sigurno ne radi isključivo da bi nekog maltretirao jer verujem i da je većini tih koji to rade to smor kao i nama koji to vraćamo/menjamo.
Takođe moram da "pametujem" ali ovde u tvom komentaru ima još stvari koje jednostavno mogu da zavise od onih sa druge strane, koliko su raspoloženi da rade po propisu ili da zajebavaju ljude - kažeš "maltretiraš kupca koji nema kod sebe LK" -zamisli sad da te bez LK koju si obavezan da imaš kod sebe zaustavi policija radi legitimisanja - mogu da te odmah, na svoju odgovornost puste jer im se čini da si fin i pošten lik a mogu i da te maksimalno iz maltretiraju jer im propisi kažu šta si ti u obavezi a šta su oni i u obavezi i mogućnosti.
Poenta čitave priče je da za sve postoje neki propisi koji nam se sviđaju ili ne ali su tu - samo ih se neko pridržava u manjoj a neko u većoj meri.
Stvarno nemam nameru da ulazim u polemiku i da pravim diskusiju za nesto sto bi po logici stvari trebalo biti normalno.
Naravno, ako me legitimise policija, da kod sebe nemam id dokument, moze bez problema da me privede radi utvrdjivanja identiteta a kada to uradi da dobijem i kaznu za nenosenje LK kod sudije za prekrsaje (dokazivati opravdanost nosenja-nenosenja LK).
Zar je drzavni organ trgovac, da mu se pravdam?!
Ovde se ne radi o tome, ovde se radi o sdusnom branjenju trgovca.
Danas sam bio u nekoj radnji (nije lanac) i diskutovao sa trgovcem na tu temu, odgovor je,
da,
nekada je bila potrebna LK za reklamaciju a sada vise ne, sam fiskalni racun je dovoljan za reklamaciju.
Znaci, zakonodavac je prvo predvideo LK + fiskalni a kasnije je preinacio da ne treba LK.
Ovo je stvarno mlacenje prazne slame.
Ja te razumem,
hoces da kazes da se suprostavljam propisima, nije tako - nisam nenormalan.
Iznosio sam misljenje da to apsolutno nije uredu da ti dajes podatke iz LK za tako nesto, pa je zato zakonodavac i izmenio da ne treba LK.
Upravo to sto su bakara i CountMike izneli.
Kada trgovac pravi pitanje da zameni nesto apsolutno nebitno, zar to nije maltretiranje, ipak jeste.
Trgovac je ostavio takav utisak da vise u tu radnju ne udjem.
Mislim... ovo je glupo sto pisem ali je tako.