Ja vec objasnih, ali ti nikako ne slushash. To shto ti prichash vazi mozda za svet u kome obe kompanije samo traze priliku za prevaru, ali to ovde nije sluchaj, vec sam ti objasnio u prethodnom postu.
To bi otprilike trebalo da izgleda ovako: "Dragi gameri, mi iz kompanije Sony se trudimo da napravimo najbolje moguce i zahvaljujuci tome zaradimo shto vishe para", dok kod Microsofta to nikada nije bilo u svemu shto rade. Jedini cilj im je da dodju u monopolistichki polozaj i tako zarade pare. Pogledaj samo istoriju konzola proteklih 15 godina, pogledaj istoriju Microsofta. Prichamo o osnovnim stvarima koje morash da znash ako uopshte hocesh da uchstvujesh u ovoj diskusiji.
Potpuno je isto sa svim ostalim stvarima koje Japanci rade, i u automobilima dok drugi zive na ime i totalno poremecen value for money, Japanci prave najkvalitetnije automobile i automobilie sa najboljom vrednoshcu, i u roku od 10 godina, ni od chega Toyota je najprodavanija na svetu i istovremeno najpouzdaniji automobil na svetu, po istom jednostavnom sistemu kao i Playstation.
Microsoft nikako ne tera Sony u dugove, vec je situacija obrnuta, Microsoft je taj koji je u dugovima, i samo se uvaljuje sve vishe, dok sony zaradjuje na PSPu, na PS2 ogromne pare, a par meseci i na PS3. Snizenje cene je neshto shto je doshlo zahvaljujuci Microsoftu, ali ne tako shto je napravio bolju konzolu za manje para, vec je laznim marketingom pljuvao po soniju na svakom koraku, shirio lazi i prestavljao svoju konzolu kao potpuno isto za manje pare, predstavljao bluray kao totalno nepotrebnu stvar, vrhunski kvalitet proizvoda, izbor i raznovrsnost igara, sve dodatne mogucnosti koje Sony ima, chudi me da nisu X360 prodavali kao "americhka konzola za americhku naciju". Microsoft je poslednje dve godine prichao potpuno isto kao sony, a radio obrnuto od toga, a retardirani amerikanci se primili na to i zato se X360 prodaje samo u USA, ali ni to nece josh dugo. Od nove godine do danas nije prodato ni dva miliona konzola u celom svetu.
Hocemo da prichamo o ceni ?
Prve godine X360 te koshta 470$, a svake sledece ti morash da dash po 70$, kod sonija toga nema. Drugo, na HD se prelazi vrlo brzo, hocesh da gledash film (nemoj da mi kazesh da ne gledash filmove), kod sonija je to besplatno, kod X360 morash da dash 200$ i opet ne mozesh da gledash vishe pola filmova koji postoje, vec morash da kupish bluray player po ceni od celog PS3, a HDDVD ce uskoro da nestane, pa si na kraju samo bacio pare na taj player i opet morash da kupish bluray. O Linuxu i svim ostalim "sitnim" mogucnostima necu ni da pricham.
A tek ne razumem kada Amerikanac kaze "PS3 je skup". Za 130$ razlike u startu mozesh da kupish dve igre koje ce da ti traju dve nedelje ili mesec dana (u usa ljudi kupuju po 5-6 igara mesechno), i posle toga obe konzole koshtaju isto, do prve sledece godine kada treba da uplatish live, i to je njima ogroman razlog za nekupovinu konzole, chak i da nema bluray uopshte. Chist xbotovski bullshit i lazni marketing.
E da, najveca stvar kod koje se Microsoft zeznuo je dugorochno planiranje. Oni su mislili ajde da izbacimo konzolu shto pre za shto manje para, i posle godinu dana mi cemo da vladamo, sony nas nece nikad stici. Tako se NE RADI u svetu konzola. Nije to PC da planirash 6 meseci unapred, mora se planirati 5+ godina unapred, ali Microsoft sve gleda po sistemu uzmi pare na foru shto pre mozesh, verovatno su zato uzeli Pitera Mura koji je i sam uvek po tom principu ishao, ali valjda nisu provalili da mu je svaki posao propao